Antena 3, „în apărarea președintelui Klaus Iohannis”

Desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier a răsturnat taberele care combat politic la televizor și pe internet. În vreme ce aliații de până acum îl critică pe Klaus Iohannis pentru desemnare, adversarii tradiționali din presă îl laudă pe șeful statului.

Radu Tudor, jurnalist Antena 3, post TV cunoscut ca un critic al lui Iohannis, îi ia apărarea președintelui și sare la gâtul celor care i-au contestat decizia.

Potrivit lui Radu Tudor, președintele a luat miercuri o decizie în litera și spiritul Constituției.

„O majoritate parlamentară ușor verificabilă propune un premier. Al 4 lea în 12 luni, ceea ce reprezintă un gest de iresponsabilitate politică. Dar nimic ilegal sau neconstituțional. Klaus Iohannis explică simplu și clar, aproape nemțește, că legea fundamentală nu-i dă alta opțiune, după consultări, decât să accepte propunerea majorității. Democratic și constitutional. Din acel moment, asupra președintelui Klaus Iohannis se declanșează un atac furibund pe internet și unele televiziuni. Pe pagina sa de Facebook dar și pe alte pagini, Klaus Iohannis e jignit grav, sunt proferate amenințări directe, fără ocolișuri. Este înjurat ca la ușa cortului. Moderatori de televiziune – care au fost generoși cu Iohannis chiar și când merita să fie criticat – parcă au turbat. “Sa se ducă să doarmă la Sibiu ! Să ne lase ! Nu mai câștigă alegerile de la anul ! Marele neamț de la Sibiu e pus cu botul pe labe” Și multe alte afirmații de acest gen, categorice, dure, ca un pluton de execuție. Această furie oarbă, această campanie irațională, această spirală a intoleranței bolnave care domină în ultimii ani societatea românească îl atinge și pe Klaus Iohannis. De ce? Pentru că a respectat Constitutia? A spus-o chiar el calm, fără derapajele bahice, cu ochii exoftalmici și fața vânătă de nervi a predecesorului sau. Argumentele atacatorilor țin de spatiul extra-legal și extra-constituțional : Dancila e nesuferita, incompetenta, subordonată lui Dragnea, care e penal, e din Teleorman, e șeful ciumei rosii, etc.  E o țară libera, oricine poate exprima opinii pro sau contra unei persoane sau unui partid. Slavă Domnului, e încă democrație în România. Dar unde regăsești în Constituție toate aceste supărări ale unora si altora? Nicăieri. Simpatiile și antipatiile, ura sau dezacordul dur față de o persoană sau alta nu sunt menționate în nici un capitol. Există capitolul incompatibilităților, explicate clar. În momente atât de cruciale precum numirea unui premier, nu te poți raporta decât la Constituție. Nu la strada, nu la Facebook, nu la ce spune unul și altul”, a scris Radu Tudor într-o postare intitulată „În apărarea președintelui Klaus Iohannis”.

În opinia acestuia, Iohannis trebuie „susținut” pentru decizia sa.

„Simt nevoia unui mesaj de solidaritate cu un om, întâmplător sau nu președinte, pentru că și eu sunt injurat și jignit de ceva timp pentru că îmi permit libertatea de a critica PSD, a spune ce cred eu că nu e în regulă cu guvernarea, majoritatea și deciziile unor lideri din acea zonă politică. L-am criticat pe Klaus Iohannis și o s-o mai fac. Am exagerat în 2014 la alegerile prezidențiale cu partizanatul și o greșeală recunoscută sper că e măcar pe jumătate iertată. Au trecut mai bine de 3 ani de atunci. Dar ce se întâmplă azi la adresa președintelui României – singurul reper de stabilitate decizională și comportamentală azi, într-un balamuc ce poate deveni periculos pentru țară oricând – mi se pare prea mult. Ce se întâmplă în jurul țării noastre, pe continentul european și chiar peste ocean devine îngrijorător. Când a coborât în stradă strigând împotriva guvernului țării sale, am spus că președintele a greșit. Destul de apăsat. Altădată l-am apreciat public pentru decizii luate împreună cu Eduard Hellvig, un personaj obsedat de echilibru și normalitate. Azi, când Klaus Iohannis respectă Constituția și este înjurat copios pentru asta, simt nevoia să o spun clar și limpede, indiferent cine se va supăra: președintele a procedat corect, constituțional și democratic.  Pentru asta trebuie susținut. Avem nevoie de oameni de stat, vreau să cred că am depășit vremea saltimbaniclor populiști care au dus nava la cheu plină de găuri și cu echipajul vânăt la ochi”, conchide Tudor.

