(VIDEO) Cîțu versus Daniel Zamfir: „De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?”

Dezbatere aprinsă la audierea lui Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Cîţu a primit  aviz negativ din partea Comisiei economice şi de buget-finanţe. Audierea în Comisie a fost marcată de scandal și hohote de râs, la fel ca în urmă cu patru luni.

Cîţu a fost întrerupt de mai multe ori de senatori şi deputaţi, care au izbucnit de râs de câteva ori.

Cîțu a fost acuzat de Daniel Zamfir, că vrea să scutească prin OUG băncile pentru locuinţe de la plata unor sume pe care sunt obligate să le achite, în vreme ce Eugen Teodorovici a vorbit aproape jumătate de oră, dând sfaturi în loc să pună întrebări, cum cere cutuma parlamentară în acest caz.

Deputatul PNL Pavel Popescu l-a ironizat pe Teodorovici spunând că suferă de „dilema liliacului”, în sensul că nu este clar dacă este liberal sau social-democrat.

„Aveţi memorie scurtă”, i-a spus Popescu, moment în care Teodorovici a replicat că el nu are „nimic scurt”.

Discuția dintre Daniel Zamfir – Florin Cîțu:

„Daniel Zamfir: Aș vrea să discutăm despre situația în care ne aflăm acum. Suntem într-o procedură unică de la Revoluție încoace. Suntem într-o procedură de neînvestitură a Cabinetului. Așa că întrebările legate de ce vrea să facă ministrul cred că sunt inutile. A anunțat că nu vrea să fie învestit. Cred că e important să ne spună dl ministru ce a făcut cele trei luni de zile în care a stat la Ministerul de Finanțe. Folosesc prilejul să îi anunț și pe colegi că domnul senator Florin Cîțu nu dorește să participe la audierile din Senatul României din următorul motiv. Și aici pentru că tot ne-a povestit dumnealui despre campania de împrumuturi vreau să calificați răspunsul pe care l-a dat dl ministru la invitația la audiere în comisia economic. Ne informează că băncile comerciale se ocupă de politica de creditare a țării. Având în vedere aceste neclarități, dumnealui n use va prezenta la audierile din Parlament.

Daniel Zamfir: Eu îmi permit să îi spun dlui ministru că domnia sa, dincolo de aronganța pe care o afișează, e obligat să vină la orice audiere în comisie. Dacă de exemplu comisia de cultură îl invită la audiere, eu cred că este obligat să vină la audiere chiar și în comisia de cultură.

Daniel Zamfir: Cred că e foarte important să profităm de prilejul pe care îl avem acum și care nu ne-a fost oferit în comisiile parlamentare de la Senat să lămurim niște aspecte de mare interes public, în legătură cu împrumuturile constatate. Cred că asta interesează lumea, altfel cred că simulacrul de învestitură nu interesează pe nimeni.

Daniel Zamfir: În primul rând în legătură cu veniturile bugetare, s-a vorbit prea puțin despre ele. O dată concretă ne spune așa – veniturile bugetare în ultimele 2 luni ale ale anului 2019 au fost cu 2,7 miliarde mai mici decât în perioada similară a anului 2018. Ceea ce e mai grav, veniturile au fost cu 4,6 miliarde mai mici decât propria rectificare. Atenție. Domnul Cîțu a făcut o rectificare bugetară și a încasat cu 4,6 miliarde de lei decât propria rectifiare.

Daniel Zamfir: În legătură cu împrumuturile. Domnule ministru păcăliți românii când spuneți că împrumuturile scad. Asta e o minciuna. Banca Centrală Europeană practică dobânzi negative. Tocmai de aceea majoritatea practică împrumuturi pe un an. Domnul Cîțu e mândru că face un împrumut de 3 miliarde de euro. Unul a fost pe o perioadă de 12 ani, iar altă parte a împrumutului a fost contractată la 3,4%. Am luat 60 de miliarde de euro pe dobândă de 3,4%. Ați spus românilor că dobânda va fi de 1,6 miliarde. De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?

Daniel Zamfir: Concretizez imediat pentru că e de foarte mare interes pentru oameni să știe că atunci când Cîțu se împrumuta cu dobândă de 3,4 Grecia se împrumuta cu o dobândă mai mică. De ce nu puneți în aplicare hotărârea care vă obligă să recuperați de la Banca Comercială 300 de milioane de lei. Știți că obligă Banca să restituie sume încasate ilegal de la statul român de 300 milioane lei. De ce nu puneți în aplicare acea hotărâre a instanței?

Florin Cîțu: Acea hotărâre obligă băncile să restituie, nu obligă Ministerul de Finanțe.

Daniel Zamfir Și de ce nu puneți poprire pe conturi? Ce face MFP să recupere acei bani pe care băncile nu vor să le plătească?

