(VIDEO) Incredibila personalitate a lui Stephen Hawking

Stephen Hawking, care a murit în această dimineață la vârsta de 76 de ani, s-a luptat cu o boală a nervilor motorii și a devenit unul dintre cei mai respectați și mai cunoscuți oameni de știință contemporani. Un om cu un foarte dezvoltat simț al umorului, el a devenit un ambasador popular al științei și a avut întotdeauna grijă să se asigure că toată lumea are acces la opera și munca sa, scriu ziariștii de la BBC.

Cartea sa „O scurtă istorie a timpului“ a devenit un best-seller deși nu se cunoaște exact numărul celor care au și reușit să o citească până la final. Hawking a apărut în numeroase emisiuni TV cunoscute și și-a împrumutat vocea sa sintetizată pentru numeroase înregistrări.

„Cea mai cunoscută carte care nu a fost citită vreodată“

Stephen William Hawking s-a născut la Oxford la 8 ianuarie 1942. Tatăl, biolog, s-a mutat împreună cu mama sa din Londra pentru a scăpa de bombardamentele nemților. Hawking a crescut în Londra și St.Albans și, după ce a obținut o diplomă de primă clasă în fizică din Oxford, a mers la Cambridge pentru studii postuniversitare în domeniul cosmologiei.

În adolescență, i-au plăcut călăria și canotajul, dar în timp ce se afla la Cambridge a fost diagnosticat cu o formă de boală rară a nervului motor ceea ce l-a lăsat aproape complet paralizat. Când sepregătea săse căsătorească cu prima sa soție, Jane, în anul 1964, doctorii i-au mai dat 2-3 de ani de viață. Dar boala a progresat mult mai încet decât s-a așteptat toată lumea. Cuplul a avut trei copii, iar în 1988 – deși nu mai putea vorbi decât printr-un sintetizator de voce care fusese implantat în trahee –  Hawking a terminat cartea „O scurtă istorie a timpului“, un ghid pentru profani, despre cosmologie. S-a vândut în mai mult de 10 milioane de exemplare, deși autorul a fost conștient de faptul că era poreclită „cea mai cunoscută carte care nu a fost citită vreodată“.

„Către ce se îndreaptă Universul?“

Hawking a descoperit fenomenul care a devenit cunoscut sub numele de radiația lui Hawking, în care din găurile negre se scurge energie și se estompează spre nimic. A fost renumit pentru capacitatea sa extraordinară de a vizuliza soluții științifice fără vreun calcul sau experiment. Dar, poate că a fost „teoria întregului“, cea care a sugerat că Universul evoluează potrivit unor legi bine definite, care a atras cea mai mare atenție. „Acest set complet de legi ne poate da răspunsuri la întrebări cum ar fi cum a început Universul“, spunea el. „Către ce se îndreaptă? Va avea un final? Și dacă, cum se va sfârși? Dacă aflăm răspunsurile la aceste întrebări, vom cunoaște cu adevărat ce este în mintea lui Dumnezeu“.

 

Hawking a fost personaj chiar în serialul „The Simpsons“, unde a băut cu Homer într-un bar, sugerând că i-ar putea fura acestuia ideea că Universul are forma unei gogoși. O hologramă a sa a apărut și în filmul „Star Trek: The Next Generation“. Trupa Pink Floyd a folosit vocea sa sintetizată pentru introducerea piesei Keep Talking, de pealbumul The Division Bell, apărut în anul 1994.

Neafectat de starea sa de sănătate, a continuat să lucreze ca profesor de matematică la Universitatea Cambridge,iar în anul 2001, a fost publicată a doua sa carte „Universul într-o coajă de nucă“.

Interes pentru Spațiul Cosmic

Era convins că boala sa i-a adus și unele beneficii. Înainte ca ea să evolueze, spunea că se plictisea. Dar starea sa l-a făcut să devină, în mod inevitabil, dependentde alții. I-a mulțumit deseori soției sale, care a avut grijă de el mai mult de 20 de ani, iar prietenii și rudele au fost de-a dreptul șocați atunci când a părăsit-o pentru una dintre asistentele medicale care-l îngrijeau, cu care s-a și căsătorit în anul 1995.

 

 

Până în anul 2000, Hawking a fost un vizitator frecvent al Secției de urgențe a spitalului Addenbrooke din Cambridge, pentru a fi îngrijit pentru diverse răni. Poliția a luat la întrebari mai multe persoane în legătură cu unele zvonuri cum că Hawking ar fi fost abuzat verbal și fizic timp de mai mulți ani. Era cunoscut ca fiind dezordonat, haotic, un „șofer“ nechibzuit al scaunului curotile, iar Hawking a insistat că toate acele răni nu erau cauzate de vreun abuz. Așa că nu s-a luat nicio măsură.

 

În anul 2007, el a devenit primul cvadriplegic care a trecut prin experiența imponderabilității la bordul unui avion astfel conceput încât să simuleze lipsa gravității. A spus că a făcut-o pentru a încuraja interesul față de călătoriile în spațiu. „Cred că viața pe Pământ se află într-un pericol din ce în ce mai mare de a fi curmată printr-un dezastru, cum ar fi un război nuclear, un virus modificat genetic sau alt tip de pericol. Cred că omenirea nu are viitor dacă nu merge în spațiu. Așa că vreau să încurajez interesul public pentru Spațiul Cosmic“.

În anul 2014, a fost lansat filmul „The Theory of Everything“ (Teoria întregului), care a avut la bază relatări ale lui Jane Hawking despre perioada în care s-au cunoscut și despre căsnicie. Hawking însuși s-a întâlnit cu actorul Eddie Redmayne pentru a-l pregăti în rolul marelui om de știință. Într-un serial pentru Discovery Channel, el a spus că este perfect rațional să presupui că există o viață inteligentă acolo undeva, în altă parte, dar a avertizat că extratereștrii ar putea seca Pământul de resursele sale și apoi s-ar puta.

Hawking a scris odată că a fost bolnav, practic, toată viața sa de adult, dar că asta nu l-a împiedicat să aibă o familie frumoasă și să aibă succes în munca sa. „Asta arată că nu trebuie să-ți pierzi speranța“, a spus el.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. O FOARTE MARE PIERDERE PENTRU STIINTA MONDIALA !!!

    Simpla trecere in nefiinta … sau vietuire perpetua a unui geniu profund al stiintei?

    HAWKING VENEA/VINE PE LINIA DIRECTA DE GENII ALE UMANITATII:
    GALILEO – NEWTON – EINSTEIN – HUBBLE – HAWKING .

    DE ALTFEL, HAWKING A OCUPAT (dupa multe sute de ani) POSTUL LUI NEWTON LA CAMBRIDGE !!!
    POSTUL ONORIFIC DE PROFESOR LUCASIAN LA UNIVERSITATEA DIN CAMBRIDGE!

    MAREA PIERDERE ESTE A ASTRONOMIEI, COSMOLOGIEI PRECUM SI A FIZICII ACTUALE ….

    DISCIPOLII SAI actuali … mici pigmei …
    IN UMBRA MARILOR GENII NU CRESTE IARBA !!! pentru sute de ani …

    ADIO HAWKING !
    O SA-MI FIE DOR DE TINE SI DE STIINTA TA PROFUNDA ….

  2. RIP! o constiinta! lumea a pierdut o constiinta! materialul redactat cu neglijenta! cum adica * dar a avertizat că extratereștrii ar putea seca Pământul de resursele sale și apoi s-ar puta*?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.