(DOCUMENT) Detaliul care atrage atenția în Acordul de guvernare

PNL, USR PLUS și UDMR au semnat, luni, acordul de guvernare pentru următorii 4 ani. Cei care și-au pus semnătura pe acest document sunt Ludovic Orban – președinte PNL, Dan Barna și Dacian Cioloș – copreședinți USR PLUS, Kelemen Hunor – președinte UDRM și Florin Cîțu – premier susținut de coaliție.

În acord a fost prevăzut, pe persoană fizică, cine va ocupa funcția de președinte el Camerei Deputaților (Ludovic Orban) și pe cea de președinte el Senatului (Anca Dragu). S-a temut Orban, n-a avut încredere în partenerii săi?La câteva ore după semnarea documentului politic, la miezul nopții, Ludovic Orban a fost înscăunat.

Acordul de guvernare poate fi consultat integral aici.  

Declarații la semnarea acordului

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după semnarea acordului, că programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%.

„Programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%. Mai sunt niște corecții, reglaje fine care trebuie făcute înainte de a-l prezenta public”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

Orban a afirmat că după ce se vor finaliza procedurile de constituire a Parlamentului, liderii celor trei partide așteaptă consultările cu președintele Klaus Iohannis, pentru a-l propune pe Florin Cîțu în funcția de premier.

Acesta a afirmat că liderii coaliției sunt deciși ca în cel mai scurt timp posibil să dea României un guvern „competent, responsabil, hotărât să reformeze marile sisteme publice, care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creșterea calității vieții pentru fiecare român, creșterea calității serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”.

La rândul său, Dan Barna, copreședintele USR PLUS, a spus că documentul care stă la baza acordului de guvernare are circa 300 de pagini și conține date clare despre ceea ce trebuie să se întâmple în guvernarea 2020 – 2024.

„De fiecare dată, un astfel de moment de constituire a unei coaliții după alegeri este un moment cu multă speranțe și cu multă încredere și cu multe energie. (…) Am încercat să găsim acele zone de consens, acele zone în care obiectivele și angajamentele fiecăruia dintre cele trei partide să își găsească o formulă astfel încât programul să fie unul asumat, să fie unul în care avem cu toții încredere. (…) Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României în săptămânile și lunile și anii care urmează”, a spus Dan Barna, care a afirmat și cred că este o șansă reală ca România să aibă un guvern învestit până la Crăciun.

Dacian Cioloș a spus că guvernarea trebuie să își asume reforma statului.

„Credem că acest parteneriat poate să fie un moment de cotitură și pentru România și un început de modernizare. În mod clar de la noi oamenii nu așteaptă doar să gestionăm, să administrăm România într-o perioadă de criză, ci așteaptă în primul rând să vadă o perspectivă, să vadă oportunități după această criză. De aceea va trebui să ne asumăm o reforma statului, a administrației publice, depolitizarea și profesionalizarea administrației publice, pentru ca apoi să putem investi în sănătate, în educație și, chiar dacă bugetul pe care îl vom avea în următorii ani va fi unul puternic afectat de deficitul provocat de guvernările PSD și de această criză, avem oportunitatea a fondurilor europene cum România nu a mai avut de 31 de ani încoace și asta presupune oameni competenți, oameni maturi și oameni cu viziune pe care noi credem că îi vom regăsi în echipă guvernamentală care va fi condusă de Florin Cîțu, în care noi avem tot încrederea”, a spus Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a spus că își dorește o guvernare pentru 4 ani, pentru ca România să nu mai fie ca în ultimii 8 ani, timp în care a avut 12 guverne.

„UDMR, când a luat decizia să participe la această coaliție cu PNL și USR PLUS, a fost conștientă și este conștientă că vom avea o misiune extrem de dificilă, o misiune grea, fiindcă toată România, toată Europa, tot globul sunt afectate de pandemie. Trecem printr-o criză economică, România are nevoie de o stabilitate politică. Opt ani de zile am avut o criză permanentă, opt ani de zile au însemnat 12 guverne. A venit momentul să avem un guvern stabil, o majoritate stabilă și să încercăm să guvernăm România în așa fel încât fiecare om, fiecare unitate să aibă o perspectivă clară, să existe predictibilitate și să existe speranța zilei de mâine pentru o viață mai bună”, a declarat Kelemen Hunor.

