Bulgarii nu se grăbesc să lase în urmă dependența de gazul rusesc

Odată cu implementarea interconectorului IGB (Grecia-Bulgaria), Bulgaria ar putea reduce dependența de gazul rusesc importat cu 50%, dar proiectul, declarat o prioritate în urmă cu mai bine de zece ani, continuă să fie întârziat, potrivit unei analize Euractiv, citat de financialintelligence.ro

Jurnaliștii sursei citate mai menționează că „În urmă cu aproape doi ani, premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că lansarea conductei trans-adriatice (TAP) ar trebui să aibă loc în „sinergie” odată cu începerea IGB, interconectorul Grecia-Bulgaria, care va aduce un miliard de metri cubi de gaze  azere pe an în țară.

Dar, la sfârșitul anului 2020, se dovedește că, scrie Euractiv, construcția Turkish Stream prin Bulgaria merge mult mai repede decât interconectorul cu Grecia, în ciuda faptului că Turkish Stream este un proiect rusesc, în timp ce interconectorul ar duce la diversificarea reală a aprovizionării și, ca urmare, şi la protecția securității naționale.

La jumătatea lunii noiembrie, TAP a început oficial să furnizeze gaze azere prin coridorul de gaze din sud, prin Grecia și Albania către Italia. Conexiunea Bulgariei la conductă este în construcție, dar nu există o previziune oficială a momentului în care va începe să funcționeze.

Acest lucru a provocat nemulțumiri în România, dar și în Ucraina, care speră, de asemenea, să obțină gaze din alte surse decât Rusia, potrivit Euractiv.

Articolul integral poate fi citit pe financialintelligence.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Nici ungurii nu se grăbesc ba dimpotrivă si nu le merge rău deloc…doar pe la nou caprele riioase tin cozile pe sus:( ca proastele

    • Pai bulgarul nu ia lumina de la batranica precupeata Anghelika ca fritzul nostru.

  2. Nici nu e de mirare. Jidkov propunea chiar intrarea Bulgariei in URSS.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.