Vrem o țară ca afară! Sigur vrem asta?

Românii nu și-au dorit nimic mai mult decât să trăiască aici la fel ca ceilalți europeni, în prosperitate, cu școli bune și spitale eficiente, într-un cuvânt să scape de sărăcie și nesiguranța zilei de mâine și să se bucure de viață. Acesta a fost singurul și uriașul motiv pentru care ei au ales, aproape în unanimitate, calea Uniunii Europene. În speranța că, treptat, domeniu cu domeniu, totul se va transforma în ceva apropiat de ceea ce ei văzuseră în restul continentului. De aici și lozinca „Vrem o țară ca afară!”, devenită deja obișnuită printre noi.

Ei bine, pare că ne apropiem de o medie europeană cu pași destul de rapizi. În ultimii zece ani, România a reușit să parcurgă un drum excelent în ceea ce privește creșterea economică, părăsind, în statisticile europene, ultima poziție și ajungând astăzi, a 24-a cea mai performantă țară din Uniune, după criteriul PIB/locuitor, în tehnica prețurilor comparabile (Power purchase standars- la standardul puterii de cumpărare):

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP#Gross_value_added_in_the_EU-27_by_economic_activity

Am lăsat în urma noastră eterna colegă de grupă valorică Bulgaria, dar și mult mai galonatele Croația și Grecia. Suntem la 69% din media UE ca PIB/locuitor, metodologia PPS. Grecia se află la 68%, Croația la 65% și Bulgaria la 53%. Încă deasupra noastră, Polonia și Ungaria sunt la 73% din media europeană, iar Cehia s-a dus departe-departe de țările estice, la 92% din media europeană.

Totuși, performanța românească din ultimii ani ar trebui prețuită așa cum se cuvine. Așa cum se poate observa, campioana creșterii economice din Uniune în ultimii 10 ani (2009-2019) este Irlanda (6% medie anuală), urmată de Malta (5,7%), apoi Estonia (3,7%), Polonia 93,6%), Lituania (3,5%). Pe locul 5 la egalitate România și Luxemburg (câte 3,1%), clasare onorabilă pentru țara noastră. Suntem deasupra Ungariei (2,7%), a Cehiei (2,4%), a Slovaciei (3%), a Bulgariei (2,3%) și a Croației (1%). Singura țară care s-a contractat în această perioadă e Grecia, cu -2,1% anual, adică economia elenă a pierdut peste o cincime în ultimii 10 ani.

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP#Gross_value_added_in_the_EU-27_by_economic_activity

Pare că avem vânt din pupa și, indiferent de guvernele care ne-au condus, țara și-a continuat ascensiunea spre statutul său european, cel puțin ca performanță globală de creștere. Motiv pentru care am început să ne uităm mai atent la „calitatea” vieții aici. Am început să fim extrem de nemulțumiți de lipsa autostrăzilor, de situația jalnică a căilor ferate, de faptul că orice drum la un spital public devine un eveniment riscant în viață, de faptul că școlile noastre par din ce în ce mai departe de modelul european. Am început să ne dorim politicieni integri, am început să fim atenți la excesele aristocrației bugetare, am început să vedem mizeria plagiatelor, a feudalismului din spitale, am început, într-un cuvânt, să avem pretenții de la noi înșine. Și, mai presus de toate, am început să vrem salarii și pensii mai mari, străzi mai curate și mai sigure, concedii relaxante și aer mai curat.

Transformarea structurală a României nu este pe deplin terminată, dar nici nu este chiar un proces îndepărtat. Compoziția economiei românești indică o țară în care ramurile sofisticate sunt mai puțin dezvoltate, dar care își menține o bază industrială importantă.

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP#Gross_value_added_in_the_EU-27_by_economic_activity

Avem cea mai mare pondere a agriculturii în PIB: 4,5%, față de o medie UE de 1,8%. la industrie, în schimb, cu 24,1% depășim binișor media Uniunii, de doar 19,7%. La fel și la construcții, responsabile la noi de peste 7% din PIB, mai mult decât media europeană de 5,6%. 20,1% la noi, față de media UE de 19,3% pentru ponderea comerțului, transporturilor, hotelurilor și restaurantelor. Tot o contribuție mai mare ca media europeană (5%) o aduce și sectorul IT&C la noi (6,1%). Stăm mult mai prost la ponderea băncilor și asigurărilor (2,7% fațăp de 4,5%), la imobiliare (7,4% față de 10,8%), la activități independente profesionale, știință și servicii suport (8,7% față de 11,3%) și la administrație publică (15% față de 18,7%). La artă și divertisment, cu 3,7% depășim ușor media continentală (3,3%).

