Ultima expoziţie de artă a stagiunii Teatrului Odeon

DanaArtGallery şi Teatrul Odeon vă invită să vizitaţi expoziţia Arte Textile Ambientale – Disertaţie 2015, organizată de Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, ce va fi vernisată marţi 23 iunie, la ora 18.30, la Galeria Odeon (Foaierul Sălii Studio).

Pe simeze vor fi prezente lucrările studenţilor Cristian Mengheşi şi Andreea Stăncălie (anul II Master, Departamentul Arte Textile şi Design Textil, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

Proiectele artistice, numite Corp şi suflet (Cristian Mengheşi) şi Povestea lemnului (Andreea Stăncălie), reprezintă abordarea, interpretarea şi transpunerea în mediu textil a unor teme importante pentru existenţa omului: raportul materie/ spirit şi raportul om/ natură. Dialogul dintre conceptul ideatic şi reprezentarea plastică s-a concretizat în cazul celor doi autori sub forma unor lucrări de artă textilă care se impun prin originalitate, sensibilitate şi complexitate.

Andreea Stăncălie, Panouri ce pun în valoare textura materialului, divers colorat

“Prin proiectul numit Povestea Lemnului doresc să scot în evidenţă importanţa mediului înconjurător în viaţa omului. Proiectul reprezintă o instalaţie artistică compusă din forme bi şi tridimensionale, imprimate liber sau serigrafic.

Încă din cele mai vechi timpuri omul trăieşte într-o strânsă legatură cu mediul înconjurător şi cu tot ce îi oferă acesta. În antichitate omul a început să valorifice ceea ce ii oferea natura, făcându-şi viaţa mult mai uşoară. El a exploatat prin activităţi practice sau de factură spirituală, pe care le-a perfecţionat pe parcursul timpului, datele mediului înconjurător”, explică Andreea Stăncălie.

Lucrarea cuprinde patru panouri bidimensionale şi douăsprezece casete de lemn în care a autoarea a introdus segmente din trunchiul unui copac, care au fost imprimate serigrafic cu structură de crengi. A accentuat structura lemnului prin culori pământii, nuanţe şi tipuri de brun, galben şi orange, fiecare dintre ele având o semnificaţie psihologică.

“Un artist important care m-a inspirat în creaţie a fost Andy Goldsworthy, folograf, sculptor, land artist. Lucrările acestuia implică mediul înconjurător ca parte componentă a relaţiei actor/spectator, instalaţiile artistice preluând întreg spaţiul”, mărturiseşte artista.

Cristian Mengheşi, Corp şi suflet

Proiectul Corp şi suflet urmăreşte să evidenţieze lupta cu noi înşine, lupta dintre corp şi suflet, cât şi relaţia dintre trup şi suflet, ce se află într-o continuă interdependenţă şi, prin urmare, într-o continuă construcţie reciprocă.

“Din punct de vedere creştin-ortodox, omul este o fiinţă duală, înzestrată cu suflet şi corp. Ambele entităţi sunt primite în momentul în care Dumnezeu îl creează pe om. Corpul are o viaţă limitată, după moarte întorcându-se în ţărâna din care a fost creat, pe când sufletul are viaţă veşnică.

În viziunea filosofiei antice, cuvântul trup (soma) este un derivat al cuvântului sema, care înseamnă semn. Printre alte numeroase înţelesuri, ultimul cuvânt, sema reprezintă un indicator care arată către un mormânt. Astfel, în acest sens, soma se referă la o filozofie greacă străveche, care considera trupul un sema – un mormânt al sufletului”, afirmă Cristian Mengheşi.

Roşul este culoarea de bază în proiectul lui Cristian Mengheşi

Culoarea de bază de la care a pornit este roşul, considerat în general agresiv, vital şi dătător de putere, înrudit cu focul şi simbolizând atât iubirea, cât şi lupta pe viaţă şi pe moarte.

Unul din artiştii de la care l-au inspirat pentru crearea lucrarii a fost Matteo Pugliese.

Proiectul reprezintă un ansamblu de panouri decorative, format din trei personaje în mărime naturală şi alte 12 portrete confecţionate din benzi speciale pentru mulaj, spumă poliuretanică, cât şi hârtie cu aracet. Ele sunt ataşate pe un suport din lemn (şasiu), fiind apoi îmbrăcate în material textil imprimat şi vopsit. Ansamblul este completat de cinci panouri imprimate care pun în valoare structura decorativă utilizată.

Expoziţia, organizată şi curatoriată de conferenţiar univ. dr. Daniela Frumuşeanu, va fi prezentată de criticul de artă Raluca Băloiu şi va putea fi vizitată până în 3 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.