Ziua Națională, sărbătorită pe scena ONB cu „Povestea Iei”

Ziua României va fi celebrată pe 1 decembrie, ora 20:00, la Opera bucureșteană cu spectacolul „Povestea Iei”, un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de Diplomație românească.

Spectacolul „Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse” are două părți, una orchestrală și una coregrafică, prima valorificând teme muzicale românești în prelucrări diverse, de la „Hora mărțișorului” sau „Cântece românești” de Tiberiu Brediceanu, la „Șase dansuri românești” de Béla Bàrtok. Interpretează Orchestra Operei Naționale București, dirijata de Daniel Jinga, cu concursul sopranei Oana Șerban. Regia Alexandru Nagy.

Spectacolul de dans este o creatie a lui Gigi Căciuleanu, pe muzica originală compusă special pe această temă de Dan Dediu si va fi prezentat de Baletul și Orchestra Operei Naționale București. Scenografia, costumele și spațiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, videomapping Dilmana Yordanova, light design Cristian Șimon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu.

Când dansezi, vorbești în alte limbi și te adresezi publicului din sală nu pe limba lui maternă, nu pe limba țării unde esti ci…pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă și, în același timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută și se găsește, câteodată, când îți merge bine și îl apuci pe Dumnezeu de-un picior, această joncțiune între animal și înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman și, în același timp, ne ducem prin dans, prin mișcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc între concret și abstract.” – GIGI CĂCIULEANU

După prezentarea sa la Paris, la UNESCO, în premieră absolută, pe 23 noiembrie, cu un succes extraordinar, evenimentul este reluat și în România, de Ziua Națională, pe scena ONB, urmând să fie inclus în stagiunea primei scene lirice.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Care diplomatie romaneasca? In Interbelic a fost un singur Diplomat adevarat, Nicolae Titulescu, care a reusit sa normalizeze relatiile cu URSS….a fost repede inlaturat de fascismul roman…In epoca socialista au fost Diplomati buni pentru ca Doctrina politica a Partidului Comunist a fost buna, cu adevarat nationala si internationalista. Dupa 1990 Diplomatia romana a fost si este catastrofala, complet antinationala, total obedienta Occidentului, total ostila Rusiei si Chinei…Asta fiinda Doctrina politica a Romaniei este gresita, antinationala, rusofoba, sinofoba, fascista cu alte cuvinte….Ne – a adus pe cap NATO, azi sunt in Romania 5.000 de soldati NATO, mii de tone de Armament occidental….gata de Razboi…..Nu isi dau seama ca Razboiul va duce la disparitia Regimului politic actual cu tot cu NATO…..sau apocalipsa nucleara….Asa se intampla cand turbeaza porcu…In Romania porcu nu mai turbase din anii 1940…

  2. …”Povestea Iei”?
    Ce „Iei”, fă? …’la dă ureki?
    Se scrie „iiei”, literar! La fel cum se scrie „a creea”, șî nu „a crea”, „creeație” șî nu „creație”! (deși părerea mea personală îi că ar trebui scris „creeațiIe”…)
    …”cea dintîi carte publicată în limba romînă cu litere latine”:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Aca%C8%9Biu_Barcsay
    Mitici voinici… Care băgaț’ șurubu’ mare în piulița mikă ka miliȚ’enii dăștepț’ a’ lu’ Ceașkă…

  3. De subliniat:
    Tot Bela Bartok a compus si ,,Noi suntem romani”, cantecul celebru pe care il canta Veta Biris.
    Ba chiar a scris si versurile de la ,,Treceti batalioane romane Carpatii”.

  4. Ce să mai sărbătorească românii pe 1 decembrie, ce mai au românii in Romania, in afară de drapel si imn. Mai mult au politicienii votați de romani, arginții murdari primiți de la străinii cărora le-au vandut țara. Pana și militarii români dr ziua națională, primesc doar o treime din banii de hrană pe care ii prinesc militarii străini. Slugile tot slugi rămân, vândute de proprii politicienii străinilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.