Despre variola maimuţei – nu-i de glumă!

Variola maimuţei se extinde.

UPDATE  Cazurile de variola maimuței din Marea Britanie au determinat autoritățile să vaccineze antivariolic mai mulți angajați din sănătate și alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.

Variola maimuței este o boală virală de obicei ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice. Există două tulpini principale: tulpina din Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și apare în mare parte în Africa de Vest și Centrală. Ea s-a răspândit rareori în alte părți, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanșat îngrijorare, notează Reuters.

În Regatul Unit au fost raportate până acum 9 cazuri de tulpină vest-africană.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecție, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA). Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

„Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul”, a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent.

Unele țări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite.

UPDATE Un prim caz confirmat de variola maimuţei a fost depistat în Suedia, au anunţat joi autorităţile sanitare.

„Un caz de variola maimuţei a fost confirmat la o persoană din zona Stockholm”, a anunţat într-un comunicat agenţia suedeză de sănătate publică.

Persoana infectată „nu este grav bolnavă, însă a primit tratament”, a explicat instituţia, precizând că încă nu ştie unde şi cum a avut loc infectarea.

Autoritatea „investighează în prezent împreună cu centrele regionale pentru controlul infecţiilor pentru a afla dacă sunt mai multe cazuri în Suedia”.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) intenţionează să publice primul său raport de evaluare a riscurilor, „la începutul săptămânii viitoare”, a declarat agenţia Uniunii Europene pentru boli şi epidemii.

Agenţia, care a precizat că „monitorizează situaţia îndeaproape”, recomandă „izolarea şi testarea cazurilor suspecte şi raportarea promptă a acestora”.

Primul caz de variola maimuţei a fost identificat și în Italia. Este vorba despre un bărbat revenit din Insulele Canare.

Bărbatul revenit în Italia din vacanța petrecută în Insulele Canare s-a prezentat la urgențe, la spitalul Spallanzani din Roma.

„Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuței a fost identificat rapid prin tehnici moleculare și secvențiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul, conform ANSA.

Bărbatul este în izolare, în stare generală bună, iar investigațiile epidemiologice și depistarea contacților sunt în curs de desfășurare.

Alte două cazuri suspecte sunt investigate de medicii de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecții nu au, conform spitalului, semne clinice grave.

Spallanzani susține că virusul se transmite prin picături de salivă și prin contactul cu răni infectate sau fluide biologice.

Autorităţile din SUA au anunţat miercuri detectarea primului caz de variola maimuţei la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).

Este vorba de un adult care a călătorit recent în Canada, se arată într-un comunicat publicat de Departamentul de sănătate din Massachusetts.

Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele marţi pentru a detecta boala, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat miercuri că este vorba de variola maimuţei.

Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei deja eradicate, deşi mai uşoare – febră, durere de cap, dureri musculare, de spate, frisoane şi epuizare – cu o inflamare frecventă a ganglionilor şi o erupţie cutanată care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal mâinile şi picioarele.

Este vorba de primul caz de variola maimuţei detectat în SUA anul acesta.

Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria.

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în Europa.

Primul caz confirmat în Marea Britanie a fost la o persoană internată în spital la data de 6 mai. Boala a fost diagnosticată pe 12 mai, iar trei zile mai târziu OMS a fost alertat despre prezenţa mai multor cazuri în această ţară.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată şi în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.

Directorul interimar al Centrului african pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a declarat că, începând din anul 2020, au fost observate şi izolate focare de variola maimuţei în Republica Democratică Congo, Nigeria, Camerun şi Republica Centrafricană.

„În timpul pandemiei am avut mai multe focare de variola maimuţei pe continent. Ne aşteptăm, de asemenea, să apară şi alte focare şi le vom gestiona în modul obişnuit”, a precizat Ahmed Ogwell Ouma în cadrul unui briefing săptămânal.

„Suntem însă îngrijoraţi de multiplele ţări din afară, în special din Europa, care înregistrează aceste focare de variola maimuţei. Ar fi foarte utile să fie împărtăşite cunoştinţele cu privire la sursa acestor focare”, a adăugat acesta.

Ce a observat OMS

Cazurile confirmate iniţiale cu variola maimuţei în Marea Britanie, prima ţară care a alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind această boală înainte de a fi detectate posibile infecţii în Spania, Portugalia şi Statele Unite, sunt asociate unei variante mai puţin grave, informează joi OMS, citată de EFE.

Într-un raport de urmărire a situaţiei din Marea Britanie, care se face ecou al unor cazuri detectate şi în alte ţări, OMS notează că varianta din Africa Occidentală are o mortalitate de 1%, în timp ce la varianta din Africa Centrală se ridică la 10%.

Organizaţia cu sediul la Geneva avertizează că această boală, care se transmite prin particule de salivă sau prin contact direct cu pielea sau prin obiecte contaminate, reprezintă un risc major pentru copii şi femei însărcinate, care pot transmite boala fătului.

