Si altceva in afara de Gazprom

BRUA va oferi României accesul la energia Caspicii

Finalizarea gazoductului BRUA (interconector Bulgaria-România-Ungaria-Austria) va facilita țării noastre accesul la gazele Caspicii (Azerbaidjan, posibil Turkmenistan), ca o alternativă la importurile din Rusia, cel puțin până când rezervele Marii Negre vor fi extrase, a precizat directorul Transgaz, Ion Sterian, în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum.
Potrivit acestuia, BRUA nu este un canal de evacuare al gazelor Marii Negre către Ungaria și Austria, așa cum s-a tot vehiculat în diverse medii, ci șansa României și a regiunii să poată aduce gaze și din altă parte decât de la Gazprom. De precizat, în momentul de față, în România întră gaze din Rusia, via Ucraina, și din Austria(Baumgarten), via Ungaria, dar și acestea din urmă sunt tot de la Gazprom
BRUA nu este o autostradă care să preia gazele și să le ducă în Ungaria sau Austria.BRUA va asigura necesarul suplimentar din surse alternative până vin gaze din perimetrele offshore din Marea Neagră, în primul rând din necesarul de consum al României” , a precizat Sterian.
Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze în lungime de 479 km care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria. Proiectul BRUA are o valoare totală de 480 milioane euro, din care 180 de milioane reprezintă grantul acordat de Comisia Europeană.
Până  la sfârșitul acestui an, BRUA faza 1, va fi operațională și pusă în funcțiune, acesta fiind un angajament asumat de Transgaz și pomenit și de prim-min istrul Ludovic Orban. Toate cele 3 stații de comprimare: Jupă, Podișor și Bibești, sunt deja finalizate și puse în funcțiune. Acest proiect, odată funcțional, coroborat și cu gazoductul Ungheni-Chișînău, deja funcțional, a mărit considerabil capacitatea de transport bi-direcțional cu Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Se adaugă investițiile privind modernizarea Stației de măsurare gaze naturaIe Isaccea 1 și Negru Vodă 1, care va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. „Toate aceste investiții ne permit să fim deja un punct nodal pentru transportul de gaze naturale.”, a precizat Ion Sterian, într-un interviu acordat publicației noastre.

Profit mai mare și un partener de calibru

Monopolul transportului de gaz din România, Transgaz, a raportat, în primul semestru al acestui an, o creștere cu 18% a profitului net, în condițiile unei scăderi cu aproape 10% a cifrei de afaceri. Mai mult, creșterea profitului s-a făcut în condițiile în care cantitatea de gaze tranportata a scăzut cu circa 4% iar Investițiile raportate de companie s-au dublat, ajungând la 753 de milioane de lei, față de 372 de milioane în primul semestru din 2019..
Rezultatul net pentru primul semestru al acestui este de circa 231 de milioane de lei, față de 195 de milioane lei, în aceeași perioadă a anului trecut.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din Transgaz. Compania gestionează peste 90% din fluxurile de gaze din rețelele românești și deține, prin Eurotransgaz, și transportatorul omolog din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz. Aici, este partener cu BERD, care a preluat, zilele trecute, 25% din compania de proiect prin care este deținut transportatorul moldovean de gaze.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

10 Comentarii

  1. centrale si combinate chimice/rafinarii este doar un fapt fara valoare economica. Daca nu produci n-ai nevoie nici de conducta, nici de gazul din ea…

  2. Pe hârtie cifrele arata bine.Stie cineva cate miliarde de metri cub vor tranzita BRUA ca Ungaria și Bulgaria par interesate mai mult de investiții pentru racordarea la Turkstream.

  3. Upsss! Luati de la altii nu de la rusia, cand vom finaliza extractia din curtea voastra, va oferim pretul ce la mic, va ofer cu 120% fata de alte tari care platesc pret mai mare(sub 50% fata de proprietarii reali ai bogatiilor ai subsoluui lor). Asadar, romania vinde tot pe nimic si importa cu pret peste 100% in timp ce colaboratorii si pretenii au pret sub 50-60% din pretul real al pietei! Deh, Oprea, Oprea sluga mare dupa ce a demisionat Ponta, a dat ordonanta privind obligativitatea proprietarului roman din Romania, sa puna la dispozitie casa, proprietatea pretenilor si partenerilor in cazde razboi! Este razboi real dar nu militar deocamdata, se poate pune in practica aceasta ONG si la moentul de fata!

  4. Foarte interesant. O conducta de transport gaze care leaga zona de extractie care, trecand prin Romania, duce in Ungaria si Austria nu va transporta gaze catre aceste doua tar, ci va facilita aprovizionarea cu gaze a Romaniei pana ce va incepe sa produca perimetrul Marii Negre. Bai, ne lasati!?

  5. Bai , lasati bre, gargara.
    De ce avem greturi sa luam gaz rusesc atat timp cat Ger are doua conducte cu rusii ?
    Trebuie sa cumparam de la strainii ce au primit gazul romanesc pe daiboje , gazul mai scump ? Adica sa ajutam capitalistii ? Astia vor sa traiasca si sa activeze in socialism ?
    Mare noroc cu faptul ca turcii au gasit gaz in Marea Neagra, astfel incat talharii care operau in largul coastelor Romaniei sant siliti sa isi reduca activitatea .
    Si inca o chestie : intr-o vreme , cand inca nu era supraoferta de gaz, conducta ce traversa Rou spre vest s-a construit cu viteza luminii : s-au platit exproprieri rapid , la nivel de maruntis si nici un ONG nu a gasit vreun loc pe unde trec ursul , sau vreo padure monument natural , gandacul croitor , liliacul cantator si brotacul cu testicule pestrite .

  6. Aha, e bine ca gazul extras din perimetrul romanesc al Marii Negre ,in vind americanii, noi doar ne uitam ,sau il mirosim.Imbecilitate crasa romaneasca.Traiasca PNL& Johanis+ cretinii care i-au votat si ii gireaza.

  7. Realitatea este ca acea conducta o sa fie la maximum 40% plina ,nu va fi rentabila,e ca si cum trimiti un tir in cursa aproape gol

  8. BRUA va oferi României gaze la pret dublu si numai atunci cand vor stapanii.

  9. Imi vine asa, o … greață! Cui nu-i e, ia, sa ii caute putintel la ouțe pe izmenisti…. ca sa percepem ale cui participatii sunt in acele societati ce ne livreaza gazul atat de scump…sri-sie-etc?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.