Surse: Evaluare pozitivă pentru România privind aderarea la Schengen

Raportul misiunii voluntare de evaluare privind aderarea la Schengen care urmează să fie prezentat miercuri la Bruxelles este unul ‘foarte pozitiv’ pentru România, au declarat, marţi, surse guvernamentale.

Sursele citate au precizat că Olanda nu şi-a trimis experţi, invocând faptul că această misiune ‘nu a fost suficient de largă’.

„Raportul este foarte pozitiv pentru România. (…) Olanda nu a trimis experţi la misiunea voluntară, susţinând că nu a fost suficient de largă, nu a cuprins mai multe domenii”, au afirmat sursele oficiale.

România a propus Olandei o misiune separată suplimentară. Potrivit surselor citate, Olanda nu a răspuns până în prezent acestei invitaţii. De asemenea, ministrul de Interne din România a convenit cu omologul său olandez o vizită la Haga, urmând să fie stabilită data când va avea loc.

Sursele citate au precizat că referirea la crima organizată din rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Haga cu privire la Schengen se referă la Bulgaria.

„Dacă decizia privind aderarea la Schengen se ia în decembrie, intrarea în spaţiul de liberă circulaţie cu aeroporturile se va întâmpla în martie”, au menţionat sursele citate.

Problema Olandei în chestiunea Schengen este de politică internă, urmând ca în această ţară să fie organizate alegeri, mai susţin sursele.

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre vor prezenta, miercuri, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria, iar Consiliul trebuie să facă apoi paşii necesari pentru ca cele două ţări, alături de Croaţia, să adere pe deplin la spaţiul de liberă circulaţie, a declarat, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate internă, Anitta Hipper.

„După vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experţii principali ai Comisiei şi ai statelor membre îşi vor prezenta raportul şi concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers şi să facă paşii necesari pentru ca aceste ţări să adere pe deplin la zona Schengen”, a declarat Anitta Hipper, într-un e-mail remis, luni, AGERPRES.

Chestiunea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Milogii Levantini de pe Malurile Dambovitei sint Perceputi de Laptarii Olandei lui Rutte drept Babuini Tembeli Congenital care inca Suporta Abuzurile Regimului Fanariot al Parazitului Globalist Klaus Iohannis.
    Rutte la rindul sau este Perceput de Fermierii Olandei ca Parazit Globalist Psihopat hotarit sa Extermine Fermierii Privati pentru a le Expropria Terenurile si Construi Locuinte pentru Primatele Afrikane ilegale in UE.
    Astea fiind Spuse, Iobagii Mioritici sint Pregatiti pentru Lovitura de Stat Originala din Decembrie orchestrata de Vechiul SRI pentru a Elibera Romania de sub Jugul Regimului Fanariot Iohannis. CIA-Aripa Trump sustine Vechiul SRI.
    Topoare Ober Material sint Livrate la Taverna Mujicilor din Sektorul#1 al Kapitalei cu Koviltir.
    SPATIUL SCHENGEN VALOREAZA CU PUTIN MAI MULT DECIT UN SCUIPAT !
    Pe Cuvint…

  2. Nu va faceti sperante, nu e niciun avantaj. Daca se intra in shengen, desi asa repede nu cred, care va fi moneda obligatorie in Romania? Si nu e doar aceasta intrebare.

  3. Tot felul de fraieri o tin langa cu Schengenul desi subiectul este in aceste vremuri total rasuflat atat pentru romani cat si pentru Europa aflata la reanimare. Mare lucru daca in curand nu-i vom manca coliva. Doar niste partide tradatoare incepand cu USR si UDMR sustin intrarea Romaniei in Schengen.

  4. Evaluarea asta e formală și fără nici un efect. In portul Constanța nu exista scanere pentru containere, e suficient sa vezi declaratiile de avere al celor din vămi, casele și mașinile și ai să înțelegi care e problema.nu ne interesează schenghenul, vrem sa plătească cei care au făcut miliarde de euro în pandemie , miliarde de euro din intermedierea energiei. Sa plătească cei de PNL și Werner inclusiv pentru jaful micuț cu bmw

  5. fir-ati ai gheenei de sclavi. sclavii santajului, al banului furat si al crimei organizate. sa va intre schengenu’ in pidosnic satanelor.

  6. Dacă mai intrăm şi în Shengen, doar într-un singur loc le rămâne să ne mai bage: În aia lu mama noastră.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.