Îngrijorare la PSD

Revoluția fiscală a intrat pe deficit după două luni

Execuția bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,59% din PIB, după ce în prima luna a anului s-a consemnat un excedent de 0,21%. Avem astfel o explozie a cheltuielilor cu salariile, cu subvențiile, cu asistența socială și cu achizițiile de bunuri și servicii, cu 38,5% mai mari față de primele două luni ale anului precedent, în timp ce veniturile bugetului general consolidat raportate la PIB nu au atins nici măcar nivelul din ianuarie-februarie 2016, pe vremea guvernului Cioloș, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor. Comparativ, în primele două din 2017, când la Guvernul era condus de Sorin Grindeanu, a fost raportat un excedent de 397,1 milioane de lei, respectiv 0,05% din PIB, față de 788,1 milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 42,3 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, sunt cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent. Guvernul Grindeanu a strâns doar 4,3% din PIB, iar Cabinetul Cioloș a stat mai bine, cu 4,7% din PIB.

Veniturile fiscale (adică impozitul pe profit, pe salarii și venit, alte impozite pe venit, profit și câștiguri din capital) s-au situat la 21,64 miliarde de lei, comparativ cu 20,84 miliarde de lei în ianuarie-februarie 2017. Raportate la PIB, acestea sunt mai mici, 2,3% față de 2,6%. Trendul este în scădere pentru că în 2016 s-au consemnat venituri de 2,9% din PIB. Veniturile fiscale reprezintă cea mai importantă componentă a veniturilor totale la buget. În cifre absolute, în primele două luni din guvernarea Dăncilă s-au înregistrat creșteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+28,3%) și din veniturile nefiscale (+23,7%). Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% față de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfășurarea de activități cu 22,9%. În ceea ce privește veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creștere de 7,8%. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,2 miliarde lei.

Cheltuieli fără număr

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde de lei, cu 38,5% mai mari față de primele două luni ale anului precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 21,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 136,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,2 miliarde de lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul.

Dobânzile se mențin ca procent în produsul intern brut la același nivel ca în aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,2% din PIB. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,6%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

1 Comentariu

  1. cum ziceam mai deunăzi, ales bules pensii, dragi votanţi şi simpatizanţi, dar nu vă faceţi griji în prag de Paşti, avem ifn-uri fără număr, fără număr…mai ştiţi povestioara aia nostimă cu morcovul plimbat pe la botul măgarului, care aleargă până cade şi moare de bătrâneţe, foame, epuizare şi de puţină disperare… Sărbători fericite made in psd…iliescu, năstase, roman, ponta, dragnea şi băsel…plăvanu’ nu se pune…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.