BREAKING Undă verde de la CCR pentru ”revoluția” fiscală a lui Ciolacu

CCR a respins miercuri sesizarea Opoziţiei pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea – legea este constituţională și merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, după motivarea Curții.

Preşedintele CCR, Marian Enache, a afirmat, miercuri, că procedura de adoptare a legii privind măsurile fiscal-bugetare, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

„Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale. De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale, în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar fiscală. Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei”, a declarat Marian Enache.

El a adăugat că articolul din lege referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţional.

Marian Enache a mai anunţat că instanţa constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, celelalte peste 30 de critici formulate în sesizare.
Potrivit USR, Curtea Constituţională a României a luat o decizie „nedreaptă”, care permite creşterea taxelor pentru români, în timp ce pensiile speciale „rămân neatinse”. USR îl acuză pe Boloş că „a permis ca România să ajungă pe marginea prăpastiei economice”, iar premierului Marcel Ciolacu îi reproşează că „pune interesele politice mai presus de bunăstarea” românilor.

„Este inacceptabil să creşti taxele pentru români, în timp ce sunt păstrate pensiile speciale. Visul lui Marcel Ciolacu este împlinit de judecătorii CCR numiţi de PSD şi PNL. Este un atac la veniturile oamenilor care muncesc cinstit, totul pentru a finanţa clientela lor de partid, pensiile speciale şi şpăgile baronilor PSD-PNL”, precizează liderul USR, Cătălin Drulă.

El menţionează că reprezentanţii formaţiunii au înaintat Curţii Constituţionale „zeci de pagini de argumente privind neconstituţionalitatea” creşterii taxelor.

„Cu toate acestea, Marian Enache, preşedintele CCR şi fost parlamentar PSD, a propus respingerea sesizării noastre, iar ceilalţi judecători l-au urmat. Este un exemplu clar de politizare şi ignorare a drepturilor românilor. Moţiunea împotriva lui Marcel Boloş pe care o vom depune este un semnal de alarmă faţă de politica fiscală a acestei guvernări. Marcel Boloş este pionul PNL cu care Ciolacu duce România în faliment economic”, a apreciat preşedintele USR.

USR şi Forţa Dreptei au depus în 29 septembrie, la Curtea Constituţională, sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament. Documentul este semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care, ca urmare a acestui fapt, au fost excluşi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor.

„Am depus la secretariatul general sesizarea USR, Forţa Dreptei şi PNL împotriva legii prin care Ciucă şi Ciolacu bagă mâna adânc în buzunarul românilor care muncesc. Cum spuneam, am găsit şi doi liberali, Vîlceanu şi Pecingină. Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate, sunt 13 articole din Constituţie călcate în picioare de Ciolacu în acest proiect. O să vă dau câteva argumente. Unele sunt de procedură şi o să le citesc. Nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului. Guvernul şi-a angajat răspunderea cu privire la un pachet de legi, sunt modificate 22 de acte normative, nu e un proiect de lege unitar, nu este respectată condiţia aplicării imediate a legii. Este ala-bala-portocala. Unele prevederi se aplică la 1 octombrie, unele prevederi se aplică la anul, unele în 2025, iar CCR a spus în nenumărate rânduri că asta nu este în regulă şi a admis sesizări de neconstituţionalitate. A spus clar că atunci când îţi angajezi răspunderea ca Guvern trebuie să ţi-o angajezi pe ceva urgent”, spunea purtătorul de cuvânt al USR la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că pachetul de legi pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea a încălcat principiul securităţii juridice, ca urmare a lipsei de claritate şi predictibilitate a normelor din această lege.

„Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR, făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal-bugetare, atunci Guvernul Orban îşi angaja răspunderea, un Guvern care nu avea majoritate în Parlament, şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să îţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai peste 60% în Parlament, cât au PSD, PNL cu susţinerea minorităţilor. Nu au niciun argument pentru care să îşi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex, trebuia să vină cu el în Parlament şi CCR atunci exact asta a spus”, menţiona purtătorul de cuvânt al USR.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Hora unirii compensata cu pensii speciale pe continuitate. Pare ca incepe sa dispara discernamantul celor de la ccr, discernamantul le joaca feste din cand in cand.

