Sute de clădiri ale unităților sanitare, fără autorizație de securitate la incendiu

Un număr de 302 clădiri ale unităților sanitare cu paturi din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, a spus, luni, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Mihăilă a declarat, luni, într-o conferință de presă, că au fost identificate peste 400 de unități medicale cărora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnică, în care sunt întrebări ce fac referire, printre altele, la riscul seismic, la eficiența energetică și la riscul de incendiu.

„Pentru contextualizare (…) dintre cele aproape 1.400 de clădiri ale unităților sanitare cu paturi și vorbim de clădiri, nu de unități sanitare, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate parțial, 302 clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Dintre acestea, 120 au aviz, iar 728 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu. Sunt cifre care ne preocupă în egală măsură pe toți”, a spus ministrul Sănătății.

Dintre cele 400 de unități sanitare cărora li se va aplica chestionarul funcționează în structuri de tip pavilionar, a spus ministrul Ioana Mihăilă. Potrivit acesteia, cel mai probabil veriicările vor începe cu acele unități.

„Eu anticipez că vom începe verificările cu acele clădiri care nu au autorizație la incendiu, pentru că ele ar trebui să fie prioritate. În funcție de datele obținute și de gradul de nesecuritate pe care aceste clădiri îl au vom începe prioritizarea pentru investiții utile, preponderent din fonduri europene pentru următorii ani”, a mai spus ministrul Ioana Mihăilă.

La rândul său, Radu Văcăreanu, rector Universitatea Tehnică de Construcții București, a spus că modul în care va funcționa verificarea va depinde foarte mult de structura de voluntariat creată.

„Într-adevăr vom avea niște priorități, către niște spitale cu un număr mare de paturi, niște spitale care, în momentul de față, nu au autorizație. Dar va depinde în egală măsură și de structura de volunatariat. Noi sperăm ca prin aceste poll-uri pe care le-am făcut la Iași, la Cluj, la Timișoara, (…) să acoperim unitar. Dar lucrurile vor funcționa în modul următor: pe baza acestui chestionat, un voluntar care are pregătirea necesară se duce într-un amplasament și există, în structura acesui formular, mai multe foi de lucru (…). Avem un spital care are mai multe clădiri, clădiri în care se află paturi cu bolnavi. La ele ne uităm prima dată. După ce avem toată informația administrativă, mergem cu niște informații privind riscul seismic, cu câteva atribute importante: anul construcției este extrem de important, regimul de înălțime, structura de rezistență, dacă a fost sau consolidat, dacă are sau expertiză. Mergem mai departe către riscul de incendiu, către eficiența energetică”, a spus retorul UTC București.

Conferința de presă organizată de Ministerul Sănătăți a avut ca scop prezentarea parteneriatului încheiat între Ministerul Sănătății și Universitatea Tehnică de Construcții București pentru realizarea unei baze de date în urma unui chestionar de evaluare tehnică privind riscul seismic, eficiența energetică și riscul de incendiu ale unităților sanitare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Atunci când un aşa-zis club de noapte a funcţioat fără o asemenea autorizatie a căzut un guvern şi au fost trimişi ăn judecată n oameni. Acum, dupa ce cel putin trei incendii la spitale au costat vieţi iar alte „302 clădiri ale unităților sanitare cu paturi din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu” cine îşi dă demisia? Iar DNa-ul pe cine ia?? Cand e vorba de incompetentii LUI sunt valabile alte legi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.