Sigur că pare ușor ridicol să fim „cea mai agricolă” țară europeană, dar să avem importuri de produse agroalimentare cu 2 miliarde de euro mai mari decât exporturile. Dar măcar putem să ne lăudăm cu o industrie chiar importantă pentru economie. Iar la domeniul IT&C stăm chiar bine de tot, în context european, compensând dezvoltarea insuficientă a sistemului financiar, a administrației, a sectorului imobiliar, a celui al profesiilor liberale (avocați, notari, experți, consultanți).

Ei, totuși, la atâtea calități ale României, trebuia să existe și un defect major. Și acela este productivitatea scăzută, penultima ca valoare din Uniune:

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP#Gross_value_added_in_the_EU-27_by_economic_activity

Așadar, aici suntem tare departe de media europeană, cu doar 18 000 euro/persoană față de 53 900 euro/persoană. Polonezii sunt la 26 700 euro/persoană, iar ungurii la 23 300 euro/persoană. Grecia se află la 39 800 euro/persoană, iar Croația la 24 800 euro/persoană. dacă ne raportăm însă la productivitatea orară, cu 10,11 euro/oră suntem la o treime din media europeană (33,17 euro/persoană), dar mai aproape de polonezi (13,2 euro/oră) sau unguri și croați (13,5 euro/oră), dar departe de greci (19, 56 euro/oră). Adică e important să crești, dar e la fel de important și cum crești. Degeaba ai o industrie cu pondere mare în PIB, dacă ea nu este echipată corespunzător secolului în care trăim. Lipsa de roboți industriali și de echipamente moderne face ca industria noastră să aibă nevoie de mulți prea mulți oameni pentru a produce mult prea puțin. Despre agricultură, ce să mai vorbim: avea cea mai mare pondere a populației ocupate în agricultură din UE, dar cea mai scăzută productivitate de ramură. Așa se întâmplă când te „fură filmul” și nu ești atent la detalii.

Productivitatea prea mică înseamnă automat salarii prea mici. Iar salariile prea mici înseamnă impozite mici, contribuții la pensii și sănătate mici, putere de consum mică. Productivitatea prea mică mai înseamnă și tensiuni sociale foarte mari, lipsa de personal calificat, o piață a muncii blocată. Productivitatea prea mică, prin salariile prea mici pe care le generează, conduce la depopularea masivă a țării. De aici și cercul vicios al pieței muncii: cu cât pleacă mai mulți români să muncească în străinătate, cu atât mai greu (din lipsă de specialiști) va fi să avem aici o economie care să se dezvolte.

Ajungem și la țara pe care o avem și ne-o construim în ultimii zeci de ani. Ea nu este deloc o țară de tip european, atunci când vine vorba de prioritățile societății. Dacă în Europa se strând de către state impozite și contribuții cam de 45% din PIB, noi nu reușim să strângem mai mult de 32%. Consecința firească este că guvernele europene cheltuie 46,7% din PIB, în vreme ce al nostru nu are la dispoziție decât 34,9% din PIB. Clar? Când mai vorbuim de servicii publice sau de infrastructură să știm de la ce plecăm: România nu poate cheltui decât trei sferturi din banii pe care îi cheltuie celelalte state europene.

Dar hai să vedem și pe ce cheltuie statele europene banii și pe ce îi cheltuie statul român:

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP#Gross_value_added_in_the_EU-27_by_economic_activity

Noi cheltuim mult mai mult pe apărare (1,7% față de media UE de 1,2% din PIB) și pe ordine publică (2,2% din PIB față de media UE de 1,7%). Cheltuim mai puțin pe sănătate (4,7% față de 7%), pe educație (3,2% din PIB față de 4,6% din PIB), pe programe economice (4,2% față de media UE de 4,4% din PIB) și pe protecție socială (11,6% față de 19,2% din PIB medie europeană ). Statul nostru consumă mai puțin decât media UE (4,6% din PIB față de 6% din PIB) și cheltuim cam la fel pe protecția mediului (0,8% din PIB) și pe cultură și divertisment (cam 1% din PIB), dar dăm mai mulți bani pe programele de locuințe (0,9% din PIB, față de media UE de 0,6% din PIB).