Aprecieri similare au fost făcute miercuri seară și de alți jurnaliști Antena 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioana Radu 8535 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Am fost un fan al postului de televiziune ANTENA 3, dar acum dezavuez acest post, deoarece prezenta unora ca Radu Tudor, Dana Grecu care au o lipsa totala de bun simt , acestia criticand pe nedrept unele cazuri reale, fiind cotati ca ziaristi cu probitate morala negativa

  2. „Secretul” consta in faptul ca nici „partidele” (adevarate gasti sau coterii, cum doriti sa le spuneti, care functioneaza pe criterii de haite mafiote), nici presedintia, nu fac ABSOLUT NIMIC de capul lor. Adevaratii papusari (interni sau externi), ramasi in umbra, sint cei care decid (in cazul de față dar si in anterioarele numiri de premier). Eu as face o paralela intre ceea ce se intimpla in Romania, deseori cu niste decizii ce ni se par absurde sau ineplicabile, si ceea ce s-a intimplat anul trecut in Franta cu alegerea lui Macron, atunci cind TOATE partidele, intr-un mod cel putin „bizar” (?), prin prezentarea unor candidati extrem de slabi (partidul socialist francez), compromisi prin fapte la limita penalului (centrul dreapta) sau incoerenti (Frontul National) nu au facut decit sa-i creeze culoar favorabil actualului „presedinte” (??!!), in realitate o jalnica marioneta (am facut aceasta digresiune pentru ca este probabil modelul dupa care se vor desfasura si viitoarele alegeri prezidentiale in Romania).

  3. Dar cine e acest radu tudor de i se dă o asemenea importanță ? Asemănător i se umfla ratingul și celuilalt jurnalist , c.t.popescu , până și-a dat seama lumea că nu este decât un eșuat . Și în general , de ce li se dă atâta crezare unor persoane care turuie continuu vrute și nevrute . În schimb , personalități notorii , cu ani grei în spate de înalte școli sunt dați uitării . Tocmai mi-am înprospătat cunoștințele despre Ioan Slavici pe care Agerpres îl onorează cu o sinteză . Iar noi căscăm gurile la alde radu , lili , cornaliu , mircea , ioana , ș.a.

  4. Nu ati inteles nimic! Radu Tudor „nu il apara pe Johannis” ci arata câta nesimtire poseda cei care, pâna mai ieri, erau de partea sa! Pt acesti oameni nu esti destul de bun decât daca esti de acord cu imbecilitatea lor!

  5. Radu Tudor e o paparuda, gen Rares Bogdan. Doi fanfaroni narcisisti exzaltati cu ochii atintiti, precum nebunii, in oglinda televizorului, atenti la freza si la baticul de la gat. Un paduche ce se crede interesant si buricul pamantului asa cum se credea odinioara si Dana Grecu, pana a sictirit si scarbit o tara intreaga. Alo, Grivco, da afara idiotul asta care enerveaza lumea. Cat despre decizia Plavanului, a primit ordin de la Departamentul de Stat, Printul Charles si „Bini” sa-l abandoneze pe nerusinatul si mincinosul de Tudose. Asta-i tot…?!

  6. Intr-o lume anormala, normalul devine anormal.E prea mult sa-l lauzi pe KWI ca a procedat normal desemnand-o ca premier pe Viorica Dancila. A procedat conform Constitutiei Romaniei pe care a jurat sa o apere.De fapt, in cei aproape trei ani de domnie, KWI a facut doua lucruri bune: 1.-a coalizat toate partidele parlamentare pentru 2% din PIB la aparare si 2.-a desemnato corect si imediat pe Dancila ca premier.Mai stiti si altele lucruri bune?

    • Daca ar pleca acasa, la Sibiu, pentru a creste oi si a produce brinza (ca la Cotroceni, vorba aia, mare brinza n-a facut), asta ar fi al treilea lucru bun !

  7. modul în care a abordat joianis propunerea psd este cel puţin bizar, având în vedere că istoricul relaţiei psd -preşedinţie ne spunea, clar şi răspicat, cu totul altceva decât armonia subită în gândire. Poţi crede că cel din deal a dat cu piciorul tuturor relaţiilor politico-sociale, de dragul democraţiei şi al Constituţiei? Greu de de înghiţit. Noroc că are balta guvizi, din plin…

  8. Antena3 are mare dreptate.
    Marii deontologi nu l-au criticat pe neamtul de la Cotroceni cand ne spunea ca el nu vede nici un stat paralel, cand incalca Constitutia si mergea la un miting neautorizat impotriva Guvernului, cand refuza Premierul desemnat de o majoritate parlamentara … etc.
    In schimb … ce sa vezi, il critica atunci cand respecta Constitutia. Dar in rest … ei sunt cu statul de drept.
    Acum vedem clar ca deontologii si aia cu diez in fata aproba doar abuzurile justitiei si sunt disperati ca PSD nu mai permite abuzurile astea (mai ales cele ale procurorilor).