Premierul propus de coaliția de centru-dreapta, Florin Cîțu, a declarat, luni, că e nevoie de un guvern învestit până la Crăciun, pentru că România are nevoie de buget pentru a demara proiectele din planul de guvernare.

Florin Cîțu a participat la evenimentul de semnare a acordului de guvernare între PNL, USR PLUS și UDMR, și a mulțumit celor care i=au acordat încrederea pentru a-l susține în funcția de premier.

„În ultimele zile s-au negociat programul de guvernare, alianța politică și după aceste zile am siguranța că o să fie o guvernare stabilă. Este o guvernare pe termen lung, o guvernare care are în centru interesul cetățenilor. Programul de guvernare este aproape gata. În programul de guvernare sunt proiecte care au început în acest an de guvernare și vor continua, proiecte care au dat rezultate, care au fost completate cu alte proiecte venite de la partenerii de coaliție, toate având același scop: dezvoltarea României. Cred că diferența pe care o veți vedea este una majoră pentru că modul în care vor fi interpretate implementate aceste proiecte, începând cu 2021, toate proiectele care se întind cu pe mai mulți ani vor trebui să fie justificată finanțarea pentru toată perioada. Nu vreau ca în următoarea perioadă să mai fie proiecte începute și apoi să rămână neterminate pentru că dintr-odată nu a mai fost găsită finanțarea. Lucrurile vor fi făcute așa cum au fost făcute în acest an: proiecte care încep și merg până la final”, a spus Cîțu.

Acesta a afirmat că România are nevoie de un guvern învestit până la Crăciun.

„Sper să avem un guvern învestit cât mai repede. Este nevoie să avem un guvern cât mai repede pentru că bugetul pentru anul viitor trebuie făcut, iar proiectele care sunt în planul de guvernare trebuie să aibă finanțare, de aceea contez pe parteneriatul acesta, pe această coaliție, ca în Parlamentul României să trecem prin procedură cât mai repede, să avem un guvern poate până la Crăciun”, a mai spus Cîțu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Noul guvern va fi investit până în Crăciun si va pica până de Paște.

  2. Este un avorton „noor-maaal”,la cate maini „bune de ciordit” si capete are, nu va putea merge decat intr-o singura directie , spre busitura finala.
    Cat o sa-l suporte cei care l-au votat?
    Inevitabilul, de ssta nu scapa avortonii politici )

  3. In sfârșit avem guvernul pe care îl doresc 66%dintre români. Ciuma roșie este istorie. Vom avea spitale moderne și autostrăzi peste munți. Mult succes Câțu.

  4. În curând va avea certificat de deces. Dar nu de COVID, ci de incompetenți.

  5. Ministerul Dezvoltarii la UDMR!!! Acum mi-e clar ca nu ungurii sunt rai ci romanii de dreapta sunt prosti si dornici de a-si vinde tara pt orice avantaj personal sau snobism stupid. Mai bine era cu PSD de o mie de ori.

  6. Sărăcie, hoție, pandemie, cumetrie, prostie, nemernicie, pnlie, plusrie… udmr stie ce vrea, îi învârte pe toți.

  7. Cea mai scabroasa mi se pare tot curveta hungara ! I-auzi acilea, „… opt ani de zile au însemnat 12 guverne. A venit momentul să avem un guvern stabil, o majoritate stabilă …” !!! Si asta o spune un „partid” creat pe baze etnice (!!) care, in afara de o scurta perioada in care a fost lasat pe dinafara, a participat de mai bine de 30 de ani la toate partuzele contra naturii si la toate devalizarile Romaniei, cu toate celelalte gasti de banditi !

  8. @statul securitat ue- Dar cat a fost psd ce a facut cu dezvoltarea tarii? Nu a vandut-o dar a furat-o si a lasat-o subdezvoltata! Mai terminati cu vandutul tarii, parca sunteti copii, ba ii jignesc pe copii dk ii compar cu psd! Copiii ar fi facut mai mult pt tara decat ei! Daca romanii nu sunt in stare decat sa fure, poate udmr va dezvolta tara, ca sa le dea psd-istilor peste nas!

