Streinu Cercel: În ultimii ani a crescut transmiterea HIV prin folosirea drogurilor injectabile

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat marţi că a crescut transmiterea prin folosirea drogurilor injectabile în ultimii ani.

„Trebuie ca toată lumea să cunoască cum se transmite HIV și cum nu se transmite. Consumatorii de droguri ne-au făcut surpriza că au adus pe piață și un alt tip de virus, au introdus în rândul populației acest CRF-14 B, care reprezintă un virus recombinat, el fiind descris de unitatea de Cercetare de la Balș”, a afirmat Streinu Cercel, citat de Agerpres.

El a avertizat că majoritatea consumatorilor de droguri intravenoase mai asociază și virus hepatitic C — în proporție de 97,5%—, virus hepatitic B, care este relativ scăzut și există o proporție de 9,6% a celor care prezintă toate aceste trei virusuri: HIV + hepatită C + hepatită B.

„Dacă în momentul de față avem înregistrate circa 28 de medicamente antiretrovirale, un număr important din aceste medicamente nu mai sunt eficiente și ca atare nu mai sunt de uz curent”, a spus prof. univ. dr. Streinu Cercel în cadrul unei conferințe organizată sub sloganul „Susține, Implică-te, Dăruiește, Acceptă”.

Evenimentul a fost organizat sub forma unei licitații de obiecte realizate de persoane seropozitive, în ateliere de lucru protejate, în cadrul câtorva fundații și asociații din București, Iași, Galați și Constanța.

„În acest fel ne propunem să încurajăm tinerii seropozitivi să-și folosească abilitățile de lucru și să-și transforme un hobby într-o potențială sursă de venit”, a subliniat prof. univ. dr. Streinu Cercel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.