Urmează la prăduit ariile protejate

La finalul plimbării făcute săptămâna trecută prin Parcul Natural Văcărești cu ocazia Zilei Pământului, președintele Iohannis a făcut o declarație cam nebăgată în seamă, răspunzând la o întrebare cu dedicație, a unui jurnalist bine instruit. Întrebarea se referea la ce proiecte sunt pentru dezvoltarea și protejarea ariilor protejate, cum este și parcul Văcărești, și din ce fonduri vor fi finanțate.
Sărind după mingea ridicată la fileu, Iohannis a răspuns că a discutat despre aceste chestiuni „când ne-am retras cu specialiștii în zona aceea” și s-a convenit „să modernizăm legislația în domeniu. Fiindcă, în 2018, părerea mea este că s-a greșit, când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, fiindcă asociațiile sunt cele care vin cu oamenii cei mai interesați și cei mai dornici să se implice pe proiecte din care ei nu câștigă nimic. Deci este o implicare civică de o calitate foarte, foarte bună și importantă”.

În condițiile în care adie vânt de privatizare până și a spitalelor și de vânzare a ceea ce a mai rămas de prăduit prin economie, elogiul adus de Iohannis ONG-urilor care trebuie să se ocupe din nou de ariile protejate nu părea să fie deloc gratuit. Și nici n-a fost: în planul multianual de finanțare cu fonduri europene 2021-2027, pentru ariile protejate sunt prevăzute 1,6 miliarde euro. Bani care vin taman la fix pentru „reziliența electorală” a unor ong-uri care și-au mai făcut peste un deceniu mendrele prin aceste arii protejate și conturile lor. Până când a apărut acea ordonanță din 2018, care, dintr-o dată, îl deranjează pe Iohannis.

Banii destinați ariilor protejate au fost vânați dintru început de o categorie specială de băieți deștepți. Sunt cei care știau că, în acest domeniu, ca și în cel al gropilor de gunoi ori al deratizărilor de clădiri, decontarea sumelor cheltuite este practic incontrolabilă. Nimeni nu poate măsura cât fân s-a dat la căprioare ori dacă s-a terminat copilitul la floarea de colț.
Legislația administrării ariilor protejate a fost glisantă, în funcție de cine reușea să aibă succese de etapă, prăduitorii sau statul.
Aceste ariile s-au înființat în 2007, ca o condiție a aderării la UE. S-au delimitat peste 800 de arii naturale protejate, însumând 22,67% din suprafața țării. Tot atunci, într-un mod halucinant, prin OUG 57/2007, guvernul inventează un exotism unic la nivelul întregii Europe: predă sarcina protecției ariilor naturale din România unor custozi și administratori, entități juridice private. Cine a fost cu ideea și cu ce preț știe guvernul Băsescu-Petrov-Boc. Instantaneu, odată cu publicarea acestei OUG, răsar ca din spuma mării asociații, fundații, SRL-uri și ONG-uri care preiau sarcina custodiei pentru cca. 300 din ariile naturale protejate.

Un an mai târziu, Banca Mondială atrage atenția României că se impune înființarea unui Agenții Naționale a Ariilor Naturale Protejate. Același guvern se conformează și, printr-un HG, înființează agenția pe care, însă, o desființează două luni mai târziu! Și iar apar în peisaj custozii și administratorii privați, care mureau de grija ariilor protejate.
„Neuniformitatea măsurilor de protecție și conservare a habitatelor și speciilor, gestionarea lor neunitară, uneori haotică, eliberarea cu întârziere de avize, unele neconforme cu legislația în vigoare, interpretările excesive ale legislației, blocarea unor importante proiecte finanțate din fonduri europene, văditele interese personale ale unor custozi au determinat guvernul din 2016 să regândească formula de protecție a ariilor naturale”, se arată într-o analiză asupra acestui domeniu.