  2. Nu e de mirare, magistrații nu au pierdut mare lucru, vărsta de pensionare le crește cu 4 luni pe an. In topic : salariile și o parte din pensii le sunt plătite din bugetul de stat, de ce ar fi decis altfel ?!

  3. O să mâncaţi rădăcini şi o să-l aplaudaţi cântând imnuri pe Fratele Marcel de la Buzău pentru următorii 20 de ani. Specialii ca deobicei la datorie cu Interesul Naţional în suflet şi cu milioanele de euro în buzunare.

    Să sărăciţi bine!

  4. …cum se face ca toate prevederile legale care saracesc romanii sunt constitutionale iar cele care incearca sa-i „saraceasca”pe magistrati sunt neconstitutionale?…

  5. Adrian Porumboiu:

    „Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, a fost primul preşedinte al CPUN-ului la Vaslui. Un om echilibrat. Era avocat de meserie. Mulţi aruncau tablourile (lui Nicolae Ceauşescu – n.r.). El nu. A fost echilibrat.”

  6. Untroc ordinar între CCsi guvernul României ? Legea lui Cioclu(ciolacu) ramanecum am stabilit și magistrați rămân cu pensiile nesimțite ! Votați in continuare PSD- PNL.

  7. Sunt sigur ca simulacrul de rezolvare a problemei pensiilor speciale nu face parte din revolutia fiscala, altfel nu primea unda verde…

  8. Gunoaiele de la CCR cum sa nu fie de acord. Pensiile speciale sunt la locul lor, neatinse, securistii la fel, prostii platesc taxe si impozile. Tara de america latina.

  9. Ne asteapta vremuri EXTREM de grele. Pe langa refugiati ucraineni, migrantii musulmani si/sau budisti, spre Romania se revarsa si sute de mii de evrei, pana la UN MILION (unii vorbesc chiar de TREI MILIOANE!!!!!). SUNTETI CONSTIENTI CE VA INSEAMNA ASTA PENTRU ROMANI SI ROMANIA? Daca nu ne vor mobiliza in 2024, cand exista o probabilitate foarte mare ca ALESUL lui Dumnezeu sa-si faca aparitia, SUNTEM TERMINATI!

    • Eu am auzit chiar de 5 milioane, dar nu mai stiu in ce salon de psihiatrie am auzit asta.

  10. Romania!
    Nu va veti mai ridica din colaps economic prin lege.
    Ramas bun!

  11. au decis, cu majoritate de voturi, că obiecţia este neîntemeiată,
    DUPA CUM A FOST FACUTA CRITICA
    <<>> că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei.

    -adica „opozitia” a bagat BALIVERNE.

  12. Români încă nu v-ați săturat să fiți tratați precum idioții.

  13. Unda verde la mutat in alta tara.

    Combinatia fatidica CCR/PCR/FSN sa faca ce-o vrea muschiul lor de nenorociti. Asa au fost asa si vor ramane pe viata ca de pensii nesimtite de judecatorii regimurilor, procurori tortionari, securisti nu se vor atinge.

    Ciolannis sa trimita la institutia Bulău toti Buzații Ciuciulacului.

  14. @Max. Te-au inebunit astia de cap si o canti pe aia cu RSR si PCR.
    Un ministru in Republica Socialista Romana avea un salariu de 3-4 ori mai mare decat MINIMUL SALARIULUI IN RAMURA UNDE ERA MINISTRU. Si nu putea mana pe nimic mai mult ca sfarsea la Canal. Voi democratii ati creat o clasa ce are salarii de 10-20 ori mai mare decat salariul omului3de rand. IN COMUNISMUL LUI Nea Nicu ASA CEVA NU EXISTA. Si sa vezi munca si frica pe tov ministrii prin COMUNISM. Stiau si de frica omului de rand, ca de mergeai la PARTID…o incurca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.