Vizita la stomatolog după starea de urgență

Când putem merge la stomatolog? Este întrebarea la care, timp de aproape două luni, nimeni nu a avut răspuns. Iată însă că starea de incertitudine s-a risipit. Începând cu 15 mai, se deschid cabinetele stomatologice și, prin urmare, ne putem duce, la nevoie, să ne vadă un medic. Și, cu toate că avem răspuns la prima întrebare, se nasc altele: Vor fi restricții? Va fi sigură vizita la medic? Vor fi prețuri mai mari? Medicii stomatologi răspund.

Da, vor exista restricții dar și măsuri de siguranță de care aproape orice domeniu de activitate va trebui să țină cont. Cabinetele stomatologice trebuie să impună noi reguli de conduită și de protecție a sănătății în fața răspândirii virusului. Medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic, explică în ce mod s-ar putea derula activitatea în acest sector economic de acum înainte

Testare intensivă

Situația ideală, însă foarte puțin probabilă, este aceea în care toate clinicile stomatologice vor putea să comande teste Covid 19, acele teste rapide, antigen, care identifică prezența virusului în doar câteva minute.

Dacă am putea realiza testarea în masă, atunci activitatea în clinicile stomatologice se poate desfășura ca și până acum, fără să fie necesare măsuri restrictive. Aceste teste sunt cele rapide, folosite acum de medici în spitale, care identifică în doar câteva minute prezența virusului. Se presupune astfel testarea zilnică a personalului și a tuturor pacienților. În cazul unui rezultat pozitiv, atunci vom semnala cazul mai departe, iar dacă testul este negativ vom face procedurile respectând protocolul existent înainte de această Pandemie”, declară medicul Adrian Mina.

 Hiperprotecție

Cum însă posibilitatea testării în masă a pacienților în viitorul apropiat este aproape imposibilă din cauza cererii mari de teste la nivel mondial și a capacității de producție limitată, în toate cabinetele stomatologice vor fi necesare introducerea unor proceduri de protecție suplimentară.

Fără sală de așteptare

Distanțarea socială presupune eliminarea în primul rând a timpilor de așteptare. Astfel, pacienții nu își vor mai aștepta rândul, ca și până acum, în cadrul clinicii.

Ideal ar fi ca pacienții să nu se întâlnească în cadrul clinicilor stomatologice. Acest lucru presupune o coordonare exactă a programărilor, iar în cazul în care vor exista timpi de așteptare vom invita pacienții să aștepte fie afară, fie în propria mașină, și ne vom asigura că această perioadă nu depășește 5-10 minute. Mai mult, pacienții nu mai au voie să viă cu însoțitori la clinică. Excepția se aplică, bineînțeles, în cazul copiilor”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

 Consultație online

Când vorbim despre pacienți noi, atunci telemedicina vine atât în ajutorul medicilor cât și al pacienților.

“Prin telemedicină un medic stomatolog își poate da seama în foarte multe cazuri de problemele stomatologice de care suferă un anumit pacient. Astfel, încercăm să reducem cât mai mult contactul dintre pacient și medic anterior intervenției propriu-zise. Este o măsură în plus de siguranță care se va dovedi a fi eficientă”, declară Adrian Mina.

Măsuri stricte în timpul intervențiilor

Fiecare pacient în momentul în care va veni în clinică va purta botoși de polietilenă de unică folosință și un halat, iar odată ajuns în cabinet își va clăti cavitatea bucală timp de 1 minut cu apă de gură ce conține clorohexidrină în procent de 0,12%. Medicii de la DaVinci Dental Clinic vor purta mască de protecție N95, halat, combinezon, două perechi de mănuși, ochelari și vizieră. Ulterior procedurii, toate echipamentele de protecție ale pacientului și ale medicului vor fi aruncate și distruse”, continuă Adrian Mina.

 Sterilizarea cabinetelor după fiecare pacient

Cel mai important aspect din cadrul noilor măsuri de protecție este însă nebulizatorul, un aparat care va steriliza cabinetul stomatologic după fiecare pacient în parte. Nebulizatorul împrăștie în aer peroxid de hidrogen stabilizat cu molecule de Argint și aerosoli de 3 microni, care elimină astfel în proporție de 100% toți virușii și bacteriile din încăpere. După 30 de minute, cabinetul poate fi folosit din nou, fără nicio problemă”, declară medicul Adrian Mina

Eliminarea hârtiilor și a plății cash

O măsură suplimentară constă în eliminarea completă a maculaturii. Astfel, progrămarile se vor face într-un sistem on-line, iar pacientul va completa fișa tot de pe telefon sau laptop. Dacă plata cu cardul a devenit în ultima vreme o opțiune folosită de tot mai multi pacienți, în noile reglementări plata cu cardul va fi obligatorie”, încheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Discuții frecvente cu pacienții

Starea de urgență nu a însemnat lipsa totală a contactului dintre medici și pacienți.

„În această perioadă, am păstrat în permanență legătura prin telefon cu pacienții noștri și am fost disponibili la orice oră, și în orice zi pentru ei. Le-am oferit «consultatii» prin telefon, în măsura în care a fost posibil și, funcție de caz, le-am prescris rețete și le-am trimis pozele acestora pentru a și le putea procura“, spune și medicul Adela Crăciun de la Ava Clinique.

