Un tsunami fiscal. Mulți bani la buget, cu orice preț

„Asistăm la un adevărat tsunami fiscal care va spulbera mare parte dintre firmele mici din România, firmele mici, IMM-uri, microîntreprinderi, dar și PFA-uri”, este de părere analistul economic Adrian Negrescu.

În contextul în care pachetul fiscal a trecut de Curtea Constituțională, Adrian Negrescu  susține că se așteaptă la cel puțin 30.000 de PFA-uri care să se închidă sau să se transforme în SRL-uri.

”(…) nu va mai fi rentabil din 2024 să ai un PFA, în condițiile în care vei plăti taxe aproape duble față de cât plătești în momentul de față dacă ai o anumită cifră de afaceri”, a spus Negrescu laB1Tv.

„În plus, ne așteptăm la creșteri de prețuri și cred că acesta este cuvântul care va defini evoluția acestui pachet fiscal. Toată lumea va încerca să ducă în prețuri creșterile astea de taxe, de la microîntreprinderi, la marile companii, cele care și ele „beneficiază” de un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru cele mai mari de 50 de milioane de euro. Inclusiv la ratele la credit s-ar putea să ne așteptăm la lucruri destul de interesante, pentru că acea taxă de 2% pe veniturile băncilor se va traduce, bineînțeles, în creșteri de dobândă”, a adăugat analistul economic.

„Toate astea sunt menite să aducă mai mulți bani la buget, cu orice preț, fără să ne gândim la stabilitatea mediului de afaceri, la fragilitatea micilor companii. Sunt în total aproape 800.000 de companii și PFA-uri care vor fi afectate puternic în 2024 de aceste măsuri fiscale. Gândiți-vă, de exemplu, la un IMM care plătește în momentul de față impozit pe cifra de afaceri, de 1%, undeva la nivel de, hai să zicem, 15.000 de lei – eh, de la 1 ianuarie va plăti 45.000 de lei, în condițiile în care nu va plătea să crească prețurile până la nesfârșit, pentru că puterea de cumpărare s-a prăbușit și oamenii nu le vor mai cumpăra produsele. Salariile cresc și ele, crește salariul minim, deci încă o presiune financiară”, a conchis Negrescu.

Pachetul de măsuri fiscale a trecut de CCR, sesizarea USR fiind respinsă, a anunțat miercuri președintele Curții, Marian Enache. Neavând o problemă de constituționalitate,  pachetul  legislativ poate promulgat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. …pai cum altfel sa-i faci pe toti dependenti de tine, sa-i rogi sa introduca venitul minim garantat?…cum altfel sa elimini sustinerea unor miscari impotriva idiotilor care ne conduc, stiind ca micile afaceri sunt, de regula, finantatoarele acestui gen de miscari?…incepand de la anul, ne ia dracu!…problema este alta: toate aceste masuri le-au fost sugerate de afara…iar idiotii nostri habar nu au ce fac, ce impact va avea aplicarea acestora…

  2. Cacare buget, bade daca nu exista economie functional sustenabila in Romania? Tot ce aduna din plati consum se transfera deindata la consum confort de lux politic!

  3. cu lacrimi de crocodil, daca mi-am vandut actiunile cumparate inainte de 2000, desi leu de azi este devalorizat in acesti ani ”profitul” am platit impozit 10%, pe salariu este 10%, pe pensie mai mare de 2000 sau 3000 de lei tot 10%, iar astea se lamanteaza ca vor plati 3% voi chiar ne credeti prosti? nu va convine angajati-va…

  4. …pt deja plang…nu vor mai avea unde sa se angajeze…sa te ajut sa intelegi pt ca, se pare, explicatiile autorului citat in articol sunt prea incriptate pt tine:cele 800000 de microintreprinderi reprezinta cam 20% din cifra de afaceri la nivel national, cam tot atata ca angajatori si, in prezent, contribuie tot cu 80% la bugetul de stat, atat prin impozite directe cat si indirecte…cele 20 de procente ramase reprezinta ponderea/numarul multinationalelor din tara care au restul de 80% ca si cifra de afaceri, cam 20% nivel de angajati si tot atat contributie la buget…cand mergi dimineata la munca, presupunand ca muncesti si nu esti asistat social, poate iti cumperi un covrig, sa-l molfai…de la covrigaria din drum…ai vazut, sunt doi/trei angajati acolo, probabil pe salariu minim pe economie…cuptorul merge, consuma, fie curent, fie gaz…trebuie faina, sare, mac etc…toate costa…crezi ca proprietarul chioscului isi petrece concediul in dubai?…sa-ti spun eu:nu!…proprietarul are cearcane, nu doarme, face calcule, cum sa-si mentina mica afacere, cum sa plateasca salariile, si acestea crescute, cum sa plateasca facturile, cum sa plateasca materia prima, darile la stat…dupa aceste aberatii de optimizare fiscala, ii vor da cu minus si…va inchide…