Deci, prioritățile statului nostru sunt: apărarea, ordinea publică și construcția de locuințe. Ale europenilor sunt educația, sănătatea, investițiile și asistența socială. Încă o dată, să nu existe dubii: statul nostru cheltuie pe apărare cu 50% mai mult decât media europeană, cu 20% mai mult decât media europeană pe poliție și jandarmerie și cu 40% mai puțin decât europenii pe sănătate, cu o treime mai puțin ca europenii pe educație și cu 40% mai puțin ca europenii pe protective socială.

Eu pot să admit că ceea ce strângem la bugete e mai puțin cu 25% la noi decât media UE. Dar atunci de ce nu alocăm la educație 75% din media UE, ci doar 66%? Sau la sănătate de ce alocăm 75% din media UE, ci doar 60%? Aceeași întrebare și la protecție socială, că tot ne pierdem sute de ore discutând la nesfârșit eterna problemă a majorării pensiilor?

La final, pentru a vă supăra de tot, vă mai dau o pastilă amară: România are cea mai mare pondere a veniturilor din TVA neîncasate din Uniunea Europeană:

Sursa: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/vat-gap-factsheet-2020_en.pdf

6,6 miliarde de lei am pierdut din neîncasări de TVA în 2018 și sumă similară în 2019. Adică o treime din TVA-ul corespunzător consumului din România nu mai ajunge la buget. 3% din PIB.

Sursa: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/vat-gap-full-report-2020_en.pdf

An de an, bugetul României pierde 3 procente din PIB, 10% din totalul veniturilor bugetare, pentru că birocrația statului nu reușește să încaseze TVA! Premierul sau ministrul care mai întreabă de surse de finanțare atunci când se află la guvernare ar face bine să citească și acest raport.

Concluzia? Vrem o țară ca afară dar să nu ne plătim impozitele ca afară, ci cum și cât vrem noi. Vrem o școală ca afară, dar să plătim cum și cât vrem noi pentru asta. Vrem spitale ca afară, dar nu să și plătim pentru asta. Vrem pensii ca afară, dar din contribuțiile pe care nu le plătim. Vrem o țară ca afară, dar preferăm să plătim poliția, nu profesorii. Sigur vrem noi o țară ca afară?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

33 de Comentarii

  1. Niciodata nu am vrut o tara ca afara, asta pentru ca am avut ocazia sa cunosc ce se intampla „afara”, peste afisajul frumos al „bunastarii”. Oamenii obisnuiti au neajunsuri exact ca si noi. Oamenii stau in frig iarna si in general manaca mancare ieftina si foarte prosta (Germania, Anglia, Italia). Taxele sunt foarte mari, iar beneficiile exista, insa nu pentru cei care nu platesc. Mai mult hotii si escrocii iubesc o „tara ca afara”. Cei mai multi romani muncesc la negru, deci habar n-au de taxe sau sunt corporatisti si atunci plateste corporatia pewntru ei. Ei vad doar „partea frumoasa” pentru ca mintea lor „doarme” din pacate. Sclavi care nu stiu ca sunt sclavi. Daca stii ce ai de facut si ai putere de munca, da, intr-adevar o duci bine „afara”. Muncesti de spargi, dar cand muncesti pentru tine de acolo vin satisfactiile. „Afara” nu vin controale peste tine in dementa ca sa spaguiesti si sa te fure. Afara statul te lasa sa muncesti. Se incurajeaza initiativa privata. Ei prefera ca tu sa fii inregistrat cu taxe, nu sa furi. In State oamenii au cate doua job-uri ca sa isi plateasca taxele. Sunt indatorati la banci pe viata, ei si copiii lor. Practic Statul este cel mai mare hot in toata lumea. Statul si Guvernul jupoaie in nesimtire populatia si nu infrastructura neaparat. Daca Guvernul nu ar existam iar Parlamentul si Senatul ar avea impreuna 150 de membri va asigur ca lucrurile ar sta foarte bine in Romania. Desfiintarea pesiilor speciale, militia mai usor pe scari, o legislatie simpla si corecta pe intelesul tuturor. Puscariasii sa munceasca nu sa zaca pe banii si mancarea noastra. Munca si plata despagubirilor din infractiuni. Nu ai bani de inapoiat pentru ca ai furat, iaca cate terenuri agricole avem de muncit si nu numai. Respectarea Constitutiei si a drepturilor omului.

