Sursele de apă din România ar fi puse în pericol de o exploatare din Ungaria

Organizațiile Friends of the Earth Ungaria (MTVSZ) și CEE Bankwatch Network fac apel la guvernul ungar să oprească proiectul de exploatare a gazelor de șist din regiunea Békés (proiectul Corvinus), în estul Ungariei, care amenință sursele de apă și sănătatea populației din Marea Câmpie Ungară și Câmpia de Vest din România. Proiectul este considerat de importanță națională și a fost aprobat rapid, fără consultarea publicului afectat și analiza impactului asupra mediului. Studiul organizațiilor de protecție a mediului analizează statutul și impactul potențial de mediu, economic și social al proiectului și recomandă oprirea acestuia și evaluarea corectă a impactului asupra zonelor locuite din Ungaria și România.

Proiectul afectează direct 10 localități din Ungaria și poate avea efecte negative și pentru localități de la granița de Vest a României. Trei din cele 10 sonde planificate sunt apropiate de municipiul Salonta și comunele Ciumeghiu și Mădăras.

Organizația MTVSZ a mai subliniat într-o analiză din iulie 2022 că extracția gazelor de șist (prin fracturare hidraulică) din regiunea Békés ar provoca poluarea mediului, ar crește deficitul de apă și ar pune în pericol mijloacele de trai ale fermierilor locali. În ianuarie 2023, însă, a început extracția gazelor și în prezent este forat un al doilea puț.

„În vara anului 2022, guvernul ungar a lansat Planul Național de Acțiuni pentru Urgența Energetică drept reacție la criza energetică, care nu include nicio măsură de economisire a energiei sau de tranziție la energia regenerabilă, ci intenționează să crească producția internă de gaze într-un mod forțat”, a declarat Alexa Botár, directorul programului Climă și Energie al MTVSZ.

„Extracția gazelor de șist din regiunea Békés, la 3,5-4,5 km sub pământ, este o opțiune pe termen scurt periculoasă: rezervele de gaze de șist se vor epuiza în câțiva ani, astfel încât nu vor putea oferi securitate energetică pe termen lung, iar tehnologia de fracturare hidraulică este intens consumatoare de apă și are o serie de efecte negative asupra mediului. Criza energetică nu poate fi rezolvată prin creșterea dependenței de combustibili fosili, ci prin accelerarea economiei de energie și prin tranziția rapidă către energiile regenerabile”, a declarat Mátyás Molnár, ofițer al programului Energie, MTVSZ.

Studiul realizat de Friends of the Earth Ungaria și CEE Bankwatch Network analizează proiectul Corvinus ce constă în extracții de gaz neconvenționale din zona Bekes. ONG-urile au descoperit că proiectul are impact de mediu semnificativ, în special asupra surselor de apă și poate conduce la impact transfrontalier asupra surselor de apă din România, proiectul fiind situat foarte aproape de graniță.

În plus, întrucât proiectul a fost declarat de către guvernul maghiar ca fiind de importanță economică națională, consultarea publicului a fost alterată, nefiind făcute publice informații despre proiect. Evaluarea impactului asupra mediului este necunoscută și, în ciuda faptului că vor fi foarte afectați de proiect, localnicii din zonă au fost excluși din procesul de luare a deciziei, au primit puține informații sau deloc.

În Ungaria, cel mai mare risc asociat fracturării hidraulice este legat de resursele de apă potabilă. Tehnologia necesită o cantitate uriașă de apă – până la 15 milioane de litri pentru o sondă, pe care o injectează în subsol în amestec cu mai multe substanțe chimice, cu riscul de a contamina și resursele subterane de apă. Prin consumarea resurselor de apă din regiunea deja aridizată, proiectul Corvinus poate contribui la prăbușirea ecosistemului transfrontalier din zonă, care se bazează pe apă.

