Pragurile și cum curățăm clasa politică

Ca sociolog, mult timp nu m-am dumirit de ce nu-mi plăcea toată discuția despre praguri. Acum înțeleg. Prea multe discuții tehnice, desigur, absolut necesare, dar ele umbresc fondul.

Disputa pragului se desfășoară, în realitate, în jurul unei arme puternice de luptă politică.

La o alegere electorală de mai înainte, o persoană, evident importantă, a făcut o declarație șocantă: trebuie să schimbăm clasa politică. Da, desigur. Sunt multe probleme cu clasa politică. Dar reacția mea a fost de nedumerire. Cine o va schimba? Evident, persoana importantă. Și cum? Iată cum.

Dacă vreau să lichidez rivalul meu politic am nevoie de un grup de instrumente:

1. Să desființăm pragurile de vinovăție. Astfel, prin farmec, toți devin vinovați. Potențial vinovați. Ce, vreți să introduceți un prag? Asta înseamnă că dezincriminăm abuzul de funcție și promovăm corupția. Chiar mai mic, abuzul e abuz, corupția e corupție. Oricât de mic ar fi abuzul/ corupția, ele sunt infracțiuni. Pe dedesubt se vor strecura toți șmecherii. Pentru lucruri mari este greu să învinovățești. Trebuie să aduci probe solide. Dar acolo jos, la actele mici, la fleacurile vieții, și ele condamnabile, dar mult mai ușor de utilizat. Cine nu este chiar vinovat de ceva? Dacă cauți trebuie să găsești ceva. Și justiția Băsescu a demonstrat că pentru dușmanii lui s-au găsit ușor soluții. În această zonă este mult praf și poți pe oricine să învinovățești de orice. E greu să mai distingi adevărul de falsitate. DA, confuzia îmi place.

2. Să decidă tribunalul gradul de vinovăție și să pedepsească cum va considera. De fapt, nu tribunalul, ci mulțimea de tribunale, mulțimea de judecători. Asta vreau și îmi place. O fi unul corect, dar găsim noi unul care să facă ce vrem. Asta e bine. Să decidă deci tribunalele. Alegem judecătorul convenabil, îl motivăm sau îi arătăm pisica. Și, așa, judecătorul imparțial va face ce vrem.

3. Dar ne trebuie și o instituție care să detecteze vinovații pe care îi vrem. DNA pare cea mai convenabilă. Ea îi prinde pe corupți, care or fi aceia. Noi îl indicăm, instituția îl înhață. Și cine este mai presus de orice vinovăție? Va declanșa un proces de ani de zile. Ei, și dacă un judecător poate îl va declara nevinovat? Foarte bine, dar asta după ce l-am distrus. De fapt asta și voiam. Iar procurorului îi este indiferent. Nu este sancționat, chiar dacă a făcut un dosar prost și evident ostil celui acuzat.

Dar lipsa unui prag al vinovăției are și numeroase efecte secundare negative.

* De ce atâta birocrație? Aici avem o sursă. Efectul: oamenii evită să mai aibă inițiative, să-și asume responsabilitatea unor decizii, să semneze hârtiile, și le bagă în sertar. Frica se extinde. Se blochează sistemul.
* De ce atâta corupție? Lipsa pragului face sistemul juridic vulnerabil la presiunile de deciziile dorite. Este o sursă importantă a corupției sistemului juridic.
* Crește enorm vulnerabilitatea cetățeanului în fața abuzurilor.

În fine, este normal să ne întrebăm cine și de ce pune atât efort în lupta împotriva pragurilor de vinovăție?

(Articol preluat de pe Romaniasociala.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Prof. univ. dr. Catalin Zamfir 5 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.