Medicamentele lipsesc, iar statul cere timp

Bolnavi ignorați de autorități

„Aveți nevoie de acest medicament, pe care, din păcate, nu îl veți găsi la noi!“ „Acesta este un tratament care vă poate salva viața, dar pe care îl găsiți numai în străinătate.“ Acestea sunt replici din ce în ce mai des rostite de medici către bolnavi, care văd cum șansele de supraviețuire le scad astfel drastic.

Atunci când vorbim despre boli grave cum este cancerul, oamenii, disperați, caută diverse soluții pentru a supraviețui: vând lucruri din casă, fac împrumuturi la bănci și cunoscuți pentru a putea cumpăra speranță. Ce fac autoritățile în tot acest timp? Dau din umeri, le complică existența și mai mult, condamnându-i la birocrație, îi dau uitării sau le cer timp. Timp pe care toți acești bolnavi nu îl au.

Vieți cumpărate în străinătate

Sorin este un tânăr de 17 ani care a fost diagnosticat cu cancer osos. Viața lui atârnă de un medicament care acum nu se găsește în țara noastră. Cum viața sa depinde de un tratament complet, părinții acestuia s-au văzut nevoiți să facă împrumut la prieteni și să răscolească Internetul pentru a găsi soluții ca să cumpere medicamentul din străinătate. O singură fiolă costă 78 euro, iar pentru tot tratamentul are nevoie de 45 de fiole. Au găsit medicamentele în Austria și au fost aduse în țară cu ajutorul prietenilor.

Lipsesc sute de medicamente

Sute de medicamente de care depinde viaţa bolnavilor nu se găsesc în acest moment în spitale sau farmacii. Situația este dramatică atunci când vorbim despre boli precum cancer, inumodeficiență sau leucemie.

435 de notificări de retragere a medicamentelor de pe piaţa din România sunt în acest moment înregistrate pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Unele sunt temporare, iar altele, definitive. Pentru cele mai multe, motivaţia este una comercială, adică preţul prea mic cu care se vând în România. Deşi sunt atât de multe, producătorii spun că numărul lor va continua să crească.

Exportul paralel

Aşadar, cea mai importantă cauză a lipsei medicamentelor este exportul paralel, o chestiune despre care Cotidianul a scris recent. Și presa internațională a dezvăluit modul în care se practică exportul paralel. Este o practică legală ce le permite distribuitorilor să-şi vândă marfa în ţările unde obţin mai mulţi bani. Dar, evident, din toată această situație, cei care au de suferit sunt bolnavii din România. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu spune că această practică ar putea fi împiedicată. „Se poate interzice exportul paralel până când se asigură necesarul în ţară. Aceste mecanisme au fost create anul trecut“, explică Voiculescu.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că unele dintre medicamente vor fi disponibile chiar de săptămâna viitoare, iar pentru altele se caută soluţii. Din păcate, bolnavii nu au timp să aştepte.

Citiți și:

Bolnavii de tuberculoză, dați uitării

Umilirea bolnavilor care au nevoie de dializă

Bolnavii în fază terminală – condamnați la suferință

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Cotidianul, felicitari epntru acest SERIAL despre situatia dramatica a Bolnavilor din Romania!
    Rusine, guvernantilor hoti care de 27 de ani FURA banii publici facandu-si Averi uriase, in timp ce Romanii bolnavi MOR cu zile in spitalele de Ev Mediu fara medicamente si maine poimaine FARA Medici!

  2. explicati-mi si mie va rog ca nu inteleg. daca sunt 435 notificatiri depuse de companii pt ca nu mai e rentabil sa aduca medicamente in romania, cum de e vina exportului paralel? ca mie mi se pare ca e vina statului, pentru ca nu vorbeste cu firmele sa ajunga la un consens si sa nu mai plece din tara.

  3. export paralel, export paralel, numai asta aud in ultima perioada. daca e cum e si statul paralel, numai o imaginatie… ar trebui investigata toata situatia. nu vedeti ca nu are sens, macar daca era vorba despre export paralel, atunci trebuia sa fie asigurata piata romaneasca. dar voi recunoasteti ca de fapt companiile nici nu mai vor sa aduca in Romania, atunci de unde sa aiba companiile sa dea la export medicamente care nici nu mai sunt in Romania/ nu vor mai fi?

  4. Ce importanta au, pentru NATO, pentru UE si pana la urma pana si pentru Romania cativa parliti, care nu a fost capabili sa fure destul ca sa-si poata permite tratamente in strainatate???? Zero importanta, domnilor ziaristi! Ca daca ar fi altfel nu am arunca in regim de urgenta miliarde pentru fierul vechi american numit eufemistic „rachete Patriot” si nici milioane pentru suventionarea gastii de profitori care e pretind „Casa regala a Romaniei”! Avem tara pe care o meritam..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.