VÂLCOV ÎI ARUNCĂ ÎN AER: Cu ordonanța înainte!

Cutremurul de pe Bursă de miercuri și numeroasele reacții critice venite din mediul de afaceri nu l-au convins pe consilierul premierului Darius Vâlcov, care consideră că ordonanța privind măsurile fiscale anunțată de Eugen Teodorovici trebuie să meargă mai departe.

Vâlcov a declarat miercuri seara că scăderile înregistrate pe bursă, după anunțul legat de măsurile fiscale, sunt trecătoare și ar fi o greșeală ca ordonanța de urgență ce prevede aceste schimbări să nu se dea.

„Sunt fluctuaţii la bursa de la Bucureşti în urma anunţului domnului ministru al Finanţelor. Ar fi o greşeală ca ordonanţa să nu se dea. Dacă ordonanţa nu s-ar da, atunci ar fi acuzat Guvernul de manipulare a bursei. Aceste scăderi sunt trecătoare. (…) Deci, să vă aşteptaţi ca aceste căderi să fie recuperate în două-trei săptămâni. Probabil a fost o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe Guvern: atenţie că se prăbuşeşte bursa. Nu se prăbuşeşte, bursa, acţiunile îşi vor reveni. Apropo, cred că este un foarte bun moment de investiţii în acţiunile care tocmai au coborât, deci este bine să se investească în ele pentru a creşte la loc şi bursa şi pentru a creşte la nivelul la care erau. Nu vedem o problemă, fluctuaţie normală”, a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.

Întrebat dacă se ajunge la un blocaj în piață, Vâlcov a afirmat: „În acel moment sunt deciși să facem investiții astfel în cât să ajutăm capitalul. Formele prin care dorim să facem acest lucru sunt aceste scheme de ajutor de stat și sunt foarte mulți interesați și la Prima Casă și la Investește în tine. Nu e vorba de creștere a ratelor bancare ci e vorba de o scădere a ratelor bancare. Pentru că președintele a spus vin scumpirile. Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile”.

Darius Vâlcov a afirmat, miercuri seara, că Ordonanța de Urgență care introduce mai multe modificări fiscale va fi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi.

În ce privește reacțiile stârnite, Darius Vâlcov a declarat miercuri că reacția OMV Petrom, companie ce a anunțat că măsurile fiscale vor avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic, este o propagandă ieftină.

„O propagandă ieftină pe care o face OMV Petrom prin acest comunicat. Nu au spus până azi dacă a fost respectat acel contract de privatizare. Al doilea lucru la care trebuie să răspundă OMV e de ce, deși avem o decizie a ICCJ și a Curții de Conturi, prin care OMV au văduvit bugetul statului prin 2 miliarde de dolari pentru că șeful ANRM nu a modificat legea. În schimb avem o solicitare de a plăti 700 mil euro, niște despăgubiri pentru investiții făcute în România. Adică solicitarea de a plăti e mai mare decât investițiile făcute în România. Această societate să spună că e afectată societatea energetică. De ce să fie afectată? Câmpurile sunt tot acolo”, a spus Vâlcov, la Antena 3.

Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham şi task force lider Pieţe financiare, în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), a apreciat anterior miercuri că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să investigheze toate tranzacţiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru că ce s-a întâmplat pe bursă este practic o baie de sânge, iar pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital.

„Ne-am pus întrebarea dacă această ordonanţă (privind noile măsuri fiscal-bugetare – n. r.) va avea un impact, pentru că ea deja produce efect. Doar iniţierea acestei ordonanţe a muşcat serios azi din piaţa de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la înfiinţare, Bursa de Valori fiind practic îngenuncheată doar la ideea că această ordonanţă ar putea trece, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este practic o baie de sânge, o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate în piaţa de capital, nu am reuşit s-o văd în România”, a spus acesta, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzacţionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din preţul de piaţă.

