Subvenții la consumul de electricitate pentru românii săraci

romanii

Consumatorul vulnerabil de electricitate, mai exact, cel cu venituri reduse, va fi subvenționat. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie elaborat în perioada imediat următoare, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Declaratiile au fost facute in contextul in care liberalizarea pietei pentru casnici, de la 1 ianuarie, a produs un scandal urias cu cresteri mari de preturi la serviciul universal si acuzatii la adresa ANRE ca ar fi favorizat, prin inactiune, marii furnizori.

„Consumatorul vulnerabil trebuia definit mai din timp şi azi am avut o discuţie cu doamna ministru Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan n.r.), iar mâine o să îmi trimită proiectul de lege. Eu cred că în urma discuţiilor o să fie curând aprobat. (…) Nu l-am văzut încă, s-au ocupat colegii mei secretarii de stat, cu cei de la muncă, cu cei de la ANRE, ei s-au ocupat în Comitetul interguvernamental, nu-l cunosc exact, dar este pe acelaşi principiu: consumatorul vulnerabil va fi subvenţionat, oamenii vor plăti mai puţin, aceia care cu adevărat au nevoie de subvenţie”, a precizat Virgil Popescu. Acesta nu a indicat nivelul veniturilor care se vor lua in calcul la stabilirea consumatorului vulnerabil.

Întrebat de ce nu a intervenit Ministerul Energiei în disputa cu Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) privind contractele pe care trebuie să le încheie consumatorii odată cu liberalizarea preţurilor la energie electrică, Popescu a răspuns că „liberalizarea acestui preţ şi regulile de pe piaţă le face ANRE, nu le face ministerul”.

„În mod normal liberalizarea acestui preţ şi regulile de pe piaţă le face ANRE, nu le face ministerul, dar dacă vedem că lucrurile acestea se împotmolesc şi vedem că ANRE spune că nu poate să ia această decizie, că legea nu le-ar permite, care mie mi se pare de bun simţ – să ofere tuturor clienţilor din regim reglementat preţul furnizorului cu care au contract, cel mai bun preţ al furnizorului – modificăm legea. Modificarea legislativă a legii energiei electrice este atributul guvernului. Noi ca minister al energiei putem iniţia un proiect de OUG, să îl introducem în Guvern, astfel încât prin lege să stabilim acest lucru: la liberalizare primul preţ pe care îl oferi clientului tău este cel mai mic preţ din piaţa concurenţială, după care evident omul poate să îşi aleagă nu mai e presat de timp, nu mai e presat de 31 ianuarie, 31 martie, poate în cursului anului 2021 oricând să îşi schimbe furnizorul, dar să ştie că cea mai buna ofertă a ajuns la clientul casei”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii confederaţiilor patronale şi sindicale, una dintre temele de discuţie fiind proiectul de act normativ privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Ajutor si la incalzire

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în ceea ce priveşte protecţia consumatorului vulnerabil din sistemul energetic în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei, proiectul de act normativ discutat şi agreat cu confederaţiile sindicale şi patronale propune următoarele măsuri de protecţie socială: ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, suplimentul pentru energie şi interzicerea deconectării de la sursele de energie. „Vom finaliza actul normativ pentru a proteja oamenii afectaţi de creşterile de preţuri, dar şi pentru a transpune directiva europeană care vizează exact sprijinirea categoriilor cel mai afectate. Partenerii sociali par să îşi fi dat acordul pe o formulă la care au contribuit şi pe care urmează să o prezint colegilor de cabinet”, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract, riscau să plătească preţuri mai mari cu 13-26%.

ANRE a anunţat că prelungeşte până la 31 martie 2021, de la 31 ianuarie iniţial, perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată, iar furnizorii au fost de acord cu această propunere. Autoritatea a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, „având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială”, potrivit notei de fundamentare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1098 Articole
Author

5 Comentarii

  1. factura gaz in conditiile in care nu a fost frig afara ! ce plateai inainte 200 de lei acum a venit factura de 560 de lei !! avem ce meritam !

  2. @marin, „capitalism” inseamna punerea pe primul loc a intereselor capitalului. Adica mediul de afaceri si patronii lor. „Socialism” vine de la social, adica de prevalenta grijii fata de nevoile cetateanului.
    In lumea noastra de bunastarea capitalistilor se ocupa partidele de dreapta de cea a cetatenilor obisnuiti partidele de stanga. Daca patronatele si indivizi bogati stiu asta si voteaza dreapta in consecinta, majoritatea cetatenilor obisnuiti (cand) voteaza dreapta si se asteapta ca acestia sa ia masuri de stanga in favoarea lor.
    Apoi cand constata ca apa ingheata la 0 grade si dreapta ia masuri ptr bunastarea bogatilor, incep tipetele, vaicarelile. Cine o fi de vina, dreapta care face ce stie sau votantul care habar nu are ce voteaza?

  3. va mai daaaau o suuutaaa de leeeei !! stati linistiti la „locurili” voastre !!!

  4. Nu mai exista stanga-dreapta. Este o forma de totalitarism noua. hashtag digital life.

  5. wasp, tu ai dreptate in expozeul tau.
    Oare, asa cum spune jagardeaua de Durais, cand s-a votat jagardeaua din deal cu 66%, toti erau de dreapta?
    Stai linistit, (spitale nu veti face, autostrazi nu, tocmai ce CE v-a trimis proiectul avizat negativ, de 30 miliarde de euro) din 2025.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.