Unul dintre cei mai mari fermieri ai ţării a intrat în faliment

Companiei Agrocereal Carani i s-a admis cererea de intrare in insolvenţă. Firma face parte dintr-un conglomerat, el însuşi în insolvenţă, patronat de o familie de nemţi. Agrocereal Carani încă mai exploatează 16.000 ha de teren agricol, însă în urmă cu patru ani exploata 35.000 de ha.

Tribunalul Bucureşti a admis, săptămâna trecută, cererea companiei Agrocereal Carani de intrare în insolvenţă şi a dispus numirea Casei de Insolvenţă Transilvania drept administrator judiciar. Compania face parte din grupul de firme bănăţean Aton Transilvania cu afaceri declarate de 200 de milioane de euro în agricultură, însilozare, energie, construcţii metalice şi extragerea produselor de balastieră el însuşi în insolvenţă în urma unei decizii a Tribunalului Braşov la cererea firmei Baron Service.

Agrocereal Carani administrează în nume propriu sau în arendă circa 16.000 de ha de teren ceea ce-l face unul din primii 10 agricultori din ţară. Acum patru ani, însă, compania exploata o suprafaţă dublă.

Compania avea, încă din primăvara acestui an, sechestru asiguratoriu pus de către Fiscul timişorean pentru milioane de euro datorie restantă la bugetul de stat, potrivit informaţiilor din presa locală.

Grupul Aton a fost înfiinţat de familia germană Lutz fiind filiala locală a companiei Aton Gmbh. La începutul acestui an Lutz a cesionat părţile sociale către Theta Gmbh o altă companie germană deţinută de aceeaşi familie Lutz. În primăvară, însă, Theta a fost înlocuită ca acţionar de off-shore-ul cipriot Rocleigh Ventures Limited ai cărui acţionar este tot familia Lutz, potrivit datelor de la Registrul Comerţului din Nicosia. Manager general al grupului a fost numită Anca Ioan care, acum câţiva ani, se ocupa de holding-ul de un miliard de euro al lui Ion Ţiriac. Potrivit declaraţiilor acesteia oferite unui cotidian central, se vrea ca grupul să ajungă să nu mai piardă până la sfârşitul anului viitor.În acest scop managerul este pregătit să renunţe la unele activităţi şi să vândă din active mai ales că trebuie să facă faţă şi unor 20 de procese deschise de diverşi creditori. Lichidarea unor activităţi este necesară întrucât Aton nu mai are trecere în faţa băncilor pentru împrumuturi.

În prezent, Aton înregistrează datorii de zeci de milioane de euro către stat şi terţi şi a ajuns la 400 de angajaţi, de la peste 3.000 acum câţiva ani.

Unul dintre administratorii actuali ai Aton, Dorel Andras, a recunoscut, pentru MONEY.RO, că Agrocereal Carani este în insolvenţă şi că se încearcă redresarea companiei fără a mai oferi niciun fel de alte detalii. Andras este general în rezervă şi fostul comandant al Poliţiei Judeţene. Andras a mai fost şi comandantul Poliţiei de Fontieră Timiş înainte de a intra în mediul privat ca administrator la Aton.

Grupul Aton este compus din cinci firme: Agriconcept Europe, Agrocereal, Arendt Trans, CerOil şi Vital & Hey toate având probleme financiare.

Cei mai mari agricultori din ţară în funcţie de suprafaţa de teren exploatat sunt Culiţă Tărâţă cu 65.000 de ha, Ioan Niculae cu 55.000 de ha şi Adrian Porumboiu cu 50.000 de ha.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.