Președinta instanței supreme, Cristina Tarcea, a remarcat în discursul său, miercuri, la bilanțul DNA, că în alți ani masa de la prezidiu era mai lungă și încăpătoare, precizând că și-ar dori ca „atacurile” să nu aibă rezultat intimidarea celor care lucrează în slujba dreptății.
„Particip la al cincilea bilanț al DNA și nu știu dacă mă înșel, dar parcă în alți ani masa de la prezidiu era mai lungă și mai încăpătoare. Vremurile sau vremea, nu pot să-mi dau seama. Tot datorită vremurilor și vremii, mărturisesc că e prima oară când mi-am pus întrebarea dacă președintele ÎCCJ trebuie să participe la bilanțul DNA. Am ales să particip, alegând varianta cea mai puţin comodă. Deşi suntem la un moment de bilanţ în care se spun vorbe frumoase, nu putem să nu recunoaştem că justiţia trece printr-o perioadă de criză, indusă sau nu. Trebuie să conştientizăm asta. Pentru că trăim un moment în care România întreagă parcurge un curs intensiv de Drept, predat de persoane care au interese în soluţionarea propriilor cauze şi care nu au absolvit cursurile unei facultăţi de Drept. Eu cred că este momentul ca, înlăturând tot ce este minciună şi manipulare în spaţiul public, să observăm obiectiv cauzele din interiorul sistemului nostru, care creează suspiciune şi neîncredere şi să le înlăturăm. Mă refer în general la justiţie. Mi-aş dori ca atacurile din ultima perioadă să nu-i intimdeze pe cei care luptă pentru justiţie. Doar o societate curată este cheia succesului spre democraţie şi modernitate”, a spus Tarcea.
La bilanțul DNA au participat președintele Klaus Iohannis, procurorul general Augustin Lazăr, președinta instanței supreme Cristina Tarcea și vicepreședintele CSM Codruț Olaru. Ministrul Justiției Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă au lipsit de la eveniment.
Frumos discurs, echilibrat. Sunt convins ca toti cei de buna credinta doresc o justitie independenta, iar cei vinovati sa platesca conform legilor in vigoare. Consider ca cei care nu avem pregatire juridica trebuie sa ne abtinem sa facem comentarii.
Stimata doamna, daca chiar va intereseaza criza din justitie ar trebui sa vedeti cati din magistrati au depus in mod corect declaratia de avere si de interes – oare de ce sunt unii care nu respecta legea? Ati verificat? Daca da, ce masuri ati luat, voi corifeii justitiei? Cate plangeri sunt anual la Inspectia Judiciara? Cum le rezolvati? Cum se rezolva hotararile definitive eronate in Romania – numai la CEDO? De ce Raportul CEDO pe 2017 arata ca ponderea reclamatiilor din Romania este de 17% unde avem stat de drept iar in Rusia sunt numai 14% (cu aproximatie)?…