Tăierea nodului ucrainean

Până acum am putut distinge între „războiul spectacol” din Ucraina și „războiul real” din Ucraina. Cel dintâi l-a făcut tot mai crud pe cel din urmă și mai ales, întunecând rațiunea ori împingându-ne să raționăm într-o lume paralelă cu realitatea, a îngreunat conceperea unor condiții de pace. Este vremea să se treacă la configurarea bazelor păcii, realizând sinteza între situația de fapt (definită din perspectiva evoluțiilor istorice), principiile de drept internațional și interesele geopolitice ale părților implicate (direct sau indirect) în conflict.

PRINCIPIILE ȘI CADRUL POLITIC AL NEGOCIERILOR DE PACE

Până în prezent, înțelegând că integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sovietice trasate fără aplicarea principiului majorității naționale, ci potrivit concepției geopolitice, geoeconomice, constituționale și administrative a URSS, nu mai poate fi susținută, mai mulți lideri importanți ai Occidentului euro-atlantic au sugerat că negociatorii kieveni vor trebui să facă unele concesii teritoriale. Liderii la care ne referim și consilierii lor înțeleg, evident, ce trebuie făcut, dar doresc ca aceasta să se facă cu mâna guvernului ucrainean. Ceea ce devine tot mai problematic în condițiile rătăcirii opiniei publice sub lucrarea propagandei de război.

Când Occidentul (inclusiv SUA) spune că depinde doar de Ucraina cât teritoriu va ceda, el spune că fără asemenea cedări pacea nu este posibilă și că cedările vor fi cu atât mai mari cu cât ucrainenii vor dori să ducă războiul mai mult. Este cinic, mai ales după ce ai încurajat Ucraina să meargă la război, dar cine a spus că cinismul marilor puteri nu caracterizează relațiile internaționale? El este, fără îndoială imoral, dar este real, iar acum numai realitatea și realismul contează.

Iată de ce se cade aducerea de urgență în spațiul public a compromisurilor juste, fezabile și durabile necesare pentru a restabili pacea în Europa, înainte de a deveni prea târziu spre a mai opri saltul în prăpastie nu doar al Ucrainei, ci al civilizației europene și occidentale.

Președintele Zelenski și colegii săi repetă mereu că Ucraina luptă pentru apărarea securității și valorilor occidentale. Cu privire la valori, aceasta este o simplă formulă retorică atât timp cât statul ucrainean este departe de a se întemeia și funcționa după modelul occidental, tradițiile sale de gândire și viață fiind sensibil diferite. În contextul actual, principalul dușman al valorilor euro-atlantice se dovedesc a fi puterile euro-atlantice înseși. Cu privire la securitate, însă, Ucraina poate aduce un mare serviciu Occidentului; dar nu perseverând în război, ci negociind pacea de o manieră rațională și pozitivă.

În ceea ce îl privește, lucrul cel mai adecvat, mai profitabil și mai uman pe care l-ar putea face Occidentul euro-atlantic pentru Ucraina și ucraineni este acela de a asigura cadrul politic necesar unor negocieri de pace. Un asemenea cadru impune fie participarea directă a SUA / NATO și UE în procesul negocierilor ruso-ucrainene, care astfel s-ar transforma din negocieri bilaterale în negocieri multilaterale, rezultând un tratat de pace multilateral, fie organizarea unor negocieri distincte ruso-americane ori ruso-euro-americane care să se desfășoare în conjuncție cu cele ruso-ucrainene. Astfel pachetul înțelegerilor (incluzând compensații și garanții) ar fi extins, permițând depășirea obstacolelor care luate separat ar fi greu ocolit. Când negocierea unei singure controverse nu reușește, adesea negocierea în pachet a mai multor controverse se dovedește soluția salvatoare.

Înainte de orice altceva, negocierile trebuie să stabilească principiile autodeterminării statului ucrainean post-sovietic, precum și celei a minorităților / comunităților etno-culturale trăitoare pe teritoriul moștenit de la URSS, respectiv pe teritoriul foste Republici Sovietice Socialiste Ucrainene.

Principiul fundamental trebuie să fie același cu cel aplicabil tuturor statelor europene care s-au desprins din diferite imperii: principiul naționalităților. În ceea ce privește minoritățile naționale, trebuie distins între minoritățile trăitoare pe teritoriul Ucrainei atunci când națiunea ucraineană s-a format, și cele care trăiesc pe teritoriile lor istorice anexate Ucrainei de către puterea centrală a fostului Imperiu sovietic.

PROBLEMA TERITORIALĂ

Cu privire la problema teritorială, care stă în mintea tuturor, nu trebuie vorbit despre „cedarea de teritorii”. Orice cedare poate avea loc doar sub imperiul forței și de aceea nu are cum fi durabilă. Autodeterminarea, cu sau fără secesiune, este cu totul altceva. Aceasta este un drept care tocmai se opune forței oarbe; un drept care cere protecția forței.

Odată aceste principii convenite se poate admite recunoașterea referendumului din 2014 privind autodeterminarea Crimeii și unirea cu Rusia, precum și recunoașterea dreptului la secesiune a regiunilor Donețk și Luhansk în frontierele lor administrative stabilite în Ucraina anterior „autodeterminării” acestora în 2014. După acest război și după experiențele trecute, un Minsk 3 este exclus. (Acordurile de la Minsk au fost concepute pentru a evita războiul, iar nu pentru a îl opri. Sponsorizate de nevolnicele puteri europene – Germania și Franța – aceste acorduri au fost sabotate de naționaliștii ucraineni, încurajați de America; despre care s-a crezut că poate fi lăsată pe afară. A reveni la soluțiile de la Minsk după izbucnirea războiului din Ucraina înseamnă a ne duce în zona lui „prea puțin, prea târziu”.)

Alternativ, vechile frontiere administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk din cadrul Ucrainei, existente înainte de 2014, pot fi retrasate pe același criteriu al majorității etno-culturale, urmând ca autodeterminarea să aibă loc în limitele rezultate din respectiva operațiune.

În cazul Crimeii, s-ar putea, eventual, concepe posibilitatea unei noi consultări referendare după zece sau cincisprezece ani de la încheierea păcii, perioadă în care populația să poată decide în liniște dacă optează pentru rămânerea în componența Rusiei, revenirea în componența Ucrainei sau transformarea regiunii într-o entitate independentă / autonomă sub administrare comună ucraineano-rusă, potrivit unui mandat stabilit de Consiliul de Securitate al ONU. În acest context, dacă va fi cazul, se va putea stabili consensual și statutul portului Sevastopol.

