Marș „Suntem sclavii incompetenţei voastre!”

Marș al sindicaliștilor din Poliție și al rezerviştilor militari.

Sute de poliţişti din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), poliţişti de penitenciare, rezervişti militari şi personal contractual din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN) au plecat, vineri, în marş, către mai multe ministere de linie pentru a protesta faţă de problemele existente în sistemul de apărare publică şi siguranţă naţională. Protestatarii au afișat pancarte cu sloganuri precum: „Suntem sclavii incompetenţei voastre!”, „Noi M.A.I. contăm?”, „Legea salarizării nu M.A.I. este unitară”, „Armata nu apără un partid. Apără o ţară!” sau „Nu-i dispreţuiţi pe cei care vă apără”.

Acţiunea a fost programată  până în jurul orei 16:00 şi a cuprins opriri pe traseul: Piaţa Romană (obiectiv – Ministerul Muncii, cu staţionare şi în fata Ministerului Afacerilor Interne) – Universitate – Piaţa Unirii (obiective – Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei) şi retur.

Preşedintele Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC), Vasile Zelca, a precizat, vineri, într-o declaraţie pentru Agerpres, că solicitările adresate Guvernului se referă la restanţe, nu la majorări salariale, în ceea ce priveşte personalul din Poliţie, dar şi pentru cel din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN).

„Gândiţi-vă că sunt 15.000 de oameni lipsă (în Poliţie, n.r.), iar aceştia trebuie să le spună ceva guvernanţilor, şi anume că, anul trecut, au candidat la şcolile de agenţi de poliţie foarte puţini tineri. Media a fost de 1,4 candidaţi pe loc şi spune foarte multe despre activitatea acestei profesii şi faptul că, în anul 2022, s-a ocupat abia 74% din locurile scoase la concurs. Nu mai ţine doar cu vocaţia. Trebuie şi vocaţie pentru această meserie, normal, dar şi remunerare, astfel încât omul să poată întreţine o familie şi să aibă un trai decent. Până la urmă, noi nu vrem să ne îmbogăţim din salarizare. Ce cerem noi, şi aş vrea să mă citaţi exact ce vă spun, sunt restanţe, nu sunt majorări salariale. Nouă trebuia să ni se aplice Legea 153 din 2017, etapizat în patru ani. În acest moment, de la 1 ianuarie 2023 trebuie să intrăm în plată cu această Lege a salarizării. În 2017, am înţeles Guvernul şi ţara că nu sunt bani şi că trebuie să nu luăm aceste majorări, dar trebuiau luate etapizat. Dar în momentul în care nu se întâmplă acest lucru şi nu am predictibilitate în salarizare, începe degringolada”, a subliniat Zelca.

Potrivit reprezentantului sindical, numărul demisiilor din Poliţia Română s-a dublat în 2022 faţă de anul anterior, iar acest fenomen ar trebui să însemne un semnal de alarmă pentru Guvern.

„Oamenii pleacă în 2022, iar numărul demisiilor s-a dublat efectiv faţă de 2021. Am ajuns la 500 de demisii în Poliţie, iar asta este un semnal pentru Guvern: „Domnule, de ce pleacă oameni?”. Ştiţi cum o să ajungem? Eu am o vorbă: n-o să mai fie poliţişti de frontieră care să apere graniţele, n-o să mai fie poliţişti care să asigure ordinea publică şi n-o să mai avem nici militari care să bage obuzul pe ţeava tunului. Degeaba avem tunuri, degeaba avem dotări, degeaba avem clădiri frumoase la frontieră, dacă nu vom avea pe cine să punem în ele să facă treabă. În condiţiile în care se aud tunurile cum bubuie la est de graniţă, avem un război în plină desfăşurare şi e destul de belicos în declaraţii cel care l-a pornit, noi nu avem reacţii. Am sugerat şi domnului prim-ministru, când ne-am întâlnit, că aşa cum ţara a înţeles că e nevoie de medici, în pandemie, cu siguranţă ţara va înţelege că e nevoie de această familie ocupaţională, având în vedere ce se întâmplă lângă noi şi nici nu sunt semne că se va opri. Noi ne dorim normalitate dacă se aplică Legea 153 aşa cum a fost votată, dacă se aplică Legea 223 privind pensiile militare, aşa cum a fost votată. Mai cerem un statut modernizat al poliţistului, adaptat la realităţile de astăzi, şi un Ghid al carierei poliţistului, care în momentul de faţă lipseşte cu desăvârşire”, a punctat Vasile Zelca.

