Un virus cât începutul unei noi ere

Putem doar să avem încredere. Trebuie să avem încredere. Și să sperăm că va fi gata un vaccin înainte de a fi prea târziu. De aceea avem nevoie de un soi de Radio BBC împotriva ocupației unui virus, un post de radio care să ne informeze despre efortul de război împotriva inamicului pandemic. În rest, nu avem decât să aderăm la diversele doctrine epidemiologice, religia vremurilor de acum, fiecare cu denumirea ei, cu liturghia ei, cu sfintele ei taine”, scrie jurnalistul Linkiesta Christian Rocca, dintr-o Italie închisă, unde oamenii trebuie să stea izolați în casă cel puțin două săptămâni.

De partea cealaltă sunt germanii și britanicii, iar pe Trump nu îl luăm în calcul, pentru că este interesat doar de câștigarea alegerilor, deci le va pierde. Angela Merkel și Boris Johnson sugerează că nu vor să-și blocheze țările. Nu este limpede de ce: fie pentru că subestimează catastrofa iminentă, fie pentru că sunt niste cinici care nu vor sa renunțe la economie, fie pentru că sunt convinși că pot să facă față crizei sau, poate, pentru că ei au mereu dreptate, în numele științei și al statisticilor”.

Trebuie să așteptăm să treacă aceste două săptămâni de izolare, timp în care va veni apogeul infecțiilor și apoi, să sperăm, se va vedea și lumina de la capătul tunelului, în timp ce vor fi pregătite noi paturi și noi aparate pentru terapie intensivă. Însă există îndoiala că totul e o iluzie, că nu va apărea acea lumina la capătul tunelului, cel puțin până nu apare un vaccin, peste mai bine de un an. Există teama că toate asigurarile colective care se răspândesc în spațiul virtual mai repede decât virusul nu sunt mai mult decat un miraj. Macron a declarat că nu exclude o a doua epidemie, care să-i atace și pe cei mai tineri, așa cum se întâmplă și cu alte virusuri”.

Două săptămâni de izolare sunt plictisitoare, dar sunt puține, presupunând că nu vor fi decât două. Le vom lăsa să treaca, conștienți de pagubele structurale cauzate. Însă cred că acest virus ne va schimba pentru totdeauna, economic și social, ne va schimba așa cum nu au reușit să o facă terorismul politic, șocul petrolier, islamismul radical, criza financiară. Cred că virusul ne va marca așa cum generațiile trecute au fost marcate de gripa spaniolă, de poliomelită. Ne vom întoarce foarte greu în mall-uri, în piețele publice, cu greu vom mai călători cu avionul fără a ne lua măsurile de precauție de acum. Ne vom schimba obiceiurile, producția, consumul. Viața după Covid nu va mai fi la fel ca înaintea viruslui. Va fi o altă eră”, scrie Christian Rocca.

Va fi acesta sfârșitul Noii Ordini Mondiale?

În paginile American Conservative și pe blogul său, jurnalistul Pat Buchanan vorbește și el despre o posibilă mare schimbare – sfârșitul actualei ordini mondiale.

Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Boli Infecțioase din SUA, a declarat, la o întâlnire în spatele ușilor închise cu senatorii americani, că ar putea fi infectați între 70 și 150 de milioane de americani. Asta ar însemna între 750.000 și 1.1 milioane de decese, scrie Pat Buchanan, la fel de multe victime ca în Al Doilea Război Mondial și în Războiul Civil luate împreună.

Cancelara Merkel a declarat și ea că ar putea fi infectată 70% din populația Germaniei, adică circa 58 de milioane de oameni. Dacă rata mortalității anunțată de Fauci se va dovedi corectă, înseamnă ca ar muri peste jumătate de milion de germani. Premierul Cehiei, Andrej Babis, a declarat că afirmația lui Merkel este ”nefericită” și poate cauza panică.

Există și cealaltă jumătate a paharului. În China, unde sunt 81.000 de cazuri, se constată o scădere a ratei de răspândire, la fel și în Coreea de Sud. Însă Italia, cu populația ei îmbătrânită, ar putea anunța ce urmează să se întâmple în Vest.

 

Bursa s-a prăbușit mai mult și mai repede decât la crahul din 1929. Mii de miliarde de dolari s-au evaporat. Dacă senatorului Bernie Sanders nu-i plac miliardarii, ar trebui să fie bucuros acum. Sunt mai puțini miliardari decât atunci cand Sanders a câștigat alegerile primare din New Hampshire, pe 11 februarie”, scrie Buchanan.