În cazul celor două republici din Donbas, în care autodeterminarea a fost foarte expeditivă (sic!), ar putea fi stabilită posibilitatea unui referendum organizat după scurgerea unui interval de timp de cinci ani, interval în care să se realizeze, sub supravegherea ONU și/sau OSCE, un recensământ necesar identificării celor care au dreptul să se pronunțe prin vot. Ulterior, Rusia va avea posibilitatea de a stabili, prin acorduri bilaterale, relația dintre ea și cele două republici din Donbas, fără a le anexa. Indiferent de forma lor de organizare politică aceste regiuni vor gravita inevitabil în jurul Rusiei, ele putând să constituie, într-o perspectivă mai îndepărtată, și releul prin care economia ucraineană integrată în piața internă europeană să își mențină prezența pe piața rusă și relația reciproc avantajoasă cu economia rusă.

Comunicarea terestră între Donețk și Crimeea va putea fi realizată prin trasarea unui coridor cu statut de extrateritorialitate care să le lege, urmând, eventual, linia litoralului Mării de Azov.

Orice revendicare care depășește aceste formule ar fi o „pretenție leonină” și acceptarea sa nu ar fi durabilă. Or, până la urmă, Rusia are nevoie să își normalizeze relațiile cu Ucraina. De aceea, va trebui să arate o minimă autoreținere.

BUCOVINA, BUGEACUL, TRANSNISTRIA, ODESSA ȘI ALTELE ASEMENEA

Acest aranjament teritorial este de natură a pune în discuție și soarta altor teritorii „dăruite” Ucrainei sovietice de liderii URSS de la Kremlin (Stalin, în primul rând). O asemenea consecință este impusă de logica geostrategică (nevoia echilibrului de putere între o Ucraină complet desprinsă de Rusia, pe de o parte, și vecinii săi vestici, pe de alta), de consecvența în respectarea principiului naționalităților și de garantarea drepturilor culturale ale persoanelor aparținând minorităților naționale.

În acest context, ar trebui ca Bugeacul, Bucovina de nord și Hotinul să primească un „statut special” cu o autonomie extinsă în cadrul Ucrainei și cu recunoașterea dreptului de autodeterminare internațională exercitabil după o perioadă de zece ani. România are dreptul să solicite un asemenea statut pentru regiunile unde trăiesc comunități românești, în conformitate cu tratatul politic de bază din 1997, în cadrul căruia a fost inserată, cu putere juridică, Recomandarea 1201 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În același timp, Bucureștiul ar trebui să convină cu partenerii europeni ca respectivele regiuni cu statut special să fie integrate de facto în UE în regim accelerat, mergându-se astfel pe linia unei integrări europene graduale a Ucrainei (nu doar în timp, ci și în spațiu). Acele regiuni ar putea avea totul în comun cu UE, exceptând votul în instituțiile europene, unde ar urma să fie reprezentate de România.

O soluție similară ar putea fi avută eventual în vedere cu privire la teritoriile locuite de comunități poloneze sau maghiare, dacă aceasta se va solicita de către cei interesați.

În acest context ar fi înțelept ca Moldova să ofere un „schimb” de teritorii, restituind Transnistria (care ar urma să primească un statut special în cadrul Ucrainei) și recuperând Bugeacul. Cu sau fără Bugeac, debarasarea de problema transnistreană ar facilita parcursul european al Moldovei și ar permite românilor din dreapta și stânga Prutului să se reunească în cadrul UE.

În negocierile de pace care urmează, Occidentul va trebui să sprijine Ucraina pentru a păstra Odessa și partea de litoral al Mării Negre la vest de Crimeea. Ucraina nu ar trebui sufocată prin lipsirea de ieșire la mare. Dimpotrivă, trebuie să i se lase mijloace pentru a se dezvolta prin forțe proprii ca stat național viabil. Rusia ar trebui să priceapă lucrul acesta.

Cu cât războiul se va termina mai repede cu atât va fi mai ușor de salvat Odessa pentru Ucraina.

PROBLEMA NEUTRALITĂȚII ȘI GARANȚIILE PRIVIND SECURITATEA

Statutul de neutralitate al Ucrainei, garantat de vecini și de membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, reprezintă o altă temă care se cere reglementată printr-un viitor tratat de pace. În esență asta înseamnă că Ucraina nu va face parte din nici o alianță militară, fie că este vorba despre una constituită în jurul sau sub conducerea SUA (precum NATO), fie despre una constituită în jurul sau sub conducerea Rusiei, fie despre oricare alta. Obligația rămânerii Ucrainei în afara unor asemenea alianțe o privește nu doar pe aceasta, ci și pe garanți, care vor fi ținuți să nu o includă în alianțele în care sunt ei înșiși membri, precum și să ia măsuri pentru a împiedica asemenea încercări venite din partea terților.

În aceste condiții, statele garante vor trebui să își asume și anumite obligații privind sprijinul care urmează a fi acordat Ucrainei în cazul în care securitatea sa va fi pusă în pericol printr-un act de agresiune externă, actual sau potențial, căruia nu îi va putea face față din cauză că a rămas în afara unor alianțe militare. În același timp, acordul va trebui să prevadă sancțiunile aplicabile în cazul în care una dintre părți (Ucraina sau garanții) încalcă statutul de neutralitate. În condițiile în care garanții nu se vor putea pune de acord cu privire la declanșarea mecanismului sancționatoriu, se va impune sesizarea ONU sau OSCE, oricare dintre ei fiind îndreptățit să o facă.

Evident, fiecare garant va fi liber să se înzestreze cu mijloacele necesare pentru a face ca, la nevoie, garanția oferită de el să fie eficientă. Aceasta va trebui să se întâmple, însă, în așa fel încât mijloacele mobilizate de un garant să nu pună în pericol securitatea altor garanți.

Din 1955, Austria a beneficiat de un asemenea statut de neutralitate și a devenit una dintre cele mai sigure și prospere state europene. Statutul de neutralitate nu a împiedicat nici Finlanda să se bucure de securitate, stabilitate și prosperitate, deși avea o lungă frontieră cu Rusia și un trecut încărcat de conflicte. Finlandezii au fost liberi să își aleagă regimul politic dorit și, totodată, să intre în Uniunea Europeană. De ce oare nu ar obține și ucrainenii aceleași foloase prin adoptarea acelorași soluții?

