Acorduri muzicale

Seara Mozart deschide anul 2015 pentru Orchestra Naţională Radio!

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică cu adevărat divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări (41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian şi orchestră, opere, sonate etc.), este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie, la ora 19.00, la Sala Radio.

Seara Mozart pe care v-o propune la început de an Orchestra Naţională Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare, aplaudat nu numai în ţară, ci şi pe marile scene internaţionale, cel mai recent succes de acest gen fiind concertul de Anul Nou dirijat la Baden Baden (Germania), eveniment prezentat de soprana Angela Gheorghiu.

Concertul de la Sala Radio va debuta cu una dintre cele mai îndrăgite partituri lirice: Uvertura operei Nunta lui Figaro. Opera este considerată de alţi mari compozitori, ca Wagner sau Brahms, o capodoperă a perfecţiunii muzicale. Figaro, Suzana, Contesa Rosina, Contele Almaviva, Cherubino, Bartolo ş.a., neuitatele personaje ale comediei spumoase create de Beaumarchais, prind viaţă în imaginaţia publicului prin sonoritatea inegalabilă, printr-un crescendo plin de viaţă al celebrei uverturi mozartiene.

Veţi asculta de asemenea Concertul nr. 4 în Re major pentru vioară şi orchestră, compus de Mozart la vârsta de doar 19 ani, un moment la care în general tinerii abia ies din adolescenţă. Lucrarea reflectă implicit şi performanţele extraordinare ale artistului ca violonist şi solicită o mare virtuozitate tehnică din partea muzicienilor care o abordează. De această dată, veţi asculta concertul în interpretarea Cristinei Anghelescu, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Dirijorul Tiberiu Soare şi Orchestra Radio

Prezenţă activă pe toate scenele din România, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, înTaiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud etc.

Seara se va încheia cu Simfonia nr. 39, compusă de Mozart la 32 de ani, cu 3 ani înainte de trecerea sa în nefiinţă, un moment marcat de dispariţia prematură a fiicei sale Therese, de probleme materiale şi de insuccesul la momentul respectiv al operei sale Don Giovanni, nefericire ce a determinat probabil alternări de stări emoţionale în linia melodică a simfoniei.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical dinţarăşi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Turneu de succes în Franţa al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu

Orchestra Filarmonicii din Sibiu

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu s-a întors recent din turneul pe care îl face an de an în timpul sărbătorilor de iarnă în Franţa (Salon de Provence, Nevers şi Bagnols-sur-Cèze).

Sub conducerea dirijorului François Robert Girolami şi însoţiţi de Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, membrii orchestrei sibiene au prezentat publicului francez trei concerte cu un program special, ce a cuprins valsuri, uverturi, coruri din operete şi polci semnate de J.Strauss, G.Donizetti, G. Bizet, J. Brahms sau G.Verdi.

“Am cântat în faţa publicului francez pentru a 25-a oară. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a fost primul ansamblu din Europa de Est care a concertat în vest după căderea Zidului Berlinului şi acest lucru s-a petrecut în localitatea Salon de Provence din Franţa“, a declarat dirijorul François Robert Girolami.

Succesul s-a repetat şi la Sibiu. Acelaşi program cu care orchestra sibiană a realizat turneul în Franţa a fost prezentat în faţa a peste 1.000 de melomani sibieni, în zilele de 9 şi 10 ianuarie, la Sala Thalia. De această dată însă, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiua fost condusă de dirijorul Leonard Dumitriu. Chiar dacă evenimentul de la Sibiu nu are longevitatea celui din Franţa, pentru public el a devenit un concert de tradiţie şi care nu trebuie ratat. ”Este o mare bucurie să avem şi noi, sibienii, ceva din magia Concertului vienez de Anul Nou, la noi acasă. Nu ştiu cine a făcut selecţia pieselor din program, dar a fost minunat”, a declarat un spectator la final.

Următorul concert simfonic al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu va avea loc joi, 15 ianaurie, şi va avea în program lucrări semnate W.A.Mozart, J. Brahms şi J. Sibelius.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.