În viziunea acestuia, cele două solicitări vor duce către o predictibilitate în cariera poliţistului. „Adică eu voi şti, pe studiile pe care le am în momentul de faţă, unde pot ajunge în carieră, cum pot ajunge pe anumite funcţii, cum pot să trec de la o structură la alta şi s-ar regla foarte multe scurtcircuite. N-ar mai fi multe probleme în sistem din punctul acesta de vedere al evoluţiei în carieră. Noi de aceea am ieşit cu această solicitare. Ne dorim predictibilitate în salarizare, carieră şi în pensionare”, a menţionat sindicalistul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Sistemul de salarizare Germania 1/6=(salariul minim/salariul maxim);Franta 1/8=(salariul minim/salariul maxim),
    Daca in cele doua tari salariul minim este de aproximativ 2000 euro la noi este sub 2000 RON<
    De asemenea in cele doua tari pensiile sunt pe baza de contributivitate,
    Ce se intimpla acum este o hotie!
    De vina sunt cei care au propus,aprobat aceste aberatii din Romania,
    Cui nu ii convine sa se duca in cele doua tari mai sus mentionate:judecatori,procurori,etc,
    Nu ne suparam daca pleaca toti!
    Vor ramane numai oamenii normali

  2. Și populația este sclava celor pe care ii apărați. Voi sunteți împotriva noastră ca și guvernanții!

  3. Polițiștii români sunt cel mai slab plasați în Sistem din perspectiva influenței în Deep State pentru a-și susține cauza pensiilor de servici, pentru că nu au un ministru sau o structură de putere impenetrabilă. Serviciile îl au pe Iohannis, militarii îl au pe Ciucă, magistrații au curtea Constituțională și Codul Penal la dispoziție. Polițiștii au un (editat) și (editat) și servil, un lotru doctoral în persoana lui Bode, fie-i numele pururi de ocară. Prin urmare le-a mai rămas strada pentru a-și susține pensiile în regimul special, având în vedere că guvernul până la urmă va trebui să taie de undeva, din zona cu minimă rezistență.

  4. Profesorii ar trebui sa faca la fel. Sa demonstreze in strada si sa facem toti greva generala pentru profesori si nu numai. Greva generala pentru injustitia facuta de guvernanti cu pensiile speciale care nu ar trebui sa existe, in conditiile in care un pensionar care a construit baraje, poduri, centrale electrice, moare de foame in frig si fara medicamente. Sunt un parinte cu copii la liceu. Vad profesori excelenti la 50-60 de ani care se apropie de pensionare. Se lupta cu incompetenta ministerului educatiei sau uneori chiar si cu incompetenta colegilor lor mai tineri…. Stiti ce pensie are un profesor? Este o insulta adresata unor oameni care au nevoie de respect. Au nevoie si de protectie impotriva agresivitatii curvelor si hotilor care s-au imbogatit din praduire tarii.

  5. Între timp, polițiștii proaspăt angajați nu pot aplica legea, pentru că trebuie să-și pregătească dosarul de pensionare. Iar după pensionare să treacă la Poliția locală. Pentru continuitate și venituri mărite.

  6. Noroc cu baietii astia, nu stiam ca mai exista vreun sindicat, proteste nici atat. Inseamna ca nu e cazul. Curios e ca cei vizati de protest sunt tocmai cei pe care ii apara impotriva celorlalti nemultumiti. Insa e posibil sa fie si ceva mascat, legat de pensiile speciale.

  7. Voi aveti pretentii fata de cei pe care ii aparati pentru ca nu va platesc indeajuns.Cum va veti comporta cu populatia,fata de cei care nu sunt agreati de sistem cand veti fi renumerati ca judecatorii,ca medicii? Cu cat zel, obedienta ,ii veti oprima pe protestatari,pe oamenii simpli,fara sustinere. Pe ce criterii sunt angajati cei de la Casa de Pensii MAI,[soti,sotii,fiice etc] de nu-si fac datoria si incearca sa micsoreze drepturile unora pentru a platii pensiile speciale?

