Veste bunicică despre credite și inflație! Decizia BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în ședința de joi, 9 februarie 2023, a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an. De asemenea, a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an; menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit

Decizia BNR vine în contextul în care se așteaptă o scădere a ratei anuale a inflației sub 10%.

Practic, BNR a menținut dobânda-cheie astfel ceea ce înseamnă că nu există vreo presiune pe creșterea ratelor la bănci pentru creditele luate în lei la dobândă variabilă. La ultima ședință de CA, șefii BNR au decis mărire ratei de dobândă de politică monetară de la 6,75% la 7% în scopul temperării avântului inflației.

Banca Naţională se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023.

„Prognoza actualizată evidenţiază perspectiva descreşterii semnificativ mai alerte a ratei anuale a inflaţiei până la mijlocul anului viitor decât s-a anticipat anterior, îndeosebi din trimestrul III 2023, în condiţiile prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi ale redefinirii caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre faţă de prognoza precedentă -, şi să se situeze în decembrie 2023 mult sub valoarea anticipată anterior, pentru ca în ultimul semestru al anului viitor să-şi încetinească vizibil scăderea, rămânând la finele orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei”, spune BNR, într-un comunicat.

Pe lângă noua configuraţie a schemelor de plafonare a preţurilor la energie, descreşterea în perspectivă a inflaţiei are determinanţi majori efecte de bază dezinflaţioniste tot mai pregnante şi corecţii descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, dar şi influenţe venite din probabila restrângere şi închidere a excedentului de cerere agregată pe orizontul prognozei, ceva mai lentă totuşi decât în proiecţia precedentă, implicând intrarea doar uşoară a gap-ului PIB în teritoriul negativ spre finele anului viitor.

Războiul din Ucraina şi sancţiunile asociate continuă însă să genereze incertitudini semnificative şi să inducă riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, în principal prin efectele exercitate asupra încrederii populaţiei şi investitorilor, precum şi asupra veniturilor acestora, dar şi prin afectarea economiilor principalilor parteneri comerciali şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact asupra costurilor de finanţare.

Totodată, absorbţia fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor. Ea este însă esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului contracţionist al şocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de înăsprirea condiţiilor economice şi financiare pe plan internaţional.

Banca centrală menţionează că incertitudini şi riscuri semnificative sunt asociate însă şi conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2023 în vederea continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al majorării semnificative a costului finanţării, şi, pe de altă parte, seturile de măsuri de sprijin prevăzute a fi aplicate ori prelungite în acest an, într-o conjunctură economică şi socială ce rămâne dificilă pe plan intern şi global, cu potenţiale implicaţii adverse asupra parametrilor bugetari.

Conform BNR, o importanţă deosebită o au în actuala conjunctură deciziile de politică monetară ale Fed şi BCE, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune, inclusiv din perspectiva diferenţialului ratelor dobânzilor în continuă schimbare, precum şi a mişcărilor de capital.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

8 Comentarii

  1. O rata mica a dobanzilor lungeste ciorba, asa m-a invatat viata. La facultatea de experti ii invata invers ?

  2. … sau defapt BNR ajuta bancile camatare sa castige cat mai mult … „incet si trist”, ca la vaduve in doliu.

  3. De pe saitu bereului englez, Bank of England:
    Pentru ce folosim politica monetară
    Politica monetară afectează cât de mult cresc prețurile – numită rata inflației. Am stabilit politica monetară pentru a atinge ținta Guvernului de a menține inflația la 2%.
    Inflația scăzută și stabilă este bună pentru economia Regatului Unit și este principalul nostru obiectiv de politică monetară.

  4. „zau daca inteleg ceva.”

    Noi luam pensii speciale, oricum, asta sa intelegi, daca nu, afli, oricum.

  5. Cu un pai sau o floare, nu se face primavara, nu aduce bucurie in sufletul celor care au imprumuturi!

  6. Inflatie „cica” 10%, dobanzi de 7% la depozite, salariile o sa primeasca la multi mai nimic… in Germanica puterea de cumparare scade pentru al treilea an consecutiv, in 2022 cu 4.4%. Dar voi puneti botu’ la ce va minte BNR-ul, ca inflatia e 15% si ca o sa scada cat? sub 10?

  7. daca nu vor avea clienti vor scadea dobanda, n-ati observat ca supermarketurile platesc din greu reclame TV ca sa atraga clientii…a fost odata cand Kau…avea expozitie de flori acum greu gasesti o floare pare ca nici nea Valentin nu-i mai emotioneaza…au ”bagat” aviara/porcina ca sa mentina/creasca pretul si/sau sa bage greierii in magazin si in schimb vor ajunge ei greieri la usa gospodinelor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.