9 Mai la Chișinău: o țară scindată și cele două fețe ale Rusiei

Ziua Victoriei a venit cu dispute, bâlbe și scrâșnit din dinți la Chișinău. Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și Ambasada Rusiei au protestat împotriva eventualei participări la festivitățile din Piața Marii Adunări Naționale a militarilor americani sosiți pentru exerciții în Republica Moldova, printr-o expoziție a tehnicii militare. Dodon a vorbit despre „trupe NATO” care au venit să încalce principiul neutralității și constituția RM. Ambasada Federației Ruse a refuzat ca forțele ruse de pacificare din Transnistria sa sărbătorească împreuna Ziua Victoriei cu militrarii moldoveni, la Chișinău. Ministrul Apărării din Republica Moldova a oferit presei răspunsul Ambasadei Rusiei la invitația sa.

„În zilele noastre, pe fundalul încercărilor de reabilitare și restabilire a ideologiei fasciste, noi, urmașii ostașilor-eliberatori, nu avem dreptul să cedăm nici să uităm lecția acelui război, trădând amintirea celor care s-au sacrificat pe front și în spatele frontului, au căzut pe câmpul de luptă, au fost chinuiți în lagărele de concentrare, au murit în timpul bombardamentelor, de foame și din cauza rănilor”, a menționat ambasadorul Farit Muhametșin.

”Este oportun să utilizați pentru expoziție tehnica militară (inclusiv cea americană) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care este expusă la Centrul de cultură și istorie militară al Armatei Naționale Republicii Moldova”, arată diplomații ruși, nemulțumiți ca ministrul propusese organizarea expoziției de tehnică militară americană.

Ce nu spune însă Igor Dodon și nici Ambasada Federației ruse este că la Tiraspol a avut loc o paradă militară la care au participat pentru prima data militarii ruși din cadrul Grupului Operativ dislocat în stânga Nistrului. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a salutat pe Facebook această paradă.

La Tiraspol au fost arborate steagurile Federației ruse și s-au făcut declarații provocatoare. Pe 9 mai, la Tiraspol, 36 de unități de tehnică militară dotate cu armament au mers pe piața Suvorov, printre care blindate al Federației Ruse și lansatoare de rachete precum și o coloană de tancuri T34. Asta în condițiile în care, potrivit acordului de încetare a focului din 1992, semnat inte părțile beligerante (RM și Rusia), trupele ruse nu trebuie sa se afle decât la paza depozitelor. În plus, articolul 11 din Constituția Republicii Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, scrie Deschide.md. Mai mult, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat presei că speră că într-o zi va trăi într-o țară unită referindu-se la Federația Rusă, adăugând că a fi de dorit ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a reacționat la aceste manifestări de la Tiraspol. „Chișinăul a rămas cu atât mai mult surprins, având în vedere solicitările insistente adresate autorităților ruse de a se abține de la astfel de acțiuni. În particular, Ministerul de Externe şi Integrării Europene menționează că vineri, 6 mai 2016, ministrul de externe Andrei Galbur, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Fedraţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin, a solicitat abținerea de la orice prezentă a militarilor și tehnicii militare ruse la manifestările organizate pe 9 mai în regiunea transnistreană”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului. De asemenea, se mai menționează că participarea militarilor ruși, împreună cu formațiunile militare și paramilitare ale regimului de la Tiraspol, la evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei asupra nazismului contravine angajamentelor asumate de către Federația Rusă conform principiilor și normelor dreptului internațional. Or, potrivit declarațiilor oficiale făcute în repetate rânduri de către demnitari de rang înalt ai Federației Ruse, acest stat s-a angajat să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, angajament stipulat și în Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă.

Igor Dodon, cel care a sărit ca ars atunci când în țară au intrat trupele de geniu din SUA, fără armament și pentru exerciții de deminare, s-a ferit sa comenteze pe marginea festivităților de la Tirsapol.

Din partea guvenului și a președinției Republicii Moldova am avut parte de bâlbe. Într-o primă fază, Arcadie Barbaneagră, consilier al președintelui Nicolae Timofti a venit și a spus că se opune prezentării tehnicii militare americane pe 9 mai. „Prezentarea în comun, doar cu partea americană, a tehnicii militare poate genera interpretări și speculații negative atât în rândul unui segment al populației, cât și în cel al unor parteneri ai Republicii Moldova care nu au fost invitați să contribuie la expoziția respectivă”. Nu trece mult și președinția se sucește. De data aceasta vorbește alt consilier, Ion Păduraru, nu demult propus pentru șefia guvenului, și spune ca președintia nu a interzis acțiunea, ci a făcut o recomandare. Ulterior intervine și președintele și își dă acordul pentru această acțiune.

Ministrul Apărării n-a vrut să auda de ceea ce spune președinția. Însă la scurt timp a făcut pasul înapoi și a anunțat că expoziția militară va fi organizată pe 8 mai. Asta în ciuda acceptului final al președinției pentru data de 9 mai.

Evenimentele legate de 9 Mai sunt simptomatice. În primul rând relavă o societate scindată – o parte a cetățenilor au sărbătorit Ziua Victoriei, o alta a sărbătorit și Ziua Europei. Dintre politicieni, doar premierul Pavel Filip a amintit de Ziua Europei. În al doilea rand, 9 Mai a demosntrat cât de limpede este agenda Partidului Socialiștilor și a Partidului Nostru – cele doua forțe pro-ruse, și cât de disfuncțională poate fi comunicarea între institutiile statului cand se confruntă cu o provocare cât de mică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.