  2. Foarte ciudat, este ca noi cheltuim cu 50% mai mult decat media uniunii, cu apararea. Se vede acest lucru ? Armata este inzestrata cum trebuie ? Nu cred. In ultimii ani am luat F 16 second hand, fregatele sunt scufundate in licitatii dubioase. La RomArm se fac masti, dar nu se fac…Unde sunt directionati banii ? Iar cu Tva-ul neincasat se poate rezolva altfel, simplu. Reanalizarea legii insolventei si a falimentului. Majoritatea firmelor in insolventa au datorii la tva si asig sociale. Si mai trebuie sa crestem pnderea personalului productiv din privat si sa injumatatim, cel putin, personalul bugetar neproductiv din administratie.

  3. Ca sa traiesti ca altii, trebuie SA FII CA ALTII. Adica, sa NU MINTI, sa NU FURI, sa NU TRADEZI. Vazut-ati ca romanii, in en-grosul lor, asta si-ar dori?!? SA FIM SERIOSI! Nu de la bani decurg necazurile, ci DE LA CARACTER. Banul este doar inventia care l-a inlocuit pe Dumnezeu in capitalism.

  4. Nu cu țara-i bai bre, ci cu jufuitorii și murdăritorii ei.. De vrei ceva ca ”afară”,. apoi nu mai fi român,. Fi neamț, fii norvegian, fii elvețian,. și fi cât mai identic cu educația, mentalitate, hărnicia lui.. De vei rămâne român, evident că vei avea doar o romanie, de unde fuge chiar și românu patriot.. practic nu de țară fuge, ci de celălalt român.. Pricepuși bre ?? Sigur ??

  5. Da Peiule, vrem o tara ca afara, cu reguli, cu invatamant performant. Sanatate performanta,autostrazi. Si fara jurnalisti ieftini ca tine. Vrem sa fie respectate valorile, nu fugarite de prostovani ca tine, Gadea,Badea, PSD.

  6. Cred ca sunt comparate doar anumite paturi sociale, ca depilda pot fi ministerele de interne din tarile UE cu MAI ul romanesc , ca in rest e jale , inechitate si naduf .
    Cum masa se face ca traim bine si noi nu stim , in timp ce pe vremea lui Ceausescu cu tot cu penueia alimentara , puteai sa lucrezi pe un salariu decent , sa ai o locuinta adaptata familiei si cu chirie modica , sa pleci in vacanta , sa lucrezi 8 ore fara stresul de astazi , sa construiesti in tara ta si pentru tara, in timp ce astazi nici nu mai cumoastem cine ne suge seva si ne ia resursa , etc etc.
    Asta-i statistica lui Ghita Pristanda , cu 2 la prefectura , doua la primarie si in rest este kanci . Un bine facut din condee si lozinci statistice .
    Mi-e si greata de cat de bine traim !

  7. @Marele Urs,mai lasa-ne cu harnicia neamtului si ce-ai mai enumerat tu acolo!stiu caz din germania la restaurant,unde lucrau romani si nemti ,la patron neamt si ghici ce?au dat de romani,care lucrau ca robotii(sa lase impresie buna) iar ei frecau menta,cu ”ingaduinta” patronului!arata-mi tu unu de pe afara caruia n-ar vrea sa-i pice bani din cer,fara sa miste un deget?crezi ca daca-i neamt,vrea sa munceasca pana la epuizare ca asa-i proiectat ADNu’ din el! pe bune?!am vazut odata un reportaj cu un englez stabilit in Maramures si spunea asa: ”de ce vreti voi sa fiti ca altii?de ce nu vreti sa fiti ca voi?credeti ca altii sunt mai buni?” si stii ceva?are dreptate!