  9. APROAPE de 100% este si 70%, si 92%, si 99%, si chiar si 66%. Exista reglaje fine care dureaza mai mult decat restul procesului si care pot rasturna tot procesul. Tovarasul orban ce o fi vrut sa spuna? Sau, mai bine zis, O FI STIUT CE VREA SA SPUNA?!?

  10. Esti un idiot, ti-am mai spus-o ! Si o sa ti-o spun mereu, de fiecare data cind vii cu timpenia asta de 66% ! (ps : „ciuma rosie” v-a tras-o din nou peste bot, gunoaie securiste ! Si nu ma refer la PSD, gasca impanata si ea cu multi nemernici si tradatori la fel de securisti, ci cu marea problema care ramine pentru voi si nu stiti cum s-o mai ascundeti, sustinerea votantilor !)

  11. Au eliberat ceferticatul înainte ca plodul să scoată capul. Să nu se răzgândească cumva și să iasă cu picioarele mai întâi.
    După atâta es in grupuri, te poți aștepta la orice.

  12. @Jardan Durais:
    Asta iti e ultima dorinta pana la cosmelia coro? Sau, e ultima dorinta pana dai coltul?! Sa nu spui adevarul ca vrei se furi ca ei sa devii milionar in valuta! Spune fresh in fata si nu o mai coti! Asteapta tu mult si bine pana pnl va construi ceea ce iti foresti tu! Ai sa mori cu buza umflata de atatea pofte??!
    Astia au certificat de nastere coro si e spate deja si-au semnat in grup pedeapsa decesul inainte de termen. Aprindeti-le lumanari si matanii cu pupat ca nu se stie ce vrenuri ii incalta.

  13. Bravo UDMR. Ai negociat bine. Ai cele mai mari castiguri din activitatea politica post-decembrista. Te voi vota in continuare daca arati aceeasi seriozitate si consecventa. Si daca vrei descentralizare, si eu vreau.

  14. Domnul Ludovic Orban știe ce vorbește? Păi programul de guvernare ori e gata 100% ori îi mai trebuie reglaje că acum se tot îneacă motorul.
    Cât despre domnul Cioloș nepotul milițianului șef pe județul Cluj vorbind despre reforma statului și depolitizarea funcțiilor publice te prinde greața. Și continuând cu modul cum a ajuns elev de liceu viitorul Prim ministru și mare finanțist Câțu, picat de două ori la admitere la ASE și absolvent la o facultate pe bani din lume, cu mențiunea tipărită cu roșu pe diagonală diplomei: BUN PENTRU ORIENT.

  15. In afara de Catzu care a fost in rol de papagal, nici unul din semnatari nu este roman neaos.

  16. acesti neispraviti, acesti tradatori care vand tara la bucata, au ajuns sa „guverneze” dupa o ciolaniada pe fata fara pic de rusine! Unul mai infect ca celalalt!

  17. Va inchipuiti ca nemernicilor astia le pasa de parerea voastra? Va inselati, ca doar ati auzit de nenumarate ori, ca o placa stricata, ca ciolaniada asta este in „interesul poporului, pentru bunastarea poporului”! Asa ca, contemplati in liniste cum se distruge ce a mai ramas din tara!

  18. Este un deja-vu: oscilez intre „Unio Trium Nationum” si „Monstruoasa Coalitie” …

  19. Partidele din ultimele generații au devenit ‘moșia’ conducătorilor acestora plus cățiva ‘scutieri/ordonanțe/tovarăși’ demni de încrederea celui dintâi.

  20. Au latrat zilele astea ca nu vor creste impozitele si taxele in 2021! Ce sa vezi, toate aceste cresteri sunt la dispozitia primariilor, ei cresc sau scad impozitele si nu cum mint astia crunt! Deja au inceput semnele de reducere a impozitelor dar cui credeti ca vor reduce? Tocmai cladirilor nerezidentiale(vremeanoua.ro)! Tot la ai lor nesatui care contribuie cu sponsorizari si nu cetateanului inghebosat de cresteri de preturi, taxe, impozite si tot ce inseamna datorii! In cei 31 ani de cruzime la adresa cetateanului roman, ati auzit sau ati primit macar un stimulent privind stergerea datoriilor pe 2-3 ani cum actioneaza cu stergerile datoriilor antice acumulate masiv de ani de zile?! Eu nu cred ca au beneficiat cetatenii obisnuiti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.