×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 23 august 2017, 11:12
EUR (€)
-0.0014 ↘
4.5867 RON
USD ($)
-0.0073 ↘
3.9006 RON
• • •
Îndemânatici la istorie
„Micii artizani“ ocupă Bastionul Țesătorilor
Elevii braşoveni descoperă istoria cu mâna lor
Elevii braşoveni descoperă istoria cu mâna lor

Bastionul Țesătorilor din Brașov a fost luat cu asalt de vreo 60 de mici artizani, elevii participanți la Tabăra de vară „Micii artizani din Țara Bârsei“, anunță Muzeul Județean de Istorie și Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană.

Timp de 10 zile, copiii se familiarizează cu tehnici ale vechilor breslari brașoveni în prelucrarea lemnului, a ceramicii în tehnică tradițională fără roata de olar, în artele decorative (pictura pe sticlă) sau în meșteșugurile casnice (crearea jucăriilor din pânză și împletirea de fire în scop practic și decorativ). „Prin această tabără de creație artizanală ne-am dorit să dăm naștere unei stări de spirit printre elevii brașoveni, o provocare pentru aceia dintre ei care doresc să descopere frumusețea patrimoniului cultural național și valorile acestuia“, au povestit organizatorii, care și-au propus să găsească o formulă prin care ocupațiile tradiționale să își regăsească atractivitatea.

10 zile durează o sesiune în tabăra dedicată meseriilor tradiționale

Vacanța de artă

Întreaga activitate din tabără este gândită ca un program relaxant pentru cei mici, deși are un caracter educativ, participanții explorând activități creative în formula copil - facilitator (artist artizan). Atelierele organizate în cadrul taberei au menirea de a promova breslele și meșteșugurile practicate de-a lungul timpului în Brașovul vechi și în Țara Bârsei. În cele două sesiuni de tabără (17 iulie - 28 iulie, 31 iulie - 11 august), 60 de elevi brașoveni, sub îndrumarea artiștilor artizani Doina Nistor, Gabriela Bularca, Ion Craioveanu, Sorin Manesa Burloiu și Cornel Sculean, fac cunoștință cu tainele unor îndeletniciri vechi artizanale, realizând obiecte care le vor aminti de activitățile creatoare din timpul atelierelor și pe care le vor expune în toamnă, în cadrul unei expoziții cu public. „Țelul demersului nostru este de a contribui la formarea unor generații mai conștiente de moștenirea culturală brașoveană și care să devină mai apropiate de aceste frumuseți. Pentru a menține patrimoniul cultural în memoria generațiilor viitoare, am organizat tabere de creație, ateliere artizanale, sesiuni de educație culturală în școli, vizite la muzee“, a afirmat Ramona Ganea, responsabil comunicare.

Meseria ca patrimoniu

„Și anul acesta, Agenția Metropolitană Brașov și partenerii săi le oferă micilor artizani brașoveni ocazia să-și descopere noi aptitudini artistice și să le valorifice, iar în același timp să-i familiarizeze cu ce reprezintă patrimoniul cultural local, ce au reprezentat breslele pentru vechiul burg brașovean și pentru Țara Bârsei. Am gândit în cadrul proiectului finanțat de AFCN cinci ateliere care să le trezească interesul celor mici pentru meșteșugurile tradiționale, alegând ca aceste ateliere să fie coordonate de unii dintre cei mai apreciați artiști artizani din Transilvania. Încă din primele zile, copiii s-au dovedit foarte talentați și dornici de a învăța și a pune în practică cele arătate de meșteri în cadrul atelierelor, fiind atrași de metodele neconvenționale prin care facilitatorii și-au spus poveștile despre lemn, lut, croșetat, pânze și iconografia pe sticlă“, a declarat Radu Colț, managerul proiectului. Programul taberei este de luni până vineri, între orele 10.00 și 15.00.

Răzvana AncuţescuPublicat Sâmbătă, 22 iulie 2017
373
 | 1
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
eva
+4
Foarte interesant, trebuie folositi MESTERII inca in viata, pt. a transmite celor tineri PATRIMONIUL lor UNIC in lume. Bravo , initiatorilor !
Publicat Sâmbătă, 22 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat acum 14 ore şi 34 minute