  9. Bai Alcibiade , tu cind ai fost tocmi ca postac , nu ai dat nici un test ? Pai toata presa a relatat , a dat poze , ca Dady a mincat sorici cu Kovesi si a jucat tenis cimp cu Coldea , IAR TU SPUI ca Tudose este mincinos ? PLEACA naibii , ca avem nevoie de postaci inteligenti , nu de semidocti superficiali , care irita cititori !

    • Mai „postac calificat”, ce are coada vacii cu stampula prefecturii…?! Te trezesti in vorba precum curca-n craci mirata cum a ajuns acolo…?! Si pentru ca nu vreau sa te las cu ochii-n soare vezi doar ultimele fitilisme si imbarligaturi ale amicului tau privind „restructurea guvernului” pe persoana fizica, de parca era guvernu’ mostenit de la masa si tasu si mai nou cum l-a pacalit pe B.Chirieac cu „refuzul” chestorului Ionita care a exasperat o tara si o lume intreaga. Ai,! Dixi…?! De aia va miscati in „cerc” precum oaia kakie, „postacule”, pentru ca plecati pe fenta si aterizati in „freza”…?!

  10. Vazand multe comentarii atat ale politicienilor, jurnalistilor dar si ale oamenilor simpli care comenteaza si ei mi-am dat seama ca un numar foarte mare de romani nu inteleg cum se formeaza si cum anume functioneaza Guvernul intr-o republica semiprezidentiala.

    In republicile semiprezidentiale, la fel ca in cele parlamentare, Guvernul nu este format de catre presedinte ci de catre partidele parlamentare. Daca un partid are majoritatea absoluta atunci automat el guverneaza. Daca nu exista nici-un partid care sa aiba majoritatea atunci se poarta negocieri pentru formarea unei coalitii care sa poata forma Guvernul (adica mai multe partide care impreuna au majoritatea absoluta).

    Presedintele, intr-o republica semiprezidentiala, nu decide carui partid, alianta sau coalitie sa ii incredinteze guvernarea, partidele decid singure. Mar rog de multe ori presedintele este liderul din umbra al unui partid si in cazul asta se poate implica si el (mai pe ascuns) in procesul de negociere in vederea formarii coalitiei majoritare, insa in final nu el decide ce partide vor guverna tara.

    Aceasta proasta intelegere a modului de functionare a regimului semiprezidential (care mosteneste multe dintre caracteristicile sale de la regimul parlamentar) a dus la aceste atacuri la adresa presedintelui. Presedintele insa nu a facut altceva decat sa respecte Constitutia si deciziile CCR (ma rog o motivare unei decizii in care se spunea ca presedintele nu este factor decident in procesul de desemnare a premierului).

    Antena 3 are perfecta dreptate sa ii ia apararea presedintelui. Si eu ii iau apararea desi nu sunt un sustinator al lui.

  11. Herr Dragnea nu a ajuns sa inteleaga faptul ca guvernarea PSD are alt scop, nu acela de a-si salva lor pielea de la puscarie. Toti prim ministrii propusi au avut un astfel de scop, iar acum Herr Klaus le da mana libera. Pacat! La alegerile de anul viitor voi vota pe oricine altul decat pe sas. In acest sens imi voi retrage votul pe care i l-am oferit, dupa mai bine de patru ore de asteptare la coada unui consulat romanesc din vest. In loc de presedinte jucator, avem unul schior, care face slalom printre dusmani, in loc sa-i infrunte. Rau ati ajuns, Herr president, daca va lauda Antena 3!

  12. Ieri am asistat la un adevarat ” regal ” de televiziunile. La A3, R.T. doar ca n-a plans de durere. La „b1 „, au aparut o ” socioloaga ” si un individ cu cioc, care n-au scos-o pe Dancila din ” taranca imbracata prost „, dupa care, alti doi mascarici de serviciu au latrat cu foc. De RTv nu mai vorbesc, o adevarata mahala. Dar cel mai mult mi-a placut de ” Realitatea „. A fost un cor de urlete si invective, marca Rares B. Nu sunt fan PSD, dar nu pot sa nu remarc zvarcolirile fiarei securiste. Mai rasfirati baieti, mai rasfirati…

  13. Da, Ioana Radu, asa este.Johannis a respectat Constitutia si democratia. Partidul care-a câstigat alegerile formeaza guvernul. Si faptul ca prim-ministrul desemnat e-o femeie, fata de fanfaronii barbati de pâna acuma, cred c-are sa-i aduca si-un plus practic situatiei, ceva gospodaresc de care România are, dupa ’90, o imensa nevoie.

    • Rashelo acopera-te! Nu te mai amesteca in ciorba noastra, vezi de falafelu` tau!

  14. constitutia nu zice (din pacate) ca prim-ministrul romaniei trebuie sa fie o persoana competenta, care sa se priceapa la ceva, cu care poti iesi in lume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.