În contrapartida garanțiilor primite, Ucraina va fi ținută să garanteze organizarea democratică a statului cu respectarea triadei „guvernarea legii (stat de drept) – democrație pluralistă – drepturile omului”. Aici intră în scenă conceptul „securității democratice”. Ucraina nu va putea să beneficieze de garanțiile de securitate rezervate ei în măsura în care, ca urmare a regimului său politic intern (să zicem, unul oligarhic sau tiranic), ea însăși, prin natura acțiunii sale externe influențate de acesta, devine o amenințare la adresa securității și stabilității altora.

Acordul de pace mai are a cuprinde și alte prevederi dintre care demne de menționat sunt cele care reglementează controlul armamentului și raportul capacităților militare între Ucraina și Rusia, în contextul prezenței NATO, cu trupe și tehnică militară la Marea Neagră și în proximitatea frontierei ucrainene vestice. Astfel de convenții intră în sfera garanțiilor de securitate pe care toate părțile implicate / interesate și le oferă reciproc.

Dacă este să ne întoarcem cumva la experiențele Războiului rece, atunci cel puțin să o facem inspirându-ne din istoria anilor 1970-1980, iar nu din cea a anilor 1950-1960. Problema echilibrului între forța armată a statelor membre NATO și cea a statelor membre ale Tratatului de la Varșovia (inclusiv după autodesființarea celui din urmă) s-a pus în cadrul Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa, și a condus la negocierea unor formule care să permită descurajarea agresiunilor și, în orice caz, evitarea oricăror atacuri date prin surprindere. Dacă considerăm Rusia ca o amenințare pentru statele spațiului euro-atlantic, iar Rusia consideră că acestea reprezintă o amenințare la adresa sa, de ce nu reactualizăm acele acorduri care altădată păreau a funcționa? OSCE există, Actul final de la Helsinki este încă valabil și sub umbrela lor se pot revitaliza și adapta la circumstanțele actuale acorduri altădată viabile și utile.

INTEGRAREA EUROPEANĂ, REPARAȚIILE ȘI GARANȚIILE IDENTITĂȚII CULTURALE

În ciuda declarațiilor grandilocvente lansate la Bruxelles, intrarea Ucrainei în UE este „un pod prea îndepărtat”. Ea nu este posibilă pe termen scurt și mediu în primul rând pentru că economia Ucrainei, mai ales după distrugerile provocate de război, nu poate face față concurenței libere de pe piața internă europeană unică. Dacă libertățile UE – libera circulație a bunurilor, capitalurilor și persoanelor – s-ar aplica de îndată, Ucraina, ca stat suveran, s-ar decapitaliza și depopula aproape instantaneu, devenind un simplu teritoriu sub mandatul Bruxellesului, ocupat de marile corporații străine (eventual în asociere cu cei mai corupți dintre oligarhii locali).

Cu toate acestea, perspectiva europeană a Ucrainei ar trebui menținută, prin acordurile de pace făcându-se câteva precizări esențiale și anume: 1. până la dobândirea calității de membru, Ucraina să fie ajutată pentru a realiza gradual integrarea economică, asocierea politică, armonizarea legislativă și interoperabilitatea instituțională în raporturile cu UE; 2. procesul intrării în UE să se realizeze cu viteze diferite, el fiind mai rapid pentru regiunile vestice unde trăiesc în număr semnificativ comunități etno-culturale care au legături istorice vechi cu state deja membre ale UE; 3. proiectul integrării politico-economice în UE a Ucrainei să fie conceput în așa fel încât să permită acesteia refacerea și dezvoltarea legăturilor economice cu Rusia, inclusiv prin conceperea unor viitoare înțelegeri bilaterale între Rusia și UE, sau trilaterale între UE, Ucraina și Rusia (principiile generale ale acestei abordări trilaterale ar fi de inclus în tratatul prin care se va pune capăt războiului din Ucraina).

Simultan cu negocierea păcii ar trebui organizată o conferință internațională a donatorilor pentru punerea la punct a unui plan concret vizând repararea daunelor provocate de război. Convenirea unui asemenea plan ar stimula negocierile de pace și ideile lui principale ar putea căpăta valoare juridică prin includerea lor în documentul rezultat din acele negocieri.

Nu fără importanță ar fi ca pe agenda negocierilor de pace să se găsească și soluționarea disputei dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Ucraineană referitoare la admiterea autocefaliei acesteia din urmă. Istoria rezolvării unei probleme similare pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi o importantă sursă de inspirație. Astfel ar fi dezamorsat un alt motiv de tensiune la nivelul societății civile și s-ar face pași pentru consolidarea unei identități culturale independente a Ucrainei.

ÎN LOC DE CONCLUZII

Iată baza planului de pace. În special implementarea clauzelor teritoriale va trebui pusă sub supravegherea ONU și OSCE, care abilitate pentru a trimite pe teren, după caz, și forțe de menținere a păcii.

Un război se termină atunci când una dintre părți este pusă în situația de a capitula, fie nemaiavând resurse să lupte (înfrângerea tactică) fie nemaiputând crede în șansele sale de victorie (înfrângerea strategică). În cazul de față este greu să se anticipeze că lucrurile vor ajunge într-un asemenea punct.

Când nici una dintre părți nu reușește să o aducă pe cealaltă în situația de a capitula (nimeni nu poate fi învins, dar nici nimeni nu poate învinge) victoria sau înfrângerea se pot stabili prin raportare la obiectivele minimale ale fiecăreia. (Evident, obiectivele pe care și le-a stabilit ea, iar nu cele presupuse de adversarul său și puse abuziv de acesta pe seama sa.) Chiar dacă a prevalat din punct de vedere militar, cel care nu și-a atins țintele propuse este considerat învins, iar învingător este cel care nu i-a permis adversarului să atingă acele ținte. (De aceea, Vietnamul, Irakul sau Afganistanul au învins SUA, chiar dacă SUA le-a covârșit sub aspectul superiorității militare.)

În cazul din urmă, și așa pare a se întâmpla cu privire la războiul din Ucraina, pacea, neputând fi impusă manu militari, trebuie negociată, aspectul atingerii sau neatingerii țintelor putând îngreuna enorm, însă, negocierile întrucât se transformă într-un obstacol psiho-politic major în calea succesului lor. Părțile preferă să refuze pacea pentru a-și salva prestigiul.

Dacă așa se va întâmpla acum, se va ajunge la „coreeanizarea” conflictului ruso-ucrainean, care, la fel ca în Peninsula Coreea, va dura decenii, în condițiile în care, totuși, Rusia nu este o putere minoră de nivelul Coreii de Sud, ci un jucător cu relevanță globală. În același timp, la nivelul relațiilor est-vest se va reveni la Războiul rece, ceea ce va exclude emisfera nordică de la obținerea unui rol relevant în negocierile privind viitoarea ordine globală. Asta va însemna, fără îndoială, pierderea poziției occidentului euro-atlantic de jucător de prim rang al ordinii globale și transmiterea silită / nedorită a ștafetei către puterile asiatice. Pentru acest Occident, din care deocamdată și România face parte, un deznodământ mai rău nu poate fi imaginat.

