Un ONG german și o navă olandeză forțează mâna Italiei

O navă aparținând unui ONG din Germania și care navighează sub pavilion olandez a decis să se îndrepte spre insula italiană Lampedusa pentru a debarca acolo 42 de imigranți, asta în ciuda interdicției impuse de vicepremierul italian Matteo Salvini. ONG-ul riscă o amendă de 50.000 de euro, iar echipajul riscă să fie pus sub acuzația de favorizare a imigrației ilegale, potrivit unei noi legi din Italia.

Ministrul de Interne Matteo Salvini a cerut Germaniei și Olandei să preia imigranții de la bordul navei Seea Watch 3. ”Navă olandeză, ONG german. Jumătate din imigranți la Amsterdam, jumătate la Berlin. Și puneți sechestru pe navă”, a scris Salvini pe Facebook.

Pentru Salvini, nava Sea Watch 3 și ONG-ul care o operează au devenit o adevărată pacoste. În luna mai, Salvini a refuzat ca această navă să intre într-un port italian, după ce a salvat zeci de imigranți aflați într-o barcă gonflabilă în Mediterana. Decizia sa a fost atacată la CEDO și Italia a pierdut. După trei săptămâni pe mare, nava a primit permisiunea de a debarca în Lampedusa 12 imigranți, cu o stare precară a sănătății. Apoi, nava a ieșit în apele internaționale , iar acum încearcă să revină din nou în Italia.

”Trebuie să intrăm în apele teritoriale aici, în Lampedusa, pentru că este stare de necesitate, situația de la bord nu mai poate fi îndurată”, spune Ramino Bohm, șef de misiune al ONG-ului Sea Watch, în Lampedusa. ”O călătorie mai lungă i-ar pune pe oameni in pericol, pentru că se afla pe mare de 14 zile”. ONG-ul a publicat o postare a unui imigrant pe nume Hermann, care spune că a scăpat dintr-o închisoare din Libia, unde ar fi fost torturat. Acum, numitul Hermann se plânge că pe navă este ca într-o închisoare

În 2010, fostul lider libian Muammar Gaddafi avertiza că destabilizarea Libiei va face ca asupra Europei să se reverse valuri de imigranți. Gaddafi era pregătit să rețină acest val în schimbul garanțiilor că va rămâne pa la putere. În 2010, Gaddafi a sugerat că dorește 5 miliarde de euro pe an pentru a zăgăzui migrația. În 2016, dupa criza majoră a migrației din 2015, Berlinul a semnat în numele UE un acord cu Turcia (fără ca la negocieri să participe lideri din statele membre) prin care s—a angajat să plătească 6 miliarde de euro în urmatorii ani. La această sumă, scria presa europeană în 2018, se mai pot adăuga înca 3 miliarde de euro.

”Am venit, am văzut, a murit”, a spus Hillary Clinton, pe atunci secretar de Stat al SUA, după uciderea lui Muammar Gaddafi, în toamna anului 2011. Iar apoi o mare de imigranți a intrat în Europa trecând prin statul eșuat numit Libia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. Poeziile cu inchisoarea les cunoastem pina pêst cap. Diferit personal (asitente sociale, ong , avocati si politicieni) ii invata ce sa spuna ca sa li se plinga de mila. Azilul politic se da dovedind ca a facut inchisoare pentru ca a facut politica si nu ca au furat si vandalizat in marginea sau in urma unei adevarate manifestari politice.
    Nu este tot una!!!!!!

  2. Ceea ce fac acesti jegosi de la diferite „organizatii umanitare” (??!!) este pur si simplu trafic de persoane. Nu foarte deosebit de cel de droguri, arme sau produse contrafacute. Se duc si incarca imigrantii la 10 km in largul Libiei (deci clar de tot in apele teritoriale ale acestei tari !) si-i aduc in Europa. Ma intreb doar : in epoca satelitilor care-ti fotografiaza pina si acul in carul cu fin, aceste lucruri nu se vad ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.