1918

31 octombrie 1918. Comunicat Oficial. Otto Roth anunță că PSD din Banat proclamă înființarea Republicii Bănățene. Zis și făcut. Anghelache, arhivar în Timișoara, trimite o depeșă unui frate de-al lui din București care era vatman la tramvai. Depeșa, în mod curios, ajunge în București după o sută de ani. Zilele trecute, tușa Floarea, află povestea asta de la o colegă de-a ei de la Oficiul Poștal nr.11.

Getuța, draga de ea, îi zice, să vezi și să nu crezi. Adică românii din Timișoara așteptau ajutor din partea țării, gata, gata să iasă cu arma-n mâini în stradă. Stai dragă, să vezi, armata sârbă vine peste ei în Banat și după aia vine armata franceză, ce tevatură. Și PSD e capul răutăților? Păi da. Dar e PSD-ul de atunci, dragă. Tot un drac. Deci, să recapitulăm, fii atentă! Social-democrații din Ungaria pun mâna pe Banat. Sârbii apar și ei. Vin și francezii. La Paris, calimeră internațională.

Și Banatul se trezește rupt în două. Și adică acum Parlamentul nostru ar trebui să ia bucata aia sârbească înapoi?! Păi așa ar trebui, Getuțo. Nu fac ăștia chestia asta că-s niște papă-lapte! Știi, dragă, Anghelache, arhivarul, a fost un român adevărat. Dacă puneau mâna pesediștii pe depeșa lui îl spânzurau fără prea multă vorbărie. Auzi, tu înțelegi ceva din politica asta? Nu înțeleg, dar România e una, așa să știi. A zis și la Pro TV. Lasă dragă, televizorul. Important e ce simte românul cu inima lui. Dar tu ce simți? Păi cum ce simt? Ce întrebare e asta? Păi când zic România, mă ia așa, ca un fel de căldură prin inimă. Zici tu? Așa zic, poți să mă crezi pe cuvânt. Adică ce-ai fi făcut tu în 31 octombrie 1918 dacă erai în Timișoara, zi drept, fără ocolișuri! Păi ieșeam în stradă, tu ce crezi?! Și te împușcau ăia în doi timpi și trei mișcări. Ei, lasă, nu te mai viteji. Dar stai că era să uit, Getuțo! Tu ești româncă get beget? N-ai zis că ai tăi și-au schimbate numele polonez în nume românesc în 1939? Ei și? Tot cu inima iubesc eu România, ce crezi tu!?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Evident, romania stat artificial creat, la presiunea unor evenimente istorice, a unor personaje triste, corupte , impotente a vremilor apuse,..care au forțat crearea unui stat din adunarea diferitelor popoare in interiorul unor granițe nefirești. istoria locului contrazice total această țară azi numită fals, romania. Insă la fel istoria a demonstrat că un astfel de artficiu nu rezistă in timp. Se dezmembrează automat. In principal datorită personajelor oportuuniste, corupte, lacome,.grupate in mafii din ce in ce mai puternice. Deci, romania,.pa, pa , pa,..Game Over.

  2. Radeti voi radeti, dar „pretenii” sarbi, chiar au ocupat Banatul in 1918, au pus administratie sarbeasca pina la Mures si se „credeau” in tara lor! Poate nu stiau ca Bratianu negociase cu Antanta,frontiera romano-sarba, la 6 km de Belgrad, adica Varset, Pancevo si Kikinda, erau in Romania! Iar cu „pretenii” sarbi eu mai am fapte: conducerea bisericii ortodoxe romane, din Transilvania si Banat,dupa „plecarea „uniatilor” cu Roma, a fost asigurata de un episcop sarb, pina tarziu!Asa s-au sarbizat nume de familie si de botez!

  3. Micile urs. Statul asta artificial, ROMANIA, a fost și este locuit de români. Ungurii putini, venetici, au fost și sunt minoritari in Transilvania.De Banat nici nu are rost sa vorbim . Faci parte dintr-o sterpe urâtă și desconsiderată de toți vecinii. La următorul război se va rezolva problema. O Europa fara voi va fi o Europa fericită.

  4. Historia…Episcopul Atanasie Anghel,proaspat hirotonit la Bucuresti,primeste recomandarea (scrisa)ca in bisericile din Transilvania sa se slujeasca in „greceste sau slavoneste”,”limba romana fiind putina si saraca”…asadar,romanii nu mai aveau voie sa vorbeasca nici macar cu sufletul lor in limba mamei chiar nici in Casa Domnului

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.