Noi și aliații noștri am greșit calculele. Am mizat pe faptul că înarmați de NATO fiind, ucrainenii îi vor izgoni pe ruși de pe teritoriul ucrainean; am mizat că sancțiunile economice îi vor slei de puteri pe ruși, în timp ce pentru noi suportarea efectului lor de recul nu va ridica probleme; am mizat că rușii vor fi izolați pe plan extern și că nimeni nu îi va susține; am mizat că întreaga omenire și mai ales membrii UE și membrii NATO vor face front comun împotriva rușilor; am mizat că amenințarea armelor noastre nucleare va paraliza voința Rusiei de a recurge la ele într-o confruntare cu noi. Nici unul din aceste calcule nu a fost confirmat pe teren. Dimpotrivă.

Iată tot atâtea motive pentru a spune că vremea păcii a sosit. Soluțiile există. Ne trebuie pacea. Acum, iar nu mai târziu. Mai târziu pentru noi va fi prea târziu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

50 de Comentarii

  1. In momentul in care dementul criminal de la Kiev bombardeaza o inchisoare in teritoriu controlat de RUSI, cu administrare RUSEASCA si cu prizonieri UCRAINIENI (sint convins ca rusii nu au fost atit de naivi incit sa nu duca ofiterii, mercenarii si instructorii occidentali capturati in locuri mult mai sigure, lasind in inchisoarea bombardata de catre UCRAINIENI doar „plevusca”), in cel mai pur stil mafiot de eliminare a martorilor si aratind apoi cu degetul armata rusa (!!!, care ce ar fi avut de cistigat ?!) , cred ca nu mai e nimic de spus ori de negociat.

  2. Severine, tu nu intelegi ca Bucurestiul nu conteaza?Dupa ce ai semnat ca prostul tratatul cu Ucraina, era evident ca acel tratat va deveni precedent juridic. Romanii nu mai sunt majoritari in acele teritorii, dupa secole de ocupatii straine, ei fiind asimilati si acele teritorii vor avea soarta Maramuresului de Nord, aproape complet ucrainizat, desi in Evul Mediu era curat romanesc. Bucurestiul ar da Ucrainei si alte teritorii, daca le-o cer americanii, poate chiar intreaga Moldova, care sustin ucrainenii ar fi a lor de pe vremea Rusiei kievene si statului halician. De la papagalii trasi de ate de servicii, ai tu pretentii?Nu exista in Romania lideri autentici, exista doar papusi trase de sfori, pe care fac pipi americanii cand vor.

  3. Ucraina are terenuri agricole fertile extinse. Are si carbune si metale, minereuri rare. Iar occidentul le vrea. Asta a fost si scopul loviturii de stat din 2014 instrumentata si finantata de americani. Instaurarea unui regim marioneta (va suna cunoscut?) care le da totul prin „privatizare pe nimic” e solutia ideala. Doar ca rusii au reactionat mai rapid decat s-a preconizat. Doar nu crede cineva SUA se implica intr-un razboi din care nu castiga $$$$ ?! Africa e plina de tari la fel de nedemocratice, mafiote ca Ucraina. Dar acele tari nu au nimic din ce au nevoie americanii. Asa ca poa’ sa ramana cum sunt. Venezuela, Iran au petrol, motiv ptr care sunt pe lista de tari de democratizat de armata de SUA. Asa cuma fost si Irakul la vremea lui. Dupa democratizarea prin armata SUA, ce sa vezi, petrolul irakian a luat cale americii.
    https://www.cotidianul.ro/imagini-putin-obisnuite-pe-coastele-texasului-un-semnal-pentru-economia-mondiala/

  4. Probabil analiza „ciobanasului ceausist” Skvosnic este buna, dar nu am chef sa citesc ce scrie un tradator de neam si tara care a semnat tratatul cu Ucraina in 1997.

  5. Vor taia noada slava ukraina, ca sa faca ce?=marele Itzizrael. Vom fi shi noi pushi pe lista de Gloabeleshti???
    Va fi ceva balshoy y harasho tovarishci. Dar daca vor UE, de ce se chinue sa se faca hartzi, refaca URSS, shi alte ghishefturi? Cred ca fiind prea multe moashe (Moshe), produsul va fi neviabil, asha ca acum la atitea zile, nu se vede o solutzie militara shi politica, cu toate Allo!Geniile implicate. Planeta este in pericol cu toata convingerea ka kkha zarii pot face din rahat bici, shi culmea sa shi plezneasca!
    O zi buna.
    Con

  6. las ca se intoarce plan-de-mita „schimbarii climatice” soon to be. la toate capetele tovarashi, daca nu tine la unul, haio repede la altul, pana curatam toti gandacii! gandaci sunt, gandaci sa manance! useless eaters / schjgheab

  7. Așa cum era de așteptat, soluțiile sunt dificil a fi gândite darmite a le mai pune și in practică. Se confirmă încă odată in plus că de când inteligența artificială a luat un avânt aproape necontrolabil (sau aparent controlabil de către cei care cred că o dețin), inteligența naturală a oamenilor a scăzut considerabil. Lumea contemporană are nevoie de gânditori de excepție nu de manipulatori de mouse sau tastaturi precum odinioară sulița sau halebarda. (Asta dacă nu cumva sunt și dintre cei care cred că soluția poate sau ar trebui să vină tot din tastaturi.)

  8. @lucral bati campii. Trataul cu Ukraina a fost semnat de presedintele de atunci a Romaniei, domnul Emil Constantinescu, si RATIFICAT de Parlamentul Romaniei de atunci, cand dreapta detinea majoritatea. Nu mai tot aruncati vina tratatului pe un singur om. A fost tratatul cel mai greu de negociat, iar daca nu il incheiam nu puteam incepe negocierile de aderare la UE. Acest tratat a fost o cerinta imperioasa a UE catre Romania.

    Vad ca uni aveti memorie scurta si nu va mai amintiti contextul in care a fost semnat.

  9. „La sfârșitul lunii ianuarie 1997 are loc reuniunea de la Dovos, pe teme de politică externă ale țărilor europene participante. În cadrul acelei reuniuni, președintele Emil Constatinescu „își permite să avanseze disponibilitatea României de a ceda de jure Ucrainei Teitoriile Ocupate, fără să aibă niciun mandat în acest sens, fără să consulte Parlamentul sau poporul român, fără să-și pună problema că un asemenea sacrificiu privește întregul neam românesc”.