  5. …continuare…poate am inceput gresit, in mod cert nu stii ce este cifra de afaceri…simplist, este suma valorii facturilor emise intr-o perioada de timp…pt a determina profitul, incepi sa scazi din aceasta suma valoarea totala a facturilor pe care le ai de platit, salariile, dividendele etc, adica cheltuielile de functionare…in functie de specificul activitatii sunt domenii care au o rata de profitabilitate de sub1 procent…te vei intreba de ce nu inchid?…cele mari-de distributie, de ex-merg pe volum, cele mici pe multumirea patronului cu un venit putin mai mare decat cel oferit de stat sau privati angajatilor-cunosc afaceri mici ale caror profituri sunt mai mici decat salariul mediu al functionarilor publici obisnuiti, dar le convine ca nu au sefi…sa ne intoarcem la covrigarie…patronul va inchide…asta va face si cel de la mica brutarie, si frizeria de la parter…vor incerca sa reziste marind preturile, dar aceasta este o capcana, un cerc vicios:marind preturile, creste cifra de afaceri, teoretic…practic nici tu nu vei mai cumpara in fiecare zi acel covrig saupoate nu vei mai cumpara, iti vei molfai buzele…

  6. …continuare…ce vor face, atat patronul cat si angajatii…cu siguranta patronul, dupa ce va trece peste soc, va pleca afara-a dat dovada de spirit antreprenorial, o va lua de la capat cu o mica afacere intr-o tara adevarata…poate o parte a fostilor angajati vor trece peste motivele care i-au determinat sa ramana in cloaca asta numita romania-familie, tema de necunoscut etc-si vor pleca si ei…ceilalti-in general, oameni cu educatie si calificate mai precare, multi avand o varsta la care au devenit neangajabili-adica peste 50 de ani-vor ramane in grija statului, ca asistati social…stii de ce se intampla toate aceste lucruri?…pt ca, la putere, la decizie, au ajuns niste cretini care au fost votati de cei ca tine, adica tot de cretini!…si stii de ce sunt cretini?…f simplu raspunsul:practica perioadelor cand au decis unii mai destupati a aratat ca o scadere a impozitarii duce la cresterea veniturilor bugetare-scoate la lumina munca la negru, se deschid afaceri mici noi, deci angajati mai multi, platitori de taxe, salarii marite benevol de patroni si nu obligati de stat, consum mai mare, tva mai mult…cam despre asta este vba in traducere…

  7. …incheiere…te-ai intrebat vreo secunda care este motivul situatiei in care a ajuns bugetul?…nu cred, altfel nu ai fi fost partizanul acestor solutii…motivul principal il constituie huzurul functionarilor fara numar, pensiile speciale nesimtite, furturile uriase orchestrate de cei de la putere etc…si cu asta inchei cu adevarat…in cazul in care nu esti cretin, esti direct interesat, esti ori functionar angajat, la propriu si la figurat, la stat, ori pensionar special!…eu mizez pe prima varianta…

  8. Trebuie sa aflam ce înseamnă în viziunea ccr angajarea răspunderii, adică dacă lasă in urma lor un dezastru economic și social o să plătească cu pușcăria fiecare pentru înșelătorie și minciună

  9. Cand a iesit ciolacu la tv in august cu reforma fiscala lasa sa se inteleaga ca actiunea este urgenta pentru rezolvarea deficitului . Atat de urgenta a fost ca au lalait-o in guvern , in parlament ,la tv, la CCR si nu se va aplica probabil nici in noiembrie-decembrie . Basca , ca s-a descoperit gaura de la buget din martie cand PSD-ul avea ministerul de finante … ce sa mai intelegi ?! un lucru e sigur : suntem prostiti si pacaliti ! Altele sunt interesele …

  10. Sa-i explice cineva si parazitului de Daianu care prin spate explica de ce trebuiesc taxe mai mari !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.