Adio sprijin pentru prețurile la energie!

Comisia Europeană a recomandat miercuri ca toate guvernele statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, în ideea de a echilibra finanţele publice şi a respecta regulile fiscale în 2024, relatează Reuters.

„Toate statele membre ar trebui să elimine măsurile de sprijin în domeniul energiei, aflate în vigoare, până la finele lui 2023”, a anunţat executivul comunitar în recomandările sale anuale, a căror îndeplinire are un impact asupra obţinerii de granturi europene de la Fondul de relansare.

„În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se mai arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

Majoritatea statelor membre UE au introdus anul trecut diferite măsuri destinate să contracareze impactul preţurilor crescute la energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze.

În contextul actual, însă, când preţurile la energie sunt din nou la un nivel redus, un astfel de nivel de sprijin este nesustenabil şi ar însemna că multe state membre nu vor fi în măsură să îşi respecte limitele privind cheltuielile primare nete recomandate de Comisie în cadrul unei reforme a regulilor fiscale UE, care este negociată în prezent de guvernele statelor membre.

Comisia Europeana a formulat miercuri trei recomandări specifice de ţară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023.

Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situaţiei de deficit public excesiv în România până în 2024, şi întărirea poziţiei externe a României.

În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, şi să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului. „În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, se arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

De asemenea, România trebuie să menţină investiţiile publice şi să asigure o absorbţie eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare şi rezilienţă dar şi a altor fonduri europene, mai ales pentru a susţine tranziţia ecologică şi digitală. Pentru perioada de după 2024, România ar trebui să urmeze o strategie fiscală pe temen mediu de consolidare graduală şi sustenabilă, combinată cu investiţii şi reforme care să permită o creştere sustenabilă mai mare şi o poziţi fiscală prudentă.

Cea de-a doua recomandare vizează asigurarea unei guvernanţe eficiente şi întărirea capacităţii administrative pentru a permite o implementare rapidă a planului de redresare şi rezilienţă. În acest sens este menţionată o finalizare rapidă a capitolului REPowerEU, în vederea începerii rapide a implementării sale. De asemenea, România trebuie să continue cu implementarea rapidă a programelor de politici de coeziune, care sunt complementare cu sinergiile din planul de redresare şi rezilienţă.

Cea de-a treia recomandare a Comisiei este reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi accelerarea tranziţiei la energia verde, în special printr-o extindere mai rapidă a energiilor regenerabile şi îmbunătăţirea capacităţii reţelelor astfel încât noile capacităţi de producţie să poată opera pe piaţă. României i se recomandă să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică şi eforturile privind renovarea energetică a clădirilor, inclusiv prin oferirea unui acces mai bun la informare şi soluţii de finanţare sustenabilă. De asemenea, România trebuie să îşi îmbunătăţească eforturile destinate dobândirii de compenteţe necesare în cadrul tranziţiei energetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8553 Articole
Author

29 de Comentarii

    • Se trece de la economia sorosist-comunista subventionata de stat prin imprumuturi la economia reala de piata? Acum se vedem cum e fara gazul si petrolul rusesc vandut de barbarii aia de rusi la preturi mici ca sa ne santajeze cu nivel de trai ridicat si pruduse competitive! Sa-i lasam pe fraierii aia de chinezi sa se lafaie in gazele rusesti si sa o duca bine!

  1. Atunci sa faca bine statele care pana acum au platit diferenta intre pretul platit de consumatori si cel cerut de furnizori sa elimine toti parazitii din lantul economic aflat intre producerea si consumul energiei astfel incat preturile sa scada la un nivel rezonabil pentru consumatori. Si sa impuna prin lege un procent maximal de adaos comercial.

  2. Deci s-ajunge UNDE s-a voit ?
    Cumpara UE arme americane ? 😀 😀 😀

  3. In lume, pretul a coborat ajungand sub cel de dinainte de „criza”. In Romania, mafia nu renumta la miliarde in timp ce romanii mor din pricina stresului iar economiei i s-a cantat prohodul.

  4. Incepe razboiul in Europa. Uniunea Europeana nu prinde sfirsitul acestui an!

  5. Cererea mi se pare normala, fireasca, de bun simt si chiar fireasca, de bun simt si normala.
    Salariile si chiar lefurile sunt aliniate la nivel Vest si orice inspector scolar isi permite sa inchirieze un avion catre Brazil.
    Ca multi ma invidiaza ca arat asa tanara in rochitele mele este o alta poveste asupra careia voi reveni cu placere.

  6. Acum 30 de ani exista un singur RENEL , cu o producție medie de 12000 Mw. A venit economia de *piața și la început contabilii și juriștii. în locul inginerilor ( acum tatuații și *guriștii) au decis că energia ELECTRICA este o marfa , CA ȘI Coca -cola sau cartofii , desi nu poate fi depozitată iar transportul este instantaneu. (Consumul este simultan cu producția se intercondiționează tehnic și nu comercial . Sub oblăduirea străinătații ( care avea tot interesul să distruga SISTEMUL ENERGETIC NATIONAL, pt. alichida ultima ramură economică cu balanță pozivivă) , RENEL s-a spart în zeci de entități , majoritatea acaparate de capitalul extern , care astfel au permis la sute de profitori ( de la buticari și *milițieni la șoferi și coafeze ) să devină directori analfabeți, manageri , secretare , etc. Toată această *spumă înveninată * este plătită de consumatorul final , casnic sau productiv ( care la rândul său transferă costurile în produsul final . Profiturile uriașe ale multinaționalelor din domeniu sunt externalizate . În acest timp la TV apar toate slugile multinaționalelor , care au pus la cale și votat Legea Guvernanței corporative , prin care se va scoate din patrimoniul national ultimele capacitați energetice – Hidroelectrica, Nuclearelectrica , CEO, Transelectrica , Electrica .Compensările de preț de la BUGET , au fost date multinaționalelor tot din banii cetațenilor români și au luat calea străinătăți. Ele însumează miliarde de Euro , sume cu care s-ar fi construit și PIF , REACTORUL 3 DE LA CERNAVODĂ.Astfel în loc să se extinda oferta , aceasta este la 6000 Mw – jumatate fata de RENEL- restul import . Asta e *economie de piață ? OBOR!