  8. Un cetatean care a invatat si studiat real la zi, nu trebuie sa priveasca spre strainataturi! Se uita in jur si vede exact ce se intampla in edicatie si invatamant! Romania e doar Romania si indiferent cine s-ar agata de tata, nu au dreptul nici la o mica comparatie!

  9. Zmeule, „Ce prost mai esti”, ramai un lozincar taliban, rupt de realitatea socio-economica a Europei si a tarii in care traiesti( oare esti chiar din Romania?)!

  10. Ce frumos se vede lumea de afara,cand te uiti numai la televizor,la reportajele propagandistice si nu te uiti si prin imprejurimi.Cei care au postat aici cateva idei,cum vor sa arate tara noastra sunt de apreciat ca cei cu pseudonimele :”marin”,”si”,”parere”,etc. Se vede ca privesc lucrurile in realitate si nu fabuleaza.Da am avut ocazia sa merg in multe tari din Europa,SUA si chiar din Asia.Daca privesti lucrurile mai in profunzime,ajungi la concluzia ca PUTEAM sa fim mult mai bine fata de multi altii.Si acolo exista saracie si acolo unii traiesc in lux si altii abia isi traiesc zilele.Da sunt scoli care arata bine,spitale,universitati,etc.dar totul este pe bani.Cate ore lucreaza romanii in strainatate? Lucreaza 10-12 ore pe zi si nu zic nimic pentru ca a doua zi sunt dati afara.Vedeti cazul SPARANGHEL cel mai recent.VOI REVENI.

  11. Pe toate canalele, totuși neaveniții iresponsabili sau escroci discuta despre bani care nu sunt ai lor..deh..sindromul Editat bolșevic e adînc înrădăcinat în mintea bolshevizatzilor…Băii…banii de pensie sunt INVESTITI în acțiuni sau Bonduri…și Funcție de cît de isteți sunt MANAGERII acestor Fonduri poți avea rate de cîștig mai bune sau mai proaste…NU E LA Oala decor într-un stat Comunist iar…
    Funcție de investiții poți avea rate de cîștig de 300% la sută sau să pierzi..
    Cît timp nu există transparență unde și în ce se investește, toți creștinii iresponsabili își dau cu părerea…?
    Partea cu Contributivitate a e una DAR procentul de cîștig e altul…iar managementul de fond e și el în funcție de citi bani are fiecare investit…
    Manipulare continua pe toate fronturile și INCOMPETENTI și PROSTI peste tot…ONG-ista de la pensii are o fațadă de needucata ne!învață..la fel ca și CiTU și escrocii din Banca Națională sau de la Bursa de valori…Golaneala Iudeo Bolșevică…continuă după 45 încoace…
    Asta cu Contributivitate a și Prostia merge pînă și la escrocii din Virgil statului..așa zișii președinți..?ca să vezi pînă unde merge prostia sau escrocheria…au posibilitatea de a alege cum vor să fie priviți..PROSTI sau Escroci…

  12. Ziceți domnule Peiu de ce avem o productivitate mica a muncii! Statul nu investește aproape nimic în cercetare dezvoltare! Capitalul străin, care domina piata bancara, nu da bani pentru asa ceva. Iar transnationalele nu sprijină cercetarea-dezvoltarea din Romania. O sprijină în metropola, iar industria din Romania e un uriaș sector de asamblare. Lipsește elementul politic din analiza dumneavoastră. Ala care ar trebui sa stea în spatele îmblânzirii neoliberalismului din Romania.

  13. „Vrem pensii ca afară, dar din contribuțiile pe care nu le plătim. Vrem o țară ca afară, dar preferăm să plătim poliția, nu profesorii.”
    In UE impactul pensiilor prin transfer de la buget este de 13% din PIB, in RO este 8%. Deci despre ce vorbim?! Este vorba de prioritati politice. Romania are un comportament de tara bananiera, semidictatura. Doar acele tari investesc masiv in fortele de represiune in speranta ca acestea ii vor mentine la putere vesnic pe cei ce-i mituiesc, neglijand socialul. Intotdeauna sunt bani ptr armata, securitate, militie, clientela politica a guvernantilor. Sunt ptr ca lista de cheltuieli cu acestia incepe, ce ramane revine poolimii. De asta o sa auziti ca nu sunt bani ptr pensii dar nu veti auzi ca nu sunt bani ptr rachete si avioane, fregate si tancuri, echipamente de spionat cetatenii, salarii ptr securistii… etc.