„Mai mult de atât, piaţa bursieră astăzi are o pondere de 15% în PIB, capitalizarea a pierdut astăzi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Acţionarii şi statul, întrucât statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanţă şi-a făcut o mare defavoare. O altă îngrijorare a pieţei de capital este că prin această iniţiativă toate eforturile noastre de a promova piaţa de capital şi de a susţine upgradarea pieţei de capital în categoria pieţelor emergente este pusă la risc. Practic, toate promisiunile noastre către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de întrebare. Este un moment destul de delicat pe care piaţa de capital şi BVB îl trec astăzi şi singurul mod de a ieşi din această situaţie este ca această iniţiativă să fie urgent retrasă”, a susţinut el.

Acesta a atras atenţia că astfel de iniţiative, cum este cea a ordonanţei de urgenţă privind noile măsuri fiscal-bugetare, pot conduce la manipularea pieţei de capital

„O altă îngrijorare a pieţei de capital este că, în general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piaţă şi dorinţa noastră este ca ASF să investigheze azi toate tranzacţiile care s-au făcut la BVB pentru că pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti. Punctul nostru de vedere, al pieţei de capital, este ca această ordonanţă să fie urgent retrasă şi dorim să adresăm prin acest eveniment o invitaţie deschisă către Guvern şi către decidenţii politici de a se aşeza cu noi la masa dialogului să găsim toţi paşii care trebuie parcurşi atât pentru suportul pieţei de capital, pentru dezvoltarea ei, dar şi pentru o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă a economiei româneşti”, a subliniat Agalopol.

Florin Cepraga, reprezentant al Bursei de Valori București, a scris pe Facebook , după închiderea ședinței bursiere de miercuri că toată creșterea înregistrată de bursa din România într-un an întreg a fost anihilată într-o singură zi.

„Peste 3 miliarde de euro (15 miliarde de lei) a pierdut România într-o singură zi, azi, în „miercurea roșie”.
„Miercurea roșie” a adus a doua cea mai mare scădere zilnică a bursei românești și toată creșterea înregistrată de bursa din România într-un an întreg a fost anihilată într-o singură zi.
Scăderile de azi de pe bursă au fost imaginea pe care o Românie întreagă a putut s-o vadă ca efect al eșecului de a asigura un cadru de normalitate”, a susținut acesta.

La rândul său, Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management, care este membră a Fundaţiei Romanian Business Leaders, a apreciat miercuri că Pilonul II de pensii va fi distrus, în câteva trimestre, dacă va fi aplicată noua ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare.

Ce zice un membru ALDE, paretener al PSD

Fostul ministru al Energiei, Toma Petcu (ALDE), a afirmat la Antena 3, că aceste măsuri pe care Guvernul intenționează să le ia ar putea produce efecte nedorite.

„Din păcate, acestă decizie de a modifica foarte multe legi și ordonanțe printr-o singură ordonanță trebuia să fie dezbătută și mai bine analizată. M-as referi la plafonarea prețului la gaze: pentru on-shore, plafonarea prețului la gaze la 68 de lei nu este atât de dezastruoasă, dar pentru off-shore și mai ales pentru viitoarele investiții din Marea Neagră, da. Mi-e foarte greu să cred, și am și semnale în acest sens, că cei trei mari investitori vor luat deciziile de investiție pentru anul viitor pentru Marea Neagră”, a spus Toma Petru.

Acesta a mai precizat că o impozitare cu 3% a CET-urilor va conduce la riscul ca anul viitor să nu mai poată fi asigurată apa caldă și căldura în orașe.