  8. @vasile
    Nu stiu ce grad ai dar nerusinarea cu care iti permiti sa-i numesti golani pe cei care au opinii contrare interesului tau material iti tradeaza caracterul si aroganta fata de civili. Aia de la care mananci painea.

  9. Ai denumii pe comentatori ,,golani,,spune mult despre atitudinea celor din MAI fata de cetatenii. Deci si voi care protestati acum puteti sa fiti la randul vostru categorisiti de guvernanti,politicieni,,golani,, Nu va convine duceti-va si munciti la patroni la multinationale etc. Pozitia voastra pe care o aveti la sesizarile oamenilor,,pozitia voastra pe care o aveti fata de cetateni, netinand cont de legi,de constitutie,pozitia pe care o aveti fata de protestatari , aveti impresia ca va va sustine cineva.De cate ori ati fost alaturi de popor? Cate rezolvari ati avut la sesizari? Cate rezolvari ati avut la furturi? Cate rezolvari ati avut la traficul de persoane si dupa cat timp?

  10. sindicatu anuntza ca „blocam Bucurestiul” :
    -in Frantza e cu foc!
    (nu stim exact cine pune focu in Paris,
    nu excludem nimic!)

    sa bage ceva cu „stressu accumulat” in starea de dementza…….

  11. Vasile

    Ai idee ce tehnologie si metodologie ilegala, criminala, cu adevarat terorista pe oameni folosesesc si politia dar si sriul? Pentru supraveghere extinsa, Ilegala, pentru control si manipulare, dar si alte structuri desigur o au.
    And o sa aflati tenebrele intunecate de operare ale unor structuri nu o sa le mai sustineti nici bugetul minim de salarii. Ce fac aia acolo e de lagar, nu de Uniunea Europeana, dar deocamdata nu stie nimic poporul asa ca … Ii dam inainte cu siguranta si incredere si alte minciuni sfruntate… Trezirea, aia sunt criminalii Romaniei!!!!

  12. Voi, organele de represiune ale romanilor ridicati pretentii? Voi, ajunsi in uniforma statului prin recrutari din surse externe si nu numai, împaunati,artagosi si fara un bob de minte, salarizati din poverile contribuabililor, ridicati pretentii? Ageamii acestei tari, alaturi de alti impostori daca vreti salarii mari aratati- va competenta pe frontul din Ucraina.Asa sa va ajute Dumnezeu!

  13. Poliția trebuie restructurată ! Numarul polițiștilor trebuie redus si pastrați doar cei competenți și cinstiți . Salariile celor rămași pot fi astfel mai mari. Oricum pensia medie a polițiștilor este de peste 2,5 ori mai mare decât cea a civililor. Nu discut de necorelările din interiorul sistemului ci de valoarea medie. Iși permite societatea o astfel de diferenta intre civili si polițiști?
    Civilii lucreaza 40 de ani pentru o pensie intreagă , polițiștii ies la pensie dupa 20 de ani. Parcă e altceva . In rest numai de bine.

  14. Dacă nu sunt polițiști destui,nu-i mai scoateți la pensie la 45 de ani.Când am fost în State, acu vreo 8 ani, am văzut un polițist cam pe la 70 de ani într-o mașină.În birou poți sta după 55 de ani.Armata romană scotea centurionul la 56 de ani la”pensie” adică-i dădea o casă cu teren, un cal, doi boi ș-un plug, plus ceva sare. În România de-abia-și cară burțile și gușa la 45, ce să mai fugă după hoții cu care-s pe mână.Nu-i miști decât dacă faci focul sub ei sau le fluturi o sută sub nas.Poliția, justiția, administrația, sunt procopseli, nu slujbe. Un pompier mi-a spus că a fost „sfătuit” să plece dupa ce a vrut să restituie unei bătrâne banii și bijuteriile găsite la incendiu, vreo 15000 RON la ochi.Cât despre protecția civilă, am restaurat niste adăposturi sub blocuri, cu filtre de aer și generatoare care n-au mai fost vizitate de vreo 30 de ani de nimeni, după spusele locatarilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.