  14. Statistici si cifre care se contrazic flagrant la o abordare sintetica! Cum poti sta bine industrial si ca productie
    agricola cu penultima cea mai scazuta productivitate europeana, in plus cu a industrie a corporatiilor bolsevice si sa importi produse agro-alimentare? Cum poti fi perfect plasat la cresteri economice cand nu posezi autostrazile si caile ferate vitale unor economii puternice? O apologie a blocarii cresterilor salariale si in general de venituri!!! Ceea ce
    nu se spune in timp ce se invoca „imposibilitatea” cresterii veniturilor, vezi Doamne bazata pe „contributivitate redusa”,
    este in primul rand taxele nu se percep, in al doilea ca prin truc-uri complice ale perceptorilor cu platitorii de taxe se
    restituie TVA-uri false in baza unor documente false ale unor firme intermediare fantoma… Sunt vinovati angajatii cumva
    ca salariile/veniturile lor fiind mici intrucat Securitatea le aplatizeaza pentru a mentine romanii in saracie si de aceea
    contributiile salariale sunt mici?Sunt vinovati romanii ca Securitatea a papat impreuna cu Partidul rebotezat in actualele
    ASCHII fondurile de pensii si ca arunca miliarde pe armament iesit din uz, imbatranit si numai bun de fier vechi,respectiv
    de avioane si nave de lupta COSCIUGE? Nu sunt vinovati asa ca sa taca NAIBII mai departe din gura asa cum zic statisticile

  15. In prima luna de pandemie „IMPERIALISMUL GLOBAL” al BOGATILOR MONDIALI a dat faliment.

    In urmatoarele 2-3 luni de pandemie „CAPITALISMUL LIBERAL” al „LUMII CIVILIZATE (euro-atlantice ?)” a dat faliment.

    SI LA NOI (ROMANIA) A DAT FALIMENT. SA RECUNOASTEM ASTA. DOAR BUGETARII, PENSIONARII SI COPII MAI REZISTA !!!!!!!!!!!

    TRUMP (in 2020) ARE/VA AVEA ACELASI ROL PENTRU „IMPERIALISM/CAPITALISM” ca si GORBACIOV (in 1989-1991) pentru „COMUNISMUL EST EIUROPEAN”

    CE VA URMA ????????????????????????????????????????

  16. Si inainte cit si dupa 1989 numai trostii au condus si conduc Romania!
    Acesti prosti=activistii de partid si securisti au furat=subminat Romania=tradat Romania!
    Acum acestia trebuie paziti(cu forte numeroase,bine platite) si au inventat aceste structuri de forta si opresiune impotriva romanilor care consuma si secatuiesc toate resursele tarii!

  17. Mai frumosilor, cei care tot propagheaza ca vor o tara ca afara si-au pus de mult palma-n cur si au plecat afara mancand pamantul. Adicatelea, 4 milioane de romanasi in plenitudinea fortei pregatiti pe cheltuiala fraierilor care mai muncesc in tara au plecat afara si vor ca cei ramasi in tara si fara dinti in gura sa construiasca o tara ca afara. E un non sens, veniti acasa „valorilor civilizate” , puneti mana pe lopeti la Chilia’n port si o sa aveti o tara ca afara. Huuo jigodiilor fasciste, cine sa va construiasca o tara ca afara, poate rusii la o noua venire pe plaiurile mioritice. Cand voi ati lasat mormintele bunicilor si parintilor pline de balarii, cine vreti sa va ingrijesca mormintele?

  18. @ patriotufarapatrie,

    Bine că ai că tine care ați ajuns la putere după 89 ați distrus și ați furat tot ce se construise de părinții noștri pentru noi…ați preluat în proprietate privată tot ce era de furat..sau comisionat…transformarea oamenilor liberi în sclavii vostrii, pe munca și pe investițiile făcute de părinții sclavilor…e lucru dracului. Doar no-ti vrea să accepte calul samarul, doar ca o vrei…niște golani și ilegitimi…
    De asta au plecat oamenii…
    Unii furau și transformau pe sclavi pe foștii colegi de munca socialistă…doctor de aici nemincatule…dacă vin rușii să te apere fi-tu să nu te fure….
    De fapt aici e buba … La fel ca și în 45….cînd neica nimeni..aceiași bolshevici ca și după 89 au distrus structura socială a tribului românesc…iar conducătorii sa-au erijat fără nici un fel de merit…Bolșevismul de sorginte EDITAT ! în acțiune în Romania

