Ucraina acuză Rusia de peste 46.000 de crime de război

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a estimat luni la peste 46.000 numărul crimelor de război comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei în 24 februarie şi a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili de agresiunea împotriva ţării sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

În cadrul unei conferinţe la Bruxelles, organizată de Centrul de Politică Europeană, Kostin a intervenit prin videoconferinţă pentru a actualiza datele colectate de autorităţile ucrainene privind crimele de război ruseşti, între care execuţii sumare, tortură, violenţă sexuală, deportări forţate sau bombardarea zonelor urbane, inclusiv şcoli, spitale sau case de locuit.

‘Până în prezent, am documentat peste 46.000 de crime de război comise în contextul agresiunii ruse. Acestea au dus la moartea a 7.000 de persoane, între care 382 de copii’, a indicat procurorul ucrainean, care a precizat, însă, că această cifră nu ia în considerare ‘zecile de mii’ de morţi în teritoriile ocupate, ca la Mariupol de exemplu.

Peste 40.000 de infrastructuri civile şi critice au fost distruse, a adăugat el.

‘În pofida acestui fapt, instituţiile statului funcţionează în mod permanent. Chiar dacă avem multe lucruri pe ordinea de zi, investigarea şi urmărirea penală a crimelor rămâne prioritatea absolută a biroului nostru’, a explicat Kostin, care a indicat că, până în prezent, au fost investigate 320 de cazuri de crime de război, în care 160 de persoane, inclusiv 15 prizonieri de război ruşi, au fost oficial inculpaţi în calitate de suspecţi.

Pe de altă parte, premierul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că înfiinţarea unei instanţe internaţionale care să judece aceste crime de război ‘ne va ajuta să-i aducem în faţa justiţiei pe cei mai înalţi oficiali din Rusia’ şi pe ‘cei care au iniţiat această catastrofă şi tragedie, cel mai mare război în Europa de după cea de-a doua conflagraţie mondială’.

‘Toate crimele trebuie să fie pedepsite. Trebuie să-i pedepsim pe cei care au declanşat războiul, pe cei care au dat ordin să distrugă ţara şi poporul ucrainean. Mă refer desigur la autorităţile ruse’, a afirmat Şmîhal.

Prim-ministrul ucrainean a participat la conferinţa menţionată de la Bruxelles şi urma să aibă o întâlnire în cursul serii cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce discutase anterior cu şefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Metsola, la rândul său, a afirmat că legislativul european ‘va continua să fie unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai creării unui tribunal internaţional special pentru a-i aduce pe banca acuzaţilor pe Putin (preşedintele rus Vladimir Putin) şi (omologul său belarus Aleksandr) Lukaşenko, pe lideri politici şi militari ruşi, comandanţi şi soldaţi pentru actele lor de agresiune’.

‘Suntem pregătiţi să oferim toate resursele umane şi bugetare necesare, precum şi sprijin administrativ, de investigare şi logistic în acest scop’, a promis Metsola.

Din martie, Parlamentul European a pus una din sălile sale la dispoziţia societăţii civile ucrainene la Bruxelles pentru organizarea de activităţi, unde de luni s-a deschis o expoziţie de fotografie despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

23 de Comentarii

  1. Ai dracu ucraineni! Dupa ce ca americanii ii ajuta, ma rog, pe bani grei, ei vor acuma, pe furis, sa faca o instanta care sa-i judece pe americani pt Afganistan, Irak, Libia. Dar, ca sa mascheze, ei zic de rusi, stiind ca, daca se va judeca ceva, se va face in ordine cronologica. Nu?

  2. Da se pare ca rusii omoara ukraineni ,iar ukrainenii doar imbalsameaza rusi de prin 2014. Hai CNN ca ai depasit Sputnikul. La mai mare.Ce ti-e cu jigodiile si dubla masura. Amu’sariti si-mi spuneti : kopeicar ,prorus , putinist si ce mai puteti inventa!”Daca vrei vilvataie zgindareste jaratecul! „. Asta au facut ukrainenii din 2014 ( sub obladuire amerloca) incoace.

  3. Serios acum! Astea-s “știri” fără nici-un fel de relevanță… Exact ca atunci când spui ca românii își acuza conducătorii de trădare de țara, proasta gestiune, corupție ș.a.m.d. Nu le ia nimeni in seamă. Ce naiba, voi nu v-ați prins, încă?…

  4. Khazarul asta Andrii Kostin asta merge pe formula consacrata, nu-i place cu virgula, ca aia cu 6 milioane, sa fie cifra rotunda si minciuna mai gogonata .

  5. „a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special”

    Nutret pentru pelicani, asa ceva nu se poate legitima. Doar tari vasale ca RO accepta mascarade judiciare. La ukrani totul se face din gura pe scenariul de la „Baba o da soldatului”.

  6. Vulnerabilitate extremă. Ca Miloșevici. Aici, totul depinde de presa occidentală, dacă vrea să se implice.

  7. Interesant, le-a ieșit o cifră rotundă,.Mă intreb de numai la atât poate ghici, sau nu sunt ukrani mai mulți pe front, restul fiind mercenari străini din bani americani,..Oricum credibilitatea ukrană e zerro,..

  8. Pai ce ,ii doare kurul cu care vorbesc ???
    Pot sa-i acuze si de 6mil de victime,crime de razboi !Doar zelisli e evreu !!!

  9. Cea mai mare ,,reusita ” a lui Putin este PRAPASTIA imensa sapata definitiv intre Ucraina si Rusia ! Ukrainienii vor considera pe veci faptul ca Rusia este cel mai mare dusman al lor . Pentru Europa si mai ales pt fostele tari socialiste dominate de Rusia aceasta situatie este benefica , Ukraina devenind un aliat forte , aliat de care Rusia va tine cont chibzuind mai mult inainte de vreo noua intentie agresiva .