 

Ce va urma?

Poate că într-o zi se va spune că acest virus a dat lovitura mortală Noii Ordini Mondiale, a dat lovitura mortala unei jumătați de secol de globalizare, de interdependență între marile țări ale lumii.

Turismul, călătoriile aeriene, adunările internaționale, festivalurile sunt toate anulate. Sunt impuse interdicții de călătorie între state și continente. Convențiile, concertele, evenimentele sportive sunt anulate. Se va ține Olimpiada de la Tokyo? Dacă dă, vor veni vizitatorii din afara Japoniei în numărul estimat până acum?

Trump a impus interdicții de călătorie pentru europeni timp de o lună. Cât despre ”granițele deschise”, oare democrații încă mai cred că intrarea în țara noastră în mod ilegal nu ar trebui să fie o infracțiune, încă mai cred că imigranții ilegali ar trebui să primească asigurări sociale, așa cum toți democrații au votat?

Rădăcinile ideologice ale liberului schimb de azi datează la mijlocul secolului 19, când un mare evanghelist, Richard Cobden, a spus la Free Trade Hall din Manchester, în ianuarie 1845: ”Principiul liberului schimb ar trebui să acționeze în lumea morală precum principiul gravitației în univers – să-i adune pe oameni, să lase deoparte antagonismele de rasă, credințele, limbile și să ne unească prin legătura păcii eterne”.

Înainte de Trump, republicanii s-au unit cu democrații și au lansat NAFTA, GATT, OMC, au oferit Chinei clauza națiunii celei mai favorizate.

Privind în urmă, a fost oare înțelept să ne bazăm pe China pentru a produce părți esențiale din bunurile vitale pentru siguranța noastră naționala? Pare înțelept să fi mutat în China toată producția farmaceutică, cu medicamentele esențiale pentru inimă, pentru accidente vasculare, diabet? Pare înțelept că am permis Chinei un monopol virtual asupra mineralelor rare, cruciale pentru dezvoltarea armelor de care avem nevoie pentru a ne apăra?

În timpul acestei pandemii de coronavirus, oamenii par să caute lideri cu autoritate și statele par să aibă grijă în primul rând de propriii cetățeni. Oare Merkel ar mai invita mâine un milion de sirieni în Germania, indiferent de condițiile în care trăiesc ei acum?

Nu este oare limpede acum că am făcut o greșeală istorică când ne-am delocalizat independența economică și am ajuns să ne bazăm în zone vitale pe țări care nu au avut niciodată cele mai bune intenții față de America?

Ce sună mai adevărat acum? Că suntem parte a omenirii, cu toții cetățeni ai acestei lumi? Sau că e vremea să punem mai presus interesul Americii și al americanilor?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

9 Comentarii

  1. „..înțelept să fi mutat în China toată producția farmaceutică”? Ipocritilor,mutand in China tot ce inseama productie ,ati devenit mai bogati,ati scapat de clasa muncitoare,ati pornit razboaie dupa razboaie,ati realizat pana la capat,Imperialismul American!
    Acum nu va mai convine?Ati luat plasa? Dati banii inapoi..

  2. ….. tari care nu au avut cele mai bune intentii fata de America……..dar America a avut, oare, cele mai bune intentii fata de ele? America vrea acum protectionism dar acum 150 de ani a deschis pietele japoneze si coreene cu tunul. America centrala sufera si acum de pe urma amestecului brutal al Americii in treburile lor interne. Cam atat despre exceptionalismul american, un pic mai bland, totusi, decat imperialismul rus, chinez sau al fostelor imperii coloniale.

  3. Si dupa doua saptamani de inspaimantare progresiva va aparea si „marele vaccin” pe care „vitele” in majoritatea covarsitoare s-il vor dori. Nu va mai fi nevoie de dezbateri iar vocile contestatare vor fi inabusite. Abia de atunci incolo vom intra „intr-o noua era”, aceea in care nu ne vom mai impotrivii otravirii – care este evident rea – ci o vom cere ca fiind buna.
    Marele adversar al umanitatii este, intradevar, genial. Geniu al raului.

