Un latifundiar libanez se extinde și mai mult în România

Unul dintre cei mai mari proprietari de pământ agricol din România, cetățeanul libanez Jihad El Khalil, intenționează să preia compania Agrirom SRL din Constanța, prin societățile sale Maria Trading SRL și Agro-Chirnogi SA. Maria Trading S.R.L. are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al animalelor vii, iar principalul obiect de activitate al firmei Agro-Chirnogi îl reprezintă cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Agrirom activează în sectorul producerii și comercializării de cereale (cu excepția orezului), culturilor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Compania exploatează peste 5.000 de hectare. În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliului Concurenţei. Autoritatea de Concurență va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Agro Chirnogi exploatează în jur de 9.500 de hectare, cea mai mare parte fiind concesionată de la Agenția Domeniilor Statului, iar Maria Trading 12.000 de hectare. Jihad El Khalil a fost până nu demult anchetat de DIICOT timp de 7 ani într-un dosar de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale. În 2019, Tribunalul Bucureşti a confirmat decizia DIICOT de clasare a dosarului şi a respins plângerea ANAF, potrivit portalului instanţelor.

Conform presei, omul de afaceri libane ar fi plătit 2,5 milioane de euro, adică o mică parte a prejudiciului iniţial estimat la 30 de milioane de euro, de care vorbea DIICOT în 2012, În plus, o parte a probatoriului ar fi picat, fiind administrat cu SRI, iar alte fapte nu ar fi putut fi probate. Decizia de clasare din octombrie 2019, deşi confirmată de instanţă, este în contradicţie flagrantă cu stilul bombastic prin care DIICOT a anunţat ancheta în august 2012. „Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. au destructurat un grup infracţional organizat, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale”, suna comunicatul DIICOT.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Mai ziceți o dată, că n-am înțeles, ce e administrat împreună cu sri, probatoriul sau miile de hectare deținute de „libanezi”?

  2. Astept comentariile lui Adrian Nastase.
    Nu numai la Chirnogi, vreau sa vad si la I.Mare a Brailei.
    Daca esti jurnalist adevarat da-mi detalii despre cum au ajuns terenurile astea, toate cu sisteme de irigatii functionale, pe mana arabilor.

  3. Prenumele individului e foarte interesant … JIHAD El Khalil ?!? Si nevasta, daca nu sint indiscret, e Sharia ?

  4. Să zicem că semitul, de’, fenicianul, a cumpărat cinstit și n-ar fi frumos să-i dăm un șut în cur. De altfel e periculos; singura plîngere după 1946 de la rebeliunea legionară a fost pt un șut în cur (vezi ion Coja)
    Dar dacă tot se zice că ne obligă la biruri tot mai mari FMI, BM, PM, UE și alte acronime, punem bir greu de nu-l poți duce peste tot ce-i mai bune de 10 hectare. Întrebări?

  5. … au venit si-n tara noastra, de-au cerut pamint si apa … Si nu voi ca sa ii laud, nici ca voi sa va-nspaimint, Cum cerura se facura toti cu apa si pamint !

  6. E doar o știre, domnule Pam. Mergi mai adânc!
    Bineînțeles, dacă poți.

  7. @dubiosi…. Bine mă, așa așteptăm să se cace toți pe noi până dau ei ortu popii la +90 de ani!
    Că doar nu se tratează în România.
    Hai, ajunge cu asta, o să fie bine undeva, cândva și pentru tutele supreme!

  8. Sa ne bucuram ! Pamantul romanesc nu a fost vandut la strainii, asa cum se obisnuieste, cand ne vindem tara cu hectarul, a fost , numai, concesionat ! E un miracol , desigur , dar asta este situatia astazi , dar….maine ? Se stie , tara care are pamant agricol , are viitor ! Noi , inca mai avem ceva pamant , dar , prin jaf si frauda , in umbra unor legi antinationale , continua, fara jena si rusine, vanzarea lui la strainii din toata lumea ! Nimeni nu se intreaba , oare de ce se se inghesuie strainii sa cumpere pamantul agricol romanesc ? Te pomenesti , ca or fi tampiti ?!

  9. Asta pentru ca avem alogeni paraziti si cozi de topor in toate institutiile importante ale statului !

  10. fiecare popor are conducatorii pe care ii merita, nu? si iaca „efectele de sera”… ha!

  11. poate cumpara pamant in Liban, ca persoana fizica? Nuuu, veniti in Romania, se da moca!
    Traiasca Ilici-Roman-Stolojan, Nastase, etc…

  12. Atata timp cat face o agricultura moderna, care e problema? Ce, ia pamantul cu el in liban? Voi ce ati facut din anii 90,da,voi votantii de psd-patrioti? Ati furat tevile de la irigatii, ati furat dalele de pe marginea santurilor de aductiune apa. Ati taiat salcamii ce tineau dealurile. Va defrisati padurile si dati vina pe straini. Nu aveti initiativa sa investiti. Doar sa cereti pensii si salarii mai mari, fara a fi si eficienti. Sau in a fura va pricepeti cel mai bine. Cei mai rationali au parasit tara. Mai este o mana de oameni ce doresc sa faca ceva in tara asta,dar ii huiduitui ca sunt vanduti vestului sau alte tampenii.

  13. Ăsta e rezultatul aderării la U.E. „democratică” și „europeană”: combaterea creștinismului și trecerea pămîntului agricol al Rromînicăi în mîinile arăbeților musulmani care n-au o legătură cu Europa! Aferim!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.