Specializată în chirurgie dento-alveolară, medicul Adela Crăciun spune că a fost pusă la punct deja  o zona de triaj la intrarea în clinică dar și o lampă UV bactericidă, „pe care deja le-am pus în functiune. Astfel, din 15 mai, cand vom reîncepe activitatea în cabinetele stomatologice, suntem complet pregătiți pentru a respecta toate măsurile de protecție și preventie împotriva răspândirii infecției cu Covid-19. Măsurile trebuie să ne protejeze atât pe noi medicii, cât și pe pacienți deopotrivă“, spune medicul.

Punctual vorbind, la Ava Clinique, măsurile vor fi:
– medicii vor fi echipați, peste halatul textil uzual, cu un halat de unică folosință, mască, botoși, bonetă și ochelari sau vizieră de protecție
– programările vor fi făcute la un interval mai mare, pentru a preveni aglomerarea și intersectarea pacienților 
– pacienții vor aștepta afară și vor fi chemați, doar câte unul, în zona de triaj, unde vor completa șcâte o fișă/chestionar, li se va verifica temperatura corporală, își vor dezinfecta mâinile și vor primi botoși
– se recomandă pacienților să vină singuri, fără însoțitori ( exceptând, bineînțeles, minorii)

Medicul afirmă că, poate spre deosebire de alte domenii, în stomatologie, și, prin urmare, și la Ava Clinique, dezinfecția se realiza cu mare seriozitate și înainte de pandemie, din cauza riscurilor mari.

„Noi am fost mereu pregătiți cu toate soluțiile de dezinfectare necesare și foarte vigilenți în privința dezinfectării, întrucât, în cabinetul stomatologic, există în orice moment (și înainte de pandemie) risc mare de transmitere a multor altor boli grave, cum ar fi HIV, hepatite, TBC etc. Dezinfecția și sterilizarea în cabinet erau realizate și înainte de pandemie la cel mai inalt nivel. În clinică avem, de multă vreme, o lampă UV pe care, de altfel, am și folosit-o și până acum“.

Medicii așteaptă acum poziția Colegiului Medicilor, care ar putea implementa sau propune norme suplimentare.

Prețuri modificate după pandemie

Un aspect ridicat de stomatologi, a căror activitate a fost serios afectată de criza determinată de apariția COVID-19, este cea legată de necesitatea modificării prețurilor. Este o consecință firească a creșterii de două-trei ori a prețurilor la toate materialele de protecție și soluțiile de dezinfecție, spun stomatologii.

“Cabinetele stomatologice sunt și vor fi profund afectate de criza socială și economică determinată de apariția COVID-19, precum și de adoptarea și implementarea măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii infecției, prin:

– suspendarea sau reducerea semnificativă a activității,

– reducerea semnificativă a numărului de pacienți,

– creșterii semnificative a costurilor echipamentului individual de protecție, aledezinfectanților, biocidelor și ale celorlalte materiale sanitare necesare

– costul ridicat al implementării măsurilor speciale de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu COVID-19;

– scăderea puterii de cumpărare a populației.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Daca imi scot singur maseaua, acasa, cu clestele de cuie, cat trebuie sa platesc taxa la stat ?

  2. Asa bre, tot cetateanul amarat sa plateasca! Este inca o mostra de nemernicie, inca o dovada de indepartare a cetateanului de cabinetele stomatologice deoarece nu are banii necesari! Apropo ca mi-am amintit, se dau bonuri fiscale pentru incasari ale medicilor sau e ca pana acum: insemnat in carnetul propriu fara factura sau chitanta, sau, daca ai noroc de chitanta, pot face precum cei care cer donatii prin piete pentru cazuri grave si biserici, tu dai 50 lei primesti bonul unde scrie 50 lei si la caseria unde varsa/depun banii, in loc de 50 lei, este pusa o virgula inainte sau dupa prima cifra! Asa da afaceri curat…murdare!

  3. Si nu uitati, mai ales ca acum, dupa atita timp inchisi in case, multa lume e usor nervoasa : „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte !”

  4. Mare mizerie in administratia romaneasca!!!
    Plata cu cardul la dentist…si masuri de aiguranta ca la Nasa…vreau sa vad eu asa ceva in ultimul sat din Romania…
    Tara de cretini…

  5. Vor cadea stomatologii ca popicele!Ar trebui sa faca totusi o pauza anul asta ..

  6. Mandriti-va! Ro face pionierat la testarea noutatilor care vor schimba viata planetei.
    De ex., telemedicina dentara. Oare cum va fi examinarea online? Exista acum diverse aplicatii de biometrie cu „senzori”. O sa cascam gura in fata mobilului si facem selfies din diferite unghiuri?
    La plata se elimina banii de hartie, gata cu raspandirea de patogeni!
    Si sa va mai dau o veste buna care nu e in acest articol, se introduce si monitorizarea miscarilor si contactelor noastre via mobil, de parca asta mai era secret… Acum e sezon deschis.
    Viata e frumoasa! Ce nu face omul ca sa iasa din autoizolare?!
    https://time.com/5829901/margrethe-vestager-europe-covid-19-apps-technology/

  7. Se vede că vreo câţiva de pe aici n-au probleme cu dinţii, ci cu capul !

  8. Pina la urma cum se numeste indicativul militar in starea asta de urgenta cu Corona?
    Indicativul „Stefan Gheorghiu”, indicativul „Radu cel Frumos“ sau „Mircea cel Batrin”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.