    …dar Conform Articolului 27, „Prezentul Tratat se încheie pe termen de 10 ani. Valabilitatea lui se prelungește automat pe perioade de câte cinci ani, dacă nici una din părțile contractante nu va încunoștiința în scris cealaltă parte despre intenția de a-l denunța, cu cel puțin un an înaintea expirări perioadei de valabilitate respective”,

    Nici Basescu si nici Iohanis nu au denuntat acest tratat, dar ANUL acesta la 14 iulie 2022 acest Tratat a incetat sa EXISTE (10 ani plus 5 ani). Deci de DOUA SAPTAMANI Romania nu mai are nici o obligatie fata de Ukraina si poate sa isi ceara teritoriile anexate de aceasta tara!!

    Sa vedem care sunt politicienii cu sange in pix sa o faca!!!

    Sa vedem daca suntem condusi de PATRIOTI sau de niste gurai PatriHoti!!!

  10. WOW…am gresit calculele. De fapt din 2014 Tratatul cu Ukraina a deveni egal cu ZERO!!!
    De ce Romania in ziua in care s-a votat in Ukraina legea educatiei prin care se anula dreptul minoritailor de a studia in limba materna nu a cerut inapoi teritoriile anexate Ukrainei de catre defuncta URSS? Nu mai aveam nici o obligatie, Tratatul expirase si nici una din parti, din cate stiu nu a cerut prelungirea Tratatului….sau a facut-o cineva si nu ni s-a spus?

  11. Toata politica romaneasca dupa 1990 a fost si este criminala, antinationala. Incepand cu asasinarea presedintelui legitim Nicolae Ceausescu si inscenatea unui rahat numit cu emfaza revolutie de cei prosti si invidiosi ca nu participasera la revolutii normale….Dreapta NU are cum sa fie revolutionara, e o contradictie in termeni. De aceea cu tot traiul artificial adus de UE si NATO, rahatul numit revolutie tot in derizoriu a picat, nimeni nu mai vrea sa stie de el, a ajuns o rusine…..De 30 de ani romanii se zbat in crize peste crize si saracie, sunt adusi la vot prin inscenarea unor conflicte imaginare intre gasti mafiote numite partide. Azi e limpede ca PSD = PNL = USR = AUR = UDMR. Ca sa fie si mai clara esuarea, lucrurile au fost impise spre declasarea Razboiului mondial….Romania de azi cheltuie miliarde de dolari pentru inarmare, NATO vrea sa inlocuiasca cu Romania coloniala pe Turcia suverana si demna care nu de mai supune total Americii. Dictatura Planetara Americana a inceput sa scartie din temelii. Dar Romania e oarba….Pentru Basarabia romanii au facut crime si razboi mondial in schimb Bucovia au cedat – o cu drag de buna voie Ucrainei naziste pentru ca este patronata direct de CIA si Armata Americana.

  12. În 2024 Ukraina va fi pe lista statelor dispărute de pe harta lumii, alături de Maldivele înghițite de apele oceanului datorită topirii calotei glaciare….[Rumburak]

  13. @Salvamarul Vrajeli, Salvamarule!Un tratat care recunoaste niste frontiere devine precedent juridic. O data recunoscute niste frontiere, nu poti sa te sucesti si sa spui ca nu le mai recunosti, chiar daca un tratat isi inceteaza valabilitatea sau nu. Mai invata relatii internationale, inainte sa-ti dai cu parerea!Invata de la japonezi, care nu recunosc ocuparea insulelor Kurile de catre rusi!De ce nu recunosc, de prosti?

  14. Tăierea nodului ucrainean e taiere imprejur. Stie nepotul lui Brucan cum e…

  15. Mos teaca Severin isi da cu parerea. El de fapt spune varianta ruseasca. Marsh mosule imbacsit in bolsevism.

  16. Dacă ruşii doreau cu adevărat să cucerească Ucraina,astăzi eram vecini cu Rusia.Şi dacă ruşii se temeau de ceva n-o făceau.

  17. ii bate soarele la cap…pe astia care nu stu sa faca nimic si sint deja GEO-Politicienii lui Peste…
    asta cu geopoliticul—tot de la homo bolshevicus se trage—reminiscenta turko mongoloida…oameni de stepa…

  18. @malefficiente dupa tine Dictatul de la Viena mai este valabil si astazi in ce priveste frontierele? Vorbesti serios? ca si ala e un precedent juridic….
    Desprtinderea Kosovo de Serbia nu incalaca niste tratate care consfinteau frontierele Serbiei? Etc…etc…etc..
    Acolo nu exista un precedent juridic?
    Nu sunt specialist in relatii internationale, dar cred ca si tu esti pe dinafara!!!
    Eu analizez fapte si precedente din Europa….si nu merg la pretentiile Japoniei ….acolo nu exista un Tratat nici valabil si nici nevalabil!!!

  19. canta la alta masa. Ce ai facut ca sa apari aici? Basti, nerusinatule!

  20. @Salvamarul Salvamarule, te faci singur de ras. Arbitrajul de la Viena a fost anulat de un tratat de pace la sfarsitul razboiului, iar desprinderea Kosovo a fost recunoscuta si sustinuta de USA, in urma unui conflict cu sarbii. Vezi tu vreo situatie de razboi intre noi si ucraineni si vreo sustinere din partea USA sau a Vestului a unor asemenea pretentii, ca eu nu le vad.Asa ca lasa vrajelile!Tratatul ala nu trebuia semnat. Cand l-am semnat,am recunoscut de jure niste frontiere. Lasa vrajelile cu Dictatul de la Viena si desprinderea Kosovei, ca n-au nicio legatura, nicio similitudine!

  21. Baliverne, baliverne . Propunerile
    savante sunt apa de ploaie si prega
    tesc un nou razbel ruso europeean..
    Dar nu contra americii, exact ca acum.
    Caci america va dirija bataia intre
    prosti.
    Solutzia existe :::: ca rusia sa
    demonstreze ca nu este un tigru de
    hartie, sa lupte pana la capat iar
    ukraina sa sa apere pana la capat
    cu ajutor BIDON international.
    Totul se va clarifica repede cu s
    acrificii minime.Tratatul de pace
    va decide soarta lumii, din nou
    ca alta data. A prendre ou a laisser.

