Un incident incredibil îl scoate pe Contador din cursă

Un incident rarisim în cursele de ciclism. Moviestar – o tactică de divizia C. Un câştigător de etapă total nescontat. Un monument pentru înfrângerea „canibalului”.

Contador tamponat de un locotenent de-al său

Prima etapă montană (două căţărări de categoria 3, una de categoria 2 şi una de categoria 1) din ultima săptămână a Turul Franţei trebuia să însemne contraofensiva lui Contador şi Quintana împotriva liderului, Chris Froome. Pentru „El pistolero” recuperarea celor 4 minute şi 23 de secunde faţă de lider trebuia să înceapă obligatoriu în această etapă, pentru că dacă totul era lăsat pe ultimele 3 etape montane, nu ar fi realizat mare lucru. Şi cum era de aşteptat ca Froome să fie hărţuit şi de tandemul Quintana-Valverde, era clar că Alberto Contador avea ceva special pregătit. Lucrurile au fost foarte clare când Tinkoff-Saxo a trimis doi oameni în evadare (Rafal Majka şi Peter Sagan), iar Movistar, trei (Jonathan Castroviejo, José Herrada şi Gorka Izagirre). Cei în cauză aveau rolul de a-i sprijini pe Contador, respectiv Quintana în cazul în care reuşeau o desprindere de Froome. Sky a reacţionat fiind trimişi Richie Porte şi Nick Roche. Am avut o evadare mamut formată din 30 de rutieri, care deşi s-a format greu, a câştigat minute pentru că trena dusă de Sky forţa un meci egal între favoriţi. Când a început căţărarea pe Col d’Allos (cat.1) s-a observat că Alberto Contador nu atacă. Era clar că pregăteşte ceva pe coborâre, una lungă şi periculoasă. Se ştie, Contador a mai câştigat curse, detaşându-se pe coborâri. Anticipările s-au confirmat. Contador şi doi dintre locotenenţi săi au forţat o detaşare pe coborâre şi au luat un avans de cca 20 de secunde. După cum se derula cursa se estima că spaniolul va recupera 1 minut jumate sau chiar două. Dar a apărut neprevăzutul. Într-o curbă, Contador a fost tamponat de Michael Rogers, unul dintre locotenenţi săi – un incident rarisim în ciclism, trei rutieri din aceeaşi echipă, singuri pe o porţiune de şosea – dar nu căzătura i-a generat spaniolului pierderea a încă 2 minute faţă de Froome (care cu restul favoriţilor a trecut ca expresul pe lângă „pietonul” Contador), ci faptul că bicicleta sa, nu a mai putut fi desprinsă de cea a lui Rogers. Imediat, aflat în aşteptare, Peter Sagan i-a dat bicicleta lui, dar Contador după numai câteva sute de metri a trebuit să se dea jos şi să aştepte maşina tehnică, pentru că bicicleta de împrumut nu era reglată pentru greutatea şi înălţimea sa. Aici a pierdut de fapt Contador contactul cu restul favoriţilor şi, cu peste 6 minute întârziere acum faţă de lider, se poate spune că a ieşit definitiv din cursa pentru titlu.

Movistar – strategie de „divizia C”

Nici Nairo Quintana nu a reuşit să recupereze ceva din cele 3 minute şi 10 secunde care îl despărţeau de Froome. Pe ultima căţărare, deşi Froome nu mai avea în apropiere niciun coechipier, iar Quintana avea 4 colegi (Valverde şi cei trei trimişi iniţial în evadare), acesta sau Valverde, nu au atacat. Când eşti în formula 5 contra 1, atunci atacul este letal. Să se fi temut cei de la Movistar de replicile lui Froome. Greu de ştiut, un lucru este sigur, strategia adoptată a fost una de liga a 3-a. Quintana a încercat să-l desprindă pe Froome când mai erau 1,5 km, se rula pe un fals plat, dar Froome a răspuns de fiecare dată şi puţin a lipsit să nu încerce el un sprin şi să-i mai ia câteva secunde columbianului. Mai sunt 3 etape etape montane, ultimele 2 cu finish în căţărare. Doar Quintana îi mai poate pune probleme lui Froome, dar numai dacă acesta va da semne de slăbiciune.