Studiul recomandă:

• Oprirea proiectului Corvinus, deoarece se preconizează că va avea un impact negativ serios asupra mediului și social, inclusiv asupra apei, biodiversității și comunităților locale. Ungaria nu ar trebui să continue cu proiecte de gaze de șist din cauza acestor riscuri mari.

• Ungaria nu ar trebui să lanseze noi autorizații de exploatare care afectează zonele de conservare a naturii (de exemplu Natura 2000) sau alte zone valoroase din punct de vedere ecologic, sau sensibile din punct de vedere social/ecologic (de exemplu, zonele de câmpie cu deficit de apă sau alte efecte negative ale schimbărilor climatice).

• Guvernul maghiar ar trebui să efectueze o evaluare adecvată a impactului de mediu și social pentru toate proiectele noi de gaze, cu implicarea corespunzătoare a părților interesate și a publicului. În cazul în care proiectul poate avea un impact transfrontalier, țara în cauză trebuie informată în prealabil, astfel încât evaluarea impactului transfrontalier asupra mediului să poată fi efectuată.

• Proiectele bazate pe combustibili fosili nu ar trebui să fie considerate investiții prioritare și nu ar trebui să fie scutite de aplicarea legislației internaționale și a UE privind protecția mediului, de ex. procedurile necesare de evaluare a impactului, Convenția de la Aarhus. Acestea nu trebuie să aibă un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice sau asupra comunităților din zonele de exploatare.

• Guvernul ungar ar trebui să accelereze tranziția energetică și să-și reducă treptat dependența de combustibilii fosili (importați și autohtoni).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Păi nu prea cred povestea, căci legile, reglementările de mediu din Ungaria sunt poate cele mai stricte din europa.. Deci nu permit fracturarea hidraulică,.. nu cred că e folosit in Ungaria.. dar in curând vom afla..adevărul..

  2. Un astfel de proiect necesita evaluarea de mediu transfrontalieră – Conventia de la Espoo, deci România trebuie consultată. In plus un proiect de acest gen ar afecta serios resursele de apa geotermala din toată zona de vest a țării, inclusiv rezervele din zona Oradea – Băile Felix. Unguri de la mediu sper sa sesizeze problema!

  3. Superb! Romania e fauktata de austrica, de ukraina-canalul mamii lor de javre politice.ro, acum si ungarica. Toate cu dezonoarea si nondemnitatea la purtatorul biped politic abject interesat doar de luxul si buna starea proprie din Romania.

  4. Chestia e ca unii vor sa tina neaparat Ungaria dependenta de energia din surse externe, daca se poate occidentale. Oare cine sponzorizeaza cele 2 oengeuri care baga batu-n gard? Interesant, ele nu sunt ingrijorate de extractia gazelor de sist din … America, sa zicem. Ca alea, ideologic, sunt perfect OK.

  5. Stai calm bre. Nu e fracturare hidraulică.. Sunt trei puțuri normale de gaz metan recent descoperite, care intră in exploatare.. Deci e Fake news..

  6. Studiul recomandă: tarilor foste socialiste sa nu extraga si sa nu produca nimic ptr consum intern ci sa importe totul pe dollari din occident. Si sa-si scoleze si apoi sa-si exporte inteligenta gta calificat in occident.
    Pai cam de ce credeti ca au fost admise fostele tari socialiste in UE, NATO? Fraieri de scarificu ne numim.

  7. Face ce face Romania si tot de probleme legate de apa da tot timpul. Dupa Bastroe, asta ne mai lipsea……[Rumburak]

  8. @ Rumburak,.E la mintea prostului că de ai ras păduri, ai distrus izvoare și pâraie, ai stricat balanța de apă freatică, evident că o să duci lipsă de apă,.Azi debitul râurilor este la jumătate de cât era acu 35 de ani..Ca de altfel și de o țară trăiește pe imprumuturi,. are cheltuieli mai mari decât venituri,. evident e eșuată, falimentară,.Simplu..Restul povești , bancuri pentru căscați..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.