Turcia începe imediat exploatarea gazelor din Marea Neagră

Transgaz

Acum doi ani, au descoperit zăcămintele

Turcia a instalat luni primele conducte pentru rețeaua de conducte care va aduce gaze naturale pe țărm, pe care țara le-a descoperit în Marea Neagră, deoarece urmărește să înceapă pomparea gazului la începutul anului viitor. Conducta care va conecta sondele din zăcământul de gaze Sakarya la unitatea de procesare a gazelor din portul Filyos din provincia Zonguldak din nordul Mării Negre va începe să pompeze gazul din primul trimestru al anului 2023, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan. „Câmpul de gaze Sakarya va atinge vârful de producție din 2026”, a adăugat președintele.

Situat la aproximativ 150 de kilometri în largul coastei Turciei, în Marea Neagră, zăcământul de gaz găzduiește cea mai mare descoperire de gaz natural din țară. Nava de foraj Fatih a descoperit acolo 540 de miliarde de metri cubi de gaz în august 2020.

Conducta se va întinde pe aproximativ 170 de kilometri și va conecta puțurile din regiune la rețeaua principală va fi așezată la o adâncime a apei de 2.200 de metri. „În primul trimestru al anului 2023, vom fi transferat 10 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, care vor fi produse în prima fază, către sistemul nostru național de transport”, a declarat Erdoğan la un eveniment la Filyos. Lucrările la unitatea de procesare a gazelor din Filyos sunt, de asemenea, în derulare, cu 4.200 de muncitori sunt angajați în procesul de construcție.

„Vom rezolva complet problema securității energetice”

 

Turcia vede energia ca „cheia cooperării regionale, și nu o zonă de tensiune și conflict”, a spus Erdogan. „Vom continua lupta în toate modurile până când vom face din Turcia o țară care a rezolvat complet problema securității aprovizionării cu energie”, a adăugat el.

Adresându-se, de asemenea, evenimentului, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, a declarat că zăcământul de gaz va rămâne în istorie drept cel mai rapid proiect de dezvoltare a zăcământului offshore din lume, de la explorare până la prima producție. „Astăzi, vom așeza primele conducte care vor transporta gazul Mării Negre de la mare la uscat”, a spus Dönmez. Câmpul de gaze din Marea Neagră este primul loc de producție de gaze naturale de adâncime din Turcia, „dar nu va fi ultimul”, a adăugat ministrul.

În prima etapă se vor transporta 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi, o cifră care va crește la 40 de milioane de metri cubi în a doua etapă, a menționat Dönmez. Producția a 35.000 de țevi, care vor fi așezate pe fundul mării, este finalizată, a spus el și a adăugat că 95% din țevi au fost deja livrate.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1084 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Marete sultan Erdogan in fata ta am venit sa ma aplec. Oh marate sultan juramant eu fac, Valahia a mea sa fie iar vasalitatea mea o vei primi. In numele tau statui voi ridica si ieniceri iti voi da, dar infaptuieste-mi pofta ce o poftest si Europa pe tava ti-o voi da.

  2. Noi suntem mai prosti ca turcii ? Dupa cum arata Istambul fata de Bucuresti suntem mult-mult mai prosti.

  3. Trădătorii spăgari au vandut și concesionat totul. Bugetul si asa plapând e furat prin achiziții de bunuri si servicii .prin contracte cu dedicație, prin salarii și pensii nesimțite,etc.
    Si acești decidenti in loc sa stea in spatele gratiilor , stau in guvern, parlament, agenții, consilii județene, primarii,etc.

  4. Noua ne mai trebuia inca vreo 20 de ani de koynareala. Iar cand se va incepe extractia, platformele maritime vor fi sechestrate de rusi……[Rumburak]

  5. Pungile de gaz submarine comunica intre ele si sint limitate cantitativ ! Turci vor extrage rapid si in forta , Rrroministan gestionat de pakistanesii veniti cu coviltir din India , hoti dar prosti , vor cheltui imens pt exploatare si cind vor crede ca sint cei mai tari ,, gazari ” vor descoperi ca nu mai sint rezerve de gaz . Si asta cit mai curind dupa incepertea exploatarii , daca va incepe vreo data ! Rroministan o tara nenorocita care merita ocupata cel putin de Turcia !

  6. pentru ca Turcia chiar are
    Romania NU ARE,
    e doar o tzeapa pe bursa din new york.

  7. Ciolacu si Iohanis s-au ocupat de proiect. De asta le merge la turci „ca pe roate” .

  8. Important nu e ca deja exrage gaz, ci faptul ca nu il vindecpe burse la Viena, piete de capital etc. El vrea sa isi sprijine economia. Acusi vaciesi UE sa le zica ca dictatorul erdogan nu procedeaza conform indicatiilor UE. Toate tarile in care conducerea tarii este pro cetatean, subt declarate de UE minidictaturi. Si noi era sa deraiem cu Dragnea, dat s-a rezolvat cu justitia romana akaturi de baietii buni. Acum avem ce ne-auvpregatit.

  9. Nu mai propagati minciuna ca gazul e o bomboana care se vande la bursa tarilor fara gaz !!! Gazul se vinde pe contracte secrete la preturi si cantitati negociate, vezi Germania, Italia, Austria, Ungaria !

  10. Bravo lor! Ei isi extrag singuri gazul, care va fi folosit pentru necesitatile proprii. Noi, dupa ce am distrus industria extractiva, am concesionat prin tradatorii aflati la putere zacamintele noastre strainilor, care vor extrage gazele noastre si le vor vinde pe preturi mari cui vor ei, iar noi ne vom alege cu praful de pe toba.

  11. Iar Turcia nu e in UE, nu e fortata sa puna botul la toate elucubratiile de la Buxelles, face ce e mai bine pentru ea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.