”Dacă ne uităm la acel procent de 3% pe care ANRE-ul va trebui să-l colecteze de la companiile din zona de energie electrică, aici înțelegând și producători, transportatori și furnizori, dar cred că și societățile care deserves acestea – sună foarte ambiguu și sper să mai fie corectată ordonanța. (…) Gândiți-vă că tot 3% din cifra de afaceri li se aplică și CET-urilor. Închipuiți-vă ce înseamnă 3% pentru ELCEN, care și-asa e intr-o situație dificilă împreună cu RADET-ul. Vă spun că România riscă ca peste tot în marile orașe care au încălzire centralizată să avem o mare problemă. La anul, în iarnă, mi-e foarte greu să anticipez ce se întâmplă”, a subliniat Toma Petcu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8531 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Bursa este un instrument speculativ care nu creaza absolut nimic. Existenta sa nu se justifica. Ceea ce conteaza cel mai mult sint romanii si calitatea vietii. Masurile anuntate sint absolut corecte si in favoarea Romaniei. Sinteti fricosi si lasi. Va tremura genunchii si va speria orice reactie a caliliclor si a hotilor. Va lipseste atributul libertatii si nici macar nu intelegeti perspectivele care se afla dincolo de aceste masuri. Sa plece daca nu le convine. Dar daca fac git doar de amorul artei sa dulbeze masurile pentru ca acesti nemernici, creati prin lasitati, tradare, mita trebuie fie eliminati fie dresati sa participe la constructia Romaniei. Partenerul lui raifaizen, iohannis, il inteleg, e suparat pentru ca atit stie: bisnita la adapostul functiei. Dar mai suparat sint eu care vad cum de 30 de ani mafia isi intinde ghearele peste Romania tinind romanii in nevoi. Avem absolut tot ce ne trebuie in tara noastra sa ne facem o viata indestulata si frumoasa: energie, mincare, resurse de dezvoltare! Bancile trebuie sa devina elemente de decor fara influenta, fara putere si fara implicatii in social.

    • M-am lamurit cum e cu actiunile la Bursa cand am incercat sa cumpar odata cu Dinu Patriciu celebrele actiuni petroliere.Nu am reusit, brokerii”m-au facut” prostindu-ma, in timp ce eram primul venit cu banii in acea dimineata, actiunile nu au mai ajuns la mine la pretul de deschidere si nici mai incolo . Astia si-o merita din plin, macar de ar persista situatia.

    • Reactia statului securist paralel nu s-a lasat asteptata, Secu controland nu numai politica, ci si economia, BN, bancile straine si mediul securist de afaceri.
      La noi toate produsele si serviciile sunt mai scumpe decat in tarile multinationalelor si bancilor!? O posibilitate asigurata de Securitate prin Pusculitza maresalului Secu, Isar Escu, mediul securist de afaceri si bursa afiliata!
      Cunoscand ca in Romania „capitalistii” de talie inalta sunt ofiteri acoperiti, multe firme fiind controlate direct de Secu, fiind prinse in „contabilitatea dubla”, ajungem la concluzia ca mediul de afaceri romanesc se afla in aceste maini vanjoase.
      Faptul ca Infractoarea nationala Kövesi a decimat firme romanesti tine de lupta dintre aripile Secu, invingator
      iesind capitalul strain controlat de Comintern cu sprijinul aripii de „dreapta” interne!
      Preturile inflationiste, ciumati rosii de „dreapta”,sunt rezultatul situatiei anterioare intrarii in vigoare a acestei ordonante, adica nu au fost efectul vreunei astfel de ordonante! Preturi crescute artificial pentru a se CONTRACARA CRESTEREA VENITURILOR care e o adevarata sula in coastele securistilor sefi! Preturile au crescut la ordin folosindu-se un subterfugiu ticalos: vezi Doamne, existand mai multi bani automat cresc preturile!?
      Politica de preturi s-a bazat, pe o piata nesecurista, pe producerea de inalta calitate la pret concurential, masa monetara fiind aceeasi. Pretul trebuie sa reflecte cheltuielile de productie si o plusvaloare rezonabila, nu speculativa, importanta fiind cantitatea cat mai mare de produse vandute. Existenta unei mase monetare mari in mainile populatiei presupune vanzari superioare, de aceea preturile nu cresc, din contra, scad sau se mentin!
      Manipularea burselor e ceva curent de cand au aparut marxistii in decor in sec.19, azi la un simplu partz (vezi basinescu) al unui miliardar bolsevic lacom se provoaca crahuri bancare.

    • Intr-o vreme am studiat si eu putin bursa, in ideea de a cumpara actiuni. Cand am vazut ca trebuie sa bagi bani muulti numai sa acopere comisioanele iar mai apoi trebuie sa ai noroc porcesc (citeste informatii din interiorul firmelor) pe care nu aveam de unde sa le am m-am lasat pagubas si prefer sa imi aloc 20 de euro pe luna pentru pariuri sportive, unde treaba este ceva mai corecta, caci stii dinainte cat e castigul potential si iti poti limita pierderile la nivel de distractie.