  22. PENTRU PROSTI. TOT RAZBOIUL ESTE UN ARANJAMENT LA NIVEL MONDIAL LA CARE PARTICIPA PE LAGA MULTI ALTII SI PUTIN SI ZELENSKICA COADA DE PISICA.PENTRU EI UCIDEREA UNOR PERSOANE NEVINOVATE NU REPREZINTA NICI UN IMPEDIMENT.SCOPUL NU ESTE FARAMITAREA UCRAINEI CI FARAMITAREA RUSIEI IN PASI DE VALS UNUL INAINTE DOI INAPOI.URMEAZA CA TARILE ASIATICE FOSTE FILO TURCE GEN TURCMENISTAN,TATDGICHISTAN,CARGASTAN ETC IN VIITOR SE VOR SEPARA DEFINITIV DE RUSIA DUPA CARE IN APROXIMATIV 50- 80 DE ANI SI ALTE PARTI DIN RUSIA SA IA TRAIECTORII CENTRIFUGE ASTFEL INCAT RUSIA SA PIARDA DEFINITIV DIN PUTEREA SI AROGANTA SA.AL DOILEA OBIECTIV ESTE DIMINUAREA PUERII ECONOMICE A GERMANIEI SI IMPLICIT A EUROPEI SI CREAREA UNOR ALTI POLI DE PUTERE IN EUROPA.CONCLUZIA ESTE PACTUL RIBENTROP MOLOTOV VA DISPAREA DIN CE IN CE MAI MULT DE PE HARTA GEOPOLITICA A LUMII.

  23. Auzi colo: garantii ptr Ucraina!
    De la cine, de la Rusia Putinantropului care foloseste tratatele internationale in loc de hartie igienica?

  24. Credeti ca Severin si Constantinescu sunt agenti sovietici?Resetati rusi?Nu ei au semnat tratatul cu Ucraina pe repede inainte,vedeti si pe You Tube, „Tratatul Cu Ucraina Din 3 Mai 1997 * Una Dintre Cele Mai Mari Tradari Din Istoria Romaniei”
    Kucima este KGBist ca si Brucan care il papusa pe Severin

  25. O prostie retrograda sa te mai gandesti azi la revendicari teritoriale indiferent de la cine. Noi nu suntem in stare sa gospodarim ce avem si poftim la teritorii…hai sa fim seriosi. Dezvoltarea unui spatiu nu se face pe baza marimii sale ci pe inteligenta si initiativa locuitorilor sai. Rusia e cea mai mare tara si are cele mai mari resurse…ce folos..rusul de rand in afara Moscovei si St Petersburgului o duce la limita sraciei.

  26. Domnule Severin, detractorii dumneavoastra se situeaza in zona acelora care nu inteleg ce citesc, adica analfabetii viitorului despre care vorbea Alvin Toffler. Intre comentatorii de mai sus se afla multi numiti de Alvin. Au facut presupuneri atat de bune ca nimic nu s-a potrivit din ceea ce au spus de cand a inceput razboiul. Si aia cu rusii si aia care sunt cu americanii. Putini au vazut corect situatia. Multi s-au retras , nu mai comenteaza. Il lasa pe unul ca Margelatu sa spuna adevaruri si sa se exprime telectual

  27. Ha..coruptul Severica a luat bani de la Rusi!! Ca sa acrie prostii ..Ucraina isi ca recupeta o parte buna dun teritorii,miile de rusi vor fi murit in zadar

  28. @Un fin observator :se scrie ‘intelectual’,pocitanie ! „Telectual” e tac-tu,caricatura, cand o bate pe ma-ta,ca e din Telec jud Neamt; cu finetea ta razui murdaria din cada

  29. Auzi la ruginitu’asta in bolsevisme de Salvamar din portul Turnu Severin, „razboiul teatral”, adica distrugeri, moarte, cadavre, civili mutilati ce reprezinta „recuzita TEATRALA”, o recuzita care a transformat „misiunea speciala” intr-un razboi real mult mai bogat in distrugeri, moarte, cadavre, civili mutilati si toate acestea pt ca „victima nu vrea pace”!? Cat de infam si dezumanizat poti fi SA VORBESTI CU UN CINISM SCABROS, ORIPILANT fara sa tresari de GREATA FATZA DE TINE INSUTI si sa mai ai puterea sa-i acuzi pe altii de cinism, ba Salvamar de Turnu Severin, pe camarazii tai de CRIME CONTRA UMANITATII legendati in Occident, ba chiar sa mai ai puterea sa recunosti ca acesti ILEGALI BOLSEVICI i-au incitat pe ucraineni la lupta contra AGRESORULUI CRIMINAL SOVIETIC? Ai tacut, forma primitiva de viata, cand URSS a trasat granite si a deportat, respectiv a smuls populatii intregi din vetrele lor si acum, tu,
    bolsevic ordinar ce-si zice Salvamar din Portul Tiúrnu Severin II DAI DREPTATE TOT IMPERIULUI BOLSEVIC CRIMINAL, tu, care vii aici cu
    MAROTA disparitiei URSS si a Comintern numai pentru ca s-au REBOTEZAT ca sa-si stearga urmele, dar nu au reusit autodemascandu-se!!!
    Toata MASCARADA aranjata de Rasputin cu ILEGALII sai din Occident a vizat DISTRUGEREA Ucrainei si DECIMAREA POPORULUI UCRAINEAN pana
    FORTEAZA ACCEPTAREA OFICIALA A RAPTURILOR TERITORIALE!!! Salvamar ordinar portuar de Severin, creatura jalnica, TE-AI COMPROMIS ACUM DEFINITIV, nici apele Dunarii nu te mai spala, tratatele analfabet constitutional le incalca doar CRIMINALII MARXISTI/BOLSEVICI/NATZI
    CONTRA UMANITATII…Ce tratate a incalcat SUA, NATO si colhozurile bolsevice europene?Salvamar INFAM, Paktul de la Varsovia controlat de URSS A INCALCAT TRATATELE CU ROMANIA IN DECEMBRIE 1989 cand a pus agentii sovietici maidanezi SA TERORIZEZE SI ASASINEZE POPORUL si pe presedintele Ceausescu, stii, „Lovitura de stat in valuri”, in valurile Dunarii scapate de la Cazane…

  30. Curcan fara margele, ti – a excitat ala singurul neuron de care dispui .

  31. Toate se reduc la FORTA. Si Rusia o are suficienta. Militar ei nu pot fi invinsi dispun de prea multe focoase nucleare si rachete performante. Energetic Rusia poate trimite tarile UE inapoi in pesteri unde se pot tine adunari progresiste despre energii alternative precum uleiul de foca si de balena. Asa ca avem de ales intre auto distrugere si pacea unde Ucraina va fi un mic judet inconjurat de Rusia. Putem sa traim si in lumi paralele si sa visam orice dorim inclusiv cucerirea Crimeii de catre Zelensky dar asta e realitatea.

