Parlamentul Moldovei, luat cu asalt

Proteste violente la Chișinău după învestirea de către Parlament a guvernului condus de democratul Pavel Filip. Protestatarii au înconjurat clădirea legislativului și cer organizarea unor alegeri anticipate, strigând că noul guvern nu îi reprezintă și că executivul se află sub influența oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Filmul protestelor, ibncepand cu ora 17.00. Protestatarii au ajuns pe pragul Legislativului şi folosesc răngi pentru a deschide o uşă a clădirii. Protestatarii au deschis forţat uşa din spatele Parlamentului. Primii manifestanţi au intrat în clădire. În interior au fost aruncate grenade fumigene. Mai mulţi politicieni, care se declară în opoziţie faţă de guvernare, îşi cheamă insistent susţinătorii pe reţele de socializare pentru a manifesta împotriva noului, scrie Publika.md. Manifestanţii smulg scuturi, scot căştile poliţiştilor şi aruncă acte, relateaza Jurnal.md, site extrem de critic la adresa oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a făcut un apel la calm către protestatarii din fața Parlamentului, după ce aceștia au spart uşa Legislativului. După ce ușa Parlamentului a fost spartă de protestatari, Năstase a mers acolo și le-a cerut protestatarilor să se calmeze și să meargă în PMAN, unde vor continua să protesteze. Protestatarii au răspuns că nu vor ceda și au renunțat să părăsească scările Parlamentului. „Nu aveți ce intra înăuntru. N-are rost să intrăm acolo”, a spus Năstase. Oamenii, însă, strigă: „Noi suntem puterea” și „Jos, Plahotniuc!”. Presa de la Chișinău relatează ca unii polițiști au început să iasă din cladirea Parlamentului si sunt agresați de mulțime.

Apărută ca organizație civică și fiind la originea protestelor din Republica Moldova începând din luna aprilie și până la finalul anului trecut, Platforma DA a ajuns să fie partid politic, rămânând și organizație civică. În decembrie, liderii platformei au preluat vehiculul politic numit Partidul Forța Poporului, creat de fostul ambasador al Republicii Moldova la Chișinău Nicolae Chirtoacă, și i-au schimbat denumirea în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Președinte al partidului este avocatul Andrei Năstase (avocat al unora dintre cei mai mari dușmani ai oligarhului Vladimir Plahotniuc). Partidul militează pentru alegeri anticipate. Sondajele arată însă ca acestea ar fi câștigate de pro-rușii din Partidul Socialiștilor si Partidul Nostru. Într-adevăr, Platforma DA se clasează mai bine în sondaje decât oricare dintre partidele aflate la guvernare, la fel și o nouă formațiune creată de fostul ministru liberal-democrat Maia Sandu.

„Am primit unele semnale de la servicii operative, că câteva persoane au alte opţiuni la aceste proteste de la Parlament. Rog şi cer insistent organizatorilor să respecte leagea, să-şi asume responsabilitatea pentru urmări, să izoleze persoanele care vor fi în stare de ebrietate. Poliţia va avea forţe suficiente pentru a asigura ordinea publică”, a declarat şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie Gheorghe Cavcaliuc, citat de Publika.md, un post controlat de companiile lui Vladimir Plahotniuc.

ACTUALIZARE:

Potrivit ultimelor informații, protestatarii au spart ușa din spate a clădirii parlamentului, au intrat în clădire unde au ocupat un hol, au început să distrugă mobilierul și să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. Aceștia sunt luați practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duși în mulțime și bătuți de manifestanți, conform AGERPRES.

De asemenea, potrivit radio Chișinău, protestatarii au început să-i atace pe polițiști cu gaze lacrimogene.

ACTUALIZARE:

Mihai Gimpu (PL) a fost scos din Parlament si imbrincit de manifestanti, potrivit Agora.md

ACTUALIZARE:

Sapte politisti si trei civili au fost raniti in cadrul protestelor de la Chisinau, informeaza Publika.md. La fata locului s-au deplasat cinci ambulante, conform hotnews.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.