Gesturi pictate

Astăzi, de la ora 19.00, la Galeriile Carol, vara astronomică 2017 debutează cu expoziţia personală „Gesturi“ a artistei Petronela Berlea. Potrivit Ralucăi Băloiu, curator, „Petronela Berlea surprinde poetica mișcării pe care o redă în pânzele sale autoreferențiale. Gesturi cotidiene devoalează gânduri, stări, sentimente: o mână o cuprinde pe cealaltă cu celeritate, corpul artistei devine subiect de studiu redat fragmentar, cu accent pe expresivitatea gesturilor.

Detaliile sunt studiate și redate asemenea unui Rembrandt van Rijn, iar spontaneitatea mișcării amintește de un Edgar Degas. Paleta cromatică austeră acordă pânzelor sale un aspect de fotografie veche, de secol XIX, asemănătoare daghereotipului; iar forma marmorată a corpului și drapajului ne întoarce în timp, către reprezentarea statuară a clasicilor greci. Lumina teatrală, de studio, acordă o notă caravagescă lucrărilor sale. Inserția de fragmente din actuala serie de lucrări hiperrealiste anunță o nouă etapă în creația Petronelei Berlea și o abordare în care expresivitatea culorii ia locul formei anatomice bine studiate.“ Cu ani în urmă, Raluca Băloiu remarca în pictura artistei pe care o prezintă acum perspectiva hiperrealistă din care studiază deopotrivă senzualitatea și delicatețea feminină, dar și melancolia cu care urmărește notele degradării corpului uman.

Petronela Berlea a urmat cursurile de pictură ale Universității Naționale de Arte București, cu o licenţă la clasa lect. univ. dr. George Moscal, în 2012; şi o lucrare de masterat cu titlul „Strategii de creație în pictură“, la clasa conf. univ. dr. Petru Lucaci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.