  4. @marcus. -Corect! Si guvernul Orban are ca prioritate deja planul la imprumuturi vizand contractele cu preestimarile la marele vaccin. Restul, victimele colaterale nevoiase, vor fi istorie !

  5. @Dan Olteanu:ai vrut sa spui „Imperialismiul japonez”,China nu a cucerit niciodata teritoriile altora,inclusiv Tibetul este chinez (atacat de India si UK de sute de ani) inclusiv insulele disputate din Marea Chinei,care sunt de 2000 de ani de harti maritime,tot ale Chinei!Inclusiv 4 milioane kmp furati de cazacii Rusiei in zona de granita cu China in extremul Orient(Vladivostok)

  6. China a furgasit teritoriile nordice coreene, impartite echitabil cu URSS / Rusia. Mai informati-va inainte de a afirma ceva.

  7. Capitalismul isi arata adevarata fata, profit cat mai mare si in orice conditii rapacitatea si ipocrizia. UE a dorit sa profite de toate produsele si subansamblele ieftine din China si Asia si sa le vanda scump. Dar nu s-a orientat ca in toate tarile acceptate din 2004 si 2007 sa dezvolte cat mai multa industrie de care avea nevoie si astfel lantul comercial sa se dezvolte la nivel de UE si apoi pe alte continente.A dorit doar piete de desfacere si forta de munca ieftina. In rest nu a fost interesata de a lua masuri comune ca toatele tarile acceptate sa se dezvolte cat mai mult, s-a temut de concurenta.Acum aloca miliarde ca sa reduca efectele unei caderi economice abrupte, de ce nu au sprijinit realmente dezvoltarea?!!!. Fondurile europene o gaselnita cu multe afaceri proaste si paguboase si care in putine locuri au dus la dezvoltare. Pe tot programul anterior POSDRU au fost folositi bani de asa zise cursuri dar locuri de munca ioc.

  8. @Dan Olteanu : China a fost OCUPATA DE JAPONEZI. Care-au si facut acolo genocide. Lugubrul Nankin. Nu te mai aventura fara s-aibi habar. Si-n privinta Rusiei, e bine de stiut c-a luptat dintotdeauna împotriva Imperiului Otoman. Condamna-i pe otomani, care peste tot unde-au ocupat teritorii, s-au dedat la genocide. Secolul al XVIIIlea, în Muntenia, desteptule, decapitarea-ntregii familii Brâncoveanu. „Imperialismul rus” : tu te referi, de fapt, la imperialismul POLONEZ, al Republicii celor 2 Natii (Polonia-Lituania), care-n 1600 OCUPA MOSCOVA, dupa care si-astazi jinduieste. Poporul rus ridicându-se împotriva cotropitorilor condus fiind de cetateanul Minin si contele Pojarski (statuia din Piata Kremlinului moscovit). Statul rus abia de-atuncea se si formeaza. Luptele lui cele mai crâncene fiind cu TATARII si TURCII. „Imperialism rus”= colonizare, în Est, a unor teritorii nepopulate. Unde si-acuma populatia e rara, tribala si nomada, în diferitele REPUBLICI ale FEDERATIEI. Ai fost scolit de americanii de dupa ’89 în România, cu NATO al lor cu tot. + ca nu Rusia (URSS) a atacat România la 22 iunie 1941. Basarabia retrocedata URSS prin Tratatul Ribbentropp-Molotov fiind opera OTOMANILOR, fiindca EI au dezmembrat-o de Moldova si cedat-o prima oara rusilor, la 1812. Teritoriul si rusificându-se, în mai bine de-o suta de ani, între 1812-1919. De dezvoltat, niciodata nefiind dezvoltat. Lume fara carte. Cu bun simt, dar saraca si fara carte. @marcus: „vitele … SI-L vor dori” (pe el,îl -l, adica vaccinul) „nu ne vom mai ÏMPOTRIVI” (un singur -i, modul infinitiv). „ÏNTR-ADEVAR” (= întru adevar).

  9. Ileana Rollason, aceeasi agenta rusa,pe care o stiam!Numai aberatii sustineti.Basarabia a fost retrocedata URSS prin tratatul Ribbentrop-Molotov?HA, HA, HA!Ce mai mureau rusii de dragul pravoslavnicilor si crestinilor!HA,HA,HA!Nu, agento, a dus razboaie de cucerire a unor teritorii sub pavaza/pretextul panslavismului si apararii drepturilor crestinilor din Balcani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.