ArcelorMittal, mutare pe piaţa siderurgică din România

Grupul siderurgic ArcelorMittal va vinde combinatul de la Galați pentru a putea cumpăra producătorul italian Ilva, cea mai mare oțelărie din Europa. Informația a fost făcută publică chiar de către ArcelorMittal după ce de o lună au circulat în spațiul public date legate de o posibilă vânzare.

”Compania a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, au anunţat reprezentaţii ArcelorMittal. Aceștia spun că propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale şi aprobării Comisiei Europene dar şi al concluziilor informărilor şi proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale şi cel la nivel european. ”Orice vânzare va fi condiţionată de finalizarea achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal. Se aşteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018”.

Este o concesie

Vânzarea combinatelor înșirate în comunicatul ArcelorMittal, inclusiv cel de la Galați, este o concesie pe care compania numărul unu de pe piața mondială a oțelului, în spatele căreia se află miliardarul britanico-indian Lakshmi Mittal, pentru ca autoritățile europene de concurență să aprobe achiziția combinatului siderurgic Ilva, din Taranto, după ce guvernul de la Roma a lansat un proces de atragere a unui investitor strategic. Această unitate producea la un moment dat de 4,5 ori mai mult oțel decât la Galați însă a fost implicată în 2012 într-un scandal de poluare fără precedent.

Magistrații au decis sechestrarea de la acționari, familia Riva, a unor active în valoare de 8,1 miliarde de euro. Din această cauză combinatul a căzut iar salvarea sa a venit în 2017 când guvernul italian a aprobat vânzarea Ilva către un consorțiu condus de ArcelorMittal. Numai că o asemenea achiziție ar fi dus la creșterea puterii ArcelorMittal, și așa foarte ridicată, fapt ce nu ar fi rezonat cu criteriile de concurență ale Comisiei Europene. Astfel, în noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă tranzacţia încalcă sau nu regulamentele antitrust.

Cel mai mare combinat siderurgic

Așa s-a ajuns ca în schimbul Ilva, ArcelorMittal să ofere spre vânzare alte combinate. Ilva şi Galaţiul sunt destul de apropiate în ceea ce privește producția, însă diferite la piețele de desfacere, Galațiul concentrându-se pe piața turcă. De asemenea, la Galați, unitate care este la rândul ei una dintre cele mai mari din Europa, se află în centrul unui amplu program de investiţii, ceea ce îi ridică prețul.

ArcelorMittal Galaţi, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzacția a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari. Începând cu 2004, Sidex Galați este parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N. V.

Cum s-a ajuns la profit

După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați. La momentul privatizării, compania producea pierderi de 1 milion de dolari pe zi, datorită căpușării. Dezcăpușarea a adus combinatul la profit în doi ani după privatizare, fără ca proprietarul să facă investiții semnificative. Tranzacțiile bazate pe barter au fost eliminate complet, imediat după privatizare. S-au creat relații de afaceri directe cu toți marii consumatori de oțel din România, iar la nivel internațional, compania a beneficiat de rețeaua grupului. Sidex a fost un punct nevralgic al negocierilor României cu Uniunea Europeană la unul dintre cele mai dificile capitole, Concurența.

Pentru că era vorba de ajutoarele de stat acordate combinatului siderurgic, Uniunea Europeană a cerut ca acestea să fie eliminate. În ultimii ani Combinatul ArcelorMittal Galaţi a înregistrat o producţie medie de circa 2 milioane de tone de oţel pe an, față de 5 milioane de tone în 2005. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajaţi proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Dacă va fi ras de pe suprafața țării și combinatul de la Galați, despre care aflăm că vinde pe piața turcă piața și nevoile României ne mai preocupând pe nimeni, după ce Hunedoara a avut soarta Cartaginei adică dărâmată din temelie și cu terenul de sub Combinat arat, România va reveni din punct de vedete industria la nivelul începutului de secol douăzeci. Sigur din fonduri europene va fi refăcut Castelul Huniazilor mândria regalități ungurești. Urmează renovarea clădirilor grecești din Brăila. Tot ce au construit industrial și civil interbelic și postbelic ronânii care ne-au transformat într-o țară europeanu cu industrie și mai ales personal de înaltă calificare trebuie nimicit.

    • Daca dispare Arcelor Mittal, judetul Galati moare, efectiv!
      La fel Judetul Arges, fara Dacia-Renault si furnizorii de pe platforma, moare de foame!
      Dar, va veni in ajutorul lor Olguta si Dragnea si ii va face fericiti!
      Nu credeti?!

  2. Numai prostii sau tradatorii de tara fac astfel de afaceri cu indienii si de altfel si alte natii unde nu faci contracte serioase pentru propria ta tara!!
    Tradatori si lichele!

  3. Domnule Cosmin Pan Matei,
    Ma asteptam ca un ziar pe care il citesc zilnic si pe care il apreciez alaturi de numerosi citititori pentru articolele publicate bine documentate si cu opinii impartiale, sa nu-si compromita politica editoriala.
    Informatiile pe care dvs. le prezentati, prin care evitati din necunostinta sau din rea credinta sa prezentati cum s-a ajuns ca memernicii care au condus Romania sa cedeze practic fara plata una din cele mai reprezentative unitati ale industriei romanesti catre un demon al epocii Kali-Yuga si sa sustina prin ajutoare de la buget in detrimentul statului, activitatea desfasurata de combinat dupa pomana facuta, nu fac cinste niciunui roman si cu atat mai mult ziarului sub a carui titlu publicati.
    Intamplarea face sa cunosc in detaliu activitatea combinatului de la Galati din ultimii 45 de ani, cu atat mai mult cu cat am participat in calitate de colaborator la proiectul finantat de British Know Fund pentru pregatirea privatizarii combinatului, iar in prezent ma numar printre cei peste 35.000 lei de actionari romani.
    Cand faceti referire la profitul combinatului ma asteptam de la un ziarist de business sa prezentati faptul ca in ultimii zece ani combinatul de la Galati a raportat numai pierderi. Nu este exclus ca in pierderile fictive raportate de combinat sa fie incluse si sponsorizarile practicate de reprezentantii combinatului catre toti jurnalistii care ar putea scrie ceva negativ de combinat.
    S-ar parea ca dvs. va numarati printre acei jurnalisti.

  4. De ce nu amintiti si salariile nesimtite de mici pe care le plateste acest tuciuriu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.