Avertismentul CE: indicatorii economici se deteriorează

bani-moneda-romania-inflatie

Comisia Europeană estimează pentru România depășirea nivelului maxim admis de 3% pentru deficitul bugetar, o temperare a creșterii economice, un salt sensibil al inflației. Conform Prognozei de Primăvară, țara noastră va avea un deficit bugetar de 3,4% din PIB în 2018 și 3,8% în 2019, față de 2,9% în 2017. Creșterea economică va fi de 4,5% în 2018 și 3,9% în 2019, în scădere față de 6,9% din 2017. La finele anului vom avea o inflație de 4,2%, iar în 2019 aceasta va fi de 3,4%. Anul trecut am încheiat cu 1,1%. „Creșterea reală a produsului intern brut a continuat în 2017, determinată de un boom în privința consumului, stimulat de politica fiscală expansionistă. Creșterea se estimează că va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și urmează să crească în continuare în 2018, înainte de o oarecare temperare care va veni în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, în special din cauza creșterii salariilor din sectorul public”, se arată în document.

Comisia Europeană susține că România riscă declanșarea procedurii UE de deficit excesiv dacă va depăși deficitul bugetar de 3%. „Legea unitară de salarizare în sectorul public, adoptată în vara anului 2017, a majorat cu 25% salariile publice brute în ianuarie 2018 și prevede creșteri suplimentare pentru medici și profesori. (…) Se preconizează că deficitul va atinge 3,8% din PIB în 2019, determinat de creșterea transferurilor sociale și a investițiilor publice”, susține CE.

Majorarea salariului minim la 1.900 de lei de la începutul acestui an a împins și creșterea salariului în mediul privat. „Piața îngustă a forței de muncă, împreună cu majorarea salariului minim de 16% în februarie 2017 și creșterea substanțială a salariilor din sectorul public au condus la o accelerare a creșterii salariilor. Compensația medie pe angajat a crescut cu 15% în termeni reali în 2017. Se preconizează că salariile vor continua să crească în 2018, deși într-un ritm mai lent, datorită majorării suplimentare a salariilor din sectorul de stat și a unei creșteri suplimentare cu 9% a salariului minim net, care a intrat în vigoare din ianuarie”, se arată în raport Comisiei.

Referindu-se la inflație, CE atrage atenția că populația este nevoită să plătească mai mult pentru bunurile și serviciile cumpărate. „După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deși a fost atenuată de reducerea TVA și a accizelor la combustibil. Inflația a început să se accelereze în a doua jumătate a anului, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie, acestea din urmă fiind cauzate atât de creșterea prețurilor la combustibili la nivel mondial, cât și de anularea în octombrie 2017 a reducerii accizelor din ianuarie”, se mai spune în raport. CE afirmă că „inflația a continuat să accelereze la începutul anului 2018, deoarece efectul reducerilor fiscale din ianuarie 2017 a dispărut, ajungând la 4% până în martie 2018”.

Economia României se va confrunta cu patru riscuri, conform CE: „Înăsprirea treptată a politicii monetare a băncii centrale ca răspuns la presiunile inflaționiste emergente și la o creștere a decalajului de producție ar putea slăbi perspectivele investițiilor private. Investițiile ar putea fi afectate în mod negativ dacă guvernul va reduce în continuare investițiile publice pentru a-și atinge obiectivele privind deficitul bugetar. Creșterea continuă a costului unitar al forței de muncă, datorată creșterii salariilor care depășește creșterea productivității, poate să reducă exporturile României. În general, incertitudinea cu privire la politicile guvernului ar putea împiedica avansul economic.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

3 Comentarii

  1. E bineee, e foarte bineeeee, s-au dublat salariile parlamentarilor, ale bugetarilor, se dubleaza pensiile amaratilor pana in 2020(an electoral!), e bineeeeeee!!
    Teleormanistanul e bineeee, proclama dl Dragnea la RTV si A3!!!!!

    Ia uite ce bine e:
    http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    NU e prea bine, asa-i?
    Numai ca nici Miahi Gadea si nici Victor Ciutacu NU il intreaba pe Dragnea despre NERealizarile din Programul maret de guvernare, iar Virgula e demult data disparuta!!

  2. Dupa citi doctori docente se perinda prin fruntea tarii si participa constant la traditionala rotatia de cadre, ce de pe vremea lui Ceasca a ramas prezent in practica politica. Duüa atitia „specialisti superscoliti” si plin de doctorate luate la metrii de toate felurile, rid si curcile cit de multe prostii fac alesii. Si pe ce se bazeaza de multumrea lor de munca prestata, si de cita odihna au nevoie ca sa se reculeaga, atunci cind lipsesec de la postul de lucru specificat din fisa postului. Si putin le pasa ca economia merge prost, locuri de munca se fac mai de loc, sau ca populatia saraceste pe timp ce trece. ca doar to prostii care muncesc cu adevarat, le platesc facturile si platesc facturile statului.

  3. cum scrie Pam Pam Matei o prostioara, cum Lili isi pune poalele in cap si intra in delirul cu ciuma rosie.
    Dragilor analizati deficitele din UE din ultimii 5 ani. In afara de Germania mai toata floarea cea vestita a Apusului a depasit granita de 3% la deficit. Asa ca la alegere dragilor Lili si Pam Pam , ori ciocul mic ori mai incet cu pianul pe scari.La asa comentator economic al lui peste prajit asa chibitza Lili, injectia cu ciuma rosie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.