×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:59
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Un luptător cum nu am mai văzut

În 1990, la redacția revistei Expres am primit o scrisoare care conținea primele confesiuni ale unui fost procuror. Și înainte de 1989 procurorii erau aproape la fel. Nemiloși, rigizi, privind oamenii ca pe niște infractori sau posibili infractori, mai mult milițieni decît magistrați, puțin citiți și mult mai preocupați să-ți bage legea pe gît, decît să o înțeleagă. Pentru prima dată, din spatele cortinei de forță a procurorilor, un om din sistem dezvăluia excesele, abuzurile, tîmpeniile și grosolăniile. Se numea Valer Marian. Prima sa dezvăluire publicată în revistă era despre dosarele Revoluției. De la început, Valer Marian și-a dat seama că lucrurile nu bat. Sau nu pușcă, vorba polițistului. Serialul său de impact s-a numit „Un procuror acuză“. A continuat apoi numere la rînd, contribuția sa la cunoașterea unei imagini din interiorul unui sistem de abuzuri fiind una de referință.

L-am cunoscut abia peste un an. În locul expresiei de lup rău care se potrivea unui procuror, am descoperit fața ursului de treabă. Cordial, prietenos, mai mult tăcut și cu o privire de om care surîde și bănuiește în același timp, cu aerul său de om de treabă, Valer Marian n-a speriat pe nimeni. Din această cauză nu l-au aruncat pe geam. Și nici nu s-a potrivit cu sistemul. Aproape toți au crezut că scapă foarte ușor de el.

După dezvăluirile despre procurorii din anii comunismului, Valer Marian a încercat jurnalistica și politica. A intrat în PSD, unde a devenit repede un soi de oaie neagră, de adversar al grupurilor de interese din zona de nord-vest a României. Valer Marian a rezistat în politică doar atît cît să înțeleagă ceilalți că el nu face parte din mizeria practicată pe scară largă. Și atunci, și acum! Adică tîrguială, învîrteală, afacere. Valer Marian a fost dat afară din PSD ca fiind un inadaptabil, un nebun, un om cu care nu te poți înțelege. Și pentru că i-a încurcat pe toți, au încercat să-i fabrice și niște bube în cap. N-au înțeles că pe măsură ce îl acuză pe nedrept, îl întărîtă și mai tare și, astfel, își întăresc singuri un adversar de moarte.

Cît a stat în Senatul României, Valer Marian, în cei opt ani de mandat, a formulat atîtea declarații și interpelări critice cîte n-a adunat instituția în două mandate de la toți aleșii neamului. Pe cele mai multe i le-am publicat în Cotidianul și au fost reluate într-o carte. „România penală, văzută de un senator fost procuror“ (Editura Compania, 2013) reunește mai multe investigații politice și jurnalistice decît a fost în stare DNA să întocmească în aceeași perioadă, cu toți procurorii, ofițerii acoperiți și oamenii de filaj din nordul României.
Mărturiile lui Valer Marian au valoare de dosare temeinice, pe care, de obicei, procurorii nu sunt în stare să le facă. Sau cînd le pot face, se tem să le dea drumul.

Serialul pe care îl începem astăzi face parte din producția jurnalistică devenită marcă. De ani buni, fostul senator de Satu Mare a pus ochii pe Florian Coldea. Și a făcut-o la meserie, deplasîndu-se în mai toate locurile care aveau legături cu personajul. Dialogurile sale cu părinții generalului de la SRI rămîn o mostră de investigație politicoasă, de curiozitate și, în același timp, de convorbiri țărănești, absolut nevinovate.
De data aceasta, Valer Marian investighează șefii serviciilor secrete din punct de vedere imobiliar. Cum s-au tradus informația și puterea în proprietăți imobiliare sau chiar în afaceri? Și de aici încolo urmează alte întrebări, pe care nici serviciile secrete conduse de aceștia nu le mai pot descîlci.