  19. Deci, nu platim a buna parte din TVA, cam 3% din PIB. OK, dar asta e doar varful aisbergului.
    Dar mai sunt si alte taxe, impozite de platit (de incasat de catre stat). Un procentaj vis a vis de alte taxe si impozite neplatite, neincasate de catre stat?
    Apoi, cat la % din veniturile statului sunt furate sau folosite necorespunzator?
    In total, toate astea adunate: cam cat la % din PIB?

  20. Sfat ideal pentru toti urlatorii sloganului:”vrem o tara ca afara”!: stati in fata unei oglinzi si veti gasi imaginea, cat si ideea manipulatoare a sloganului urlat de voi! Cersetorii prostii tot la prosti cer si prosteste urla!

  21. Domnule Peiu, De ce omiteti sa mentionati evaziunea fiscala in forma continuata practicata, de deja trei decenii, de companiile supranationale (multinationale)?

  22. parere…Vorbesti de pe coperta omule. Spui ca daca ….pai cum daca oamenii cu functii fac liceul la 30 si ceva de ani si-ti ia locul? Vrei sa-ti dau exemple? Dar hai sa-ti spun altceva, in anii 90 a existat un exod al creierelor spre Canada si SUA dar si spre alte zari. Acei oameni, daca ramaneau intr-o tara in care industria era devalizata de catre PDSR si Nastase, cum se mai realizau, cum stiau ei ce anume sa faca si de ce anume sa se apuce? Tu doar vorbesti vorbe. Sau poate ai uitat cati bani se duceau in acele industrii falimentare doar pentru ca statul roman a fost incapabil de retehnologizare. A preferat sa privatizeze pe nimic, dar pe spagi uriase. Si aici nu e de vina strainul cum bateti din gura ci tocmai guvernanii anilor 90.

  23. Yakuza Ce vorbesti bre? Oare chiar nu investesc companiile straine in cercetare sau in formarea de oameni? Unde citesti tu astea? Au fost companii care iti ofereau cazare, o masa gratuita si scolarizare pe banii lor. Dar ia ghici ce? Nu s-au prezentat decat in numar mic cetateni. De ce, pentru ca ajutorul social este mai atractiv. Sa nu uit, erau dispusi sa plateasca si transportul. Nu stii tu, dar se investeste si in cercetare atat cat li se permite de statul roman.

  24. Colcaie forumul de marxisti de cea mai joasa speta, reziduuri ale invatamantului ideologic, „socialismul stiintific”!!!
    Experti in ideologia genocidului nu realizeaza ca raptul bugetelor si ale bogatiilor Romaniei e organizat de la Centru
    si ca slugile Securitatii/partidului ne vand „capitalistilor Cominternului” legendati ca miliardari si industriasi i Occident. Cacealmaua KGB-ist gorbaciovist-leninista din 1989 continua sub auspicii rasputinist-staliniste cu aceleasi
    lepadaturi care beneficiaza de pe urma RAPTULUI. Daca nici modul cum a organizat Alogenul Seku-i, sluga cominternistei
    ENGIE, trimiterea sclavilor romani la sparanghel, capsuni si abatoare, in plina pandemie a virusului bolsevic chinez nu
    ii zdruncina pe cretinii spalati pe creiere ca NU BANII, CI IDEOLOGIA sta la baza distrugerii Romaniei…Ca roman care-si iubeste Patria silnicita de 75 de ani de marxisti/bolsevici nu voi inceta sa atrag atentia asupra tuturor diversiunilor
    si diversionistilor, crimelor si criminalilor!

  25. @costi

    Când vine vorba de cercetare/dezvoltare, corporatiile nu recrutează oameni care trăiesc din ajutor social. Recrutează oameni pe care si-i permit cu greu: ingineri de top, it-isti, medici, cei mai buni manageri etc. In research&development, lucrează cei mai buni dintre cei mai buni.

