Strategia UE: „Dragi terorişti, vă rugăm să plecaţi acasă”

A woman carrying an umbrella walks towards the European Commission headquarters in Brussels, Belgium February 2, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Un bărbat a atacat cu o armă albă o poliţistă în Charleroi, Belgia. Bărbatul a strigat „Allahu Akbar”, iar apoi a atacat-o şi pe colega primei victime. A fost oprit de o a treia poliţistă, care a facut uz de armă şi l-a rănit. Totul s-a întâmplat în faţa sediului poliţiei din Charleroi. Una dintre victime a fost mutilată de atacator şi are nevoie de intervenţii chirurgicale dificile. Evenimentul s-a petrecut sâmbătă dupa-amiază şi a fost amplu relatat de presa europeană.

Ulterior, poliţia belgiană a oferit următoarele informaţii, potrivit Financial Times. Suspectul care a atacat poliţistele este un algerian în vârstă de 33 de ani pe numele căruia fusesera emise două ordine de expulzare, primul în 2012, în urmă cu patru ani. Atacatorul nu a respectat ordinul de expulzare, iar poliţia a fost incapabilă să pună în aplicare decizia. Marea problemă este ca doar 40% dintre aceste ordine sunt puse în aplicare, spun experţii.

Deportarea, scrie Financial Times a devenit un principiu de bază în negocierile dintre UE şi ţările din Africa şi Orientul Mijlociu, cu care se încearcă ajungerea la acorduri pentru facilitarea expulzărilor celor nedoriţi în Vest. Doar uşurând deportările aceste ţări se vor putea bucura de un fond de investiţii de 62 de miliarde de euro pus la dispoziţie de UE. Aceasta este condiţia Bruxelles-ului.

Unii experţi în migraţie arată că expulzările sunt dificil de pus în practică, mai cu seamă când este vorba de un număr mare de persoane – trebuie respectate o mulţime de proceduri legale şi sunt costisitoare. Este motivul pentru care cei vizaţi ignoră ordinele de deportare şi poliţia nu-i poate urmări pe toti. Declaraţia secretarului de stat pentru Azil din Belgia, Theo Francken, este grăitoare: “Guvernul făcut deja o serie de paşi pentru a accelera deportarea acestor infractori şi criminali. Trebuie să continuăm” – cu alte cuvinte secretarul de stat nu spune decât ca autorităţile habar nu au ce să mai facă.

Atât timp cât planul de acţiune al autoritatilor belgiene şi din alte state UE rămâne ancorat în respectarea strictă a actualelor condiţii legale privind expulzarea, iar acestae nu se modifică, mesajul lor nu poate fi decât timidul “Dragi terorişti, va rugăm să plecaţi acasă”, după cum comentează site-ul mishtalk.com într-un articol extrem de popular. În cazul în care mesajul este ignorat de suspecţii de terorism, autorităţile din statele UE se pare că nu fac decât să-l reia la nesfârşit, în speranţa că civismul suspecţilor îi va face să se supună ordinului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.