Florin Cîțu: Aici e o decizie a Curții de Conturi împotriva băncilor. Băncile trebuie să le dea înapoi. Aici Ministerul de Finanțe nu are treabă. Sunt în termen. Au până în martie băncile să restituie banii.

Daniel Zamfir: Voiați să dați ordonanță de urgență de ștergere a datoriilor. Asta e problema.

Florin Cîțu: E normal ca Grecia să se împrumute mai ieftin ca România, că are surplus bugetar. Anul trecut au fost împrumutate 5 miliarde de euro. Nu avem nicio comisie de anchetă. Nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea a fost fericită că s-a împrumutat. Anul trecut au fost dobânzi de 2% la 12 ani. Anul trecut se împrumutau la 2,12%. Noi anul acesta ne împrumutăm la 3,4%. Anul trecut s-au împrumutat tot la 30 de ani. Pentru că hotărârea Guvenrului trebuie să asigure surse de finanțare. De ce pe 30 de ani. Pentru că e mai ieftin și asta arată încredere în România.

Florin Cîțu: Am estimat pentru final de an venituri din dividente. Acolo am început o investigație pentru că am încasat doar un miliard de lei. (…) Nici acolo nu am încasat. Cheltuielile nu sunt unele pe care eu le-am făcut. Existau acolo. Erau facturi”.

Florin Cîţu a mai declarat luni la audierea în Parlament, că vrea ca instituţiile financiar-bancare unde statul este acţionar să devină profitabile ca să dea dividende la bugetul de stat. El a mai precizat că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Un lucru nou în programul de guvernare, o strategie pentru instituţiile financiare bancare unde statul este acţionar majoritar. Înainte de a lua o decizie, strategia va fi prezentată public. În momentul acesta, instituţiile nu sunt cele mai profitabile din piaţă deşi au active mari. Vrem să facem aceste instituţii profitabile, ca să aducă dividende la bugetul de stat”, a declarat Florin Cîţu, la audierea sa luni în comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului.

El a adăugat că reorganizarea Antifraudei era necesară pentru că se încasau doar 100 de milioane de lei de pe urma controalelor Antifraudă, în timp ce cheltuielile erau de 700 de milioane de lei. Ministrul desemnat a mai spus că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Vrem să schimbăm filosofia bugetară. Avem investiţii de 50 de miliarde de lei în bugetul pe 2020. Continuă informatizarea ANAF. Şiti foarte bine ce situaţii sunt în România. Veţi vedea îmbunătăţiri. Reorganizarea ANAF, iar un lucru care s-a făcut în aceste trei luni de zile. Am redus numărul de vicepreşedintţi de la patru la trei. A trebuit să reorganizăm Antifrauda, altfel nu se mai putea. ANAF a încasat de la Antifraudă doar 100 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt la 700 milioane de lei”, a conchis Cîţu.

Acesta a precizat la Parlament că în luna martie va fi publicată şi strategia de administrare a datoriei publice.

Ce a mai zis Cîțu

„Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an. Handicapul pe bugetul pe 2019 a fost de 19 miliarde de lei. Nu sunt cheltuieli pe care eu le-am făcut, erau acolo”, a mai afirmat ministrul desemnat al Finanţelor, la audierea în comisiile parlamentare.

Chiar dacă nu a nominalizat companiile, investigaţia vizează cu siguranţă măcar două companii, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Bugetul pe 2019 previziona dividende de peste 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, circa jumătate de miliard de la Nuclearelectrica, care nu a mai dat dividende deloc. Neîncasarea dividendelor a dus la majorarea deficitului cu 0,1% la 4,6% din PIB.

Hidroelectrica a plătit 1 miliard de lei în luna decembrie, mai puţin decât se estima iniţial, 1,25 miliarde de lei. Banii nu puteau totuşi fi plătiţi în buget decât în 2020.

Ministrul a mai spus că România aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de salvare al Tarom şi al Complexul Energetic Oltenia (CEO).

„Un ajutor de salvare nu se poate da fără avizul Consiliului Concurenţei. Avem avizul care susţine ajutorul de salvare. Aşteptăm avizul Comisiei Europene. Tarom, CEO, CFR… se duc bani către aceste companii care ar trebui să se ducă în altă parte”, a spus luni, la audierea sa în Parlament, Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor.

Tarom şi CEO mai au bani să funcţioneze până în luna martie, potrivit deputatului USR, Claudiu Năsui.

Guvernul a dat în 4 februarie două OUG pentru acordarea unor ajutoare de salvare, care au nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Banii ar urma să fie rambursaţi într-o perioadă de timp la condiţii de piaţă.

CEO urmează să primească 1,2 miliarde de lei de la Ministerul Finanţelor pentru achiziţia certificatelor de CO2, sumă ce reprezintă circa 45% din cifra de afaceri a companiei.

Ministrul desemnat al Finanţelor a declarat recent că dacă nu vor urma planul de restructurare, Tarom şi Complexul Energetic Oltenia se vor închide.