    Nu confunda deci research&development cu industria confecțiilor și cultivarea de orez.Prin investiția în cercetare/dezvoltare se produce tehnologie de ultima ora care-ti permite sa produci un motor cu consum mai mic, un medicament cu mai puține efecte adverse, un tip de bitum care țin 15 în loc 3 ani etc. Pe scurt, tehnologie de ultima ora care creste productivitatea muncii. Si care oferă lefuri mari, fiindca ești competitiv pe piata. Corporatiile investesc în research&development, dar păstrează patentul, ceea ce-i absolut firesc.

    România investește cel mai puțin din Uniunea Europeană în cercetare dezvoltare. Daca tu chiar crezi ca, în Romania, corporatiile dansează cum dorește statul, și nu invers, e treaba ta. Scoate-ti un pic capul din propaganda cu ajutoarele sociale din Romania, printre cele mai mici din UE și în cifre absolute și relative. Si citește și tu o carte de economie politica adevărată. Nu din alea pe care ți le recomanda neoliberalii de la ASE, cărora le place statul ala care intervine doar pentru ei.

  26. Yakuza Pe cine prostesti? Sa acuzi corporatiile ca ce ? Guvernul este cel care negociaza. Asa cum negociaza,asa conditii are. Dar daca un guvern ia spaga,normal sa-si faca de cap o corporatie. De numai la noi sunt hipermarketuri in centrul orasului? Ori in multe tari europene sunt in afara orasului. Si da ma,nu confund au fost corporatii care au vrut sa angajeze asistati sociali. si inca un lucru, suntem cred, singura tara care,da ajutor social unor „necajiti” cu limuzine si case cu turnulete.

  27. Nu stiu cine este dl.asta Petrisor Gabriel Peiu dar isi da silinta transpirand la grafice,cifre ,totul pt.a invalui situatia reala de tara subdezvoltata, fara nimic autohton sursa si exportatoare d ematerii prime,fara investitii,imprumutansu-e pt.salarii si pensii pt.ca ele sa ajunga tot in buzunarele multiantionalelor,stapane pe sistemele ns.energetice,apa,paduri-lemn, carbunele l-au terminat.
    Spune „proful”asta ca unior studenti dusi cu pluta-ca transf.structurala nu este chiar indepartata -„compoziția economiei românești indică o țară în care ramurile sofisticate sunt mai puțin dezvoltate, dar care își menține o bază industrială importantă”,iar mai incolo vrobeste de asa zisa „baza industriala”care este sublima ,dar lipseste cu desavarsire-„Degeaba ai o industrie cu pondere mare în PIB, dacă ea nu este echipată corespunzător secolului în care trăim. Lipsa de roboți industriali și de echipamente moderne face ca industria noastră să aibă nevoie de mulți prea mulți oameni pentru a produce mult prea puțin”-deci dansul vrea „robot6i industriali”!!!Putrefactia „statului”Catu iese si mai mult la iveala cand vorbeste despre evaziunea fiscala -„birocratica”-da, anaful lui Catu este la pamant,brokerul avand de facut speculatii bursiere persoanel…Apararea este prioritara datroita slugii Ioahnnis fata de Nato si America ce aduce aiic tot fierul vechi, de frica rusilor din flancul stang,gogorita demagogica;”ordinea publica”-politie cat cuprinde,7 serv.secrete,jandarmerie- stat represiv;constructiile apartin „dezvoltatorilorimobiliari”care fac prapad,”statul „putrefact garantand la prima casa creditele bancilor.Nu vreau o tara ca afara, dumneata si macovei vreti,vreau Tara mea suverana,prospera ,libera,fara sclavie,exploatare si furata de toti tradatorii interni mana in mana cu rechinii globalisti.

  28. @marele urs si zmeul

    Puneti mana pe carte bai analfabetilor, mai multa stiinta de carte si mai putina propaganda…pe strainii care vin cu 2 lei in Romania si pleaca cu miliarde de EURO / luna i-ati uitat ? Nu suntem chiar toti dusi cu pluta…

  29. vreau_sa_stiu Ti-a soptit tie Dragnea ? Dragule,m legislatia din Romania e de vna daca se intampla asa ceva. Si apoi,ia sa te intreb,spagile cine le ia? Baiete,gargara asta ieftina tine doar la voi in psd.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.