  2. Acelaeasi preturi maximale trebue impuse la apa unde trebuie eliminate niste taxe ca cea pt apa pluviala, precum si la energie prin eliminarea certificatelor verzi si taxa de coregenerare pentru ca cetatenii nu sint actionari in businessul producatorilor de energie si nu participa la profit. Petromul trebuie recuperat asa cum trebuie recuperate utilitatile, restrictionata la singe manipularea monedei prin limitarea profitului bancilor undeva intre 5 si 10%, plafonarea preturilor la alimente. Restul business trebuie incurjate si dezvoltate mai ales cele in domeniul agricol care trebuie foarte bine si clar reglementat. Insa cele cu impact si lipsa de control al statului asupra preturilor inseamna abandonarea polulatiei la mina calicilor care isi fac de cap. Domeniile agricol-alimentar, energetic, bancar, resurse, utilitati trebuie clar rglementate in Constitutie si declarate de importanta strategica si sub controlul statului.

  3. Si nu a fost afectata doar bursa din Romania. A căzut si bursa din New York si restul burselor din lume. E adevărat, vorba Radio Erevan, ca s-au contaminat cu doua zile înainte de căderea bursei romanești. Puternic Valcu asta, domnule. Ar trebui dna sa le ancheteze pe toate.

    • ASF trebuie să analizeze tranzacțiile făcute pe bursă zilele astea. Să știm și noi cine ,,a avut fler”.

  4. Daca OMV si bursa este afectata direct de rata mea la banca cu 2-3 milioane in plus .. firmele sunt facute pentru a ridica viata persoanelor fizice asta e logica lor ca dor nu facem firme sa o duca firmele mai bine nu ? facem firme pentru calitatea vietii persoanelor fizice ..daca asta este pretul unei rate mai mici .. atunci cu siguranta merita caci asta este scopul .. PS .. vreau sa-mi explice Werner cum se scumpesc telefoanele si Internetul ? daca Robor-ul este mai mic ? adica daca dobanzile la banci sunt mai mici se scumpesc preturile ???? normal ar fi sa fie invers poate sau .. exista un cartel intre toate aceaste firme si atunci chiar este o problema grava PENALA …

  5. Asa vorbeste un amator intr-ale Economiei de piata, „specialist” in Tablouri ascunse in cimitir!
    Individul habar nu are ce vorbeste, un infractor, un NO NAME intr-ale Afacerilor cu NUME si cu SUCCES, un individ periculos pentru Romania, ca si Dragnea!

    Uite Lumea reala:
    „Bloomberg: ”Taxa pe lăcomie” din România le rREaminteşte Băncilor de RISCURILE din Europa de Est.
    Intenţia autorităţilor din România de a Consolida Bugetul cu o NOUA Taxă ar trebui să le REamintească Băncilor străine prezente în Europa de Est cât de vVULNERABILE pot fi în această regiune”.
    Confruntat cu un deficit de aproximativ 30 miliarde lei, Guvernul Dancila s-a îndreptat spre ţinte cu buzunare adânci şi nu a trebuit să caute prea departe: Bancile!
    „În condiţiile în care sistemul bancar e în mare parte deţinut de bănci străine, o Taxă pe bănci e un instrument convenabil din punct de vedere politic pentru a TRANSFERA povara înăspririi fiscale de la actorii interni spre cei străini. Cei care urmăresc evoluţiile din Europa de Est ar trebui să fie familiarizaţi cu acest model”, spune analistul Morgan Stanley, Pasquale Diana.
    Una dintre cele mai importante măsuri anunţate marţi de ministrul Finanţelor vizează o „taxă pe lăcomie” care să se aplice, dein 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare.
    „Ne aşteptăm acum ca noile Planuri de afaceri să fie REVIZUITE în România.” a declarat Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.

    Bravo, DDT, Teleormanistanul, FARA Investitori, e „viitorul” Romaniei!
    Sper ca Transilvania sa REFUZE acest „viitor”!