  7. Mamaligarii dorm! Ciolacu vrea sa ii cocoseze cu impozite, sa vedem de unde vor plati curentul. saracie maxima urmeaza.

  8. Preaspurcață Comisie Europeană, popoarele se vor scutura de tine şi fiecare-şi va apăra ograda sa, fără ca tu, ENTITATE PARAZITĂ, să mai ai dreptul de a cuvânta… Jos cu sistemul parazitar suprastatal!

  9. Colonia se va executa că doar e ordin, deci. ‘cu plăcere’, totul pentru război nimic pentru pace !

  10. Victor, politruc obraznic, la voi ordinul este „dezinformati!panicati! MINTITI!, poate mai mor unii de infarct de la atata stres!”. Sa-ti fie rusine, lepra!

  11. @D.Costin
    -si „transportul” marfii-prin fire!- costa cat producerea sau mai mult!!!!!!!!

    propunem re-introducerea pedepsei cu moartea
    aplicabila si prin scanul electric!

  12. Comisarii sovietici de la varful ue au facut praf si pulbere sistemul energetic european.acum recomandarea este ca oamenii sa plateasca oalele sparte de bruxelezii schizoid climatici.pai nu va e rusine tovarasi???oricum,s-a dat ordin,deci dragi romani pregatiti potofelele!ue am vrut,ue am primit!

  13. UE dă (editat) la săraci. Las că la iarnă vă veți încălzi cu o portie de supă din greieri asortată cu gândaci de bucătărie congelați, la lumina unui opaiț. Și nu uitați să sclipociți din telefoane în piața Victoriei. Neam de slugi din moși strămoși…

  14. Transportul ca transportul , dar să vezi cât costă *emiterea unei facturi sau o *semnătură AUTORIZATĂ prin ^voce și talent …

  15. Pai da ,slava ucraina și pensii speciale , că de astea aveți bani ciocoilor… Forța AUR ✌️

  16. Sa imi bag ceva in creierul acestor escroci politici de oriunde, mai ales din h.ue! De ce nu recomanda cresterea costului vietii cetateanului=salarii si pensii conform standardelor anului in curs pentru a nu mai fi catalogat vulnerabil? Mi-e scarba de latraii bogati care halesc si arunca cu vinovatii fara limita in cei mentinuti in saracie prin lege!

  17. Cu cardul la energie pot sa-mi cumpar panouri solare ? Azi mi-am cumparat 13 sepci si-mi ajung pans la 95 de ani !

  18. Cei de la case care au incalzirea pe gaz vor vedea adevarata fata a „preturilor marca UE”. Constat cu uimire ca nimeni nu prea citeste facturile in Romania , am discutat cu prieteni si nimeni nu are imaginea cati bani a dat guvernul pe preturile nesimtite ale gazelor , in conditiile in care sunt gaze in Romania … O vor vedea in iarna aceasta daca aplica „directiva binefacatoare” a UE.
    Ce mai cautam in organizatia asta ? Or sa impuna iar vize (dar cum au nevoie de muncitorii romani le vor elibera usor), banii care vin de acolo sunt oricum in mare parte imprumutati , iar marile investitii se vad ( va dau doua exemple de combinate chimice care sunt oprite : Rm Valcea si Pitesti)… In plus ministru de externe „Aiurescu” decide cu de la sine putere ca Romania sa nu mai aiba drept de veto , deocamdata pt aparare si politica externa , deocamdata.
    Nu ii iubesc pe rusi , dar nici cu occidentalii nu mi-e rusine , daca nu incepem sa ne aparam interesele va fi foarte rau de fundul nostru . Romania trezestete ! Iesi in strada cere-le capul imbecililor de la guvernare !

  19. La curent am pe undeva la 170 de lei cu prețul subvenționat. Nu știu cât ar fi întreg, dar la gaz, o casa de 80mp prin februarie am platit vreo 600-700 delei iar prețul facturii fara subvenție era 1400 de lei. Asta e jaf la drumul mare. Acum s-a ieftinit la nivelul din august 2021, așa și? Inflația a fost produsa, ne afectează pe toți. Piata trebuie reglementată la stânga să dispară burse, băieți deștepți și alți intermediari, altfel ne scufundam.

  20. Banca mondială cere trecerea la impozitul progresiv ca România să poată susține deficitul excesiv. Viitorul suna bine!

  21. Ajutorul pentru energie, nu a fost decat o frectie haznaliano librala, pusa in opera de tradatorul Virgil Popescu, o puslama cu ochelri, un vandut OMV-ului, un tradator de tara cu staif de prost

  22. Ajutorul pentru energie, nu a fost decat o frectie haznaliano librala, pusa in opera de tradatorul Virgil Popescu, o puslama cu ochelari, un vandut OMV-ului, un tradator de tara cu staif de prost

  23. Nu se da scazamant la intretinere la bloc doar scazamant la bloc la Lumina SI gaze iar preturile sunt mici doar de 20 lei SI 30 lei la Lumina .

  24. Cred ca era si timpul, alminteri preturile normale la energie nu o sa mai dea inapoi! Aceste masuri au facut protectie unei parti din populatie, dar a imbogatit marii distribuitori si producatori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.