  10. Inpertinentii de nazisti ukraineni vor sa infiinteze o instanţa internaţionala care să judece crime de război trucate si inventate de ei.Mai bine l-ar aduce in aceasta instanta pe bufonul Zelenski care se face vinovat de tot acest conflict militar si complice cu americanii care au distrus Ukraina.Daca au fost intradevar distrugeri si morti se datoreaza faptului ca atit armata ukraineana cit si a rusilor au tras unii in altii distrugind si omorind oameni.Asa ca nu poti sa invinovatesti doar armata rusilor de parca ukrainenii au stat linistiti si nu au tras si ei.

  11. Deocamdata scrie negru pe alb in raportul ONU ca Ucraina a folosit scuturi umane in conflict !!!
    Astept cererea criminalului #neo-nazist Zelesnki pentru desfiintarea ONU ! … a mai cerut „excomunicarea” din #lumea #libera a Amnesty International si acum pe rol e AIEA, care s-a fofilat spunand ca centrala nucleara de la Zaporoje a fost atacata, dar nu s-a pronuntat asupra atacatorilor, cu toate dovezile puse pe masa de rusi: bombe americane neexplodate in curtea centralei atomice !
    Slava Z !

  12. @Slava lui Mihail Gorbaciov, rusine lui P :

    Ar fi asa cum spui tu daca Rusia ar fi chibzuit vreodata. Nu a facut-o niciodata.

    Un exemplu din trecutul inca viu: daca nu ar fi atacat Polonia, Finlanda, Romania, Tarile Baltice in 1939-1940, ar fi avut aceste tari ca zone tampon fata de Germania, daca nu cumva chiar aliate. Prin atacul asupra lor nu s-a capatat decit cu teritorii infime, fara mare valoare strategica, si cu dusmani in plus. Ca acesti dusmani nu au prea contat fata de ajutorul aliat, care a curs peste Rusia/URSS ca mana cereasca, salvind-o de la infringere, este alta poveste.

    Ce conteaza in urma acestui comportament de huligan este ca s-a ales cu un lant de tari care nu o privesc cu incredere si care imediat s-au alaturat aliantei opuse. Cel mai elocvent caz este cel al Suediei, traditional neutra, dar care, vazind ce-i poate capul lui Putin, a abandonat neutralitatea.

    Rusia de azi se comporta exact ca Austro-Ungaria din 1914: sub un pretext discutabil, ataca o tara mai slaba, provocind oprobiul intregii lumi. Sa vedem daca nu cumva si deznodamintul va fi acelasi.

  13. Nu mai ignorati peste de 50% din suprafata globului si 75% din populatie. Lumea este impartita in 3 si o parte nu conteaza. Occidentalii sunt minoritari pe glob si nu mai laudati tehnologia, exact asta i-a adus in aceasta situatie, ignoranta si minciunile. „Good evening, Budapest” !

  14. Seful UE pe plan diplomatic spune ca armatele din UE aproape ca au ramas fara armament….pentru ca l – au trimis Ucrainei. Cica depozite Europei sunt aoroape goale. Cere ca UE sa faca un Plan comun de reinarmare la care sa contribuie toti membri UE….Asta inseamna sute de miliarde de euro…..Va dati seama cat armament european a putut sa toace Armata rusa in Ucraina? De acea Rusia avanseaza greu.

  15. Pentru ce au armate individuale tarile UE si NATO, sa se bata intre ele ca grecii cu turcii ? Evident ca Volo a consumat tot stocul tragand in centrala nucleara sau la 160 km de locul un minte ca ar fi recucerit, in ofensiva. Nu esti primar, daca nu mai esti.

  16. E ca si cum imputatul vrea să-l judece pe judecător înainte de verdictul final. Singurii ce pot judeca Putină sunt rușii, iar dacă vedem că optzeci și cinci de procente îl susțin până și cu riscul de a declanșa un război global..
    Și eu vreau să-i judec pe ruși, de când au intrat în ’44 pe ulițele românești și alergau cu nou-născutul în vârful baionetei, de când nu era româncă pe drumul din bătrâni, de când ne-a obligat pe noi români să ne ucidem între noi sau să luăm calea pribegiei. Noroc bun.

  17. @Anonim. Istoria ne spune despre un conflict de cateva secole intre Polonia, Germania, Rusia, tarile baltice, etc pe care le amintiti. Conflicte au fost, sunt si vor fi vesnic deoarece exista interese contradictorii. Stiti despre revendicarea Poloniei de 1300 miliarde de euro despagubiri de razboi din partea Germaniei?

  18. @Te’O:

    Esti singurul caruia ii raspund.

    Acele conflicte sint demult de domeniul trecutului, cind relatiile internationale urmau alte criterii. Dupa Primul Razboi Mondial, s-a incercat asezarea lumii pe baze noi, deoarece multe din problemele nationale fusesera rezolvate, desi nu perfect, in masura sa multumeasca pe toata lumea. Liga Natiunilor incercase sa creeze un sistem din care razboiul sa fie exclus. Lipsea insa o mare putere care sa impuna pacea si astfel a urmat ce a urmat – Germania si Imperiul Rus in forma bolsevica, adica URSS, au preferat alta cale.

    Bineinteles ca stiu de revendicarea Poloniei la adresa Germaniei. Intrebarea este daca exista una si la adresa Rusiei, ca are de ce inca si mai si.

    Comentariile celorlalti sint doar rigiituri de birt.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.