    • MARSI AFARA. NATIONALIZAREA, NATIONALIZAREA, NATIONALIZAREA.
      ORICAND SUN CEL PUTIN 10 FIRME AMERICANE,ENGLEZESTI SI ISRAELIENE CARE DORESC SA LE IA LOCUL.

    • Asa, si acum, puteti vedea cine, de cine este platit. Ca majoritatea politicienilor, este vanduta, sau mai bine zis platita, o stiam. Dar azi puteti arata cu degetul si nominaliza.

  6. IN SFARSIT! Mai vad si comentarii facute de oameni normali la minte. S-o tineti tot asa, oameni buni, ca de o vreme parca a innebunit lumea si toti zarghitii au inceput sa devina „analisi” si priceputi la orice. Te-apuca sila cand incepi sa lecturezi tot felul de zoaie ideatice postate de niste ticalosi platiti sa faca jocuri antiromanesti. Trebuie sa ne apuce mila de OMV pentru ca a scazut la bursa. Dar stau si ma intreb ce a pierdut, ca a venit in Romania cu mainile in buzunar (ca nici valize nu aveau de bogati ce erau; deh, afaceri petroliere de anvergura!! in fapt, alaturi de paduri, totul se circum scrie sferei santajelor desfasurate pentru acceptarea Romaniei in UE) iar acum vorbesc de miliarde si dau comunicate in care ameninta Guvernul. Ce s-a intamplat la BVB nu este altceva decat dovada existentei unei aliante a ticalosilor care spoliaza Romania si vor s-o faca doar asa cum le convine, ca doar nu „muncesc” s-o imbogateasca. Chiar ar trebui ca cineva sa-si vare nasul in ce s-a intamplat si sa inceapa sa traga de fire ca sa scoata adevarul la iveala.

  7. Valcov asta este chiar cretin. 3% pe cifra de afaceri este enorm. Profitul la firmele productive stabile este de regula intre 3% si 5%, rareori doar cate o firma de start-up inregistreazarofit de 10%. Deci cu 3% pe cifra de afaceri se confisca pe de o parte intreg profitu, apoi se diminueaza cu cate 3% fiecare componenta a cifrei de afaceri: fondul de materiale si materie prima, fondul de salarii, fondul de utilitati, etc. Adiaca statul fura cate 3% din tot ce poseda firma respectiva. Eu altceva intelesesem in prima instanta ca va fi impozitul pe cifra de afaceri. Normal era sa se evalueze profitul real al firme in suma bruta iar sa se aplice coeficientul se 16% impozit pe profit iar suma rezultata sa se raporteze la intreaga cifra de afaceri, rezultand un procent echivalent cu impozitul pe profit. Asa avea totul o noima, pentru ca se rastrangea evazionismul prin aplicarea la factira a procentului pe impozit. Insa dupa cum procedeaza acest guvern banditesc, ei iau si imposzitul pe profit dar mai impoziteaza odata intreaga cifra de afaceri. Nu prin lege organica ci prin jaf ordonat de guvernul Dancila. Ce fac ei cu banii? Evident ca ii fura, pentru ca sub guvernele PSDragnea nu s-a construit practic nimic, in plus nu s-au executat nici maca lucrari de intretinere in scoli, spitale, crese, gradinite, drumuri, sosele sau alte active ale statului. Avem cel mai impovarator sistem fiscal, din cat plateste un angajator pentru salariat, salariatului ii reveneau doar 25% dupa scaderea tuturor taxelor si impozitelor, inclusiv TVA, restul de 75% mergeau la guvern. Acum Guvernul va avea 78%! Pai cine este lacomul in toata afacerea asta? Ce face guvernul cu banii, ca nu se vede mai nimic. Ceatateanul din cei 25% ai lui mai facea cate ceva vizibi, o casa, o masina, copii crescuti si educati, etc. Dar de la guvern se vede doar prapadul pe banii contribuabililor. Deci e pe deplin just sa consideram acest guvern al PSD un guvern de talhari!

  8. Daca Valcov zice „Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile (de preturi)”, va puteti culca linistiti. Dar daca, in realitate si nu in declaratii la A3, preturile cresc, poate realizati ca e o dovada de analfabetism economic sa il crezi pe omul cu tablourile in cimitir.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.