Trecerea ariilor naturale protejate din administrarea custozilor în cea a ANANP s-a întâmplat abia prin apariția OUG 75/2018 – aceea despre care Iohannis spune că a fost greșită. Ordonanța n-a rezistat, însă, decât un an, fiind suspendată printr-o decizie a Curții Constituționale, la sesizarea formulată de niște parlamentari sensibili la nemulțumirile custozilor care își pierduseră vacile de muls.
Într-un final, administrarea ariilor naturale protejate a fost clarificată, în sensul că acestea au trecut de facto și de jure în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate odată cu intrarea în vigoare a Legii 220/2019.
Până la acest moment, cei 13 ani de administrare privată a provocat distrugeri ireparabile multor astfel de arii. Câteva exemple: singurul lac cu apă geotermală din Europa, Lacul Pețea din județul Bihor, a dispărut, împreună cu speciile sale unice – nufărul de apă termală și roșioara lui Racoviță. Tăierile de pădure din munții Făgăraș au adus România în atenția Comisiei Europene. Avalanșa construcțiilor haotice de microhidrocentrale pe râurile din România ori balastierele acceptate cu mare ușurință pe malurile unor râuri au fost realizate cu prețul distrugerii în proporții înspăimântătoare a biodiversității din acele zone. În acest răstimp, custozii privați au înhățat 241 milioane euro din fonduri europene, fără să fie prea clar în ce fel și cu ce rezultate le-au folosit.

Sub administrarea privată a ariilor naturale protejate s-au pierdut finanțări pentru investiții majore de ordinul miliardelor de euro. La sfârșitul anului 2019, România s-a aflat în riscul major de a pierde finanțarea pentru unul dintre importantele proiecte rutiere, autostrada Sibiu – Pitești, proiect estimat la o valoare de 3,3 miliarde de Euro. Prin eforturi considerabile, ANANP a transmis o scrisoare de clarificare pentru aceste aspecte, deblocând procedurile de realizare.
În 2019, ANANP a semnat prima cerere de finanțare pe fonduri europene. Astăzi, instituția este implicată activ în implementarea a opt proiecte pe fonduri europene, în valoare de peste 17 milioane de euro. ANANP a aplicat pentru un număr de alte 22 de cereri de finanțare (proiecte) care se află în diferite stadii de evaluare, proiecte cu o valoare totală de peste 92 milioane de euro. Or, aceste finanțări în derulare ar da o pâine albă de mâncat pentru niște ong-uri bine alese. În plus, Iohannis și praduitorii pe care el i-a adus la putere adulmecă mai ales acele 1,6 miliarde euro din fonduri europene alocate pentru următorii 7 ani, special pentru ariile protejate. Și, de aceea, vor „să modernizeze legislația în domeniu”. Adică să readucă ariile protejate în administrația unor custozi și ong-uri, așa cum a mai fost între anii 2007-2019, când dezastrul produs în ariile administrate privat este practic incalculabil.
Dar, totuși, de unde-o fi aflat Iohnannis despre acea „ordonanță greșită” din 2018?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Octavian Știreanu 198 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Vin vremuri grele pentru padurile Romaniei. Organizatiile civice au fost scoase din circuit, legilsatia permisiva la taieri legale si ilegale, pretul in SUA la cherestea a crescut cu 300%, va fio macel.
    Daca nu dau astia o lege de protejare maxima a padurilor, ne-am dus dracu. Degeaba planteaza KWJ si mere cu bicicleta, noi ramanem fara paduri zi de zi, ceas de ceas.

  2. Ariile protejate sunt praduite de mult. Au fost construite sute de vile si case de vacanta, unitati turistice iar asa zisele destinatii eco turistice fara indicatori de evaluare sunt tot formule de exploatare cu acoperire. Administratorii ori custozii nu au cum sa le gsestioneze fara rangeri de patrulare si cu centre de prezentare si cercetarea florei si faunei. Nu degeabs avem infrigement de la UE. Iar AN Arii Protejate este o forma fara fond cand aici sunt angajati fara studii pe domeniu, prin pile si relatii.

  3. Protejate pentru cine? Pentru hoti si excroci la taiere?! Asta s-a practicat! De ce nu am crede ca se merge pe continuitate?

  4. CE-I AIA GUVERNARE ??,ba ONG ,ba UE ,ba BM fiecare dupa interese isi baga coada in ROMANIA DOAR LA FURAT ,SUB MASCA NUMITA GUVERN S-AU ADUNAT DOAR MAFIOTI ,HOTI ,CURVE ,TRADATORI SI GRAMEZI DE PROSTI !!.
    IN REST GARGARA ,MANIPULARE PENTRU TURMELE DE NATARAI -ZIS SI CETATENI,CONTRIBUABILI etc.

  5. Eu cred ca cea mai urgenta actiune in zona Văcărești este refacerea, si inca de zece ori mai mare, a inchisorii cu acelasi nume, pentru toti borfasii astia care jefuiesc Romania de zeci de ani !