  32. Scriind cu teama,conformist, dl. Severin rateaza Articolul si pacea….Scrie crezand ca Rusia care dupa ce si – a pus lumea in cap, dupa ce isi sacrifica soldatii si economia, a muncit de dragul UE, al Romaniei, Republicii Moldova sau Ucrainei, ea Rusia multumindu – se cu firimituri de Donbas ca cersetorii?!!! …Nu, d -le Severin, Rusia va cuceri intreaga Ucraina si va dicta conditiile pacii !!! NATO care este vinovat de declansarea razboiului va fi invins si toata vrajeala cu OSCE si alte organizatii asemenea, care au produs acest razboi nu vor mai fi relevante…Rusia va desfiinta Ucraina. Isi va anexa fara discutii zona sa istorica, oferind celelalte zone Romaniei, Poloniei, Ungariei. Dar punand acolo baze militare rusesti daca NATO nu se desfiinteaza….Occidentul terorizeaza Rusia de 30 de ani. Daca Rusia invinge teroarea NATO trebuie incheiata. Razboiul nu e o joaca, Rusia nu isi omoara soldatii, economia, populatia ca sa invete UE cum sa inhate Ucraina!!! Daca toata Europa sprijina acum Ucraina, inseamna ca Rusia daca invinge Ucraina total, a invins toata Europa….Referitor la noi, e corect ca Romania sa primeasca Bucovina. Republica Moldova , Gagauzia, Bugeac, Transnistria intra la teritorii istorice rusesti. Basarabia a fost la Romania doar 22 de ani in toata existenta sa.

  33. Am incercat de doua ori sa citesc mizeria asta de articol si de fiecare data ma cutremur cand vad peopaganda ruseasca. Ucraina nu trebuie sa lupte…occidentul o impinge….trebuie o pace care sa satisfaca rusia….de ce a semnat Romania tratatul cu Ucraina….
    Daca esti un gandac, incerci sa te strecori prin viata si ai grija sa nu fii calcat. Daca ai coloana vertebrala lupti cat mai mult pentru viata ta, fara sa te impinga nimeni de la spate si uneori pana la final in ciuda sortii. Aici e un cuib de filorusi sau lasi, care se plang ca maine o sa fie viata mai grea. Norocul planetei si al civilizatiei ca exista occidentul, altfel nu exista ideia de libertate si drepturile omului.

  34. Severin sa mearga cu mentorul Iliescu la ambasada rusiei, poate primesc niste indicatii, mai au si ei niste informari de predat.

  35. Coane, „Statul securist al UE”, chiar atat de primitiva poate fi logica ta de AGENT SOVIETIC si TRADATOR AL ROMANIEI? Cum sa nu dau cu voi, ne norocitilor, de pamant cand veniti cu tot felul de dejectii urat mirositoare numai pentru a va indeplini misiunea!!! Dupa cum dejectezi ar rezulta ca China BOLSEVICA cu o Armata Rosie Po pulara de ZECI DE MILIOANE si cu TEHNOLOGIA FURATA SAU DONATA DE OCCIDENT ar trebui sa transforme Planeta ALBASTRA in Planeta GALBENA!!! Sunt convins ca si daca te luam cu binisorul tot nu cedai realitatii ca spui TAMPENII in serviciul Moscovei…E adevarat, camaradul dezaxon e o canal ie comparativ cu tine ocupand de aceea o pozitie mult mai inalta in HAITA humoroida…Dez axatul nu umbla cu jumatati de masura, acest Uran ic Gut Han Otilo cel Tica-los care
    e specializat in SCHELETE, recunoscandu-le pe ale REGILOR cu toate ca arata la fel cu ale bolsevicilor vrea ca STATUL SUVERAN Ucraina
    sa DISPARA pentru totdeauna in Imperiul BOLSEVIC Sovietic… Crede cineva ca arheologul antisemit, anticapitalist Tica-losul deszaxon doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE care face SAPATURI wikipedia in Valea Regilor o sa-l tradeze vrodata pe Rasputin, urmasul
    „khazarilor” care au instaurat republica bolsevica in Romania urmasii acestor khazari asigurand continuitatea in 1989 prin instalarea FSN si apoi a apendicelui PSD!!! URA fatza de PSD si dragostea fatza de Rasputin a Tica-losului doru popescu are aceasta filiatie si
    LOGICA…

  36. Rușii albi, rușii moscoviți și cei spilcuiți/ primi/papistași/kieveni au creat un nod gordian. Împreuna îl așteaptă pe Alexandru Macedon/Colin Farrel să taie nodul în înțelepciunea sa..Dar nu, nu este o poveste despre civilizație și imbolduri antice. Asta este o poveste cu zarafi ce va să intre în toate iurtele și conștiințele la distanțe apreciabile de Europa.Din anii 90 rușii kieveni fac anual 3 miliarde de dolari gratis, fără nici un pic de efort din alimentarea UE cu gazul rușilor moscoviți. Din anii 2000 rușii albi împart și ei 2 miliarde cu polonezii din conducta Yamal.Cu cei 100 de miliarde de dolari în 30 de ani kievenii marginalizează tot ce nu e pe limba lor, angajează, mențin și antrenează azovi pentru asta. Probabil că nu era destul căci apelează la spuza rușilor albi să garanteze împrumuturile lor determinându-i pe aceștia aproape să-și piardă capul întrun Maidan în 2020. Miliardul polonezilor?, bagat și ăla în lobby pentru catalizarea reacției; ucrainienii cu polonezii, cehii, slovacii,balticii și ungurii sunt zarafii gazului moscovit în periplul său spre Germania. După acest act, piesa ajunge la punctul culminant ideologic, Rusia încrezătoare în orișice asociere umană construiește cu Germania Nordstreamurile necăpușate în speranța că aceasta va distribui întrun mod just gazul cooperativei în care au fost prinși. Necazul e că „negustorii” de la capul țevii devin doar consumatorii de la capătul ei; în această scenă un mașinist zgâlțîie un reflector și-l vedem pe Orban deplângăndu-și urmașii..mai departe fog of war.

  37. Totul depinde de cum va decurge TAMBALAUL atent planificat, acum in august 2022 in Germania !
    (parerea mea e ca teutonii se vor razvratii contra americanilor … ! UE fara GB prin BREXIT, cu rusii si avnatajele din asta , independenta de piata fata de americanii …auto-izolati dupa MIDTERM 😉 ) !

