Un papagal mult prea vorbitor

Oare acest Ludovic Orban a stat vreodată de vorbă cu un specialist în economie care să-i fi vorbit omeneşte, nu papagaliceşte? Unul care să-i fi spus că, dacă vorbeşti despre dezvoltare, atunci eşti obligat să stăpâneşti multe corelaţii care nu vor fi statice, ci vor evolua şi vor semnifica, totdeauna, ceva despre realităţi? Că acel ceva nu e uşor de identificat? Că ai nevoie de o colecţie largă de parametri economici şi sociologici ca să identifici corect acel ceva? Pentru că, dacă nu-l identifici corect, planurile tale de dezvoltare se vor nărui şi nu vei şti de ce.

Politrucii noştri nu fac decât să administreze bugete, dar în gura lor vei găsi doar vorbe demagogice despre dezvoltare.

În 30 de ani, niciun guvern al României nu a invitat în ţară un profesionist nedemagog al planurilor de dezvoltare care să explice românilor cum arată gestiunea mentală a unui astfel de program. Mentală, adică profesională. Câte studii sociale sunt derulate în cursul acestei gestiuni… Câte decizii de corecţii de parcurs e necesar să fie luate… Cât consens politic e cerut de un plan de dezvoltare… Cât durează până ce poţi spune „da, acum vom avea o dezvoltare durabilă”…

Dacă ar înţelege ce presupune un astfel de plan şi dacă ar avea un pic de onestitate intelectuală, Ludovic Orban şi-ar tăia limba cu care a învârtit cuvintele în ziua de 1 iulie 2020 ca un mixer ruginit.

Nici planul Dragnea nu era unul de dezvoltare. Era un plan de creştere a consumului. Ceea ce e uşor de făcut doar din butoane. Să treci la dezvoltare pe bază de investiţii nu merge din butoane. Ai nevoie de o grilă de metode cu ajutorul căreia să urmăreşti constant corelaţii complexe în condiţiile în care nu există o reţetă universală de interpretare a corelaţiilor social-economice dintr-o ţară.

Una e să urmăreşti să ai bugete mai mari şi cu totul alta e să vrei să ai dezvoltare. Bugetele pot fi risipite incoerent. Coerenţa cerută de dezvoltare cere, la rândul ei, multe feluri de specializări puse sub acelaşi teasc şi coordonate de o minte ce-şi asumă responsabilitatea rezultatelor (bune ori mai puţin bune).

Dar dacă ai putea scoate cuvântul „dezvoltare” din demagogie, cu ce vor rămâne politrucii? Vor fi obligaţi să vorbească despre jocurile lor de putere. Adică să fie sinceri. Doamne fereşte!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Trebuie reinfiintata Comisia de Planificare si trebuie resuscitat Vacaroiu,sa cada lucrand la BLR,ca la tinerete!Mai stie cate ceva si Isarescu, trebuie cooptat..
    Chiar Darius Cel Mare,presedintele Bancii Mondialu din Slatina,are cateva proiecte in cap,tinute la ghiata

  2. „Nici planul Dragnea nu era unul de dezvoltare. Era un plan de creştere a consumului.”
    Cam atat a inteles acest ziarist! Faptul ca solicita cresterea impozitarii marilor corporaratii, a reducerii dobanzilor bancilor straine, solicitarea de impozitare de pe investitii, nu de pe profit, etc
    Nu sare sotia in ajutor?

  3. Babaietii astia de azi sunt niste mici pafaristi fata de nea Nicu care cu oamenii sai a transformat Romania dintr-o tara agrara intr-o tara industrializata, indiferent de limitarile vremii. Ala avea viziune, astia au numai vid in cap!

  4. @corector

    iar aberezi. Dezvoltare si reforma sunt doua cuvinte care si-au pierdut sensul in marasmul marxist mondial.

    L-ai uitat pe stolojan 0 economist. stolojena nu e mai breaz decat planificatorul sau specialistul in economie mondiala timp de 19 ani si cu formare in sua (controlat total de securitate) altfel lucrarea sa de doctorat pe ratele de schimb se vede unde ne-a adus, aka manole. tovarasul

    stolojena te-ai fi asteptat sa si cunoasca ceva despre economia macar comunista (dupa ce lucrare de diploma a avut), dupa stagiatura ajunge la ministerul de finante unde ajunge repede seful contabilitatii bugetului statului (iar post securist). Se orienteaza apoi repede spre ceva mai banos si ajunge Director al Departamentului Relații Valutare și Financiare Internaționale post din cadrul securitatii. probabil de aici ia venit ideea „liberalizari la misto” a preturilor mai tarziu.

    Nu e bai ca dupa revolutie a devenit rapid ministru cand de fapt era sinistru. Dupa sinistreala nu s-a multumit si s-a „propulsat” cu sprijinul baietilor cu ochii cei mai albastrii Director al Agenției Naționale de Privatizare si ai avut asa zisa „privatizare prin fps”. Nemultumit a fost propulsat prim ministru si a reusit fantastica liberalizare a prețurilor, dar fără liberalizarea cursului de schimb furand direct de la romani si de la societatile comerciale ne-secu toata valuta schimbata la „lei tramvai”.

    Extras la timp de secu pleaca la banca mondiala ca sa serveasca secu de unde si programele „smechere” ale lui petrov. Intors de acolo a fost recuperat de firma secu tofan.

    Tie chiar nu ti s-a acrit sa ai doar secu indiferent de partid la tot ce tine de „bani” si „gestiunea banului contribuabilului”? Se pare ca nu ca doar tare iti mai place de tovarasul bobu (werner) si de tovarasul andrusca (orban) ca si de toata liota de pafaristi in frunte cu ana pauker de la institutul puskin. Aia de „gestioneaza” sanatatea in plus de boul de ministru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.