60 de mil. €, lucrări de reabilitare la infrastructura de irigații

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a scos la licitație în SICAP un contract de 309 milioane lei pentru lucrări de reabilitare infrastructură de irigații în mai multe zone din sudul țării și Moldova.

 Lot I – „ Reabilitarea staţiilor de pompare de bază SPB L1, SPB PS a staţiei de repompare L2 a canalelor de aducţiune şi de distribuţie din amenajarea Sadova – Corabia, judeţul Dolj” Lot II – „ ,Reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA Dumescu, a staţiilor de repompare SRP Stăvârna, SRP Manta şi a canalelor de aducţiune Cao Lunca şi CA0 Stăvârna, din amenajarea de irigaţii Gostinu Greaca Argeş”, judeţul GR; Lot III – Elaborarea documentatiei de proiectare faza PAC+PAD+POE+PTE+DE+AT la pachet cu executia lucrarilor pentru obiectivul de investiții “Staţia de pompare SPA Dămienesti – Drăgești pentru alimentarea cu apă a ploturilor SPP1 Bătrâneşti şi SPP2 Dămieneşti din amenajarea de irigaţii Dămieneşti, jud. Bacău” Lot IV – „Amenajrea terenurilor afectate de eroziune în adâncime, alunecări de teren și exces de umiditate în zona Călimănești jud Valcea” Lot V – Reabilitare conducte îngropate ce se alimentează din canal Vest: derivația 1 canal Vest, derivația 2 canal Vest, derivația 3 canal Vest, derivația 4 canal Vest din amenajarea de irigații AHC Câmpia Buzăului – Canal Vest, este descrierea licitației.

Ofertele se deschid în 23 mai.

Anul trecut, Guvernul anunța că a alocat 1,5 miliarde euro pentru irigații, până în 2027.  „Astăzi în ședința de Guvern a fost aprobată lista pentru amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Totodată, și modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii prinicpale de irigații din România în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027. Mai concret, cu această finanțare va crește viabilitatea economică a sistemelor de irigații, amenajându-se chiar sisteme noi, de la 101 la 189, ridicându-se astfel de la 1,8 milioane de hectare susprafața irigată a României la 2,6 milioane de hectare”, declara purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

Conform acestuia, se prevede și înființarea a 50 de amenajări de desecare și drenaj pentru 695.000 de hectare și creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89, inclusiv canalul Siret-Bărăgan, în prima sa etapă, la 156.

„Modificarea perioadei de implementare a planului național de irigații până la sfârșitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul Național Strategic, urmând ca să fie sprijinite investițiile și în infrastructura secundară de irigații, dar și investițiile în sisteme de irigații la nivelul fermei cu 500 de milioane de euro din bani europeni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1095 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Când vor fi gata în anul 2027 vor fi scoase toate aceste terenuri irigate la licitație pentru străini adică italieni, olandezi, elvețieni, germani, polonezi, cehi, maghiari, arabi golf oricine numai români să nu fie. SRI prin ONG-urile dușmane și DNA pregătește terenul pentru finalul de an 2027 ca românii să fie excluși. Oroarea de Patria.

  2. Se vede ca Romania are (din nou) un ministru la aricultura dupa toate giurumelele useriste si pedeliste ale lui Johanis. Aia daca nu au sabotat, nu au facut nimic bun pentru tara si romani. Rusine Ciolacule, ca l-ai tinut pe tusa pe Daea. Poate ca ai avut dreptate, Daea nu este din aluatul vostru alterat.

  3. Prima urgenta este finalizarea canalului Siret- BARAGAN. A fost gandit si proiectat de specialistii (adevarati) ai lui Ceausescu. Slugile securistilor lui Ashtalosh l-au abandonat inca din timpul lui Petre Roman, Saniuta si Nastase desi era tot mai previzibil ca painea tot mai scumpa pe glob va fi cheia succesului unei Romanii dezindustrializate salbatic. Agricultura intensiva pe mari suprafete este salvarea Romaniei de la foametea in care ne-a bagat Johanis cu slugile sale.

  4. @ catavencu.Corect.Romanii vor fi exclusi.Vom trai si vom vedea.

  5. Dupa ” rotativa ” s-ar putea sa se schimbe ministrul, iar irigatiile sa se faca dupa metoda japoneza ” nakaka-yakana „.

  6. Eu intreb un singur lucru. Dupa 89 sistemul de irigiatii din Romania nu era chiar de neglijat. STateam chiar foarte bine. S-au desfiintat CAP-urile si totul s-a furat crunt, pana la teava si robinet. Doar fundatiile statiilor au mai ramas. Acum dupa legea 10 din 2000, au mai capatuit alte mii de statii de acest gen, că de, omul era proprietar pe bucata de teren. Acum tot ei dau in arenda terenurile, la marii producatorii, statul le mai da si niste subventii ca cica nu lasa terenul in paragina si tot statul sa le faca sistem de irigatii sa nu stea la mila zeului ploii. Serios. Asta vi se pare agricultură performantă, sau agricultura alimentata din buzunarul statului care se imprumuta in ritm inimaginabil cu toate ca el nu mai are acoperire pe cheltuieli de zeci de ani. Cum avem baietii destepti din energie, care si-au facut zeci, sute de hectare de statii de panouri eoliene, tot asa si astia vor sa produca mii de tone, dar nu baga bani in irigatii. Sa bage statul, statul ala care se imprumuta miliarde de euro pe an, cand are datorii de aproape 50% din PIB, daca nu cumva l-a depasit.

  7. Neclar ale cui sunt terenurile agricole. La fel, când se consolidează litoralul, ale cui sunt hotelurile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.