  6. ..”Fiindcă, în 2018, părerea mea este că s-a greșit, când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate”au fost scoase vONG printr-o o decizie a cuplului de escroci Dragnea -Vilcov si pana azi ariile protejate ca Minunea de la vacaresi au ramas la voia sortii!
    Dar pentru ca este atacata de presedintele Romaniei o decizie tipica a hotilor din PSD,e normal ca jurnalisti „mici dar neatarnati”(vorba lui Kogalniceanu) sa sara in apararea perdantilor pesede
    Ce nu intelege domnul Stireanu,sare in ochi ca nu le are, e ce rost au ariile protejate,parcurile nationale ,etc care apara de fapt integritatea naturii unei tarii

  7. ..”Fiindcă, în 2018, părerea mea este că s-a greșit, când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate”au fost scoase vONG printr-o o decizie a cuplului de escroci Dragnea -Vilcov si pana azi ariile protejate ca Minunea de la Vacaresti au ramas la voia sortii!
    Dar pentru ca este atacata de presedintele Romaniei o decizie tipica a hotilor din PSD,e normal ca jurnalisti „mici dar neatarnati”(vorba lui Kogalniceanu) sa sara in apararea perdantilor pesede
    Ce nu intelege domnul Stireanu,sare in ochi ca nu le are, e ce rost au ariile protejate,parcurile nationale ,etc care apara de fapt integritatea naturii unei tarii

  8. Fekete pune mana si mai citeste ca scrii prostii. Ariile protejate au rol in conservarea unor habitate naturale deosebite cu specii de fauna si flora importante, unele pe cale de disp.aritie

  9. Cum să exercite o organizație neguvernamentală ( sau antiguvernamentală) rolul unei autorități publice ? Răspuns : pe bani (euro).

  10. @O parere: si eu ce am spus,Stupidus? :)))Mai citeste de cateva zeci de ori,parca ai bucatica din stireanu

  11. Să fim înțelegători cu Tulipanul Fekete în cerul gurii, Grădina Maicii Domnului trebuie parcelată, nu are nimeni bani, interes, nici vreme s-o apere și s-o conserve.
    Mai bine vindem tot pentru ca investitorii să înfigă în rezervații drapele cu semilună, tricolorul unguresc și tulipani olandezi.
    Putem accepta că nu au românii bani de mers să-și facă vacanțele în țări străine, dar putem aduce țările străine la noi, iar noi să ne simțim de parcă am fi vizită în propria țară.
    Decât să fim pizmuiți pentru bogățiile generoase, mai bine punem umărul să distrugem tot ce nu putem avea pe persoană fizică, până putem, până suntem președinți, haimanale paralele cu interesul țării în parlament și schizoizi certificați pe la guvern.
    Apoi, după ei, Potopul!

  12. Da ce pacat ca PSD-ul a desfiintat acele ONG-uri care se ocupau de PADURI si alte arii PROTEJATE pe banii statului!Ce escroc acest NEONAZIST,KLAUS WERNER IOHANNIS,el crede ca toata lumea este de acosrd cu el.Dar AUSTRIECII lui cum protejeaza padurile romanesti? Va amintiti cand a refuzat sa APROBE CODUL SILVIC si l-a trimis iar in PARLAMENT? Oare de ce ? Vroia sa protejeze padurile romanesti sau sa nu se limiteze taierile? Ce prostii spune acest PLAVAN.Va amintiti cum ne spunea in campaniile electorale ca vin miliardele de euro de la UE!Cate au venit? Un NEONAZIST MINCINOS.

  13. Plantati, plantati ca padurea nu e a mea si nici a voastra ci a urmasilor urmasilor mei germani ALLES BULES .
    NU votati nomazii,hotzii ghotzii ostroghotii.
    Romani fiiti vigilenti si nu mai votati nemtzi.

  14. bai fekete, ai fost si ai ramas un Editat. Toate ongeurile lui peste nu au facut decat sa praduiasca banii. Probabil cau tu, fekettist, oi fi direct implicat daca le plangi de mila. Daca pana si gainarii de la banca modiala au ceru infiintarea unei agentii de arii protejate ??? noroc cu cretinul neamului Johhi, care le stie pe toate. Mai ales cand e teleghidat

  15. ce a facut presedintele Iohannis in ultimii 6 ani?a aprobat tacit taierea de paduri de catre prietenii lui austrieci si acum sadeste alti copaci,din banii nostri!bravo domnule..bravo..

  16. După sănătate, de ce se mai pregătește PeeNeeLee de pus la pământ.

  17. daca mergi la alegeri sa nu te plangi ca pesedee fiindca esti partas la toate rapturile facute. inclusiv cu ajutorul oligofrenului sas.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.