Ce e nou în cadrul JAI. Predoiu: Nici Austria nu a mai pus problema României…

Cătălin Predoiu crede că șansele  României la Consiliul JAI din decembrie depind de securizarea votul tuturor statelor membre. Ministrul de Interne este de părere și că Austria nu are o problemă cu țara noastră, dar că în continuare susține că Spațiul Schengen trebuie reformat.

„Acum, Codul frontierelor Schengen permite reintroducerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate. Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frointierelor Schengen.

E foarte adevărat că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne”, a declarat ministrul de Interne, la un post TV.

„E adevărat că în cadrul JAI au fost discutat un baromentru al Spațiului Schengen și, la solicitarea României în cadrul CoReper în prealabil JAI, au fost trecute în revistă starea progreselor înregistrate de România și Bulgaria pe linia combaterii migrației ilegale.

România a obținut progrese mai mult decât remarcabile în ultimele luni în combaterea migrației ilegale, desfășurarea unoe proiecte-pilot cu Serbia, Ungaria, în plan bilateral cu Austria, alte programe-pilot cu R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, deci cu toți vecinii noștri, cu scopul creșterii performanței în combaterea migrației ilegale. Cifrele obținute de România în ultimul an au fost remarcabile.

Toate țările, inclusiv comisarul, inclusiv Austria au remarcat faptul că acum nu sunt probleme de migrație ilegală cu românii. Deci România are un sprijin foarte puternic în acest moment”, a mai explicat ministrul Cătălin Predoiu.

Bulgaria e într-un „dialog mai intens și mai aplicat cu Olanda în legătură cu un număr de reforme pe care trebuie să le mai facă în Justiție în perioada următoare, chestiuni care pentru România nu mai există în discuție. Acest capitol e închis de anul trecut pentru România. Acum România nu mai are probleme de discutat în materie de Justiție sau de control al frontierelor. Toată lumea e de acord că îndeplinim aceste criterii”.

„Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a cotninuat acesta.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu vrea să creeze așteptări exagerate: „Rămâne de văzut ce poziții va avea Austria față de problema generală a Spațiului Schengen, față de România nemaiexistând subiect de discuție”.

Supunerea la vot a aderării noastre la Schengen la Consiliul JAI din decembrie

„Noi suntem de poziție că trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre. Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie decât acum. Acum putem spune că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională diplomatică normală”, a  conchis Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Stai linistit ca pune problema Olanda fata de Bulgaria, si cum noi sint „la pachet” , automat cadem si noi…de fraieri !

  2. Nici pe lista sau tabelul perioadei nu exista! O să ajungeți să vă bateți cu capul de pereți, să fugiți oriunde sa nu fiți molestați de migranți.

  3. Se va gasi un alt motiv de genul ca de ce nu avem basca, sau ca de ce avem basca. Despre procesul initiat pentru intrarea Romaniei in Schengen ce se mai aude? Dar despre despagubirile de 2% din PIB pe an pe care am merita sa le primim pentru toti anii incepand cu 2011 de cand am fost faultati in dreptul nostru de a intra in Schengen?

  4. Nu v-ați săturat să vă tot milogiți? Sunteți ridicoli.
    Nimeni din Europa Occidentală nu vrea România în Schengen, fiindcă s-ar modifica rutele comerciale şi stăpânii ar pierde mulți bani. E simplu. Acum nu se mai discută fiindcă e clar că „nu e momentul”, în condițiile în care se reintroduc controale la unele frontiere.
    Lăsați-o baltă şi fiți un pic mai demni!

  5. In unele administratii occidentale se vorbeste despre „suspendare temporara” a Tratatului Schengen. Ori aia sunt drogati, ori Predoiu nu stie ce vorbeste. Sau ambele. Occidentul ipocrit cere securizarea frontierelor externe, dar concomitent navele ong-urilor germane, olandeze si altor state fac un adevarat trafic de persoane in Mediterana, preluind zilnic sute de migranti, uneori la intelegere cu traficantii. UE e o grupare mafiota care si-a implantat agentii globalisti in aproape toate guvernele statelor europene si asta e un motiv pentru care trebuie sa dispara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.