OMS subliniază că vaccinul împotriva variolei convenţionale este destul de eficace împotriva acestei boli, considerată eradicată de acum 40 de ani, iar campaniile de vaccinare împotriva ei s-au încheiat în acea perioadă, astfel încât generaţiile mai tinere nu beneficiază de această protecţie.

În raportul său, organizaţia recomandă ca orice persoană care a călătorit într-o zonă endemică cu variola maimuţei să informeze serviciile sanitare.

Călătorii din zonele de risc şi rezidenţii din acestea trebuie să evite contactul cu animalele moarte sau bolnave, mai ales rozătoare (principalii vectori ai transmiterii), marsupiale sau primate, notează OMS, care recomandă totodată să nu se consume carne de vânat sau de animale sălbatice din aceste zone.

OMS optează deocamdată pentru a nu recomanda restricţii de deplasare în Marea Britanie şi reaminteşte importanţa igienei mâinilor pentru a reduce transmiterea bolii.

Marți, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declara că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. Suntem sub dominatia khazara si pentru asta nimic nu e intimplator din ceia ce vedem.Crizele economice,focare de infectie cu diversi microbi,astea nu apar din senin.Cu atit mai putin razboiul din Ucraina.Toate astea merg cot-la-cot cu aprovizionarea cu droguri a Europei si altor parti a planetei.Este ofensiva khazara impotriva omenirii,este sosirea lui satan pe pamint.

  2. Asa, domne, ca prea li se pusese la toti pata pe saracu’ liliac, de pina si Batman se gindea sa schimbe de sigla ! … Mai cazuse si pangolinu’ de fazan, total nevinovat …

  3. Asta cu maimita s-a luat de la politicienii de varf ai planetei.Le doresc sa o incerce pe propria piele!

  4. Este ușor de demolat povestea vaccinarii antivariola cu statistici (epidemii uriașe au urmat ratelor de vaccinare ridicate) și o cantitate minimă de bun simț cu privire la sanitizare și limfa de vaccin (unii cred că vine de la o vacă dar venea din pustulele unei persoane moarte de variolă, unii numesc această barbarie primitivă o cucerire a științei), în timp ce vindecători naturali precum Sydenham și Tilden au avut rate remarcabile de vindecare, chiar în secolul al XVII-lea. Cazul orașului Leicester a expus în sine dezastrul vaccinarii anti-variolă. Vaccinarea împotriva variolei a ucis milioane de oameni prin răspândirea bolilor precum variola (în scădere înainte de vaccinare) și lepră în întreaga lume (daune colaterale) și este un exemplu clasic al dictonului lui George Orwell: „Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul.”

  5. Variola maimutei trage la maimute ,asa ca este foarte explicabil ca tocmai in America a aparut.

  6. do’le
    in pozele de sus nu e o maimutza,
    e clar.
    (negrishoru a mancat stricat)

  7. o sa pomenim de ” buna neagra ” daca ne enerveaza astia mult,
    de cancer si biba neagra,
    pentru Jurma !

  8. Se știe că în S.U.A. și Kanada trăiesc multe maimuțe!

  9. Soluția este masca, izoleta și carantina în stil chinezesc. Și bineînțeles vaccinul că mască fără vaccin nu e la modă plus cenzura celor care nu sunt de acord cu varianta oficială. Nu mai merge cu un singur prezervativ, trebuie 3 cel puțin și o căciuliță cu moț. Unde este erahat?

  10. Americani, carati-va acasa! Luati si maimutele NATO cu voi! Preferam rîia noastra romaneasca.

  11. O nouă metodă (recomandare) de a impune limitarea libertății de mișcare, evident, pe criterii medicale.

  12. Cred c-am pus-o din nou: miniștrii bolii din G7 se întîlnesc pt un exercițiu de simulare, repet simulare, a pandemiei de variolă la Berlin.
    În 2019 a fost simulare covid.

  13. Confirm primul caz de variola maimutei la viitorul puscarias Mario Draghi.

  14. Mona Iti recomand, decat sa fii,cica ironica, sa studiezi lista pandemiilor si a bolilor care s-au transmis de la animale la om. Sau,du-te la popi sa-ti spuna ca sunt pedepse divine.

  15. Daca imi amintesc bine si chiar imaginea vizuala pe tv strainezia transmisie din africuta anilor 2012-2014 pentru publicitate oms si donatii cam asa arata. Cum adica, au repus pe tava ceea ce exista, pentru si de ce? Hai ca le agata si leaga una de alta pentru vaxxinuri obligatorii, metoda „abonat la vaxxinuri fara accept si nevoie” personala! Teroare cu final decimare viata=resursa financiara grasa este ultima fita mondiala a caposilor cu luxul in gat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.