    Vom vedea daca pancreasul lui Biden suporta …realitatea 😉 !
    Vin vremi nasoale (pentru unii : ” cine sapa groapa altuia sa ia aminte … ” 😛

    Atentie la nemti …vor fi surprize MASIVE acum in august ! ( 🙂 ) sa nu spuneti dupa, ca n-ati fost subtil anuntati ! :*

  38. @mishteaux …lasand PROPAGANDA (un minut !) la o parte :
    – Cum se va schimba UE, Rusia, China … „politica mondiala a momentului”… daca
    asa cum intre timp e vizibil (imposibilitatea lui Biden de-a-si correcta CURSUL ELECTORAL :), i s-a zis asta ! )
    DEMOCRTAII (ideologia lor si clanul din spatele lor ) vor fi politic rapusi mortal de catre republicanii
    care au cu totul malte interese ( vezi germano-rusia !) vizavii de …? …CHINEZI ?
    🙂

  39. Cred ca nici Lavrov nu ar fi formulat mai alambicat revendicarile Rusiei si ofertele de cedare a ce nu le apartine. Autorul vorbeste (scrie) pe langa. Din motive care ar consuma prea mult spatiu, nu mai exista regiune in tara vecina care sa aiba majoritate romaneasca, asa ca tot baletul respectiv e fara rost. Iar concluziile lui V Orban pe care le preia cvasi-integral, cu o minima adaugire (ca nu era sa-si faca Orban autocritica pentru ca e in cardasie cu ursul) reprezinta mai degraba dorinte decat realitati. Doar legat de Minsk are (vag) dreptate: era prea mult pt Ucraina si mult prea putin pt Rusia.

  40. Atit timp cit nu devoaleaza planurile expansioniste ale Vaticanului catre Est ,Adrian bate campii cu baliverne marunte! Timpul diplomatiei a trecut. Acum vorbesc armele! Americanii si-au incalcat promisiunea data lui Gorbaciov de a nu manipula intrarea in NATO a fostelor tari socialiste. Razboiul se va amplifica si eventual se vor declansa mici razboaie civile in diferite tari europeene. Serbia va intra in Kosova cit de curind. UE se va dezintegra garantat pe modelul dezintegrarii imperiului AustroUngar.

  41. Lavrov prezintă oficializarea unei noi alianțe militare, născută ca și contrapondere la NATO
    Via IurieRoșcaINFO:

    Am semnat azi aderarea Rusiei la o alianta larga militara defensiva alcatuita din 12 țări: Rusia, China, Iran, India, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Siria, Brazilia și Venezuela”, a declarat ministrul de externe rus, Serghej Lavrov in brefingul de dupa semnarea acordului de la New Dehli, conform agentiei de presa TASS

    Lovitură mare a Rusiei, anunțată din capitala Indiei. Lavrov prezintă public oficializarea unei noi alianțe militare, născută ca și contrapondere la NATO, formatată pe scheletul organizației geoeconomice numită BRICS. Se instituie astfel LUMEA BIPOLARĂ dpdv militar, cu o alură similară celei de dinainte de 1989, însă cu forță în plus pentru alianța statelor ce provoacă azi “Imperiul American”. Lista țărilor noii alianțe e sugestivă și anunță astfel într-adevăr o NOUĂ ORDINE MONDIALĂ.

  42. Avea dreptate Donald Trump, adevăratul președinte al SUA, că aia din avion nici nu era șefa Camerei Reprezentanților Israelului în America, că aia, ca orice vrăjitoare, călătorește călare pe mătură și astfel nici nu a putut fi reperată( de altfel nici reparată cumva, nu mai e posibil ) de sistemele de securitate chineze și s-au trezit ăștia cu băbăciunea direct în poza de mai sus. Că sus îi place ei….

  43. „mishteaux spune:
    31 IULIE 2022 LA 18:18
    @mishteaux …lasand PROPAGANDA (un minut !) la o parte :
    – Cum se va schimba UE, Rusia, China … „politica mondiala a momentului”… daca
    asa cum intre timp e vizibil (imposibilitatea lui Biden de-a-si correcta CURSUL ELECTORAL :), i s-a zis asta ! )
    DEMOCRTAII (ideologia lor si clanul din spatele lor ) vor fi politic rapusi mortal de catre republicanii
    care au cu totul malte interese ( vezi germano-rusia !) vizavii de …? …CHINEZI ?
    ?”

    DA !

    E deja vizibil cu CHINEZII ! Totusi ce-i in 17 septembrie ? (luna plina ? ultimul patrar ? 😉 )

  44. @mishteaux (vezi 17 septembrie) incep dinou sa devina supect …dupa „evenimeltul Le Pen 😀 !

    incep iar cu „batiscafe” , „ochii pe butelie” si
    recent 😉

    17 septembrie#
    de parca „cineva” ar vrea sa citesca „asta” ca o pre-start-confirmare … „17 septembrie” = ramane de verificat …o profetie (ca cea cu „ochii pe butelia ” GAZPROM 😉 ) devine PROFETIE doar prin faptica ei ulterioara verificare 😀 !
    N-asa ? 😛

  45. Foarte SUSPECT comentariul …PREMONITIV as zice 😉 😀
    „mishteaux spune:
    31 IULIE 2022 LA 18:10
    Totul depinde de cum va decurge TAMBALAUL atent planificat, acum in august 2022 in Germania !
    (parerea mea e ca teutonii se vor razvratii contra americanilor … ! UE fara GB prin BREXIT, cu rusii si avnatajele din asta , independenta de piata fata de americanii …auto-izolati dupa MIDTERM ? ) !

    Vom vedea daca pancreasul lui Biden suporta …realitatea ? !
    Vin vremi nasoale (pentru unii : ” cine sapa groapa altuia sa ia aminte … ” ?

    Atentie la nemti …vor fi surprize MASIVE acum in august ! ( ? ) sa nu spuneti dupa, ca n-ati fost subtil anuntati ! :*”

    Toturi ce-au CHINEZII cu …nemtii in august si de ce …17 septembrie (PUNCTUAL) !

    Sa chiar fie TOTUL, ABSOLUT TOTUL
    ante-premeditat 😉 ?
    NU dau cu parul doar conspir o „conspiratie” … „de o cam data !” 😉
    [multi vad , putini pricep, da Doamne romnaului mintea de pe urma !]

  46. Apropos de întrebarea cu mult schepsis, ca de obicei, a lui Misteaux : În septembrie și octombrie apele se mai liniștesc la propriu și China poate ataca și ocupa Taywanul de pe mare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.