AUR:  Victorie în instanță pentru prosumatori

Curtea de Apel Bucureşti a anulat în primă instanţă ordinul emis de ANRE anul trecut referitor la schimbarea modalităţii de compensare a facturilor producătorilor de energie din surse regenerabile, anunţă duminică, într-un comunicat, Alianţa pentru Unirea Românilor.

„Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 25 ianuarie în dosarul 2216/2/2022.

Senatoarea AUR Rodica Boancă, unul dintre iniţiatorii acţiunii în Justiţie, a acuzat ANRE că „i-a înşelat pe prosumatori în momentul în care a impus compensarea parţială, şi nu integrală a facturilor la energie pentru producătorii de energie verde”, arată AUR.

„Victorie pentru prosumatori contra ANRE în prima instanţă la Curtea de Apel Bucureşti! Unde-i lege nu-i tocmeală! Am apărat interesele prosumatorilor, ale cetăţenilor care au investit în surse regenerabile de energie şi pe care ANRE, aşa cum e obişnuit, a încercat să-i înşele în stil mafiot! Am contestat acest ordin şi am câştigat! Ordinul 15/2022 al ANRE care reglementa prin norme metodologice modalitatea de facturare a prosumatorilor a fost anulat! Practic, ANRE intervenea peste Legea Energiei nr. 123/2012, cu modificări, art. 73 care prevede compensare cantitativă (compensare 1 la 1), cu facturare doar pentru diferenţă şi cerea prin Ordinul lor, care este legislaţie secundară, un alt tip de compensare, parţială de data această! ANRE trebuie să vină cu un nou set de norme metodologice pentru ca Legea Energiei să fie respectată întocmai, fără interpretări ale ‘specialiştilor’ ANRE!”, a afirmat Rodica Boancă, într-o postare pe Facebook.

„Termenul prosumator, care s-a format prin îmbinarea cuvintelor producător şi consumator, defineşte clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, dar a cărui activitate specifică nu este producerea energiei, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în gospodăria proprie”, se mai precizează în comunicatul AUR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

15 Comentarii

  1. AUR iar e prostit cum e, de pildă, cu tăiatul pădurilor.
    Cei cu oglinzi pe acoperiș sînt o pacoste pt un sistem energetic. În Ungaria, dar și alte țări, aceștia nu numai că nu mai sînt plătiți dar nu au voie să bage curent în rețea. Și acolo aceștia, prosumatprii, se plîng că au fost prostiți. Nu le plîng e milă, au vrut să dea din coate, să ajungă-n față, primind subvenție, din banii tuturor, de la buget.

  2. Victorie este numai la o hotarare definitiva si irevocabila, nu mai pacaliti lumea cu inchipuirile voastre ! Preturile kwh vor creste pentru ca NIMINEA are nevoie de energie valiabila cantitativ si temporal. Poate Greta, sa se spele pe dinti, din cand in cand.

  3. Acum este un surplus de 2800MW în rețea. Tot după Transelectrica se exportă în toate țările vecine.
    În același timp se fac 1100MW pe cărbune și 1800MW pe hidrocarburi. O termocentrală pe cărbune e greu s-o oprești și s-o pornești dar cele pe gaz cu turbină e ușor, se folosesc în toate sistemele pt balansare.
    Întrebare 1: De ce nu opresc centralele pe gaz? În același timp se plîng că ne-am golit cel mai mult depozitele de gaze. De ce nu opresc hidrocentrale al căror lac de acumulare nu este plin?
    Întrebare 2: Se știe că preluarea surplusului de putere din rețea costă; cît plătim băieților deștepți din vecini să-l preia dacă-l preiau și nu e prădat în țară?

  4. Hai ca debutul e promitator! Bagati si cu guvernul care a vandut celor de la omv ceea ce nu avea voie! Da, au dat ordonanta pe baza recomandarilor omv ulterior trebuia si lege in baza recomandarilor scrise de omv! Hai ca se poate! Succes grupului de avocati care se ocupa cu aceste actiuni pentru tara si cetatenii romani!

  5. „De ce nu opresc centralele”

    N-a gasit cineva butonul de oprire a lacomiei. Am vorbit cu cineva in domeniu, pana si REMAT-ul a facut profit imens in perioada asta. Daca se arunca inseamna ca se consuma sau se investeste ! Doar ziaristii si babele cu banii in batista date de exemplu la tv spun ca o ducem rau de tot. Bineinteles si pensionarii comunisti, au scap la tv astia de la ITM ca sunt 3.000.000 de pensii sub 2.000 de lei. Noi luam pensile speciale majorate si la timp, le cara postasul cu caruciorul, ca nu-i incap in geanta !

  6. Bai postaci specialiști are dreptate senatoarea ,ANRE dacă energia este din import sta sta și bea cafea și ia salarii in euro. Eu daca am investit am dreptul să-mi recuperez banii. Da in RO toți sunt specialiști cu gura, căscați ochii că statul e primul care va fura. Hai sa ne dam cu părerea…că noi știm fotbal adică fotovoltaice

  7. Cand terenurile arabile vor fi ocupate in proportie de 80% de „oglinzi” pentru ca acestea sa poata compensa sistemele clasice, vom manca doar lacustele prinse printre acestea, ca hobby/divertisment in timpul liber. Gutten Appetit!

  8. Ce ai investit tu ? Ai platit energia cu ani de zile in avans, fara nicio garantie (!) si cand crezi ca o vei obtine gratis vei da banii pe alte baterii. In cati ani isi pierd proprietatile panourile chinezesti ? Apropo, ce unde iei curent daca 7 zile nu e Soare, dar daca ploua 40 de zile cum se mai intampla in luna Iunie ? Ai cheltuit banii degeaba, mai bine calatoreai cu ei, veneai mai bogat la minte ! Daca aveai o licenta in electrotehnica luata cu 10 nu faceai asa ceva, garantat. Daca ai ajuns sa injuri pe net este o dovada ca esti nemultumit deja de cheltuiala. Un preoducator are nevoie de energie stabila cantitativ si temporal la nivelul contractelor sale, nu mai mult, deci, niciunul nu va plati blana ursului din padure pacalit de vulpe.

  9. @in $ we trust = prostia intruchipata. Daca esti prost stai jos. Un panou foto-voltaic are o durata de viata de 18 ani cu eficienta 100%. Mai are inca 7 ani cu eficienta intre 70 si 50%. Cand nu este soare produce 70-80% din energia initiala. cand ploua si cerul este foarte intunecat produce 30%.

  10. Ti-am mai spus, daca injuri, esti nemultumit, nu poti sa pacalesti.

  11. Dacă acum mi-am făcut fabrică de fotovoltaice de unde știu treaba cu 18 ani 100% eficiență? Dacă e adevărat înseamnă că s-au început teste acum 25 de ani; 18 au măsurat efciență 100% și șapte doar 50-70%.
    Dar poate scrie pe cutie că „sînt estimări și eficiența poate fi alta”.

  12. Capra vecinului.Vor s-o ia ei.După ce se duce vecinul in locul fără întoarcere.

  13. Hai poate pune si impozie si CAS, CASS, Aj.somaj, TVA, doar se produce ceva in curte si trebuie taxat ! Daca se urca Ciolacu pe case si cu fratele lui Stanescu, gata mai adune niste bani. E o idee pentru ei,la care inca nu s-au gandit, nu ?????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.