De ce face Valer Marian această investigație? Cît este în ea curiozitate și cît nevoie de adevăr și de dreptate, nu pot răspunde. Oricum, proprietățile generalilor sunt departe de ochii lumii. Ca și cele ale procurorilor. Toate instituțiile statului stau cu ochii pe politicieni, dar nimeni nu cutează să investigheze proprietățile generalilor din serviciile secrete. Și nici pe ale mai-marilor din Parchete. Valer Marian se înhamă și la această operațiune destul de incomodă. Rînd pe rînd, veți parcurge afacerile imobiliare ale generalului Florian Coldea sau ale lui Alexandru Burian, ale lui Virgil Ardelean și ale generalului Marcel Opriș de la STS.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 19 martie 2017
13529
 | 67
 | 27
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Stevenson
-1
Nu e lup rau, nici urs de treaba, este lup tator
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Un Ţepeş necruţător şi drept!
+7
Valer Marian este un adevărat Vlad Ţepeş. Este un munte de dreptate, de profesionism şi patriotism. Nu va fi pus niciodată întro funcţie înaltă de răspundere pentru că armata ''pigmeilor'' îl vor devora după reţeta peştilor pirania. Hoţii se vor cu hoţii!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Nastratin
-6
Altul pe care l-ati vota presedinte ? Pai pana ieri alta mai buna decat madam Pandele nu ati fi gasit ! Astazi ati avut vreo revelatie ? Si cu ceva timp in urma strigati ,, Dragnea - Presedinte ! '' . Si acum mai bine de doi ani strigati ,, Ponta - Presedinte ! '' . Eu zic ca toti membrii PSD sa faca prin rotatie cate o luna la Presedintie ! Da' numai de la PSD ! FOR EVER !
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
joenegut
-7
exact tuse şi junghiul
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Gh Doja @ joenegut
+4
A aparut sekuriciul Joenegut... Ce mai face Tismenitki, vierme otravit ?
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Charlie
+13
Dl. Valer Marian este ceea ce se numeste o pasare rara intr-o aglomeratie de rapitoare printre care, in afara unor vulturi plesuvi ce ciugulesc si cadavre,a unor fosti soimi(ai patriei) ce vaneaza la comanda dresorului, vegheaza si cucuvele, zi si noapte, cu ochii lor uriasi, dar care nu vad chiar toate lighioanele de prada din jungla securista. Rolul jucat de Dl Marian e plin de riscuri, intrucat deranjeaza pe toata lumea politica si a afacerilor murdare pe banii tarii, inca de la inceputurile democratiei securiste. L-a identificat rapid pe infiltratul Ponta care l-a si exclus din partidul pe care vrea sa-l paraseasca printr-o noua operatiune subversiva in tandem cu sinistrul instrument al serviciilor, omul tradarilor, Constantin. Din anii 1990 Dl Marian s-a luptat solitar cu stihiile comuniste care, dupa ce au inscenat prin crime o rasturnare de regim, i-au perpetuat existenta in alta forma, mascata, si cu aceiasi oameni actionand la vedere si din umbra.Cand rapitoarele din vazduh vor fi pe cale de disparitie, dar nu prin interventia populatiei afectate, ci datorita selectiei naturale produse in lant tocmai de imputinarea prazii, toate dezvaluirile Dlui Marian isi vor gasi utilitatea practica la muzeul rapitoarelor securiste dintr-o cladire noua de la complexul muzeal Antipa, construita din confiscari.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Țăranul
+9
Primii care i-au dat la temelie au fost colegii din psd cică din dorința de a nu crea discordie între instituții de forță ale statului , șmenarii numiți în funcții de conducere la aceste instituții și politicieni .... , sanki ! Pe romănii de rînd dă-i în mă-sa ..... , ei nu contează .... ! Psd-iștii spun că se face curățenie din interior la ei ..... , de aia l-au abandonat pe dl. Valer Marian ! Mari javre , la fel l-au aruncat și pe deputatul Ion Stan ... , și pe mulți alții de care s-au folosit ... ! Din obediență și alte interese nu vor să deranjeze sistemul și sunt în stare să-l spănzure și pe tac'su .....
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+9
Traducere : Ceausescu a fost tot ce a avut mai bun acest popor de secole ! Avem nevoie de nationalism altfel disparem ! Acei tinerii frumosi sclavi ai multinationalelor sunt snobi si egoisti.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+27
Asa este mai avem inca oameni verticali si responsabili in ROMANIA! Valer Marian este unul din ei! ROMANUL are in acest sens si o vorba plina de intelepciune: "apa trece, pietrele ramin" Tot respectul pentru "moroshanul" nostru - sa ne traiesti DOMNULE VALER MARIAN!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+23
Asa este mai avem inca oameni verticali si responsabili in ROMANIA! Valer Marian este unul din ei! ROMANUL are in acest sens si o vorba plina de intelepciune: "apa trece, pietrele ramin" Tot respectul pentru "moroshanul" nostru - sa ne traiesti DOMNULE VALER MARIAN!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+29
Pt.HeHeHe.Ca sa ajungi om in Dealul Cotrocenilor trebuie sa candidezi si mai trebuie ca: rusii, '' colegii americani '', '' poporul ales '' , cu'rvele Europei francezii si englezii si acum si germanii sa fie si putin in acord ! '' Ghinion ...'' !
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Magda @ c.g.
+4
:)))) Cam mare adunătura care trebuie să-și dea acordul și care se tot mărește, dospește... dar e real ceea ce spuneți!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017