Cazul de la Caracal: Polițiști judecați după patru ani

Patru poliţişti din judeţul Olt au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au tergiversat dispunerea măsurilor corespunzătoare în cazul dispariţiei minorei Alexandra Măceşanu, în urmă cu patru ani.

Procurorii susţin că dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa.

„Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal”, precizează procurorii într-un comunicat remis luni.

Potrivit sursei citate, în data de 25 iulie 2019, M.N., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A. M. şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate.

Acesta este mai este acuzat că „nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”. „Prin neîndeplinirea acestor obligaţii, inculpatul a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, în noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei, nu a raportat şefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V. M. şi Ţ. E., aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

„În seara zilei de 24.07.2019, V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariţia minorei M. A., nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, se mai spune în comunicat.

Potrivit procurorilor, din cauza modul în care au acţionat respectivii poliţişti, efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată Alexandra Măceşanu şi salvarea acesteia, a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv.

„În cauză s-a dispus clasarea faţă de P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă de F.V.V., operator 112 în cadrul IPJ Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.”, mai precizează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Caracal.

Curtea de Apel Craiova a decis, în 30 mai, în cazul Caracal, condamnarea definitivă a inculpatului Gheorghe Dincă, la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, iar a inculpatului Ştefan Risipiţeanu la 12 ani de închisoare, pentru viol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. „…a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”?
    MINCIUNILI VALAHE CONTINUĂ, NE-TULBURATE DI NIMIC!
    Fetele sunt dispărute, nu s-a demonstrat nimic cu privire la ele, marinii amerloci di la DevetSelo nu fură întrebați di sănătate după consumu’ di „prospături”……[Rumburak]

  2. Ar trebui bagati in puscarie nu doar politistii din Caracal, ci toti procurorii si judecatorii implicati. Toti au tergiversat cazul.
    Boul acela de militian care a stat o ora cu fata in telefon si n-a localizat-o, a patit ceva? Ar fi putut-o gasi daca ar fi pus masina politiei sa mearga pe strazi si sa claxoneze, ca fata sa spuna daca o aude mai in apropiere sau nu. In 10 minute ar fi localizat-o si salvat-o. Caracal mu-i New York. Boul a stat la taclale.
    Dar boul de procuror care a stat ca vitelul o noapte la poarta noua, ca nu avea mandat?……[Rumburak]

  3. La Deveselu, acolo e cheia. La băiețaşii ăia din armata Unchiului Sam, plini de hormoni şi în stare de orice când îi apucă bâzdâcul, nu în butoiul de la taica Dincă. Dacă ați căuta acolo, în curtea unității militare, sub pământ, ați găsi multe. Doar că nu puteți, fiindcă nu vi se dă voie să intrați. Fiindcă suntem în România, unde partenerul strategic are drept de viață şi de moarte.

  4. Adică dacă polițiștii respectivi, puși comandanți de jivinele politice pesediste din Olt, Craiova, etc. și-ar fi făcut datoria în loc să se încățelească cu toate clanurile interlope, în loc să protejeze traficanții de persoane și în loc să se lase șpăguiți de respectivele clanuri ar fi acționat nu cu celeritate ci cu umanitate profesională ar fi putut s-o salveze pe Alexandra? Probabil, nu vom ști niciodată. Iar secăturile alea polițienești vor scăpa cum a scăpat o altă secătură de-a lor, Gabriel Oprea. În fond asta e România și de ce ar fi altfel?

  5. s-ar putea merge inclusiv pe ideea ca „apelul victimei” a fost o inscenare…..

  6. Cum e poza cu Dinca și pusă bluza fetei pe umeri :))) chestii gazetărești

  7. Procurorul „de driapta” Cristian Popescu, cel ce a dispus sa se intre cu intarziere, este ocolit cu gratie.

  8. Mandatul de perchezitie cerut de procurori si semnat de un judecator a avut ca data de efectuare abia ora 6 dimineata , urmatoarea zi! Deci cine a tergiversat?????

  9. Aia la armata se vaita ca n-au soldati. Dar nu zic ca nu mai exista. Cine sa mai ramana intr-o tara cu asa justitie si „speciali”.

  10. Ai mai aprigi inamici se afla deja aici de 33 de ani militie, „justitie”, politruci, securisti etc

  11. reactia tardiva demonstreaza ca institutiile statului roman sunt complice la aceasta disparitie-sa nu uitam reactia precipitata a lui Basescu la tv,spunind ca nu e nimic de facut …cel mai mare dusman al romanaului de rand e STATUL ROMAN

  12. Ca i-au inhatat, este BINE, desi este MUUUULT prera tardiv, fata de GROZAVIA Fenomenului SCLAVAGISMULUI Salbatic la care sunt supuse fetele rapite si fortate la Prostitutie.

    Ca sunt acuzati de numai de ABUZ in serviciu, este RAU.
    Pen’ca este vorba CLAR de Complicitate de GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT.

    Singura solutie corecta ar fi EXECUTIA TUTUROR Componentilor Sistemului TICALOS de Sclavizare a fetelor.

    Macar in SUA poti face si 30 de ani pentru VIOL.

    AICI este vorba de DISTRUGEREA de Vieti UMANE, da catre ANIMALE Dirijate de BEHEMOTH la Nivel GLOBAL, desigur.

  13. aveau ordin pe unitate sa inchida ochii larg. ei sunt pionii care „raspund”. adevaratii criminali si mafia traficului este in spatele lor si se ridica la rang inalt in stat si in afara lui…”dar, ce saaaa faaaceeem noooi…? sunteeeem miiiiici…” dahhh. mici la minte si slugarnici.

  14. Si eu care ma asteptam ca toti acesti caracaleni sa fie decorati ca si-au dovedit dragostea fata de… fata de… ca au ascuns gunoiul sub pres!Pt linistea noastra, a babuinilor! Cand colo acum, auzi suceala!? Halal justitie ! Noroc cu erata venita, special, de peste balta ca sa rezolve dosarul neprihanitelor, ca azi, nu-l aveam la bulau, nici macar pe pleiboul de 70 ani,Dica cu butoiul, seducatorul minorelor din caracal Oricum acesti politisti merita pedepsiti,dragi babuini, ca, iata, nici chiar dupa 4 ani nu au aflat nr masinii si de unde e – imagini date si la TV cu ea, desi si copii se prind -in care s-au suit cele doua disparute. In schimb stie tot Caracalul!Doar justitia noastra mafiota independenta n-a aflat!

  15. @Cenzura = FRICA DE ADEVAR
    -NOAPTEA militzia poate intra
    doar daca sint semne ale unei infractiuni IN FLAGRANT,
    *flagránt, -ă adj. (lat. flágrans, -ántis, d. flagrare, a arde). Comis chiar [!] atuncĭ.

    probabil procurorul
    a simtit ca e atras intr-o capcana
    si probabil a facut singurul lucru corect: A STAT PE LOC !

    -de exemplu:
    poate ca Dinca trebuia impushcat chiar atunci,
    „s-a opus perchezitiei”
    si avem deja clasicul „mortul e de vina”……………..si procuroru semna ca totul a fost ok!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.