Fiecare trage pe turta lui

Deputatul USR Cosette Chichirău i-a acuzat, luni, pe liberali și pe social-democrați că au recurs la un blat politic pentru organizarea alegerilor anticipate în detrimentul alegerilor primarilor în două tururi. Discuțiile, în contextul audierii ministrului desemnat al Finanțelor, Florin Cîțu.

Deputatul Cosette Chichirău i-a acuzat pe liberali şi pe social-democraţi că au făcut un blat politic care să ducă la alegeri parlamentare anticipate, în detrimentul alegerii primarilor în două tururi.

„Mă bucur să primim mai multe detalii relevante la o şedinţă de neînvestire, decât la o şedinţă de învestire. Ăsta e un progres. Ar trebui să avem mai multe din astea! Suntem aici, într-o criză politică, pentru că nu aţi vrut alegeri în două tururi, ci anticipate şi asta din motive electorale. Este un blat politic. Când veţi face blaturi pentru cetăţeni? Înţeleg că nu vreţi să fiţi învestiţi!”, a spus deputatul USR, Cosette Chichirău, în timpul audierii lui Florin Cîțu.

Cîțu i-a răspuns lui Chichirău că ceea ce spune este „exagerat”.

„Obiectivul nostru reprezintă alegeri anticipate şi alegeri în două tururi (…). Să spuneţi că nu vrem alegeri în două tururi este exagerat”, a spus Cîțu.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

8 Comentarii

  1. sa plateasca furturile pesedistilor, mai Zamfir, ce te faci ca nu stii!

  2. L-ati auzit vorbind pe acest jumatate de cuvant incalecat astazi? Asta a invatat sau abia acum face vocaliza pe cuvinte, propozitii simple sau fraze? Asta parca nu a absolvit primele 4 clase primare in care inveti sa citesti, sa rostesti prin citit propozitii auzindu-te! Ce e cu bolmojala aia la gura bipedului, parca era indigestie la popoul unui bebelus! N-am pomenit ca un guvernant sa nu fie in stare sa formuleze din cuvinte o fraza pe care sa orosteasca cap coada! Dar are functie in guvern! Asta face parte din categoria:”ASA NU” guvernanti, se conduce o tara!

  3. Suntem amanetati,nu imprumutati…Cine are ghinionul sa se nasca in Romania e deja datornic cu vreo 100 de milioane vechi imediat cum a vazut lumina zilei.Traim pe datorie .La fel ca americanul de clasa mijlocie care isi etaliaza ostentativ vila,masinile ,banii..dar tot ce are apartine bancilor ,ca el in difinitiv e un coate-goale.

  4. Ioiiiii! Cat de parsivi sunt pnl si usr! Avem cea mai buna dovada de distrugere a unei natiuni Editat
    Citez din articol:””Amendamentele USR, în mare parte au fost aprobate, chiar dacă unele dintre ele nu au fost… să știți că unele dintre ele nu au fost în interesul cetățeanului, le-am aprobat și pe acelea, nu vreau să intru în detalii, dar le-am aprobat” a spus Florin Cîțu, în timpul audierilor. „” . Si se urla la cetatean cabd e vorba de votul la alegeri! Aici e dovada perfecta prin care oricare partid, aici e vorba de pnl si usr, intra pe terenul „m-ati sustinut, va recompensez in ciuda pierderii alegerilor la stampila de vot”, suntem alesi si facem ce vrem! Fix ca cotrocenistul: ce ati votat nu stiu, eu sunt ales de cetateni(astea sunt virbele scoase pe gura de cotrocenist) sunt video la tv si online cu zicerile lui repetate! Atunci: de ce mai exista parlament si alegeri libere daca astea nu mai conteaza?!

  5. pai sa sw imprumute pe 100 de ani, zic…
    trebuie sa ramana in istorie, animalele astea. ca pupincuristii lor online o sa imbatraneasca si cumva trebuie sa ne aducem aminte de gunoaiele mileniului. o sa-i tinem minte platind si iar platind. problem?

  6. Domnul Teodorovici vorbește de antiromânesc mai bine s-ar abține. Ce a făcut dumnealui notabil. Nimic. Gălăgie și atât. Toată clasa politică ar trebui să gândească un plan pentru România indiferent de culoarea politica și de ambițiile fiecăruia. Tot ce sa făcut până acum a fost împotriva cetățenilor și a statului roman.Ei așteaptă voturi. Noi o să votăm.

  7. „Cîțu i-a răspuns lui Chichirău că ceea ce spune este „exagerat” si ca a „aprobat toate amendamentele de la USR chiar daca erau impotriva cetatenilor”! Halo DNA, ati auzit ce a spus? „Amendamente contra cetatenilor”? Nicio reactie la acest autodenunt? Daca nu reactionati, dati dovada ca acesti ticalosi au protectie la DNA, adica „imunitate DNA”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.