O victorie de etapă surprinzătoare

Etapa a fost câştigată de unul dintre rutieri aflaţi în evadare, germanul Simon Geschke de la Giant-Alpecin. O victorie total nescontată, pentru că dintre cei 29-30 de evadaţi, germanul era cotat cu a 20-a şansă. Cum a reuşit? Chiar înainte de a începe urcuşul pe Col d’Allos, Geschke s-a lansat într-un atac când mai erau 11 evadaţi şi a rulat de unul singur spre linia de sosire. Deşi a fost urmărit de Rigoberto Uran şi Talansky, ulterior şi de Thibaut Pinot, Geschke a avut în permanenţă 1 minut şi 20 sau 30 de secunde avans. Pe ultimii 6 km avansul a scăzut bine sub 1 minut, dar el nu a mai putut fi ajuns. Pentru Geschke (29 de ani) câştigarea etapei reprezintă cea mai mare performanţă din cariera sa, iar pentru Germania a 5-a victorie de etapă în actualul Tur. De menţionat că din 1998, un german nu a mai câştigat o etapă montană. Ca element de culoare, sosirea de la Pra-Loup a însemnat, în 1975 începutul sfârşitului pentru marele Eddy Merckx, care a pierdut aici poziţia de lider în faţa francezului Bernard Thevenet, de fapt ultima sa poziţie de lider într-un Grand Tour. La „locul faptei” s-a ridicat şi un monument sub formă de poartă de sosire într-o cursă şi pe care scrie, „aici a fost învins <<canibalul>>”.

Etapa a 17-a: Digne-Les-Bains – Pra-Loup (161 km)

1 Simon Geschke (Team Giant-Alpecin) – 4:12:17

2 Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) + 32”

3 Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) + 1:01

4 Thibaut Pinot (FDJ) + 1:36

5 Mathias Frank (IAM Cycling) +1:40

„Tricoul galben” – clasamentul general

  1. Chris Froome (Team Sky) – 69:06:49
  2. Nairo Quintana (Movistar Team) + 3:10
  3. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 4:09
  4. Geraint Thomas (Team Sky) + 6:34
  5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) + 6:40
  6. Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo) + 7:39
  7. Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) + 8:04
  8. Mathias Frank (IAM Cycling) + 8:47
  9. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 11:47
  10. Warren Barguil (Team Giant-Alpecin) + 13.08

„Tricoul verde” – clasamentul pe puncte

  1. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) – 420 puncte
  2. Andre Greipel (Lotto-Soudal) – 316 puncte
  3. John Degenkolb (Team Giant-Alpecin) – 281 puncte
  4. Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) – 192 puncte
  5. Bryan Coquard (Team Europcar) – 122 puncte
  6. Chris Froome (Team Sky) – 109 puncte
  7. Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) – 78 puncte
  8. Alejandro Valverde (Movistar Team) – 77 puncte
  9. Tony Gallopin (Lotto Soudal) – 76 puncte
  10. Alexander Kristoff (Team Katusha) – 70 puncte

„Tricoul alb cu buline roşii” – clasamentul căţărătorilor

  1. Chris Froome (Team Sky) – 61 puncte
  2. Joaquim Purito Rodriguez (Team Katusha) – 52 puncte
  3. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) – 41 puncte
  4. Richie Porte (Team Sky) – 40 puncte
  5. Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) – 40 puncte
  6. Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) – 38 puncte
  7. Rafał Majka (Tinkoff-Saxo) – 34 puncte
  8. Nairo Quintana (Movistar Team) – 32 puncte
  9. Alejandro Valverde (Movistar Team) – 32 puncte
  10. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) – 28 puncte

„Tricoul alb” – clasamentul tinerilor rutieri

  1. Nairo Quintana (Movistar Team) – 69:09:59
  2. Warren Barguil (Team Giant-Alpecin) + 9:58
  3. Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) + 12:54
  4. Thibaut Pinot (FDJ) + 23:04
  5. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) + 58:25

Clasamentul pe echipe

  1. Movistar Team – 2018:18:05
  2. MTN-Qhubeka + 16:57
  3. Team Sky + 33:41
  4. Tinkoff-Saxo + 38:36
  5. Astana Pro Team + 46:31

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.