Un luptător cum nu am mai văzut

În 1990, la redacția revistei Expres am primit o scrisoare care conținea primele confesiuni ale unui fost procuror. Și înainte de 1989 procurorii erau aproape la fel. Nemiloși, rigizi, privind oamenii ca pe niște infractori sau posibili infractori, mai mult milițieni decît magistrați, puțin citiți și mult mai preocupați să-ți bage legea pe gît, decît să o înțeleagă. Pentru prima dată, din spatele cortinei de forță a procurorilor, un om din sistem dezvăluia excesele, abuzurile, tîmpeniile și grosolăniile. Se numea Valer Marian. Prima sa dezvăluire publicată în revistă era despre dosarele Revoluției. De la început, Valer Marian și-a dat seama că lucrurile nu bat. Sau nu pușcă, vorba polițistului. Serialul său de impact s-a numit „Un procuror acuză“. A continuat apoi numere la rînd, contribuția sa la cunoașterea unei imagini din interiorul unui sistem de abuzuri fiind una de referință.

L-am cunoscut abia peste un an. În locul expresiei de lup rău care se potrivea unui procuror, am descoperit fața ursului de treabă. Cordial, prietenos, mai mult tăcut și cu o privire de om care surîde și bănuiește în același timp, cu aerul său de om de treabă, Valer Marian n-a speriat pe nimeni. Din această cauză nu l-au aruncat pe geam. Și nici nu s-a potrivit cu sistemul. Aproape toți au crezut că scapă foarte ușor de el.

După dezvăluirile despre procurorii din anii comunismului, Valer Marian a încercat jurnalistica și politica. A intrat în PSD, unde a devenit repede un soi de oaie neagră, de adversar al grupurilor de interese din zona de nord-vest a României. Valer Marian a rezistat în politică doar atît cît să înțeleagă ceilalți că el nu face parte din mizeria practicată pe scară largă. Și atunci, și acum! Adică tîrguială, învîrteală, afacere. Valer Marian a fost dat afară din PSD ca fiind un inadaptabil, un nebun, un om cu care nu te poți înțelege. Și pentru că i-a încurcat pe toți, au încercat să-i fabrice și niște bube în cap. N-au înțeles că pe măsură ce îl acuză pe nedrept, îl întărîtă și mai tare și, astfel, își întăresc singuri un adversar de moarte.

Cît a stat în Senatul României, Valer Marian, în cei opt ani de mandat, a formulat atîtea declarații și interpelări critice cîte n-a adunat instituția în două mandate de la toți aleșii neamului. Pe cele mai multe i le-am publicat în Cotidianul și au fost reluate într-o carte. „România penală, văzută de un senator fost procuror“ (Editura Compania, 2013) reunește mai multe investigații politice și jurnalistice decît a fost în stare DNA să întocmească în aceeași perioadă, cu toți procurorii, ofițerii acoperiți și oamenii de filaj din nordul României.
Mărturiile lui Valer Marian au valoare de dosare temeinice, pe care, de obicei, procurorii nu sunt în stare să le facă. Sau cînd le pot face, se tem să le dea drumul.

Serialul pe care îl începem astăzi face parte din producția jurnalistică devenită marcă. De ani buni, fostul senator de Satu Mare a pus ochii pe Florian Coldea. Și a făcut-o la meserie, deplasîndu-se în mai toate locurile care aveau legături cu personajul. Dialogurile sale cu părinții generalului de la SRI rămîn o mostră de investigație politicoasă, de curiozitate și, în același timp, de convorbiri țărănești, absolut nevinovate.
De data aceasta, Valer Marian investighează șefii serviciilor secrete din punct de vedere imobiliar. Cum s-au tradus informația și puterea în proprietăți imobiliare sau chiar în afaceri? Și de aici încolo urmează alte întrebări, pe care nici serviciile secrete conduse de aceștia nu le mai pot descîlci.

De ce face Valer Marian această investigație? Cît este în ea curiozitate și cît nevoie de adevăr și de dreptate, nu pot răspunde. Oricum, proprietățile generalilor sunt departe de ochii lumii. Ca și cele ale procurorilor. Toate instituțiile statului stau cu ochii pe politicieni, dar nimeni nu cutează să investigheze proprietățile generalilor din serviciile secrete. Și nici pe ale mai-marilor din Parchete. Valer Marian se înhamă și la această operațiune destul de incomodă. Rînd pe rînd, veți parcurge afacerile imobiliare ale generalului Florian Coldea sau ale lui Alexandru Burian, ale lui Virgil Ardelean și ale generalului Marcel Opriș de la STS.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.